Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Ανοικτό ωοειδές τρήμα

Το ανοικτό ωοειδές τρήμα είναι ένα άνοιγμα στις άνω κοιλότητες της καρδιάς λόγω ενός πτερυγίου ιστού που απέτυχε να κλείσει φυσιολογικά μετά τη γέννηση ενός μωρού.

Το ανοικτό ωοειδές τρήμα είναι μια τρύπα στην καρδιά που δεν έκλεισε, όπως θα έπρεπε μετά τη γέννηση. Το άνοιγμα στο μικρό πτερύγιο βρίσκεται μεταξύ της δεξιάς και της αριστερής άνω κοιλότητας της καρδιάς. Καθώς, ένα μωρό μεγαλώνει στη μήτρα, το ωοειδές τρήμα υπάρχει ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερή άνω κοιλότητα της καρδιάς, συνήθως, κλείνει κατά τη βρεφική ηλικία. Όταν το ωοειδές τρήμα δεν κλείνει, ονομάζεται ανοικτό ωοειδές τρήμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δε χρειάζονται ποτέ θεραπεία για το ανοικτό ωοειδές τρήμα.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΩΟΕΙΔΟΥΣ ΤΡΗΜΑΤΟΣ

Το ανοικτό ωοειδές τρήμα εμφανίζεται σε περίπου 1 στα 4 άτομα, αλλά τα περισσότερα άτομα με την πάθηση δε γνωρίζουν ποτέ ότι την έχουν. Ένα ανοικτό ωοειδές τρήμα ανακαλύπτεται συχνά κατά τη διάρκεια δοκιμών για άλλα προβλήματα υγείας.

ΑΙΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΩΟΕΙΔΟΥΣ ΤΡΗΜΑΤΟΣ

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί το ωοειδές τρήμα να παραμένει ανοιχτό σε μερικούς ανθρώπους, αν και η γενετική μπορεί να παίζει ρόλο.

Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της καρδιάς μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τον ρόλο του ανοικτού ωοειδούς τρήματος πριν από τη γέννηση.

Η καρδιά σας έχει τέσσερις θαλάμους που αντλούν αίμα:

  • Ο δεξιός άνω θάλαμος, δεξιός κόλπος. Ο δεξιός κόλπος λαμβάνει αίμα φτωχό σε οξυγόνο από το σώμα σας και το αντλεί στη δεξιά κοιλία μέσω της τριγλώχινας βαλβίδας.
  • Ο δεξιός κάτω θάλαμος, δεξιά κοιλία. Η δεξιά κοιλία αντλεί το αίμα μέσω ενός μεγάλου αγγείου που ονομάζεται πνευμονική αρτηρία και στους πνεύμονες, όπου το αίμα τροφοδοτείται εκ νέου με οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα απομακρύνεται από το αίμα. Το αίμα διοχετεύεται μέσω της πνευμονικής βαλβίδας, η οποία κλείνει όταν η δεξιά κοιλία χαλαρώνει μεταξύ των παλμών.
  • Ο αριστερός άνω θάλαμος, αριστερός κόλπος. Ο αριστερός κόλπος λαμβάνει το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα από τους πνεύμονες μέσω των πνευμονικών φλεβών και το αντλεί στην αριστερή κοιλία μέσω της μιτροειδούς βαλβίδας.
  • Ο αριστερός κάτω θάλαμος, αριστερή κοιλία. Η αριστερή κοιλία αντλεί το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα μέσω του μεγαλύτερου αιμοφόρου αγγείου του σώματος και το τροφοδοτεί στο υπόλοιπο σώμα. Το αίμα διέρχεται από την αορτική βαλβίδα, η οποία επίσης κλείνει όταν χαλαρώνει η αριστερή κοιλία.

Επειδή, ένα μωρό στη μήτρα δεν αναπνέει, οι πνεύμονες δε λειτουργούν ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αντλείται αίμα στους πνεύμονες. Σε αυτό το στάδιο, το αίμα παρακάμπτει τους πνεύμονες του μωρού και χρησιμοποιεί μια διαφορετική διαδρομή για να μεταφέρει αίμα πλούσιο σε οξυγόνο από τη μητέρα στο σώμα του μωρού.

