Το εστραγκόν είναι ένα αρωματικό και θεραπευτικό βότανο που μπορεί να προσφέρει μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία.
To Eστραγκόν είναι ο «Βασιλιάς των βοτάνων» κατά τους Γάλλους και ίσως το γνωρίζετε καλύτερα για τη μαγειρική του χρήση. Τα αποξηραμένα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές του χρησιμοποιούνται, συνήθως, σε μαγειρευτά, σάλτσες, ψάρια, κοτόπουλο και ομελέτες για να προσθέσουν μια ιδιαίτερη γεύση. Απαντάται, επίσης, συνήθως, σε μείγματα καρυκευμάτων.
Το φρέσκο εστραγκόν είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσετε, γιατί έχει υψηλά επίπεδα σιδήρου, ιωδίου, ασβεστίου, καροτίνης και βιταμίνης Α, Β και C. Το βότανο αναδίδει μια γλυκιά και ισχυρή γεύση παρόμοια με της γλυκόριζας. Αλλά, μηννομίζετε ότι αυτό το βότανο είναι απλώς ένα βασικό συστατικό για τη μαγειρική. Μπορεί να πάει από το ντουλάπι της κουζίνας σας κατευθείαν στο ντουλάπι φαρμάκων σας.
Eίναι ένα καταπληκτικό βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιετίες για μαγείρεμα και θεραπεία. Η λεπτή, γλυκιά του γεύση προσελκύει πολλούς στις μαγειρικές τέχνες και μπορεί να προσθέσει μια λεπτή γεύση γλυκάνισου στα πιάτα σας όταν χρησιμοποιείται φρέσκο.
Το εστραγκόν είναι, επίσης, ένα κορυφαίο βότανο που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση πεπτικών προβλημάτων, καρδιακών παθήσεων, κακής όρεξης, κατακράτησης νερού, πονόδοντου, καθώς και προβλήματα ύπνου και εμμήνου ρύσεως. Τα οφέλη για την υγεία μπορούν εύκολα και αμέσως να γίνουν μέρος της ζωής σας μόλις αρχίσετε να καταναλώνετε το φρέσκο ή αποξηραμένο βότανο. Μάλιστα, έρευνα δείχνει ότι το αιθέριο έλαιο είναι ικανό να καταπολεμήσει τη μόλυνση από σταφυλόκοκκο και E.coli.
Το εστραγκόν ή η Artemisia dracunculus έχει μακρά ιστορία χρήσης ως μπαχαρικό και φάρμακο. Είναι ένα θαμνώδες αρωματικό βότανο της οικογένειας Αστεροειδών. Είναι πολυετές φυτό με μακριά, λεπτά φύλλα, εγγενές στην Κεντρική Ασία, κυρίως, τη Σιβηρία και μπορεί να φτάσει τα 40 έως 150 cm. Η πιο καλλιεργούμενη ομάδα φυτών εστραγκόν είναι το «γαλλικό εστραγκόν». Το ρωσικό εστραγκόν μεγαλώνει ταχύτερα, αλλά είναι άγευστο. Το εστραγκόν φιλοξενεί αληθινά θεραπευτικά οφέλη και πολύ δυνατές γεύσεις.
Το γαλλικό εστραγκόν καλλιεργείται στην Ευρώπη, κυρίως τη Γαλλία και την Ισπανία και τη Βόρεια Αμερική. Τα φύλλα είναι λαμπερά πράσινα με γεύση που μοιάζει περισσότερο με τον γλυκάνισο. Σε περίπτωση που δεν είστε εξοικειωμένοι με το γλυκάνισο, έχει γεύση σαν γλυκόριζα. Αυτό το βότανο περιέχει 0,3 τοις εκατό έως 1,0 τοις εκατό αιθέριο έλαιο, το κύριο συστατικό του οποίου είναι η μεθυλχαβικόλη. Διατροφικά μιλώντας, αυτό το βότανο μπορεί να προσθέσει μια ώθηση φυτοθρεπτικών και αντιοξειδωτικών στη διατροφή σας.

Τα οφέλη στην υγεία από το εστραγκόν
-Τα παλιά χρόνια, το εστραγκόν χρησιμοποιούνταν ως επί το πλείστον για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, για παράδειγμα για τη θεραπεία των δαγκωμάτων φιδιών ή για την καταπράυνση του οδοντικού πόνου και τη διακοπή του λόξιγκα. Κατά τους ελληνικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, το εστραγκόν συμμετείχε σε θεραπείες για την καταπολέμηση της πανώλης και της χολέρας.
