Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕξαρτήσειςΕξάρτηση από τη νικοτίνη

Εξάρτηση από τη νικοτίνη

Η εξάρτηση από τη νικοτίνη συμβαίνει όταν ένα άτομο χρειάζεται νικοτίνη και δε μπορεί να σταματήσει να χρησιμοποιεί προϊόντα καπνού.

Η εξάρτηση από τη νικοτίνη εμφανίζεται όταν δε μπορείτε να σταματήσετε να τη χρησιμοποιείτε. Η νικοτίνη είναι η χημική ουσία του καπνού που προκαλεί εξάρτηση. Η νικοτίνη παράγει ευχάριστα σήματα στον εγκέφαλό σας, αλλά αυτά τα αποτελέσματα είναι προσωρινά.

Όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο περισσότερη νικοτίνη χρειάζεστε για να νιώσετε καλά. Όταν προσπαθείτε να σταματήσετε, αντιμετωπίζετε δυσάρεστες ψυχικές και σωματικές αλλαγές. Αυτά είναι συμπτώματα στέρησης νικοτίνης.

Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό καπνίζετε, η διακοπή του τσιγάρου μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας. Δεν είναι εύκολο, αλλά μπορείτε να κόψετε την εξάρτησή σας από τη νικοτίνη. Πολλές αποτελεσματικές θεραπείες είναι διαθέσιμες.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΟΤΙΝΗ

Για μερικούς ανθρώπους, η χρήση οποιασδήποτε ποσότητας καπνού μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε εξάρτηση από τη νικοτίνη.

Τα σημεία ότι μπορεί να είστε εθισμένοι στη νικοτίνη είναι:

 • Δε μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα. Έχετε κάνει μία ή περισσότερες σοβαρές, αλλά ανεπιτυχείς, προσπάθειες να σταματήσετε.
 • Έχετε συμπτώματα στέρησης όταν προσπαθείτε να σταματήσετε. Οι προσπάθειές σας να σταματήσετε το κάπνισμα προκαλούν σωματικά συμπτώματα και συμπτώματα που σχετίζονται με τη διάθεση, όπως έντονη λαχτάρα, άγχος, ευερεθιστότητα, ανησυχία, δυσκολία συγκέντρωσης, καταθλιπτική διάθεση, απογοήτευση, θυμό, αυξημένη πείνα, αϋπνία, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
 • Συνεχίζετε να καπνίζετε παρά τα προβλήματα υγείας που τυχόν έχετε. Παρόλο που έχετε αναπτύξει προβλήματα υγείας με τους πνεύμονες ή την καρδιά σας, δεν καταφέρατε να σταματήσετε το κάπνισμα.
 • Εγκαταλείπετε τις κοινωνικές δραστηριότητες. Μπορεί να σταματήσετε να πηγαίνετε σε εστιατόρια που απαγορεύεται το κάπνισμα ή να σταματήσετε να συναναστρέφεστε με την οικογένεια ή τους φίλους σας, επειδή δε μπορείτε να καπνίσετε σε αυτές τις περιπτώσεις.

Δεν είστε οι μόνοι που προσπαθήσατε να κόψετε το κάπνισμα, αλλά δεν τα καταφέρατε, τελικά, να το σταματήσετε οριστικά. Οι περισσότεροι που έχουν εξάρτηση από τη νικοτίνη κάνουν πολλές προσπάθειες να σταματήσουν το κάπνισμα προτού επιτύχουν σταθερή, μακροχρόνια αποχή από το κάπνισμα. Είναι πιο πιθανό να σταματήσετε οριστικά εάν ακολουθήσετε ένα σχέδιο θεραπείας που αντιμετωπίζει τόσο τις σωματικές όσο και τις συμπεριφορικές πτυχές της εξάρτησης από τη νικοτίνη. Η χρήση φαρμάκων και η συνεργασία με έναν σύμβουλο ειδικά εκπαιδευμένο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας σας.