Το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα ταξιδεύει από τον πλακούντα στο σώμα του μωρού μέσω του ομφάλιου λώρου. Στο σώμα του μωρού, τα αιμοφόρα αγγεία συνδέονται με τον ομφάλιο λώρο. Το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα ταξιδεύει στην καρδιά μέσω της φλέβας που παροχετεύει το αίμα από το σώμα στο δεξιό κόλπο. Αυτό το αίμα κατευθύνεται κατά μήκος του ωοειδούς τρήματος και στον αριστερό κόλπο. Από εκεί το αίμα εισέρχεται στην αριστερή κοιλία, η οποία το αντλεί σε όλο το σώμα.

Όταν οι πνεύμονες ενός μωρού αρχίζουν να λειτουργούν, η ροή του αίματος μέσω της καρδιάς αλλάζει. Τώρα το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα προέρχεται από τους πνεύμονες και εισέρχεται στον αριστερό κόλπο. Σε αυτό το σημείο, η ροή του αίματος ακολουθεί την κανονική διαδρομή. Η πίεση του αίματος που διέρχεται από την καρδιά, συνήθως, αναγκάζει το άνοιγμα του πτερυγίου του ωοειδούς τρήματος να κλείσει. Στους περισσότερους ανθρώπους, το άνοιγμα κλείνει τελικά, συνήθως, κάποια στιγμή κατά τη βρεφική ηλικία.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΩΟΕΙΔΟΥΣ ΤΡΗΜΑΤΟΣ

Γενικά, ένα ανοικτό ωοειδές τρήμα δεν προκαλεί επιπλοκές. Μερικοί άνθρωποι με ανοικτό ωοειδές τρήμα μπορεί να έχουν άλλα καρδιακά ελαττώματα.

Οι πιθανές επιπλοκές του ανοικτού ωοειδούς τρήματος μπορεί να είναι:

  • Χαμηλό οξυγόνο στο αίμα. Σπάνια, ένα ανοιχτό ωοειδές τρήμα μπορεί να προκαλέσει μια σημαντική ποσότητα αίματος να παρακάμψει τους πνεύμονες, προκαλώντας χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.
  • Εγκεφαλικό. Μερικές φορές μικροί θρόμβοι αίματος στις φλέβες μπορεί να ταξιδέψουν στην καρδιά. Μπορεί να περάσουν από ένα ανοιχτό ωοειδές τρήμα και στην αριστερή πλευρά της καρδιάς, όπου μπορούν να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο και να εμποδίσουν τη ροή του αίματος, προκαλώντας ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι το ανοικτό ωοειδές τρήμα είναι πιο συχνό σε άτομα με ανεξήγητα εγκεφαλικά και ημικρανίες με αύρα. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Συνήθως, υπάρχουν άλλοι λόγοι για αυτές τις καταστάσεις, και είναι απλώς σύμπτωση το άτομο να έχει, επίσης, ανοικτό ωοειδές τρήμα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΩΟΕΙΔΟΥΣ ΤΡΗΜΑΤΟΣ

Συνήθως, ένα ανοικτό ωοειδές τρήμα διαγιγνώσκεται όταν γίνονται δοκιμές για άλλη ανησυχία για την υγεία. Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι μπορεί να έχετε ανοικτό ωοειδές τρήμα ή εάν έχετε ήδη διαγνωστεί, ένας καρδιολόγος μπορεί να συστήσει κάποιο είδος ηχοκαρδιογραφήματος για να δείτε πιο προσεκτικά πώς λειτουργεί η καρδιά σας. Εάν διαγνωστείτε με ανοικτό ωοειδές τρήμα και είχατε εγκεφαλικό επεισόδιο, ο γιατρός σας μπορεί, επίσης, να σας παραπέμψει σε νευρολόγο. Το ηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιείται για τη διάγνωση ανοικτού ωοειδούς τρήματος. Ένα ηχοκαρδιογράφημα δείχνει την ανατομία, τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς σας.

Στο διαθωρακικό υπερηχοκαρδιογράφημα, τα ηχητικά κύματα που κατευθύνονται στην καρδιά σας από μια συσκευή που μοιάζει με ραβδί παράγουν εικόνες βίντεο της καρδιάς σας σε κίνηση. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το τεστ για να διαγνώσουν ένα ανοικτό ωοειδές τρήμα και να ανιχνεύσουν άλλα καρδιακά προβλήματα.