-Το βότανο έφτασε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα χάρη στις Σταυροφορίες. Άρχισε να χρησιμοποιείται για τη μαγειρική του αξία μόλις τον 16ο αιώνα. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Γεώργιος ο Ε’, λέγεται ότι θεραπεύτηκε χάρη στο εστραγκόν. Οι Άραβες θεωρούσαν το εστραγκόν ισχυρό αφροδισιακό και το χρησιμοποιούσαν για να ετοιμάσουν φίλτρα αγάπης. Κάθε πρωί, η βασίλισσα Μαρία-Αντουανέτα έπινε 5 φύλλα εστραγκόν βουτηγμένα σε βραστό νερό με χυμό λεμονιού.
-Το εστραγκόν είναι εξαιρετικό για να τονώσει την όρεξη και την πέψη, χάρη στη βιταμίνη C. Επίσης, φαίνεται πολύ αποτελεσματικό σε περίπτωση φουσκώματος, αεροφαγίας και πόνου στο στομάχι. Εξασφαλίζει τη σωστή μεταφορά των τροφών. Συνιστάται σε περιπτώσεις ελαφριάς δυσκοιλιότητας. Το εστραγκόν είναι, επίσης, καλό διουρητικό. Σε περίπτωση εντερικών παρασίτων, το εστραγκόν δρα ως εξαιρετικό αντιπαρασιτικό. Καθαρίζει το σώμα και φιλτράρει τα παράσιτα. Για τις γυναίκες που εμφανίζουν αμηνόρροια ή καθυστέρηση στην έμμηνο ρύση, το εστραγκόν βοηθά στην επαναφορά της έμμηνου ρύσης.
-Σε περίπτωση μυϊκών σπασμών, έχει πολύ καλές αντισπασμωδικές ιδιότητες αφού δρα στο νευρικό σύστημα. Μπορεί, επίσης, να καταπραΰνει τις επώδυνες αρθρώσεις και τις κράμπες. Για τις διαταραχές ύπνου, το εστραγκόν αντιμετωπίζει την αϋπνία για εσάς. Γενικά βοηθά στη μείωση των συναισθημάτων καταπίεσης, της εσωτερικής έντασης και του άγχους. Το εστραγκόν μπορεί, επίσης να μειώσει τον πόνο στον λαιμό και τον οδοντικό πόνο. Για αυτό, απλά μασήστε φύλλα εστραγκόν.
-Το εστραγκόν περιέχει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνων και γήρανσης των κυττάρων. Η εξωτερική χρήση αιθέριου ελαίου εστραγκόν επιδεικνύει αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές ιδιότητες. Είναι, επίσης ένα αποτελεσματικό αναλγητικό που, όταν εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια ενός μασάζ, καταπραΰνει τον πόνο της περιόδου, την οσφυαλγία ή ακόμα πιο επώδυνες εμπειρίες, όπως ο κολικός του νεφρού. Όσον αφορά τη φροντίδα του δέρματος, το αιθέριο έλαιο εστραγκόν μπορεί να καθαρίσει την κνίδωση και τη δερματίτιδα, απλώς κάνοντας μασάζ στις πληγείσες περιοχές.
-Το εστραγκόν είναι προληπτική θεραπεία κατά των αναπνευστικών αλλεργιών, όπως ο αλλεργικός πυρετός. Καθώς, έρχεται ο ήλιος, το ίδιο συμβαίνει και με τη γύρη και οι αλλεργίες επανεμφανίζονται. Ως προληπτική ρουτίνα για να αντισταθμίσετε τα συμπτώματα και να μειώσετε την ευαισθησία σε τέτοιες καταστάσεις, στάξτε 3 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε έναν κύβο ακατέργαστης ζάχαρης, μία το πρωί και μία το βράδυ. Το αιθέριο έλαιο εστραγκόν μειώνει την παραγωγή ισταμίνης του σώματος, ένα μόριο που παράγεται από το σώμα και προκαλεί συμπτώματα που σχετίζονται με την αλλεργία. Αν είστε διαβητικός, ωστόσο, αποφύγετε τη ζάχαρη χρησιμοποιώντας ένα χαρτομάντιλο. Στάξτε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο πάνω του και εισπνεύστε.