ΑΙΤΙΑ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΟΤΙΝΗ

Η νικοτίνη είναι η χημική ουσία του καπνού που σας προκαλεί εθισμό στο κάπνισμα. Η νικοτίνη φτάνει στον εγκέφαλο μέσα σε δευτερόλεπτα από τη λήψη μιας ρουφηξιάς. Στον εγκέφαλο, η νικοτίνη αυξάνει την απελευθέρωση εγκεφαλικών χημικών ουσιών που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης και της συμπεριφοράς.

Η ντοπαμίνη, ένας από αυτούς τους νευροδιαβιβαστές, απελευθερώνεται στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου και προκαλεί συναισθήματα ευχαρίστησης και βελτιώνει τη διάθεση. Όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο περισσότερη νικοτίνη χρειάζεστε για να νιώσετε καλά. Η νικοτίνη γίνεται γρήγορα μέρος της καθημερινότητάς σας και συνυφαίνεται με τις συνήθειες και τα συναισθήματά σας.

Οι συνήθεις καταστάσεις που προκαλούν την επιθυμία για κάπνισμα είναι:

 • Ο καφές ή τα διαλείμματα στη δουλειά
 • Η ομιλία στο τηλέφωνο
 • Το αλκοόλ
 • Η οδήγηση
 • Η παρέα με φίλους

Για να ξεπεράσετε την εξάρτησή σας από τη νικοτίνη, πρέπει να συνειδητοποιήσετε τα ερεθίσματα και να κάνετε ένα σχέδιο για την αντιμετώπισή τους.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΟΤΙΝΗ

Όποιος καπνίζει ή χρησιμοποιεί άλλες μορφές καπνού κινδυνεύει να εξαρτηθεί.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το ποιος θα κάνει χρήση καπνού είναι:

 • Ηλικία. Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να καπνίζουν κατά την παιδική ηλικία ή την εφηβεία. Όσο πιο νέος είναι κάποιος όταν ξεκινά το κάπνισμα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εθιστούν.
 • Γενετική. Η πιθανότητα να αρχίσετε να καπνίζετε και να συνεχίσετε να καπνίζετε μπορεί να είναι εν μέρει κληρονομική. Οι γενετικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι υποδοχείς στην επιφάνεια των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου σας ανταποκρίνονται σε υψηλές δόσεις νικοτίνης που λαμβάνονται από τα τσιγάρα.
 • Γονείς και συνομήλικοι. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς καπνιστές είναι πιο πιθανό να γίνουν καπνιστές. Τα παιδιά με φίλους που καπνίζουν είναι, επίσης, πιο πιθανό να το δοκιμάσουν.
 • Κατάθλιψη ή άλλη ψυχική ασθένεια. Πολλές μελέτες δείχνουν συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης και του καπνίσματος. Τα άτομα που έχουν κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, διαταραχή μετατραυματικού στρες ή άλλες μορφές ψυχικής ασθένειας είναι πιο πιθανό να είναι καπνιστές.
 • Χρήση ουσιών. Τα άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και παράνομων ναρκωτικών είναι πιο πιθανό να είναι καπνιστές.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΟΤΙΝΗ

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 60 γνωστές χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο και χιλιάδες άλλες επιβλαβείς ουσίες.

Γνωρίζετε, ήδη, ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν τσιγάρα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν και να πεθάνουν από ορισμένες ασθένειες από τους ανθρώπους που δεν καπνίζουν.