Παραλλαγές αυτής της διαδικασίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό του ανοικτού ωοειδούς τρήματος:

  • Έγχρωμο Doppler ροής. Όταν τα ηχητικά κύματα αναπηδούν από τα κύτταρα του αίματος που κινούνται μέσα στην καρδιά σας, αλλάζουν τον τόνο. Αυτά τα σήματα Doppler εμφανίζονται με διαφορετικά χρώματα στο ηχοκαρδιογράφημα και μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να εξετάσει την ταχύτητα και την κατεύθυνση της ροής του αίματος στην καρδιά σας. Εάν έχετε ένα ανοικτό ωοειδές τρήμα, ένα έγχρωμο ηχοκαρδιογράφημα Doppler ροής θα μπορούσε να ανιχνεύσει τη ροή του αίματος μεταξύ του δεξιού κόλπου και του αριστερού κόλπου.
  • Μελέτη φυσαλίδων. Κατά τη διάρκεια μιας μελέτης φυσαλίδων, ένα στείρο διάλυμα άλατος ανακινείται μέχρι να σχηματιστούν μικροσκοπικές φυσαλίδες και στη συνέχεια εγχέεται σε μια φλέβα. Οι φυσαλίδες ταξιδεύουν στη δεξιά πλευρά της καρδιάς σας και εμφανίζονται στο ηχοκαρδιογράφημα. Εάν δεν υπάρχει τρύπα μεταξύ του αριστερού και του δεξιού κόλπου, οι φυσαλίδες απλώς φιλτράρονται στους πνεύμονες. Εάν έχετε ανοικτό ωοειδές τρήμα, θα εμφανιστούν μερικές φυσαλίδες στην αριστερή πλευρά της καρδιάς.

Ένα ανοικτό ωοειδές τρήμα μπορεί να είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί με διαθωρακικό υπερηχοκαρδιογράφημα. Ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να κάνει έναν ειδικό τύπο υπερηχοκαρδιογραφήματος που ονομάζεται διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα για να δει πιο προσεκτικά την καρδιά και τη ροή του αίματος μέσω της καρδιάς. Σε αντίθεση με ένα τυπικό υπερηχοκαρδιογράφημα, στο οποίο η ράβδος μετακινείται στο στήθος σας, ένα διοισοφάγειο ηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιεί έναν μικρό μορφοτροπέα συνδεδεμένο στο άκρο ενός καθετήρα. Ένας γιατρός εισάγει απαλά τον καθετήρα κάτω από το σωλήνα που οδηγεί από το στόμα σας στο στομάχι σας. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, ο λαιμός σας θα μουδιάσει και θα σας χορηγηθεί καταπραϋντικό φάρμακο. Ένα διοισοφάγειο ηχοκαρδιογράφημα είναι γενικά η πιο ακριβής διαθέσιμη εξέταση για τη διάγνωση ενός ανοικτού ωοειδούς τρήματος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΩΟΕΙΔΟΥΣ ΤΡΗΜΑΤΟΣ

Τα περισσότερα άτομα με ανοικτό ωοειδές τρήμα δε χρειάζονται θεραπεία. Εάν εντοπιστεί ανοικτό ωοειδές τρήμα όταν γίνεται ηχοκαρδιογράφημα για άλλους λόγους, συνήθως δε γίνεται διαδικασία για το κλείσιμο του ανοίγματος. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια διαδικασία για να κλείσετε την τρύπα στην καρδιά σας εάν έχετε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα που συνδέονται με το ανοικτό ωοειδές τρήμα ή εάν είχατε ένα ανεξήγητο εγκεφαλικό.