-Αφήστε μερικά φύλλα να βράσουν σε βραστό νερό για 10 έως 15 λεπτά. Πίνετε όλη την ημέρα για να καθαρίσετε το σώμα και να επωφεληθείτε από όλα τα οφέλη του εστραγκόν. Μετά από κάθε γεύμα, καταναλώστε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι με 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο εστραγκόν. Σε περίπτωση έντασης ή άγχους, ρίξτε περίπου δέκα σταγόνες αιθέριο έλαιο στο νερό του μπάνιου σας. Μια άλλη επιλογή είναι να τρίβετε με το χέρι σας λίγο αιθέριο έλαιο με κυκλικές κινήσεις, στο στήθος, ανάμεσα στις θηλές σας, κάθε βράδυ. Ωστόσο, δε συνιστώνται υψηλές δόσεις εστραγκόν για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες. Το εστραγκόν μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα σε ευαίσθητο δέρμα. Επαληθεύστε εάν αυτό ισχύει για εσάς προτού το εφαρμόσετε δοκιμάζοντάς το σε ένα μικρό μέρος του δέρματός σας. Μπορείτε, επίσης, απλά να αραιώσετε το εστραγκόν σε ελαιόλαδο.
Το εστραγκόν έχει πολλά οφέλη για την υγεία και συνεισφέρει στα εξής:
Βελτίωση της πέψης
Τα έλαια στο εστραγκόν ενεργοποιούν τους φυσικούς πεπτικούς χυμούς του σώματος, καθιστώντας τα ένα εξαιρετικό πεπτικό βοήθημα όχι μόνο ως απεριτίφ, που βοηθά στο να ανοίξει η όρεξη, αλλά και στη σωστή πέψη των τροφών.
Μπορεί να βοηθήσει την πεπτική διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος, ξεκινώντας από την έκκριση σάλιου στο στόμα έως την παραγωγή γαστρικών υγρών στο στομάχι, αλλά και στην περισταλτική κίνηση στο έντερο.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πεπτικής ικανότητας οφείλεται στα καροτενοειδή του εστραγκόν. Αυτά τα βότανα συμβάλλουν στην πρόσληψη βιοπροσβάσιμων καροτενοειδών, τα οποία με τη σειρά τους βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.
–Βοηθάει να κοιμηθείτε καλύτερα
Το εστραγκόν μπορεί να βοηθήσει με προβλήματα ύπνου, όπως η αϋπνία. Μερικοί βοτανολόγοι προτείνουν να πίνετε τσάι εστραγκόν για να ηρεμήσετε το νευρικό σύστημα και να έχετε έναν ξεκούραστο ύπνο.
Εάν λαμβάνεται πριν τον ύπνο, ένα τσάι που παρασκευάζεται από ένα κουταλάκι του γλυκού φρέσκα φύλλα σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.
Οι Γάλλοι χρησιμοποιούν παραδοσιακά το τσάι εστραγκόν ως θεραπεία για την αϋπνία.
–Καταπραΰνει και ρυθμίζει την έμμηνο ρύση
Ορισμένες γυναίκες που έχουν πόνο κατά την έμμηνο ρύση, θεωρούν ότι το εστραγκόν είναι χρήσιμο. Προωθείται από βοτανολόγους για να ενθαρρύνει την έμμηνο ρύση και να βοηθήσει στη διατήρηση της συνολικής υγείας του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.
–Θεραπεύει τον πονόδοντο
Χρησιμοποιούνται φρέσκα φύλλα εστραγκόν ως σπιτική θεραπεία για την ανακούφιση από τον πονόδοντο. Οι αρχαίοι Έλληνες λέγεται ότι μασούσαν τα φύλλα για να μουδιάσουν το στόμα. Η έρευνα δείχνει ότι αυτό το ανακουφιστικό αποτέλεσμα οφείλεται στα υψηλά επίπεδα ευγενόλης, μιας φυσικής αναισθητικής χημικής ουσίας, που βρίσκεται στο φυτό. Το έλαιο γαρύφαλλου, ένα άλλο δημοφιλές φυσικό φάρμακο για τον πονόδοντο, περιέχει, επίσης, την ίδια αναλγητική ευγενόλη. Το εστραγκόν μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στα ούλα που συχνά συνοδεύουν τους πονόδοντους.
–Καταπολεμά τα βακτήρια
Δύο είδη βακτηρίων που είναι και πολύ γνωστά και πολύ επικίνδυνα είναι ο Staphylococcus aureus και το Escherichia coli.