Τα πιθανά διαφορετικά προβλήματα υγείας που προκαλεί το κάπνισμα:

 • Καρκίνος του πνεύμονα και πνευμονικά νοσήματα. Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα. Επιπλέον, το κάπνισμα προκαλεί ασθένειες των πνευμόνων, όπως εμφύσημα και χρόνια βρογχίτιδα. Το κάπνισμα επιδεινώνει, επίσης, το άσθμα.
 • Άλλοι καρκίνοι. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο πολλών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστης, του παγκρέατος, του νεφρού, του τραχήλου της μήτρας και ορισμένων τύπων λευχαιμίας. Συνολικά, το κάπνισμα προκαλεί το 30% όλων των θανάτων από καρκίνο.
 • Προβλήματα καρδιάς και κυκλοφορικού συστήματος. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και νόσους των αιμοφόρων αγγείων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών. Εάν έχετε καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, το κάπνισμα επιδεινώνει την κατάστασή σας.
 • Διαβήτης. Το κάπνισμα αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να δημιουργήσει τη βάση για το διαβήτη τύπου 2. Εάν έχετε διαβήτη, το κάπνισμα μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη των επιπλοκών, όπως η νεφρική νόσος.
 • Προβλήματα στα μάτια. Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών οφθαλμικών προβλημάτων, όπως ο καταρράκτης και η απώλεια της όρασης από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
 • Υπογονιμότητα και ανικανότητα. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο μειωμένης γονιμότητας στις γυναίκες και τον κίνδυνο ανικανότητας στους άνδρες.
 • Επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη. Οι μητέρες που καπνίζουν, ενώ είναι έγκυες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και να γεννήσουν μωρά με χαμηλότερο βάρος.
 • Κρυολόγημα, γρίπη και άλλες ασθένειες. Οι καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως κρυολόγημα, γρίπη και βρογχίτιδα.
 • Ασθένεια των δοντιών και των ούλων. Το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονής των ούλων και σοβαρής ουλίτιδας που μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα.

Το κάπνισμα εγκυμονεί, επίσης, κινδύνους για την υγεία των γύρω σας. Οι μη καπνιστές σύζυγοι και οι σύντροφοι καπνιστών έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και καρδιακής νόσου σε σύγκριση με άτομα που δεν ζουν με καπνιστή. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς καπνίζουν είναι πιο επιρρεπή στην επιδείνωση του άσθματος, των μολύνσεων των αυτιών και των κρυολογημάτων.

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΟΤΙΝΗ

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι να μην ξεκινήσετε το κάπνισμα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τα παιδιά από το κάπνισμα είναι να μην καπνίζετε μόνοι σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν καπνίζουν ή που σταμάτησαν επιτυχώς το κάπνισμα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αρχίσουν το κάπνισμα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΟΤΙΝΗ

Ο γιατρός σας μπορεί να σας κάνει ερωτήσεις ή να σας ζητήσει να συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο για να δείτε πόσο εξαρτημένοι είστε από τη νικοτίνη. Η γνώση του βαθμού εξάρτησής σας θα βοηθήσει τον γιατρό σας να καθορίσει το σωστό σχέδιο θεραπείας για εσάς. Όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζετε κάθε μέρα και όσο πιο γρήγορα καπνίζετε μετά το ξύπνημα, τόσο πιο εξαρτημένοι είστε.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΟΤΙΝΗ

Όπως, οι περισσότεροι που έχουν εξάρτηση από τη νικοτίνη, πιθανότατα έχετε κάνει και εσείς τουλάχιστον μία σοβαρή προσπάθεια να το σταματήσετε. Αλλά, είναι σπάνιο να σταματήσετε το κάπνισμα με την πρώτη σας προσπάθεια, ειδικά αν προσπαθήσετε να το κάνετε χωρίς βοήθεια. Είναι πολύ πιο πιθανό να είσαστε σε θέση να σταματήσετε το κάπνισμα εάν χρησιμοποιείτε φάρμακα και συμβουλές, τα οποία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και τα δύο, ειδικά σε συνδυασμό.

Ορισμένα προϊόντα διακοπής του καπνίσματος είναι γνωστά ως υποκατάστατα νικοτίνης, επειδή περιέχουν ποικίλες ποσότητες νικοτίνης. Ορισμένες από αυτές τις θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης απαιτούν ιατρική συνταγή. Υπάρχουν δύο εγκεκριμένα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος που δεν περιέχουν νικοτίνη, και τα δύο διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή.

