Ο αστιγματισμός είναι ένας τύπος διαθλαστικού σφάλματος του ματιού. Τα διαθλαστικά σφάλματα προκαλούν θολή όραση.
Ο αστιγματισμός είναι μια συχνή και γενικά θεραπεύσιμη ατέλεια στην καμπυλότητα του ματιού που προκαλεί θολή όραση σε κοντινή απόσταση.
Ο αστιγματισμός εμφανίζεται όταν είτε η μπροστινή επιφάνεια του ματιού, ο κερατοειδής είτε ο φακός στο εσωτερικό του ματιού έχουν αταίριαστες καμπύλες. Αντί να έχει μια καμπύλη σαν μια στρογγυλή μπάλα, η επιφάνεια έχει σχήμα αυγού. Αυτό προκαλεί θολή όραση σε όλες τις αποστάσεις.
Ο αστιγματισμός είναι, συχνά, παρών κατά τη γέννηση και μπορεί να εμφανιστεί σε συνδυασμό με μυωπία ή υπερμετρωπία. Συχνά, δεν είναι αρκετά έντονος, ώστε να απαιτούνται διορθωτικές ενέργειες. Όταν είναι, οι θεραπευτικές επιλογές είναι διορθωτικοί φακοί ή χειρουργική επέμβαση.
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΥ
Τα σημεία και τα συμπτώματα του αστιγματισμού είναι:
- Θολή ή παραμορφωμένη όραση
- Καταπόνηση των ματιών ή δυσφορία
- Πονοκέφαλοι
- Δυσκολία με τη νυχτερινή όραση
- Στραβισμός
Επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο εάν τα συμπτώματα των ματιών σας μειώνουν την απόλαυση των δραστηριοτήτων σας ή παρεμποδίζουν την ικανότητά σας να εκτελείτε καθημερινές εργασίες. Ένας οφθαλμίατρος μπορεί να καθορίσει εάν έχετε αστιγματισμό και, εάν ναι, σε ποιο βαθμό. Αυτός ή αυτή μπορεί στη συνέχεια να σας συμβουλεύσει για τις επιλογές σας για να διορθώσετε την όρασή σας.
Τα παιδιά μπορεί να μη συνειδητοποιούν ότι η όρασή τους είναι θολή, επομένως, πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για οφθαλμικές παθήσεις και να υποβάλλονται σε έλεγχο της όρασής τους από παιδίατρο, οφθαλμίατρο, οπτομέτρη ή άλλον εκπαιδευμένο στις ακόλουθες ηλικίες και διαστήματα.
- Κατά τη νεογνική περίοδο
- Σε επισκέψεις σε παιδίατρο μέχρι να φτάσουν στη σχολική ηλικία
- Κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών, κάθε 1 έως 2 χρόνια σε επισκέψεις σε παιδίατρο, στον οφθαλμίατρο ή μέσω σχολικών προβολών.
ΑΙΤΙΑ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΥ
Το μάτι έχει δύο δομές με καμπύλες επιφάνειες που κάμπτουν το φως στον αμφιβληστροειδή, που φτιάχνει τις εικόνες:
- Ο κερατοειδής, η καθαρή μπροστινή επιφάνεια του ματιού μαζί με το δακρυϊκό φιλμ
- Ο φακός, μια καθαρή δομή μέσα στο μάτι που αλλάζει σχήμα για να βοηθήσει το μάτι να εστιάσει σε κοντινά αντικείμενα
Σε ένα τέλεια διαμορφωμένο μάτι, καθένα από αυτά τα στοιχεία έχει μια στρογγυλή καμπυλότητα, όπως η επιφάνεια μιας λείας μπάλας. Ένας κερατοειδής χιτώνας ή ένας φακός με τέτοια καμπυλότητα διαθλά όλο το εισερχόμενο φως εξίσου για να δημιουργήσει μια έντονα εστιασμένη εικόνα απευθείας στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού.
Εάν είτε ο κερατοειδής είτε ο φακός έχουν σχήμα αυγού με δύο αταίριαστες καμπύλες, οι ακτίνες φωτός δεν κάμπτονται το ίδιο, πράγμα που σημαίνει ότι σχηματίζονται δύο διαφορετικές εικόνες. Αυτές οι δύο εικόνες αλληλεπικαλύπτονται ή συνδυάζονται και έχουν ως αποτέλεσμα τη θολή όραση. Ο αστιγματισμός είναι ένα είδος διαθλαστικού σφάλματος.