Τα πυώδη εξανθήματα, το κηρίο, η τροφική δηλητηρίαση, η κυτταρίτιδα και το σύνδρομο τοξικού σοκ είναι όλα παραδείγματα ασθενειών που μπορεί να προκληθούν από τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου. Ορισμένα είδη E. coli μπορούν να προκαλέσουν διάρροια, ενώ άλλα προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, αναπνευστικές ασθένειες και πνευμονία και άλλες ασθένειες.
Το αιθέριο έλαιο του εστραγκόν έχει αποδεδειγμένη αντιβακτηριακή δράση κατά του Staphylococcus aureus και της Escherichia coli. Το αιθέριο έλαιο εστραγκόν μπορεί να σκοτώσει επικίνδυνα βακτήρια, για το λόγο αυτό είναι επίσης εξαιρετική επιλογή ως φυσικό συντηρητικό, ειδικά στο τυρί.
Το αιθέριο έλαιο εστραγκόν μπορεί, επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μέρος ενός φυσικού σχεδίου θεραπείας για την υπερανάπτυξη βακτηρίων του λεπτού εντέρου.
–Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα
Το εκχύλισμα εστραγκόν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ζώα και άτομα με ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Εστραγκόν ή Θυμάρι
- Το εστραγκόν είναι πολύ περιορισμένο στη μαγειρική χρήση και χρησιμοποιείται, κυρίως, φρέσκο και άψητο.
- Το αιθέριο έλαιο είναι βοήθημα του πεπτικού και της όρεξης.
- Ανήκει στην οικογένεια των ηλίανθων.
- Λίγα είδη υπάρχουν
- Έχει άρωμα γλυκάνισου
- Είναι ήπιο ηρεμιστικό
- Το θυμάρι χρησιμοποιείται ευρέως σε κάθε αλμυρό πιάτο και μαγειρεύεται σχεδόν πάντα.
- Το έλαιο θυμαριού, γνωστό και ως θυμόλη, είναι αντισηπτικό.
- Ανήκει στην οικογένεια χειλανθών.
- Υπάρχουν πάνω από 300 είδη.
- Έχει γεύση πικάντικη, λεμονάτη και ξυλώδη.
- Είναι ανυψωτικό της διάθεσης
Τρόποι χρήσης εστραγκόν
Αν και δεν αναμειγνύεται καλά με πολλές γεύσεις, η προσθήκη του βοτάνου σε διάφορα πιάτα, ντρέσινγκ και σάλτσες παρέχει μια πολυπλοκότητα γεύσης που, επίσης, ενισχύει φυσικά την υγεία σας.
Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε το εστραγκόν φρέσκο και ολόκληρα τα φύλλα. Θα πρέπει να αναζητήσετε κλαδάκια με φωτεινά, πράσινα φύλλα. Τυλίξτε το σε μια χαλαρή, υγρή χαρτοπετσέτα και τοποθετήστε το σε μια πλαστική σακούλα στο ψυγείο. Μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ημέρες με αυτόν τον τρόπο.
Για να ψιλοκόψετε φρέσκο εστραγκόν, ξεκινήστε κρατώντας το στέλεχος στην άκρη με τα δάχτυλά σας και σύροντας τα δάχτυλά σας απαλά κάτω από το στέλεχος προς τη βάση για να αφαιρέσετε τα φύλλα. Στη συνέχεια, πετάξτε το στέλεχος και ψιλοκόψτε τα φύλλα.
Η αποξηραμένη έκδοση είναι, επίσης, μια επιλογή και είναι εύκολα διαθέσιμη, αλλά είναι λιγότερο γευστική από τη φρέσκια. Επίσης, στεγνώνετε ή καταψύχετε φρέσκα φύλλα για μελλοντική χρήση. Στεγνώστε τα φύλλα και αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό και ξηρό μέρος.
Εάν θέλετε να ακολουθήσετε τον τρόπο κατάψυξης, πλύντε το και στεγνώστε το και, στη συνέχεια, τοποθετήστε τα φύλλα σε σακούλες κατάψυξης ή σε παγοθήκες με λίγο νερό. Το κατεψυγμένο εστραγκόν μπορεί να διατηρηθεί για ένα μήνα.