Οποιοδήποτε από αυτά τα προϊόντα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επιθυμίας για τη νικοτίνη και των συμπτωμάτων στέρησης, καθιστώντας πιο πιθανό να σταματήσετε το κάπνισμα οριστικά. Η χρήση περισσότερων του ενός μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε καλύτερα αποτελέσματα. Αν και μπορείτε να αγοράσετε ορισμένα προϊόντα διακοπής του καπνίσματος, καλό είναι να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας.

Τα φάρμακα σας βοηθούν να τα βγάλετε πέρα ​​μειώνοντας τα συμπτώματα στέρησης και τις λιγούρες, ενώ οι θεραπείες συμπεριφοράς σας βοηθούν να αναπτύξετε τις δεξιότητες που χρειάζεστε για να σταματήσετε οριστικά το τσιγάρο. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνετε με έναν σύμβουλο, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας σας. Κατά τη διάρκεια της ατομικής ή ομαδικής συμβουλευτικής, μαθαίνετε τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να σας βοηθήσουν να σταματήσετε το κάπνισμα.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχουν αποδειχθεί ασφαλή ούτε είναι πιο αποτελεσματικά στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα από τα φάρμακα υποκατάστασης νικοτίνης. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα για να σταματήσουν το κάπνισμα, χρησιμοποιούν και τα δύο προϊόντα, αντί να το κόψουν.

Δεν είναι καλή ιδέα να αντικαταστήσετε το κάπνισμα με άλλο είδος χρήσης καπνού. Ο καπνός σε οποιαδήποτε μορφή δεν είναι ασφαλής.

Απομακρυνθείτε από αυτά τα προϊόντα:

 • Ηλεκτρονικά τσιγάρα
 • Τσιγάρα χωρίς καπνό
 • Γλειφιτζούρια με νικοτίνη
 • Πούρα και πίπες
 • Ναργιλέδες

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εξάρτηση από τη νικοτίνη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη νικοτίνη

Διαβάστε, επίσης,

Γιατί σας αρέσει να καπνίζετε

Οι αιτίες του καρκίνου του πνεύμονα

Τι περιέχει ένα τσιγάρο

Εθισμός στη νικοτίνη

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν καπνίζετε

Πρόσληψη βάρους κατά τη διακοπή καπνίσματος

To Zyban για τη διακοπή καπνίσματος

Βότανα για να κόψετε το κάπνισμα

Οι απαραίτητες βιταμίνες για όσους καπνίζουν

Σύγκριση των μεθόδων διακοπής καπνίσματος

Για όσους έχουν κίνδυνο για καρκίνο από το κάπνισμα

Γιατί όσοι έχουν διαβήτη δεν πρέπει να καπνίζουν

Κόψτε το κάπνισμα τρώγοντας φρούτα

Δίαιτα και διακοπή καπνίσματος

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για την διακοπή του καπνίσματος

Οι διαταραχές ύπνου στους καπνιστές

Συμπλήρωμα για τις έγκυες καπνίστριες

Είναι τελικά ασφαλή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;

Πρόληψη καρκίνου του πνεύμονα με διακοπή καπνίσματος

Τα ελαφριά τσιγάρα βλάπτουν

Εμβόλιο για τη διακοπή καπνίσματος

Πρόληψη καρκίνου πνεύμονος

Μυστικά για να σταματήσετε το κάπνισμα

Οι βλαπτικές ουσίες του τσιγάρου

Ο καπνός και η ιστορία του

Νέα μέθοδος διακοπής καπνίσματος

Μύθοι για το κάπνισμα

Όσοι καπνίζουν πρέπει να τρώνε πολλά φρούτα

Με κομμένη την ανάσα

Είναι τελικά ασφαλή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;

Το τεστ για την εξάρτηση από την νικοτίνη

Το μπρόκολο είναι φάρμακο για τους πνεύμονες

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΚλειστός δακρυϊκός πόρος
Επόμενο άρθροΠίτσα με κοτόπουλο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