Ο αστιγματισμός εμφανίζεται όταν ο κερατοειδής χιτώνας ή ο φακός καμπυλώνεται πιο απότομα προς μια κατεύθυνση παρά προς μια άλλη. Έχετε αστιγματισμό του κερατοειδούς εάν ο κερατοειδής σας έχει κακές καμπύλες. Έχετε φακοειδή αστιγματισμό εάν ο φακός σας έχει κακοταιριασμένες καμπύλες.
Οποιοσδήποτε τύπος αστιγματισμού μπορεί να προκαλέσει θολή όραση. Η θολή όραση μπορεί να εμφανιστεί περισσότερες προς μία κατεύθυνση: οριζόντια, κάθετα ή διαγώνια.
Ο αστιγματισμός μπορεί να είναι παρών από τη γέννηση ή μπορεί να αναπτυχθεί μετά από τραυματισμό στα μάτια, ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση. Ο αστιγματισμός δεν προκαλείται ούτε επιδεινώνεται από το διάβασμα, το κακό φως, και με το να κάθεστε πολύ κοντά στην τηλεόραση.
Ο αστιγματισμός μπορεί να εμφανιστεί σε συνδυασμό με άλλα διαθλαστικά σφάλματα, τα οποία είναι:
- Μυωπία. Αυτό συμβαίνει όταν ο κερατοειδής είναι πολύ κυρτός ή το μάτι είναι μακρύτερο από το συνηθισμένο. Αντί να εστιάζεται ακριβώς στον αμφιβληστροειδή, το φως εστιάζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, κάνοντας τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται θολά.
- Υπερμετρωπία. Αυτό συμβαίνει όταν ο κερατοειδής είναι πολύ λίγο κυρτός ή το μάτι είναι πιο κοντό από το συνηθισμένο. Το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο της μυωπίας. Όταν το μάτι είναι σε χαλαρή κατάσταση, το φως δεν εστιάζεται ποτέ στο πίσω μέρος του ματιού, κάνοντας τα κοντινά αντικείμενα να φαίνονται θολά.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΥ
Ο αστιγματισμός διαγιγνώσκεται με οφθαλμολογική εξέταση. Μια πλήρης οφθαλμολογική εξέταση περιλαμβάνει τόσο μια σειρά δοκιμών για τον έλεγχο της υγείας των ματιών όσο και με διαθλαστική εξέταση, η οποία καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο τα μάτια κάμπτονται από το φως. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορα όργανα, να στοχεύσει έντονα φώτα απευθείας στα μάτια σας και να σας ζητήσει να κοιτάξετε μέσα από πολλούς φακούς. Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί αυτές τις εξετάσεις για να εξετάσει διάφορες πτυχές των ματιών και της όρασής σας και να καθορίσει τη συνταγή που απαιτείται για την παροχή καθαρής όρασης με γυαλιά ή φακούς επαφής.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΥ
Ο στόχος της θεραπείας του αστιγματισμού είναι η βελτίωση της διαύγειας της όρασης και της άνεσης των ματιών. Οι θεραπείες είναι διορθωτικοί φακοί ή διαθλαστική χειρουργική.
Η χρήση διορθωτικών φακών αντιμετωπίζει τον αστιγματισμό εξουδετερώνοντας τις ανομοιόμορφες καμπυλότητες του κερατοειδούς ή του φακού σας.
Οι τύποι διορθωτικών φακών είναι:
- Γυαλιά. Τα γυαλιά οράσεως κατασκευάζονται με φακούς που βοηθούν στην αντιστάθμιση του ανομοιόμορφου σχήματος του ματιού. Οι φακοί κάνουν το φως να περνάει σωστά στο μάτι. Τα γυαλιά μπορούν, επίσης, να διορθώσουν άλλα διαθλαστικά σφάλματα, όπως η μυωπία ή η υπερμετρωπία.
- Φακοί επαφής. Όπως και τα γυαλιά, οι φακοί επαφής μπορούν να διορθώσουν τον αστιγματισμό. Διατίθενται σε διάφορους τύπους. Οι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται, επίσης, σε μια διαδικασία που ονομάζεται ορθοκερατολογία. Στην ορθοκερατολογία, οι άκαμπτοι φακοί επαφής φοριούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά τον ύπνο μέχρι να εξομαλυνθεί η καμπυλότητα του ματιού. Στη συνέχεια, οι φακοί φοριούνται λιγότερο συχνά για να διατηρηθεί το νέο σχήμα. Εάν διακοπεί η θεραπεία, το μάτι επιστρέφει στο προηγούμενο σχήμα και στο διαθλαστικό σφάλμα. Η χρήση φακών επαφής για παρατεταμένες χρονικές περιόδους αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης στο μάτι. Ρωτήστε τον οφθαλμίατρό σας για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και τους κινδύνους των φακών επαφής και τι μπορεί να είναι καλύτερο για εσάς.
