Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΝυχτερινοί τρόμοι

Νυχτερινοί τρόμοι

Οι νυχτερινοί τρόμοι, είναι ένας τύπος διαταραχής ύπνου που προκαλεί έντονο φόβο, παρόμοιο με αυτόν που προκαλείται από τους εφιάλτες.

Οι νυχτερινοί τρόμοι είναι επεισόδια κραυγών, έντονου φόβου και ατονιών ενώ κοιμάστε ακόμα. Ο ύπνος, συχνά, συνδυάζεται με την υπνοβασία. Όπως η υπνοβασία, οι νυχτερινοί τρόμοι θεωρούνται παραϋπνία, ένα ανεπιθύμητο φαινόμενο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ένα επεισόδιο νυχτερινού τρόμου διαρκεί, συνήθως, από δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά, αλλά τα επεισόδια μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.

Οι νυχτερινοί τρόμοι επηρεάζουν σχεδόν το 40 τοις εκατό των παιδιών και ένα πολύ μικρότερο ποσοστό των ενηλίκων. Όσο τρομακτικοί κι αν είναι, οι νυχτερινοί τρόμοι, συνήθως, δεν προκαλούν ανησυχία. Τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν τους τρόμους ύπνου μέχρι την εφηβεία τους.

Οι νυχτερινοί τρόμοι μπορεί να απαιτούν θεραπεία εάν προκαλούν προβλήματα στον επαρκή ύπνο ή θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΤΡΟΜΩΝ

Οι νυχτερινοί τρόμοι διαφέρουν από τους εφιάλτες. Αυτός που βλέπει ένα εφιάλτη ξυπνά από το όνειρο και μπορεί να θυμάται λεπτομέρειες, αλλά ένα άτομο που έχει ένα επεισόδιο τρόμου ύπνου παραμένει κοιμισμένο. Τα παιδιά, συνήθως, δε θυμούνται τίποτα για τον ύπνο τους το πρωί. Οι ενήλικες μπορεί να θυμούνται ένα κομμάτι ονείρου που είχαν κατά τη διάρκεια του νυχτερινού τρόμου.

Οι νυχτερινοί τρόμοι εμφανίζονται, γενικά το, πρώτο τρίτο έως το πρώτο μισό της νύχτας και σπάνια κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ένας νυχτερινός τρόμος μπορεί να οδηγήσει σε υπνοβασία.

Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου νυχτερινού τρόμου, μπορεί να:

 • Να βγάλει κάποιος μια τρομακτική κραυγή
 • Να καθίσεις στο κρεβάτι, φοβισμένος
 • Να κοιτάζει με ορθάνοιχτα μάτια
 • Να ιδρώνει, να αναπνέει βαριά και και νε έχει γρήγορο σφυγμό, κοκκινισμένο πρόσωπο και διεσταλμένες κόρες
 • Να κλωτσάει και να κοπανάει
 • Είναι δύσκολο να ξυπνήσει και αν ξυπνήσει μπερδεύεται
 • Είναι απαρηγόρητος
 • Δεν θυμάται καθόλου ή θυμάται λίγο το γεγονός το επόμενο πρωί
 • Ενδεχομένως, να σηκωθεί από το κρεβάτι και να τρέξει γύρω από το σπίτι ή να έχετε επιθετική συμπεριφορά εάν τον σταματήσουν

Οι περιστασιακοί νυχτερινοί τρόμοι δεν είναι συνήθως αιτία ανησυχίας. Εάν το παιδί σας έχει νυχτερινούς τρόμους, μπορείτε απλώς να το αναφέρετε στο γιατρό σας.

Ωστόσο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν οι νυχτερινοί τρόμοι:

 • Γίνουν πιο συχνοί
 • Διαταράσσεται ο ύπνος του ατόμου με νυχτερινού τρόμους ή άλλων μελών της οικογένειας
 • Οδηγούν σε ανησυχίες για την ασφάλεια ή για τραυματισμό
 • Έχουν ως αποτέλεσμα συμπτώματα υπερβολικής υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας ή λειτουργικών προβλημάτων
 • Συνεχίζονται πέρα ​​από τα εφηβικά χρόνια ή ξεκίνησαν στην ενήλικη ζωή

ΑΙΤΙΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΤΡΟΜΩΝ

Οι νυχτερινοί τρόμοι ταξινομούνται ως παραϋπνία, μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά ή εμπειρία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι νυχτερινοί τρόμοι είναι μια διαταραχή της διέγερσης, που σημαίνει ότι εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του βαθύτερου σταδίου του ύπνου με μη γρήγορη κίνηση των ματιών (NREM). Μια άλλη διαταραχή NREM είναι η υπνοβασία, η οποία μπορεί να εμφανιστεί μαζί με τον ύπνο.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε νυχτερινούς τρόμους, όπως:

