Νόστιμο κοτόπουλο με πέστο και ντομάτες
Κοτόπουλο με πέστο και ντομάτες
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «άσπρου κρέατος» θεωρείται ως μια από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό μας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ταυτόχρονα, έχει λιγότερα «κακά» λιπαρά (γνωστά και ως κορεσμένα) και χοληστερόλη σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Επιπρόσθετα, λόγω του χαμηλού κόστους αγοράς του αποτελεί μια οικονομική επιλογή που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι και τα διάφορα μέρη του κοτόπουλου διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε λίπος, με αποτέλεσμα το στήθος να αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το μπούτι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Ο βασιλικός έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και δυνητικές για χρήση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο βασιλικός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ύπαρξη συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων και θρόμβων στα ποντίκια. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται στην Ινδία, ως συμπληρωματική θεραπεία κατά του άγχους, του άσθματος και του διαβήτη. Ο βασιλικός, καθώς και άλλα αρωματικά φυτά, όπως, ο μάραθος και το εστραγκόν, περιέχουν εστραγόλη.

Κοτόπουλο με πέστο και ντομάτες
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ
1/2 λευκό κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο, κομμένο σε λεπτές φέτες, περίπου 2 φλιτζάνια
1-1/2 φλιτζάνι βιολογικές κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε λεπτές φέτες
1 βιολογική πιπεριά Poblano, χωρίς πυρήνα, χωρίς σπόρους, κομμένη σε λεπτές φέτες, περίπου 1/2 φλιτζάνι
2 κουταλιές της σούπας έξτρα βιολογικό παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
1 κιλό βιολογικά φιλέτα από μπούτια κοτόπουλου μαριναρισμένα με πέστο βασιλικού, κομμένο σε κομματάκια
1 κιλό ντομάτες κοκτέιλ, κομμένες σε τέταρτα
1/2 κονσέρβα κλασική βιολογική σάλτσα πέστο
11 σκελίδες ψητό σκόρδο, κομμένα στο μισό
Για την σάλτσα πέστο βασιλικού αν τη φτιάξετε μόνοι σας
1 ματσάκι βιολογικός πλατύφυλλος βασιλικός (πλυμένος και καλά στεγνωμένος)
3 σκελίδες βιολογικό σκόρδο (χωρίς το φύτρο)
3 κουταλιά σούπας βιολογικό κουκουνάρι
(1/2)-(3/4) φλιτζανιού περίπου φρεσκοτριμμένη βιολογική παρμεζάνα
(1/2)-(3/4) φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.
- Προσθέστε το κρεμμύδι, την κόκκινη πιπεριά, την πιπεριά poblano και το λάδι σε λαδόκολλα και αλατοπιπερώνετε. Απλώστε ομοιόμορφα σε ταψί.
- Καλύψτε τα λαχανικά ομοιόμορφα με το κοτόπουλο και μετά τις ντομάτες. Περιχύστε τα λαχανικά ομοιόμορφα με πέστο και από πάνω με σκελίδες σκόρδο.
- Για την σάλτσα πέστο βασιλικού αν τη φτιάξετε μόνοι σας: Πλένετε και στεγνώνετε καλά το βασιλικό. Χωρίζετε τα φύλλα του. Δεν πρέπει να αφήσετε καθόλου κοτσάνι, γιατί το πέστο θα πικρίσει. Επίσης είναι πολύ βασικό το τυρί να είναι φρεσκοτριμμένο. Χτυπάτε λίγα λίγα τα φύλλα του βασιλικού με το σκόρδο στο γουδί. Αφού τα πολτοποιήσετε όλα, τότε προσθέτετε το κουκουνάρι. Στη συνέχεια, εναλλάξ, προσθέτετε το τυρί και το ελαιόλαδο. Προς το τέλος δοκιμάζετε για να αλατοπιπερώσετε. Διατηρείτεε το πέστο για αρκετό καιρό στο ψυγείο μέσα σε γυάλινο βάζο, φροντίζοντας να καλύπτονται όλα τα υλικά από ελαιόλαδο. Αν θέλουμε να προσθέσετε πέστο βασιλικού σε κάποιο φαγητό, πρώτα αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά και μετά βάζετε το πέστο, γιατί αλλιώς θα ψηθεί το τυρί και θα χωρίσει το λάδι.
- Ψήνετε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,
Λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες στην κατσαρόλα
Νουντλς με κοτόπουλο και βασιλικό
Νόστιμες και υγιεινές μπάμιες με κοτόπουλο
Σουβλάκια κοτόπουλου με σος γιαουρτιού
Μπουκίτσες κοτόπουλου με λεμόνι και σπαράγγια
Σπιτικό σάντουιτς με κοτοσαλάτα
Νόστιμα και πικάντικα ζυμαρικά με κοτόπουλο
Νόστιμα ρολάκια κοτόπουλου γεμιστά
Πικάντικο ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με βασιλικό
Το κοτόπουλο του στρατηγού Τσο
Κοτόπουλο με κρέμα γλυκοπατάτας
Υγιεινό κοτόπουλο ψητό με πατάτες
Τροφές για όσους έχουν καρκίνο
Θεραπευτικό ρόφημα για το κρύωμα
Είναι υγιεινές οι έτοιμες σούπες;
Το χρονικό ενός καλοκαιρινού κρυολογήματος
Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με κάρυ