- Η διαθλαστική χειρουργική βελτιώνει την όραση και μειώνει την ανάγκη για γυαλιά ή φακούς επαφής. Ένας οφθαλμίατρος χρησιμοποιεί ακτίνες λέιζερ για να αναδιαμορφώσει τις καμπύλες του κερατοειδούς, που διορθώνουν το διαθλαστικό σφάλμα. Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, οι γιατροί θα σας αξιολογήσουν και θα καθορίσουν εάν είστε υποψήφιος για διαθλαστική επέμβαση.
Οι τύποι διαθλαστικής χειρουργικής για τον αστιγματισμό περιλαμβάνουν:
- Μέθοδος LASIK-Laser In Situ Keratomileusis. Με αυτή τη διαδικασία, ένας οφθαλμίατρος δημιουργεί ένα λεπτό, αρθρωτό πτερύγιο στον κερατοειδή και χρησιμοποιεί ένα λέιζερ excimer για να σμιλέψει το σχήμα του κερατοειδούς και στη συνέχεια επανατοποθετεί το πτερύγιο.
- Μέθοδος LASEK-Laser Assisted Subepithelial Keratosmileusis. Αντί να δημιουργήσει ένα πτερύγιο στον κερατοειδή, ο χειρουργός χαλαρώνει το λεπτό προστατευτικό κάλυμμα του κερατοειδούς με ειδική αλκοόλη και χρησιμοποιεί ένα excimer laser για να αλλάξει την καμπυλότητα του κερατοειδούς και στη συνέχεια επανατοποθετεί το χαλαρωμένο επιθήλιο.
- Φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (PRK-Photorefractive keratectomy). Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια με το LASEK, με τη διαφορά ότι ο χειρουργός αφαιρεί το επιθήλιο. Θα αναπτυχθεί ξανά φυσικά, σύμφωνα με το νέο σχήμα του κερατοειδούς. Μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε φακούς επαφής με επίδεσμο για μερικές ημέρες μετά την επέμβαση.
- Μέθοδος epi-LASIK-epithelial laser in-situ keratomileusis. Αυτή είναι μια παραλλαγή του LASEK. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί μια ειδική μηχανοποιημένη αμβλεία λεπίδα, αντί για αλκοόλ, για να διαχωρίσει ένα πολύ λεπτό φύλλο επιθηλίου. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί ένα excimer laser για να αναμορφώσει τον κερατοειδή και να επανατοποθετήσει το επιθήλιο.
- Εκχύλιση φακού μικρής τομής (SMILE-small incision lenticule extraction). Αυτός ο νεότερος τύπος διαθλαστικής χειρουργικής αναδιαμορφώνει τον κερατοειδή χιτώνα χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ για να δημιουργήσει ένα κομμάτι ιστού σε σχήμα φακού κάτω από την επιφάνεια του κερατοειδούς. Στη συνέχεια, o φακός αφαιρείται μέσω μιας πολύ μικρής τομής. Προς το παρόν, η διαδικασία SMILE έχει εγκριθεί μόνο για τη θεραπεία της ήπιας μυωπίας.
- Άλλοι τύποι διαθλαστικών επεμβάσεων περιλαμβάνουν την εξαγωγή διαφανών φακών και τους εμφυτεύσιμους φακούς επαφής. Δεν υπάρχει μία καλύτερη μέθοδος για τη διαθλαστική χειρουργική και θα πρέπει να λάβετε απόφαση μόνο μετά από πλήρη αξιολόγηση και διεξοδική συζήτηση με τον χειρουργό σας.
Μερικές από τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν μετά από διαθλαστική επέμβαση περιλαμβάνουν:
- Υποδιόρθωση του αρχικού σας προβλήματος
- Οπτικές παρενέργειες, όπως φωτοστέφανα ή αστρική έκρηξη που εμφανίζεται γύρω από τα φώτα
- Ξηροφθαλμία
- Μόλυνση
- Ουλές κερατοειδούς
- Σπάνια, απώλεια όρασης
Συζητήστε τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη αυτών των διαδικασιών με τον οφθαλμίατρό σας.
Τα συμπληρώματα διατροφής για να έχετε καλή όραση
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα συμπληρώματα διατροφής για να έχετε καλή όραση

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Αν έχετε πρεσβυωπία δοκιμάστε τους πολυεστιακούς φακούς
Διάγνωση ασθενειών από τα μάτια
Κάντε μόνοι σας τεστ για την όρασή σας