Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΣοκολατόπιτα με φυστικοβούτυρο

Σοκολατόπιτα με φυστικοβούτυρο

Νόστιμη σπιτική σοκολατόπιτα με φυστικοβούτυρο

Σοκολατόπιτα με φυστικοβούτυρο

ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ: Το φυστικοβούτυρο είναι γεμάτο με τόσα πολλά καλά θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία, όπως βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, σίδηρο, σελήνιο και βιταμίνη Β6. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που τρώνε τακτικά ξηρούς καρπούς και βούτυρο ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένου του φυστικοβούτυρου, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο και διαβήτη τύπου 2. Επειδή το φυστικοβούτυρο βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε. Όσοι τρώνε ξηρούς καρπούς τείνουν να έχουν πιο υγιή δείκτη μάζας σώματος σε σχέση με αυτούς που τρώνε ξηρούς καρπούς. Τα φιστίκια είναι μια εξαιρετική πηγή ακόρεστων λιπαρών, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Τα φιστίκια περιέχουν βιοτίνη, μια βιταμίνη Β απαραίτητη για υγιή μαλλιά και γενική υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Προσφέρει επίσης βιταμίνη Ε, η οποία θρέφει το δέρμα και το προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες UV. Τα φιστίκια, είναι φυσικά χαμηλά σε υδατάνθρακες, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των αιχμών του σακχάρου στο αίμα. Είναι ένα τέλειο γρήγορο και εύκολο σνακ χαμηλών υδατανθράκων για άτομα με διαβήτη τύπου 2.

ΚΑΚΑΟ: Το κακάο έχει υψηλές συγκεντρώσεις σε φλαβονοειδή και προκυανιδίνες, συστατικά με αντιοξειδωτική δράση που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση.

ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

ΓΑΛΑ: Το γάλα είναι μια πολύ πλούσια, υψηλή διατροφική αξία τροφής, που έχουμε ανάγκη από πολύ για να κτίσουμε και να διατηρήσουμε έναν υγιή και γερό οργανισμό. Το γάλα περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, άλατα και βιταμίνες σε υψηλή συγκέντρωση και άμεση διαθέσιμων για αφομοίωση από τον οργανισμό. Η μεγάλη σημασία του γάλατος και των προϊόντων του στην ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας, σε όλα τα στάδια της ζωής, παιδική, εφηβική, ενήλικη υπογραμμίζεται και από τις συστάσεις των Διεθνών Οργανισμών Υγείας που ξεχωρίζουν τα γαλακτοκομικά ως ιδιαίτερη ομάδα τροφίμων συστήνοντας την κατανάλωση 2 ή 3 μερίδων καθημερινά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Σοκολατόπιτα με φυστικοβούτυρο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8-10 ΜΕΡΙΔΕΣ

Κρούστα:

1 φλιτζάνι βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3/4 φλιτζάνι σκόνη βιολογικό κακάο

3/4 φλιτζανιού ακατέργαστη ζάχαρη

1-1/2 κουταλάκι του γλυκού άμυλο βιολογικού καλαμποκιού

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

3/4 φλιτζάνι ανάλατο βιολογικό βούτυρο, χωρισμένο

Γέμιση:

1/2 φλιτζάνι συσκευασμένη βιολογική καστανή ζάχαρη

1/4 φλιτζάνι άμυλο βιολογικού καλαμποκιού

1 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

5 μεγάλοι κρόκοι βιολογικών αυγών

2 φλιτζάνια βιολογικό πλήρες γάλα

1/2 φλιτζάνι λείο βιολογικό φυστικοβούτυρο

2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βιολογικής βανίλιας

Γκανάς σοκολάτας (Ganache):

