Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Νευρίνωμα Morton

Το νευρίνωμα Morton είναι μια πάχυνση του ιστού που περιβάλλει το μικρό νεύρο που οδηγεί στα δάχτυλα των ποδιών.

Το νευρίνωμα Morton είναι μια επώδυνη κατάσταση που επηρεάζει την πατούσα του ποδιού, πιο συχνά, την περιοχή μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου δακτύλου. Μπορεί να αισθάνεστε σαν να στέκεστε σε ένα βότσαλο με το παπούτσι σας.

Το νευρίνωμα Morton ή νεύρωμα Morton περιλαμβάνει μια πάχυνση του ιστού γύρω από ένα από τα νεύρα των δαχτύλων των ποδιών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έναν οξύ, καυστικό πόνο στην πατούσα του ποδιού. Μπορεί να έχετε τσούξιμο, κάψιμο ή μούδιασμα στα προσβεβλημένα δάχτυλα των ποδιών.

Τα ψηλοτάκουνα ή στενά παπούτσια έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη του νευρινώματος Morton. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ανακούφιση μεταβαίνοντας σε παπούτσια με χαμηλό τακούνι με πιο φαρδιά μύτη. Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστούν ενέσεις κορτικοστεροειδών ή χειρουργική επέμβαση.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΝΕΥΡΙΝΩΜΑΤΟΣ MORTON

Συνήθως, δεν υπάρχει κανένα εξωτερικό σημείο αυτής της κατάστασης, όπως ένα εξόγκωμα.

Αντίθετα, μπορεί να εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Μια αίσθηση σαν να στέκεστε σε ένα βότσαλο πάνω στο παπούτσι σας
 • Ένας καυστικός πόνος στην πατούσα του ποδιού σας που μπορεί να ακτινοβολεί στα δάχτυλα των ποδιών σας
 • Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα δάχτυλα των ποδιών σας

Εκτός από αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η αφαίρεση του παπουτσιού σας και το τρίψιμο του ποδιού σας βοηθά, συχνά, στην ανακούφιση του πόνου.

Είναι καλύτερο να μην αγνοήσετε κανέναν πόνο στα πόδια που διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες. Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν αισθανθείτε πόνο στο κάψιμο στην πατούσα του ποδιού σας που δε βελτιώνεται, παρά την αλλαγή των υποδημάτων σας και την τροποποίηση δραστηριοτήτων που μπορεί να προκαλέσουν στρες στο πόδι σας.

Το νευρίνωμα Morton φαίνεται να εμφανίζεται ως απόκριση σε ερεθισμό, πίεση ή τραυματισμό σε ένα από τα νεύρα των δαχτύλων των ποδιών σας.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΝΕΥΡΙΝΩΜΑΤΟΣ MORTON

Παράγοντες που φαίνεται να συμβάλλουν στο νεύρωμα Morton είναι:

 • Ψηλοτάκουνα παπούτσια. Το να φοράτε παπούτσια με ψηλά τακούνια ή παπούτσια που δεν εφαρμόζουν μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στα δάχτυλα των ποδιών σας και στην πατούσα του ποδιού σας.
 • Ορισμένα αθλήματα. Η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες υψηλής έντασης όπως το τζόκινγκ ή το τρέξιμο μπορεί να υποβάλει τα πόδια σας σε επαναλαμβανόμενα τραύματα. Τα αθλήματα με στενά παπούτσια, όπως το σκι στο χιόνι ή η αναρρίχηση σε βράχους, μπορούν να ασκήσουν πίεση στα δάχτυλα των ποδιών σας.
 • Παραμορφώσεις ποδιών. Τα άτομα που έχουν κότσια, σφυροδάχτυλα, ψηλές καμάρες ή πλατυποδία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν νευρίνωμα Morton.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΝΕΥΡΙΝΩΜΑΤΟΣ MORTON

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός σας θα πιέσει το πόδι σας για να αισθανθεί μια μάζα ή ένα ευαίσθητο σημείο. Μπορεί, επίσης, να υπάρχει μια αίσθηση «κλικ» ανάμεσα στα οστά του ποδιού σας.

