Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΆσκηση και σπορΕκτινασσόμενος δάκτυλος

Εκτινασσόμενος δάκτυλος

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι ένα σοβαρό νόσημα το οποίο ταλαιπωρεί τους ενήλικες σε κάποια φάση της ζωής τους.

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος ή στενωτική τενοντοελυτρίτιδα ή δάκτυλο δίκην σκανδάλης είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα από τα δάχτυλά σας κολλάει και παραμένει σε λυγισμένη θέση. Το δάχτυλό σας μπορεί να λυγίσει ή να ισιώσει με ένα κούμπωμα, σα να τραβιέται και να απελευθερώνεται μια σκανδάλη.

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος εμφανίζεται όταν η φλεγμονή στενεύει το χώρο μέσα στο έλυτρο που περιβάλλει τον τένοντα στο προσβεβλημένο δάχτυλο. Εάν ο εκτινασσόμενος δάκτυλος έχει σοβαρή φλεγμονή, το δάχτυλό σας μπορεί να κλειδώσει σε λυγισμένη θέση.

Τα άτομα των οποίων η εργασία ή τα χόμπι απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις λαβής διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν εκτινασσόμενο δάκτυλο. Η πάθηση είναι, επίσης, πιο συχνή σε γυναίκες και σε οποιονδήποτε με διαβήτη. Η θεραπεία του εκτινασσόμενου δακτύλου ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΚΤΙΝΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΔΑΧΤΥΛΟΥ

Τα σημεία και τα συμπτώματα του εκτινασσόμενου δακτύλου μπορεί να εξελιχθούν από ήπια σε σοβαρά και περιλαμβάνουν:

 • Δυσκαμψία των δαψτύλων, ιδιαίτερα το πρωί
 • Αίσθηση κλικ καθώς κινείτε το δάχτυλό σας
 • Ευαισθησία ή ένα εξόγκωμα στην παλάμη στη βάση του προσβεβλημένου δακτύλου
 • Δάχτυλο πιάσιμο ή κλείδωμα σε λυγισμένη θέση, το οποίο σκάει ξαφνικά ίσια
 • Δάχτυλο κλειδωμένο σε λυγισμένη θέση, την οποία δεν μπορείτε να ισιώσετε

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε δάχτυλο, συμπεριλαμβανομένου του αντίχειρα. Μπορεί να επηρεάζονται περισσότερα από ένα δάχτυλα τη φορά και να εμπλέκονται και τα δύο χέρια. Η σκανδάλη είναι, συνήθως, πιο έντονη το πρωί, ενώ πιάνετε σταθερά ένα αντικείμενο ή όταν ισιώνετε το δάχτυλό σας.

Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν η άρθρωση του δακτύλου σας είναι ζεστή και έχει φλεγμονή, καθώς αυτά τα σημεία μπορεί να υποδεικνύουν μόλυνση.

Εάν έχετε δυσκαμψία, σύσπαση, μούδιασμα ή πόνο σε μια άρθρωση του δακτύλου ή εάν δεν μπορείτε να ισιώσετε ή να λυγίσετε ένα δάχτυλο, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας.

ΑΙΤΙΑ ΕΚΤΙΝΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΔΑΧΤΥΛΟΥ

Οι τένοντες είναι ινώδεις χορδές που συνδέουν τους μυς στο οστό. Κάθε τένοντας περιβάλλεται από ένα προστατευτικό περίβλημα. Το δάκτυλο της σκανδάλης εμφανίζεται όταν η θήκη τένοντα του προσβεβλημένου δακτύλου ερεθίζεται και φλεγμαίνει. Αυτό παρεμβαίνει στη φυσιολογική κίνηση ολίσθησης του τένοντα μέσα από το έλυτρο.

Ο παρατεταμένος ερεθισμός της θήκης του τένοντα μπορεί να προκαλέσει ουλές, πάχυνση και σχηματισμό εξογκωμάτων στον τένοντα που εμποδίζουν ακόμη περισσότερο την κίνηση του τένοντα.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΚΤΙΝΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΔΑΧΤΥΛΟΥ

Οι παράγοντες που σας θέτουν σε κίνδυνο να αναπτύξετε το εκτινασσόμενο δάκτυλο περιλαμβάνουν:

 • Επαναλαμβανόμενο πιάσιμο. Επαγγέλματα και χόμπι που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη χρήση χεριών και παρατεταμένο πιάσιμο μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο του δακτύλου της σκανδάλης.
 • Ορισμένα προβλήματα υγείας. Τα άτομα που έχουν διαβήτη ή ρευματοειδή αρθρίτιδα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν εκτινασσόμενο δάκτυλο.
 • Φύλο. Το εκτινασσόμενο δάκτυλο είναι πιο συχνό στις γυναίκες.
 • Χειρουργική για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Το εκτινασσόμενο δάκτυλο μπορεί να είναι μια επιπλοκή που σχετίζεται με χειρουργική επέμβαση για χειρουργική επέμβαση συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, ειδικά κατά τους πρώτους έξι μήνες μετά την επέμβαση.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΚΤΙΝΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΔΑΧΤΥΛΟΥ

Η διάγνωση του εκτινασσόμενου δακτύλου δεν απαιτεί λεπτομερή έλεγχο. Ο γιατρός κάνει τη διάγνωση με βάση το ιατρικό ιστορικό και μια φυσική εξέταση. Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός θα σας ζητήσει να ανοίξετε και να κλείσετε το χέρι σας, ελέγχοντας για περιοχές με πόνο, ομαλότητα της κίνησης και ενδείξεις κλειδώματος.