Το κλείσιμο ενός ανοικτού ωοειδούς τρήματος για την πρόληψη της ημικρανίας δεν συνιστάται επί του παρόντος ως πρώτη θεραπεία. Το κλείσιμο ενός ανοικτού ωοειδούς τρήματος για την πρόληψη επαναλαμβανόμενου εγκεφαλικού πραγματοποιείται μόνο αφού ένας καρδιολόγος και νευρολόγος καθορίσουν ότι το κλείσιμο θα σας ωφελήσει.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φάρμακα για να προσπαθήσει να μειώσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος να διασχίσουν ένα ανοικτό ωοειδές τρήμα. Τα αντιπηκτικά μπορεί να είναι χρήσιμα για μερικούς ανθρώπους με ανοιχτό ωοειδές τρήμα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό. Οι διαδικασίες για το κλείσιμο ενός ανοικτού ωοειδούς τρήματος είναι:

  • Συσκευή κλεισίματος. Οι γιατροί μπορούν να εισάγουν μια συσκευή που βουλώνει το ανοικτό ωοειδές τρήμα κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας που ονομάζεται καρδιακός καθετηριασμός. Σε αυτή τη διαδικασία, η συσκευή κλεισίματος βρίσκεται στο άκρο ενός μακριού καθετήρα. Ο γιατρός εισάγει τον καθετήρα με το άκρο της συσκευής σε ένα αιμοφόρο αγγείο στη βουβωνική χώρα και τον καθοδηγεί στη θέση του χρησιμοποιώντας εικόνες υπερηχοκαρδιογραφήματος ως οδηγό. Οι επιπλοκές είναι ασυνήθιστες με αυτή τη διαδικασία, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν ρήξη της καρδιάς ή των αιμοφόρων αγγείων, κίνηση της συσκευής ή αρρυθμίες.
  • Χειρουργικό κλείσιμο. Ένας χειρουργός μπορεί να κλείσει το ανοικτό ωοειδές τρήμα ανοίγοντας την καρδιά και ράβοντας το ανοικτό πτερύγιο. Αυτή η εγχείρηση καρδιάς μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας μια πολύ μικρή τομή και μπορεί να πραγματοποιηθεί με ρομποτικές τεχνικές. Εάν εσείς ή το παιδί σας υποβάλλεστε σε χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση άλλου καρδιακού προβλήματος, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να διορθώσετε χειρουργικά το ανοικτό ωοειδές τρήμα ταυτόχρονα.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΩΟΕΙΔΟΥΣ ΤΡΗΜΑΤΟΣ

Εάν γνωρίζετε ότι έχετε ένα ανοικτό ωοειδές τρήμα, αλλά δεν έχετε συμπτώματα, πιθανότατα δεν θα έχετε περιορισμούς στις δραστηριότητές σας. Εάν πρόκειται να ταξιδέψετε μεγάλες αποστάσεις, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συστάσεις για την πρόληψη θρόμβων αίματος. Εάν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, κάντε διαλείμματα και κάντε μικρές βόλτες. Σε ένα αεροπλάνο, φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά και να περπατάτε όποτε είναι ασφαλές να το κάνετε.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Νόσος Ebstein

Ατρησία της τριγλώχινας

Κοιλιακή ταχυκαρδία

Ιδιοπαθής υπερτροφική υπαορτική στένωση

Σύνδρομο Marchiafava-Bignami

Σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της μεταμόσχευσης οργάνων

Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White

Τι να κάνετε αν κάποιος λιποθυμήσει

Ποιοι πρέπει να βάλουν εμφυτεύσιμο απινιδωτή

Πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν βηματοδότη

Βαγοτονία

Θειαμίνη

Ο ασθενής με δύσπνοια στα επείγοντα

Σύγχρονη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας

Σύνδρομο Korsakoff

Νόσος του Κεσάν

Αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια

Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Υπερηχογράφημα καρδιάς

Σύνδρομο Noonan

Αιφνίδιος θάνατος σε νέους άνδρες

Η ακτινοθεραπεία στον καρκίνο μαστού προκαλεί καρδιοπάθειες

Οδηγίες για τον εμφυτεύσιμο απινιδωτή

Νόσος του Wilson

Αιμοχρωμάτωση

Μυοκαρδιοπάθειες

Μυοκαρδίτιδα

Αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΚαρμπονάρα με ντομάτα
Επόμενο άρθροΑισθησιονευροβλάστωμα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλές ασθένειες Είναι σημαντική η συνεργιστική σχέση μεταξύ της βιταμίνης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