Ορισμένες απεικονιστικές εξετάσεις είναι πιο χρήσιμες από άλλες στη διάγνωση του νευρώματος Morton:

 • Ακτινογραφίες. Ο γιατρός σας είναι πιθανό να συνταγογραφήσει ακτινογραφίες του ποδιού σας για να αποκλείσει άλλες αιτίες του πόνου, όπως ένα κάταγμα λόγω στρες.
 • Υπέρηχος. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για τη δημιουργία εικόνων σε πραγματικό χρόνο εσωτερικών δομών. Ο υπέρηχος είναι ιδιαίτερα καλός στην αποκάλυψη ανωμαλιών των μαλακών ιστών, όπως τα νευρινώματα.
 • Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI). Χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα και ισχυρό μαγνητικό πεδίο, η μαγνητική τομογραφία είναι, επίσης, καλή στην απεικόνιση των μαλακών ιστών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΕΥΡΙΝΩΜΑΤΟΣ MORTON

Να φοράτε παπούτσια με επαρκή χώρο στην πατούσα του ποδιού και στο δάχτυλο του ποδιού. Τα στηρίγματα καμάρας και τα μαξιλαράκια ποδιών, όπως τα μαξιλαράκια του μεταταρσίου, εφαρμόζουν μέσα στο παπούτσι σας και βοηθούν στη μείωση της πίεσης στο νεύρο. Αυτά μπορούν να αγοραστούν, με ξεχωριστά σχεδιασμένο ένθετο παπουτσιού, διαμορφωμένο για να ταιριάζει ακριβώς στο περίγραμμα του ποδιού σας.

Εάν οι συντηρητικές θεραπείες δεν έχουν βοηθήσει, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει:

 • Ενέσεις. Μερικοί άνθρωποι βοηθιούνται από την ένεση στεροειδών στην επώδυνη περιοχή. (καλύτερα να μη γίνονται)
 • Χειρουργική αποσυμπίεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χειρουργοί μπορούν να ανακουφίσουν την πίεση στο νεύρο κόβοντας κοντινές δομές, όπως το σύνδεσμο που ενώνει μερικά από τα οστά στο μπροστινό μέρος του ποδιού.
 • Αφαίρεση του νεύρου. Αν και η χειρουργική επέμβαση είναι, συνήθως, επιτυχής, η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο μούδιασμα στα προσβεβλημένα δάχτυλα των ποδιών.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΝΕΥΡΙΝΩΜΑΤΟΣ MORTON

Για να ανακουφίσετε τον πόνο που σχετίζεται με το νεύρωμα Morton και να επιτρέψετε στο νεύρο να επουλωθεί:

 • Πάρτε αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η νατριούχος ναπροξένη, μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο και να ανακουφίσουν τον πόνο.
 • Δοκιμάστε μασάζ με πάγο. Το τακτικό μασάζ με πάγο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου. Παγώστε ένα χάρτινο κύπελλο γεμάτο με νερό ή ένα πλαστικό κύπελλο αφρού και κυλήστε τον πάγο πάνω από το σημείο που πονάει.
 • Αλλάξτε τα παπούτσια σας. Αποφύγετε τα ψηλοτάκουνα ή στενά παπούτσια. Επιλέξτε παπούτσια με φαρδύ κουτουπιέ και επιπλέον βάθος.
 • Κάντε ένα διάλειμμα. Για μερικές εβδομάδες, μειώστε τις δραστηριότητες όπως το τζόκινγκ, την αερόβια άσκηση ή τον χορό που υποβάλλουν τα πόδια σας σε μεγάλο στρες.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το μυοσκελετικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το μυοσκελετικό σύστημα

Διαβάστε, επίσης,

Σύνδρομο καυσαλγίας

Σύγχρονη θεραπεία των παθήσεων του ποδιού

H μεταταρσαλγία

Τι είναι το πελματογράφημα;

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΠίτσα με κοτόπουλο
Επόμενο άρθροΟμίχλη εγκεφάλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πένες αλά κρεμ

Πένες αλά κρεμ. Οι πένες αλά κρεμ είναι ένα νόστιμο πιάτο κι έχει πολλά οφέλη για την υγεία Πένες αλά κρεμ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