Ο γιατρός σας θα ψηλαφήσει, επίσης, την παλάμη για να δει εάν υπάρχει κάποιο εξόγκωμα. Εάν το εξόγκωμα σχετίζεται με το εκτινασσόμενο δάκτυλο, το εξόγκωμα θα μετακινηθεί, καθώς, το δάκτυλο κινείται επειδή το εξόγκωμα είναι μια περιοχή διόγκωσης στο μέρος του τένοντα που κινεί το δάκτυλο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΚΤΙΝΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΔΑΧΤΥΛΟΥ

Η θεραπεία του εκτινασσόμενου δακτύλου ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκειά της.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη, μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο, αλλά είναι απίθανο να ανακουφίσουν το πρήξιμο που συστέλλει τη θήκη του τένοντα ή παγιδεύει τον τένοντα.

Οι συντηρητικές μη επεμβατικές θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ξεκούραση. Αποφύγετε δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενο κράτημα, επαναλαμβανόμενο πιάσιμο ή την παρατεταμένη χρήση δονούμενων μηχανημάτων χειρός μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματά σας. Εάν δε μπορείτε να αποφύγετε αυτές τις δραστηριότητες εντελώς, τα γάντια με επένδυση μπορεί να προσφέρουν κάποια προστασία.
 • Νάρθηκας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να φορέσετε νάρθηκα τη νύχτα για να κρατήσετε το προσβεβλημένο δάκτυλο σε εκτεταμένη θέση για έως και έξι εβδομάδες. Ο νάρθηκας βοηθά στην ανάπαυση του τένοντα.
 • Διατάσεις. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει ήπιες ασκήσεις για να βοηθήσει στη διατήρηση της κινητικότητας στο δάχτυλό σας.

Εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά ή εάν οι συντηρητικές θεραπείες δεν έχουν βοηθήσει, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει:

 • Ένεση στεροειδών. Μια ένεση ενός στεροειδούς φαρμάκου κοντά ή μέσα στο έλυτρο του τένοντα μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να επιτρέψει στον τένοντα να γλιστρήσει ξανά ελεύθερα. Αυτή είναι η πιο κοινή θεραπεία και είναι συνήθως αποτελεσματική για ένα έτος ή περισσότερο στα περισσότερα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία. Αλλά μερικές φορές χρειάζονται περισσότερες από μία ενέσεις. Για τα άτομα με διαβήτη, οι ενέσεις στεροειδών τείνουν να είναι λιγότερο αποτελεσματικές. (καλύτερα να μη γίνονται)
 • Διαδερμική απελευθέρωση θήκης τένοντα με βελόνα. Αφού μουδιάσει την παλάμη σας, ο γιατρός σας εισάγει μια στιβαρή βελόνα στον ιστό γύρω από τον προσβεβλημένο τένοντα σας. Η κίνηση της βελόνας και του δακτύλου σας βοηθά στη διάσπαση της συστολής που εμποδίζει την ομαλή κίνηση του τένοντα. Αυτή η θεραπεία μπορεί να γίνει υπό έλεγχο υπερήχων, έτσι ώστε ο γιατρός να μπορεί να δει πού βρίσκεται η άκρη της βελόνας κάτω από το δέρμα για να βεβαιωθεί ότι ανοίγει τη θήκη του τένοντα χωρίς να βλάψει τον τένοντα ή τα κοντινά νεύρα. Αυτή η διαδικασία, συνήθως, γίνεται στο ιατρείο ή σε μια χειρουργική αίθουσα στη βραχεία νοσηλεία.
 • Χειρουργική επέμβαση. Δουλεύοντας μέσα από μια μικρή τομή κοντά στη βάση του προσβεβλημένου δακτύλου σας, ένας χειρουργός μπορεί να ανοίξει το στενό τμήμα της θήκης του τένοντα. Αυτή η διαδικασία, συνήθως, γίνεται σε χειρουργείο.

Τα κατάλληλα προϊόντα για το μυοσκελετικό πόνο

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το μυοσκελετικό πόνο

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για το σύνδρομο Reiter

Φαινυλβουταζόνη

Διαστρέμματα και θλάσεις

Νόσος Dupuytren

Σύνδρομο θωρακικής εξόδου

Η αντιφλεγμονώδης δράση της κάνναβης

Οι κινολόνες έχουν πολλές παρενέργειες

Μήπως έχετε πόνο σε τένοντα;

Πώς να χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια

Η καλύτερη κουρκουμίνη για την υγεία σας

Νιώθετε τα πόδια σας βαριά και κουρασμένα;

Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες στην αποκατάσταση των αθλητικών κακώσεων

Τραυματισμός κατά την άσκηση

Βότανα για την αρθρίτιδα και τον πόνο των αρθρώσεων

Τα καλύτερα βότανα για τους πόνους της φλεγμονής

Μασάζ με λάδι για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

Σύγχρονη θεραπεία των παθήσεων του ποδιού

Νέα θεραπεία για τις παθήσεις χεριών

Θεραπεία με πλάσμα και αιμοπετάλια για τους μυοσκελετικούς πόνους

Τενοντίτιδα

Ρεφλεξολογία

Papimi

Αρπαγόφυτο

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΜανιτάρια
Επόμενο άρθροΦετουτσίνι με πανσέτα και κάπαρη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών

Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια υπερβολική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