Η γεύση του εστραγκόν είναι παρόμοια με τον γλυκάνισο κι έχει μια λεπτή, γλυκιά γεύση. Για το λόγο αυτό, συνδυάζεται καλά στη μαγειρική με αυγά, θαλασσινά, κοτόπουλο, αρνί και μοσχαράκι. Συχνά, δεν αναμειγνύεται καλά με άλλες γεύσεις εκτός από το λεμόνι, γι’ αυτό και είναι, συνήθως, το ξεχωριστό συστατικό σε ένα πιάτο ή σε μαρινάδα. Οι χρήσεις του εστραγκόν περιλαμβάνουν την προσθήκη για ενίσχυση πολλών σαλτσών, όπως η μαγιονέζα και η σάλτσα Béarnaise.
Είτε είναι φρέσκο, ψιλοκομμένο, σε σκόνη ή ακόμα σε μορφή κλαδιού, μπορεί να αρωματίσει τα πιάτα με σούπα, τις ανάμεικτες σαλάτες, τις ομελέτες, το ρατατούιγ, τα γεύματα με κρέας και ψάρι.
Ωστόσο, μην το παρακάνετε, γιατί η ισχυρή γεύση του εστραγκόν μπορεί να υπερισχύσει σε άλλες αποχρώσεις του πιάτου, αντί να συμβάλει στο να το κάνει καλύτερο.
Είναι ένα από τα τέσσερα εκλεκτά βότανα στη γαλλική εκλεκτή μαγειρική και ενσωματώνεται σε πολλά γαλλικά πιάτα. Μπορείτε, επίσης, να φτιάξετε ξύδι εστραγκόν για ντρέσινγκ χτυπώντας ελαφρά τα φρέσκα φύλλα και βυθίζοντας τα φύλλα σε ένα ουδέτερο λευκό ξύδι.
Το γαλλικό εστραγκόν χρησιμοποιείται καλύτερα για το μαγείρεμα. Μπορείτε, επίσης, να το χρησιμοποιήσετε ως συμπλήρωμα σε διάφορες μορφές, όπως κάψουλες, σκόνη, βάμμα ή τσάι. Δοκιμάστε νόστιμες συνταγές που περιλαμβάνουν αυτό το μοναδικό βότανο. Αν ψάχνετε για ένα υποκατάστατο εστραγκόν, δοκιμάστε γλυκάνισο, αποξηραμένο άνηθο, μαντζουράνα ή ρίγανη.
Μπορείτε να βυθίσετε ένα κλαδάκι εστραγκόν στο μπουκάλι ελαιόλαδο σας για να του δώσετε μια πολύ ιδιαίτερη γεύση.
Σάλτσα γιαουρτιού με εστραγκόν: Στραγγιστό γιαούρτι, ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο εστραγκόν. Ιδανικό ντιπ για ορεκτικά, ντοματίνια, καρότα, ραπανάκια, αγγούρι.
Τονοσαλάτα με εστραγκόν: Ανακατέψτε ένα κουτάκι τόνου με 3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος, προσθέστε ένα πολτοποιημένο κρεμμύδι και μια κουταλιά της σούπας μουστάρδα και τυρί cottage. Προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο εστραγκόν. Προσθέστε πιπέρι για γεύση και απλώστε σε φρυγανισμένο σταρένιο ψωμί.
Το εστραγκόν θεωρείται ασφαλές σε φυσιολογικές ποσότητες τροφίμων και ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους όταν λαμβάνεται από το στόμα για σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, η φαρμακευτική χρήση αυτού του βοτάνου δεν πρέπει να είναι υπερβολική. Σε μεγάλες ποσότητες, το εστραγκόν μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος. Εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, μην καταναλώνετε τεράστιες ποσότητες, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι ή αλλεργικοί στην οικογένεια Asteraceae/Compositae, η οποία περιλαμβάνει ηλίανθους, μαργαρίτες, αμβροσία, χρυσάνθεμα και κατιφέδες. Τότε το εστραγκόν μπορεί, επίσης, να σας δημιουργήσει πρόβλημα, επομένως είναι καλύτερο να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση.
Τα κατάλληλα βότανα και συμπληρώματα διατροφής για την υγεία σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα και συμπληρώματα διατροφής για τη υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,
Τα καλύτερα βότανα για φυσικές θεραπείες
Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως
Υγιεινό καλοκαιρινό τσάι με βότανα
Πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου με ελληνικά βότανα
Βότανα και βιταμίνες για το άγχος και την κατάθλιψη
Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες