Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓηριατρικήΜεθερπητική νευραλγία

Μεθερπητική νευραλγία

Η μεθερπητική νευραλγία είναι πόνος που συνεχίζεται μετά από τον έρπητα ζωστήρα. Αυτός ο πόνος μπορεί να διαρκέσει από μήνες έως χρόνια.

Η μεθερπητική νευραλγία είναι η πιο συχνή επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα. Η πάθηση επηρεάζει τις νευρικές ίνες και το δέρμα, προκαλώντας καυστικό πόνο που διαρκεί πολύ μετά την εξαφάνιση του εξανθήματος και των φυσαλίδων του έρπητα ζωστήρα. Ο ιός της ανεμοβλογιάς προκαλεί έρπητα ζωστήρα.

Ο κίνδυνος μεθερπητικής νευραλγίας αυξάνεται με την ηλικία, επηρεάζοντας, κυρίως, άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά οι θεραπείες μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η μεθερπητική νευραλγία βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΕΘΕΡΠΗΤΙΚΗΣ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑΣ

Τα σημεία και τα συμπτώματα της μεθερπητικής νευραλγίας περιορίζονται γενικά στην περιοχή του δέρματος, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά η εστία του έρπητα ζωστήρα, πιο συχνά σε μια ζώνη γύρω από τον κορμό, συνήθως, στη μία πλευρά του σώματός σας.

Τα σημεία και συμπτώματα είναι:

 • Πόνος που διαρκεί τρεις μήνες ή περισσότερο μετά την επούλωση του εξανθήματος του έρπητα ζωστήρα. Ο σχετικός πόνος περιγράφεται ως κάψιμο, οξύ και τρύπημα ή βαθύ και πόνο.
 • Ευαισθησία στο ελαφρύ άγγιγμα. Τα άτομα με την πάθηση συχνά δεν αντέχουν ούτε το άγγιγμα των ρούχων στο προσβεβλημένο δέρμα.
 • Κνησμός και μούδιασμα. Λιγότερο συχνά, η μεθερπητική νευραλγία μπορεί να προκαλέσει αίσθηση κνησμού ή μούδιασμα.

Επισκεφθείτε έναν γιατρό με τα πρώτα σημεία του έρπητα ζωστήρα. Συχνά, ο πόνος ξεκινά πριν παρατηρήσετε το εξάνθημα. Ο κίνδυνος εμφάνισης μεθερπητικής νευραλγίας μειώνεται εάν αρχίσετε να παίρνετε αντιικά φάρμακα εντός 72 ωρών από την εμφάνιση του εξανθήματος του έρπητα ζωστήρα.

ΑΙΤΙΑ ΜΕΘΕΡΠΗΤΙΚΗΣ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑΣ

Αν πάθετε, ο ιός παραμένει στο σώμα σας για το υπόλοιπο της ζωής σας. Καθώς, μεγαλώνετε ή εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταστέλλεται, όπως από φάρμακα ή χημειοθεραπεία, ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί, προκαλώντας έρπητα ζωστήρα.

Η μεθερπητική νευραλγία εμφανίζεται εάν οι νευρικές ίνες σας έχουν υποστεί βλάβη κατά τη διάρκεια μιας εστίας έρπητα ζωστήρα. Οι κατεστραμμένες ίνες δε μπορούν να στείλουν μηνύματα από το δέρμα σας στον εγκέφαλό σας, όπως κάνουν συνήθως. Αντίθετα, τα μηνύματα γίνονται μπερδεμένα και υπερβολικά, προκαλώντας χρόνιο, συχνά βασανιστικό πόνο που μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΕΘΕΡΠΗΤΙΚΗΣ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑΣ

Όταν έχετε έρπητα ζωστήρα, μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε μεθερπητική νευραλγία, ανάλογα με:

 • Την ηλικία. Είστε μεγαλύτερος από 50.
 • Τη σοβαρότητα του έρπητα ζωστήρα. Είχατε έντονο εξάνθημα και έντονο πόνο.
 • Άλλη ασθένεια. Έχετε μια χρόνια ασθένεια, όπως ο διαβήτης.
 • Την τοποθεσία του έρπητα ζωστήρα. Αν είχατε έρπητα ζωστήρα στο πρόσωπο ή στον κορμό σας.
 • Η αντιική θεραπεία του έρπητα ζωστήρα καθυστέρησε για περισσότερες από 72 ώρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος σας.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΕΘΕΡΠΗΤΙΚΗΣ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑΣ

Ανάλογα με το πόσο διαρκεί η μεθερπητική νευραλγία και πόσο επώδυνη είναι, τα άτομα με την πάθηση μπορεί να αναπτύξουν άλλα συμπτώματα που προκαλούνται, συχνά, από το χρόνιο πόνο, όπως:

 • Κατάθλιψη
 • Κούραση
 • Δυσκολία στον ύπνο
 • Έλλειψη όρεξης
 • Δυσκολία συγκέντρωσης

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΜΕΘΕΡΠΗΤΙΚΗΣ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑΣ

Κάποιοι συνιστούν στους ενήλικες 50 ετών και άνω να κάνουν εμβόλιο Shingrix για την πρόληψη του έρπητα ζωστήρα, ακόμα κι αν έχουν περάσει έρπητα ζωστήρα ή έχουν κάνει το παλαιότερο εμβόλιο Zostavax. Το Shingrix χορηγείται σε δύο δόσεις, με διαφορά δύο έως έξι μηνών. Οι δύο δόσεις Shingrix είναι περισσότερο από 90 τοις εκατό αποτελεσματικές στην πρόληψη του έρπητα ζωστήρα και της μεθερπητικής νευραλγίας.

Το Shingrix προτιμάται έναντι του Zostavax. Η αποτελεσματικότητα μπορεί να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το Zostavax. Το Zostavax μπορεί ακόμα να χρησιμοποιείται μερικές φορές για υγιείς ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω που δεν είναι αλλεργικοί στο Zostavax και που δεν λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Καλύτερα να μη γίνονται…

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΕΘΕΡΠΗΤΙΚΗΣ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑΣ

Ο γιατρός σας θα εξετάσει το δέρμα σας, και θα το αγγίξει σε σημεία για να καθορίσει τα όρια της πληγείσας περιοχής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν απαιτούνται εξετάσεις.

Καμία μεμονωμένη θεραπεία δεν ανακουφίζει τη μεθερπητική νευραλγία για όλους. Συχνά απαιτείται συνδυασμός θεραπειών για τη μείωση του πόνου.

 • Δερματικά επιθέματα λιδοκαΐνης. Αυτά είναι μικρά επιθέματα που μοιάζουν με επίδεσμο που περιέχουν το τοπικό αναλγητικό φάρμακο λιδοκαΐνη. Αυτά τα τοπικά επιθέματα μπορούν να κοπούν ώστε να ταιριάζουν μόνο στην πληγείσα περιοχή. Εφαρμόζετε τα έμπλαστρα, απευθείας στο επώδυνο δέρμα για να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση.
 • Δερματικά έμπλαστρα καψαϊκίνης. Μια υψηλή συγκέντρωση εκχυλίσματος από πιπεριές τσίλι διατίθεται ως έμπλαστρο δέρματος για την ανακούφιση του πόνου. Εφαρμόζεται από εκπαιδευμένο προσωπικό μετά τη χρήση ενός φαρμάκου που μουδιάζει στην πληγείσα περιοχή. Η διαδικασία διαρκεί τουλάχιστον δύο ώρες, επειδή πρέπει να παρακολουθείστε μετά την εφαρμογή του εμπλάστρου υψηλής συγκέντρωσης, αλλά μια μόνο εφαρμογή μειώνει τον πόνο σε ορισμένα άτομα για έως και τρεις μήνες. Εάν λειτουργεί, η εφαρμογή μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε τρεις μήνες.
 • Αντισπασμωδικά. Ορισμένα φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων, όπως η γκαμπαπεντίνη και η πρεγκαμπαλίνη, μπορούν να μειώσουν τον πόνο της μεθερπητικής νευραλγίας. Αυτά τα φάρμακα σταθεροποιούν τη μη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα στο νευρικό σας σύστημα που προκαλείται από τραυματισμένα νεύρα. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν υπνηλία, ασαφή σκέψη, αστάθεια και πρήξιμο στα πόδια.
 • Αντικαταθλιπτικά. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά, όπως η νορτριπτυλίνη, η αμιτριπτυλίνη, η ντουλοξετίνη και η βενλαφαξίνη, επηρεάζουν βασικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο τόσο στην κατάθλιψη όσο και στο πώς το σώμα σας ερμηνεύει τον πόνο. Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά για τη μεθερπητική νευραλγία σε μικρότερες δόσεις από ό,τι μόνο για την κατάθλιψη. Οι συχνές παρενέργειες αυτών των φαρμάκων περιλαμβάνουν υπνηλία, ξηροστομία, ζαλάδα και αύξηση βάρους.
 • Οπιοειδή παυσίπονα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται παυσίπονα που περιέχουν τραμαδόλη, οξυκωδόνη ή μορφίνη. Τα οπιοειδή μπορεί να προκαλέσουν ήπια ζάλη, υπνηλία, σύγχυση και δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, οι πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες παροτρύνουν τους γιατρούς να εξετάσουν άλλες θεραπείες εκτός από οπιοειδή για τον πόνο που δεν σχετίζεται με τον καρκίνο, όπως ο πόνος της μεθερπητικής νευραλγίας. Αυτό βασίζεται στην αυξανόμενη αναγνώριση του κινδύνου εθισμού και θανάτου σε ορισμένα άτομα που χρησιμοποιούν οπιοειδή. Εάν συνταγογραφούνται, τα οπιοειδή πρέπει να παρακολουθούνται στενά, να χρησιμοποιούνται στη χαμηλότερη δυνατή δόση και να λαμβάνονται υπόψη μόνο σε περιπτώσεις όπου τα ασφαλέστερα φάρμακα έχουν αποτύχει. Η φαρμακευτική αγωγή με οπιοειδή μπορεί να βλάψει την ικανότητά σας να οδηγείτε και δεν πρέπει να συνδυάζεται με αλκοόλ ή άλλα φάρμακα. (καλύτερα να μην τα παίρνετε)
 • Ενέσεις στεροειδών. Μερικές φορές εγχέονται στεροειδή στη σπονδυλική στήλη για τη μεθερπητική νευραλγία. Ωστόσο, τα στοιχεία αποτελεσματικότητας είναι ασυνεπή. Με τη χρήση τους έχει συσχετιστεί κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της μηνιγγίτιδας. (καλύτερα να μη γίνονται)

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΜΕΘΕΡΠΗΤΙΚΗΣ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑΣ

Τα ακόλουθα φάρμακα μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο της μεθερπητικής νευραλγίας:

 • Καψαϊκίνη. Η κρέμα καψαϊκίνης, που παρασκευάζεται από τους σπόρους καυτερής πιπεριάς τσίλι, μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο από τη μεθερπητική νευραλγία. Η καψαϊκίνη μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καύσου και να ερεθίσει το δέρμα σας, αλλά αυτές οι παρενέργειες, συνήθως, εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Επειδή, η κρέμα καψαϊκίνης μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας, αποφύγετε τη λήψη της σε μη επηρεασμένα μέρη του σώματός σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης γαντιών για την εφαρμογή και πλύνετε καλά τα χέρια σας μετά την εφαρμογή.
 • Τοπικά αναλγητικά και αναισθητικά. Η ασπιρίνη που συνθλίβεται και αναμιγνύεται σε απορροφητική κρέμα ή κρέμα λιδοκαΐνης μπορεί να μειώσει την υπερευαισθησία του δέρματος.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον έρπητα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον έρπητα

Διαβάστε, επίσης,

HIV λοίμωξη και AIDS

Θεραπεία του έρπητα ζωστήρα εναλλακτικά

Όλα τα κόλπα για να θεραπεύσετε τον έρπητα ζωστήρα

Οι δερματολογικές παθήσεις στην τρίτη ηλικία

Ενδείξεις βελονισμού

Μέτρα σε μεταδοτικά νοσήματα

Protocel για τον καρκίνο

Όλα τα κόλπα για να θεραπεύσετε τον έρπητα

‘Ερπητας των γεννητικών οργάνων

Εργαστηριακός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

L-αργινίνη, το θαυματουργό αμινοξύ

Απλός έρπητας οφθαλμού

Διάγνωση ασθενειών από τα μάτια

Το σύνδρομο Ramsay Hunt

Σφένδαμος

‘Ερπητας των γεννητικών οργάνων

Μέτρα σε μεταδοτικά νοσήματα

Απλός έρπητας οφθαλμού

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο με πέστο και ντομάτες
Επόμενο άρθροΑστιγματισμός
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλές ασθένειες Είναι σημαντική η συνεργιστική σχέση μεταξύ της βιταμίνης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