 • Στέρηση ύπνου και υπερβολική κούραση
 • Στρες
 • Διαταραχές του προγράμματος ύπνου, ταξίδια ή διακοπές ύπνου
 • Πυρετός

Οι νυχτερινοί τρόμοι μερικές φορές μπορεί να προκληθούν από υποκείμενες καταστάσεις που παρεμβαίνουν στον ύπνο, όπως:

 • Διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο. Μια ομάδα διαταραχών που περιλαμβάνουν μη φυσιολογικά πρότυπα αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, η πιο κοινή από τις οποίες είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου
 • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
 • Κάποια φάρμακα
 • Διαταραχές διάθεσης, όπως κατάθλιψη και άγχος
 • Στους ενήλικες, χρήση αλκοόλ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΤΡΟΜΩΝ

Οι νυχτερινοί τρόμοι είναι πιο συχνοί εάν τα μέλη της οικογένειας έχουν ιστορικό νυχτερινού τρόμου ή υπνοβασίας. Στα παιδιά, οι νυχτερινοί τρόμοι είναι πιο συχνοί στα κορίτσια.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΤΡΟΜΩΝ

Μερικές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από τους νυχτερινούς τρόμους είναι:

 • Υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στο σχολείο ή την εργασία ή προβλήματα με τις καθημερινές εργασίες
 • Διαταραγμένος ύπνος
 • Αμηχανία για τους νυχτερινούς τρόμους ή προβλήματα με τις σχέσεις
 • Αυτοτραυματισμός ή σπάνια τραυματισμός σε κάποιον που βρίσκεται κοντά

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΤΡΟΜΩΝ

Για να διαγνώσει τους νυχτερινούς τρόμους, ο γιατρός σας εξετάζει το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματά σας.

Η αξιολόγησή σας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Φυσική εξέταση. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια φυσική εξέταση για να εντοπίσει τυχόν καταστάσεις που μπορεί να συμβάλλουν στους τρόμους ύπνου.
 • Να συζητήσει μαζί σας τα συμπτώματά σας. Οι τρόμοι ύπνου, συνήθως, διαγιγνώσκονται από τον γιατρό σας με βάση την περιγραφή των γεγονότων. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει για το οικογενειακό σας ιστορικό προβλημάτων ύπνου. Ο γιατρός μπορεί, επίσης, να ζητήσει από εσάς ή τον σύντροφό σας να συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συμπεριφορές σας στον ύπνο.
 • Μελέτη νυχτερινού ύπνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια ολονύκτια μελέτη σε εργαστήριο ύπνου ή στο σπίτι σας. Οι αισθητήρες που τοποθετούνται στο σώμα σας καταγράφουν και παρακολουθούν τα εγκεφαλικά κύματα, το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα, τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή σας, καθώς και τις κινήσεις των ματιών και των ποδιών, ενώ κοιμάστε. Μπορεί να βιντεοσκοπηθείτε για να τεκμηριώσετε τη συμπεριφορά σας κατά τη διάρκεια των κύκλων ύπνου.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΤΡΟΜΩΝ

Η θεραπεία για τους νυχτερινούς τρόμους δεν είναι, συνήθως, απαραίτητη.

Εάν οι νυχτερινοί τρόμοι οδηγούν σε ενδεχόμενο τραυματισμού, προκαλούν αναστάτωση στα μέλη της οικογένειας ή προκαλούν αμηχανία ή διαταραχή ύπνου για το άτομο που τους έχει, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία. Η θεραπεία γενικά επικεντρώνεται στην προαγωγή της ασφάλειας και στην εξάλειψη των αιτιών ή των πυροδοτήσεων.

Οι επιλογές θεραπείας είναι:

 • Αντιμετώπιση οποιασδήποτε υποκείμενης πάθησης. Εάν οι νυχτερινοί τρόμοι σχετίζονται με μια υποκείμενη ιατρική ή ψυχική κατάσταση υγείας ή άλλη διαταραχή ύπνου, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου, η θεραπεία στοχεύει στο υποκείμενο πρόβλημα.
 • Αντιμετώπιση του άγχους. Εάν το άγχος φαίνεται να συμβάλλει στους νυχτερινούς τρόμους, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει συνάντηση με έναν θεραπευτή ή σύμβουλο. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, η ύπνωση, η βιοανάδραση ή η θεραπεία χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσουν.
 • Προληπτική αφύπνιση. Αυτό περιλαμβάνει την αφύπνιση του ατόμου που έχει νυχτερινούς τρόμους περίπου 15 λεπτά προτού, συνήθως, βιώσει το συμβάν. Στη συνέχεια, το άτομο μένει ξύπνιο για λίγα λεπτά πριν αποκοιμηθεί ξανά.
 • Φαρμακευτική αγωγή. Η φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιείται σπάνια για τη θεραπεία των τρόμων ύπνου, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Εάν είναι απαραίτητο, ωστόσο, η χρήση βενζοδιαζεπινών ή ορισμένων αντικαταθλιπτικών μπορεί να είναι αποτελεσματική.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΤΡΟΜΩΝ

Εάν οι νυχτερινοί τρόμοι αποτελούν πρόβλημα για εσάς ή το παιδί σας, ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε:

 • Κοιμηθείτε επαρκώς. Η κούραση μπορεί να συμβάλει σε νυχτερινούς τρόμους. Εάν έχετε έλλειψη ύπνου, δοκιμάστε μια πρωιμότερη ώρα ύπνου και ένα πιο τακτικό πρόγραμμα ύπνου. Μερικές φορές, ένας σύντομος υπνάκος μπορεί να βοηθήσει. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε τους θορύβους της ώρας του ύπνου ή άλλα ερεθίσματα που θα μπορούσαν να διακόψουν τον ύπνο.
 • Καθιερώστε μια τακτική, χαλαρωτικών ασκήσεων πριν τον ύπνο. Κάντε ήρεμες, χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως το να διαβάζετε βιβλία, να φτιάχνετε παζλ ή να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, πριν κοιμηθείτε. Ο διαλογισμός ή οι ασκήσεις χαλάρωσης μπορεί, επίσης, να βοηθήσουν. Κάντε την κρεβατοκάμαρα άνετη και ήσυχη για ύπνο.
 • Κάντε το περιβάλλον ασφαλές. Για να αποφύγετε τραυματισμό, κλείστε και κλειδώστε όλα τα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες τη νύχτα. Μπορείτε, ακόμη και να κλειδώσετε τις εσωτερικές πόρτες ή να τους βάλετε συναγερμούς ή κουδούνια. Μπλοκάρετε τις πόρτες ή τις σκάλες με μια πύλη και μετακινήστε ηλεκτρικά καλώδια ή άλλα αντικείμενα που αποτελούν κίνδυνο για να σκοντάψετε. Αποφύγετε τη χρήση κουκέτας. Τοποθετήστε τυχόν αιχμηρά ή εύθραυστα αντικείμενα μακριά και κρύψτε και κλειδώστε όλα τα όπλα, αν έχετε.
 • Διαχειριστείτε το άγχος σας. Προσδιορίστε τα πράγματα που σας αγχώνουν και σκεφτείτε πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του άγχους. Εάν το παιδί σας φαίνεται ανήσυχο ή αγχωμένο, μιλήστε για αυτό που το ενοχλεί. Ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει.
 • Προσφέρετε άνεση. Εάν το παιδί σας έχει ένα επεισόδιο νυχτερινού τρόμου, σκεφτείτε απλώς να το παρακολουθήσετε. Μπορεί να είναι ενοχλητικό να το παρακολουθείτε, αλλά δεν θα βλάψει το παιδί σας. Μπορείτε να αγκαλιάσετε και να ηρεμήσετε απαλά το παιδί σας και να προσπαθήσετε να το επαναφέρετε στο κρεβάτι. Μιλήστε απαλά και ήρεμα. Κουνώντας το παιδί σας ή φωνάζοντας μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Συνήθως. το επεισόδιο θα σταματήσει σύντομα από μόνο του.
 • Σκεφτείτε ένα σχέδιο δράσης. Εάν το παιδί σας έχει νυχτερινούς τρόμους, κρατήστε ένα ημερολόγιο ύπνου. Για αρκετές νύχτες, σημειώστε πόσα λεπτά μετά τον ύπνο εμφανίζεται ένα επεισόδιο νυχτερινού τρόμου. Εάν ο συγχρονισμός είναι αρκετά συνεπής, οι προληπτικές αφυπνίσεις μπορεί να το βοηθήσουν.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις διαταραχές ύπνου

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις διαταραχές ύπνου

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Σύνδρομο Pickwick

Η υπνική άπνοια είναι επικίνδυνη

Οι ειδικές κάλτσες για τους κιρσούς κάνουν και για το ροχαλητό

Αεροπορικά ταξίδια και υπνική άπνοια

Συμβουλές για να παίρνετε τον καλύτερο ύπνο

Τι να κάνετε για να μην νιώθετε υπνηλία

Tι να κάνετε για το ροχαλητό

Σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο

Σταματήστε να ροχαλίζετε με τη βοήθεια του κινητού

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Ναρκοληψία

Τα μυστήρια του ύπνου

Υπνοβασία

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΝόσος Moyamoya
Επόμενο άρθροΓαγγλιακή κύστη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι. Κρέμα βρώμης με γάλα αμυγδάλου, καραμελωμένο αχλάδι, αμύγδαλο φιλέ, κανέλα και σιρόπι σφενδάμου Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ 1...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