60 γραμμάρια βιολογική σοκολάτα γάλακτος, ψιλοκομμένη

1/4 φλιτζάνι βιολογική πλήρης κρέμα γάλακτος παχύρρευστη

1/4 φλιτζάνι βιολογικά φιστίκια ψημένα με μέλι, χοντροκομμένα

1/4 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Φτιάχνετε την κρούστα: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160°C. Χτυπάτε μαζί το αλεύρι, το κακάο, την ακατέργαστη ζάχαρη, το καλαμποκάλευρο και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Λιώστε 1/2 φλιτζάνι συν 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε ένα πυρίμαχο μπολ. Ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο πάνω από τα στεγνά υλικά και ανακατεύετε με ένα κουτάλι μέχρι το μείγμα να σχηματίσει χοντρούςς σβώλους. Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας, συνεχίστε το ζύμωμα.
  3. Απλώστε το μείγμα με το αλεύρι σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να στεγνώσει, περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας μία φορά μετά από 10 λεπτά. Μεταφέρετε το ταψί σε μια σχάρα και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
  4. Μεταφέρετέ το σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και χτυπήστε μέχρι να αλεσθεί. Λιώστε τις υπόλοιπες 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε ένα πυρίμαχο μπολ. Ρίξτε λιωμένο βούτυρο πάνω από τα ψίχουλα στον επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να υγρανθούν ομοιόμορφα τα ψίχουλα. Ρίξτε τα ψίχουλα σε ένα ταψί 22 cm και πιέστε ομοιόμορφα από την κάτω και την επάνω πλευρά. Ψήνετε στους 160°C μέχρι να δέσει η κρούστα, περίπου 12 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει όσο φτιάχνετε τη γέμιση.
  5. Φτιάχνετε τη γέμιση: Συνδυάστε την καστανή ζάχαρη, το καλαμποκάλευρο και το αλάτι σε μια μέτρια κατσαρόλα και χτυπάτε να ενωθούν. Προσθέστε τους κρόκους αυγών και χτυπήστε μέχρι να γίνει μια λεία, πηχτή πάστα. Προσθέστε το γάλα, και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να κάνει φυσαλίδες και να πήξει, για 8 με 10 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε το φυστικοβούτυρο και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν. Απλώστε αμέσως τη γέμιση ομοιόμορφα στην κρούστα, λειαίνοντας την κορυφή. Αφήστε την πίτα να σταθεί ενώ φτιάχνετε την επικάλυψη.
  6. Φτιάχνετε τη γκανάς: Τοποθετήστε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μικρό μπεν μαρί. Βάλτε την κρέμα να σιγοβράσει σε μια μικρή κατσαρόλα. Αμέσως ρίχνετε τη ζεστή κρέμα πάνω από τη σοκολάτα και αφήνετε να σταθεί για 1 λεπτό. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι τοποθετημένο στο κέντρο του μείγματος, ανακατέψτε αργά μέχρι η γκανάς να γαλακτωματοποιηθεί. Ρίξτε τη γκανάς πάνω από την πίτα, γέρνοντας απαλά για να καλύψει ομοιόμορφα τη γέμιση.
  7. Πασπαλίζετε τα φιστίκια πάνω από την πίτα και αφήνετε να κρυώσει και να δέσει η γέμιση με τη γκανάς, τουλάχιστον 2 ώρες. Πριν σερβίρετε πασπαλίζετε την πίτα με θαλασσινό αλάτι. Σερβίρετε κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Υγιεινά βραδινά σνακ

Φρυγανισμένο κέικ καρύδας

Νόστιμο και υγιεινό κέικ καρότου

Υγιεινές μπάρες λεμονιού

Είναι υγιεινό γλυκό τα ξεροτήγανα;

Υγιεινά ωμά μελομακάρονα

Βιολογικές γλυκαντικές ουσίες

Επιδόρπιο με φράουλα, μπανάνα, μέλι και κανέλα

Να τρώτε χουρμάδες, είναι υγιεινοί

Κρέμα με σιμιγδάλι και γάλα

Τα επικίνδυνα τεχνητά γλυκαντικά

Γκρέιπφρουτ με μέλι

Όλα όσα παθαίνετε από τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζούμε

Τα καλύτερα γλυκά για επιδόρπιο

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι υγιεινά;

Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

Μωσαϊκό για διαβητικούς

Είναι υγιεινά τα γλυκά του κουταλιού;

Γλυκοκολοκυθιά

Τσιζκέικ για δίαιτα

Υγιεινές μπάρες με κολοκύθα

Σπιτικές μπάρες με μήλο, καρύδι, μέλι και λάδι καρύδας

Είναι υγιεινές οι μπάρες δημητριακών;

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΛόξιγκας
Επόμενο άρθροΝόσος Moyamoya
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