Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΚαρδιολογίαΑυτόματος διαχωρισμός στεφανιαίας αρτηρίας

Αυτόματος διαχωρισμός στεφανιαίας αρτηρίας

Ο αυτόματος διαχωρισμός στεφανιαίας αρτηρίας αποτελεί συχνή αιτία οξέος στεφανιαίου συνδρόμου, ιδιαίτερα, σε νεαρές γυναίκες.

Ο αυτόματος διαχωρισμός στεφανιαίας αρτηρίας (SCAD-Spontaneous Coronary Artery Dissection) είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εμφανίζεται όταν σχηματίζεται ένα δάκρυ σε ένα αιμοφόρο αγγείο στην καρδιά. Ο αυτόματος διαχωρισμός στεφανιαίας αρτηρίας μπορεί να επιβραδύνει ή να εμποδίσει τη ροή του αίματος στην καρδιά, προκαλώντας καρδιακή προσβολή, αρρυθμίες ή ξαφνικό θάνατο.

Ο αυτόματος διαχωρισμός στεφανιαίας αρτηρίας επηρεάζει συχνότερα τις γυναίκες στα 40 και τα 50 τους, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και μπορεί να εμφανιστεί στους άνδρες. Τα άτομα που έχουν αυτόματο διαχωρισμό στεφανιαίας αρτηρίας συχνά δεν έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη ή διαβήτη.

Ο αυτόματος διαχωρισμός στεφανιαίας αρτηρίας μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο εάν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ

Τα συμπτώματα του αυτόματου διαχωρισμού στεφανιαίας αρτηρίας είναι:

 • Πόνος στο στήθος
 • Γρήγορος καρδιακός παλμός ή αίσθημα κυματισμού στο στήθος
 • Πόνος στα χέρια, τους ώμους, την πλάτη ή τη γνάθο
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Εφίδρωση
 • Ασυνήθιστη, υπερβολική κούραση
 • Ναυτία
 • Ζάλη

ΑΙΤΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ

Η αιτία του αυθόρμητου στεφανιαίου διαχωρισμού είναι άγνωστη.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ

Οι παράγοντες κινδύνου για αυτόματο διαχωρισμό στεφανιαίας αρτηρίας είναι:

 • Γυναικείο φύλο. Αν και ο αυτόματος διαχωρισμός στεφανιαίας αρτηρίας μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, τείνει να επηρεάζει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες.
 • Γέννηση παιδιού. Μερικές γυναίκες που είχαν αυτόματο διαχωρισμό στεφανιαίας αρτηρίας γέννησαν πρόσφατα. Ο αυτόματος διαχωρισμός στεφανιαίας αρτηρίας έχει βρεθεί ότι εμφανίζεται πιο συχνά τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η κατάσταση, η οποία προκαλεί ακανόνιστη ανάπτυξη των κυττάρων στα τοιχώματα των αρτηριών, μπορεί να αποδυναμώσει τα τοιχώματα των αρτηριών, οδηγώντας σε θρομβώσεις, ανατομικές βλάβες αρτηριών ή ανευρύσματα. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο και ρήξεις σε άλλα αιμοφόρα αγγεία.
 • Χρήση ορμονών. Η ορμονική θεραπεία, όπως από από του στόματος αντισυλληπτικά ή οι θεραπείες υπογονιμότητας, έχουν συσχετιστεί με αυτόματο διαχωρισμό στεφανιαίας αρτηρίας.
 • Άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία. Ασθένειες που προκαλούν φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, όπως ο λύκος και η οζώδης πολυαρτηρίτιδα, έχουν, επίσης, συσχετιστεί με αυτόματο διαχωρισμό στεφανιαίας αρτηρίας.
 • Κληρονομικές ασθένειες του συνδετικού ιστού. Γενετικές ασθένειες που προκαλούν προβλήματα με τους συνδετικούς ιστούς του σώματος, όπως το αγγειακό σύνδρομο Ehlers-Danlos και το σύνδρομο Marfan, έχει βρεθεί ότι εμφανίζονται σε άτομα που είχαν αυτόματο διαχωρισμό στεφανιαίας αρτηρίας.
 • Πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση. Η σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να συσχετιστεί με αυτόματο διαχωρισμό στεφανιαίας αρτηρίας.
 • Παράνομη χρήση ναρκωτικών. Η χρήση κοκαΐνης ή άλλων παράνομων ναρκωτικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτόματο διαχωρισμό στεφανιαίας αρτηρίας.
 • Άσκηση και συναισθηματικό στρες. Ορισμένα επεισόδια αυτόματου διαχωρισμού στεφανιαίας αρτηρίας έχουν εμφανιστεί μετά από ακραία ή έντονη σωματική άσκηση και έντονο συναισθηματικό στρες.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ

Ο αυτόματος διαχωρισμός στεφανιαίας αρτηρίας είναι ένα δάκρυ μέσα σε μια αρτηρία που μεταφέρει αίμα στην καρδιά. Όταν τα εσωτερικά στρώματα της αρτηρίας διαχωρίζονται από τα εξωτερικά στρώματα, το αίμα μπορεί να λιμνάζει ανάμεσα στα στρώματα. Η πίεση του αίματος που συσσωρεύεται μπορεί να κάνει μια σύντομη ρήξη μεγαλύτερη. Το αίμα που παγιδεύεται ανάμεσα στα στρώματα μπορεί να σχηματίσει θρόμβο αίματος.

Ο αυτόματος διαχωρισμός στεφανιαίας αρτηρίας μπορεί να επιβραδύνει τη ροή του αίματος μέσω της αρτηρίας, η οποία αποδυναμώνει τον καρδιακό μυ ή η ροή του αίματος μέσω της αρτηρίας μπορεί να σταματήσει, προκαλώντας καρδιακή προσβολή. Μια καρδιακή προσβολή ως αποτέλεσμα του αυτόματου διαχωρισμού στεφανιαίας αρτηρίας είναι διαφορετική από μια καρδιακή προσβολή που προκαλείται από αθηροσκλήρωση.

Ο αυτόματος διαχωρισμός στεφανιαίας αρτηρίας μπορεί να συμβεί περισσότερες από μία φορές, παρά την επιτυχή θεραπεία, είτε αμέσως μετά το πρώτο επεισόδιο είτε χρόνια αργότερα. Τα άτομα που έχουν αυτόματο διαχωρισμό στεφανιαίας αρτηρίας μπορεί, επίσης, να έχουν υψηλότερο κίνδυνο για άλλα καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια λόγω της βλάβης στον καρδιακό μυ από καρδιακή προσβολή.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ

Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του αυτόματου διαχωρισμού στεφανιαίας αρτηρίας, οι οποίες είναι παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση άλλων τύπων καρδιακών προσβολών, είναι:

 • Στεφανιογραφία. Κατά τη διάρκεια μιας στεφανιογραφίας, ένας γιατρός εγχέει μια ειδική χρωστική ουσία στις αρτηρίες, ώστε να εμφανιστούν στις απεικονιστικές εξετάσεις. Για να εισέλθει η χρωστική ουσία στις αρτηρίες, ο γιατρός εισάγει έναν καθετήρα σε μια αρτηρία, συνήθως, στο χέρι ή το πόδι και περνά το σωλήνα στις αρτηρίες της καρδιάς. Μόλις απελευθερωθεί η χρωστική, οι ακτίνες Χ χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία εικόνων των αρτηριών. Οι ακτινογραφίες μπορούν να δείξουν προβλήματα σε μια αρτηρία, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην επιβεβαίωση του αυτόματου διαχωρισμού στεφανιαίας αρτηρίας. Μια στεφανιογραφία μπορεί, επίσης, να δείξει εάν οι αρτηρίες στην καρδιά είναι ελικοειδείς.
 • Ενδοαγγειακό υπερηχογράφημα. Μια ενδοαγγειακή εξέταση υπερήχων μπορεί να γίνει επιπλέον της στεφανιογραφίας για να βοηθήσει τους γιατρούς να επιβεβαιώσουν τον αυτόματο διαχωρισμό στεφανιαίας αρτηρίας και να προγραμματίσουν τη θεραπεία. Κατά τη διάρκεια του καθετηριασμού καρδιάς, ένας ειδικός καθετήρας απεικόνισης διοχετεύεται στις αρτηρίες για τη δημιουργία εικόνων χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα.
 • Οπτική τομογραφία συνοχής. Ένας καθετήρας εξοπλισμένος με ειδικό φως διοχετεύεται στις αρτηρίες για να δημιουργήσει εικόνες με βάση το φως. Αυτή η εξέταση μπορεί να γίνει μετά από στεφανιογραφία. Οι εικόνες οπτικής συνοχής μπορούν να δείξουν προβλήματα σε μια αρτηρία και μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση του αυτόματου διαχωρισμού στεφανιαίας αρτηρίας και να συλλέξουν πληροφορίες για την καθοδήγηση της θεραπείας.
 • Αξονική αγγειογραφία. Κατά τη διάρκεια της αξονικής αγγειογραφίας, συνήθως ξαπλώνετε σε ένα τραπέζι μέσα σε μια μηχανή σε σχήμα ντόνατ. Ένας σωλήνας ακτίνων Χ μέσα στο μηχάνημα περιστρέφεται γύρω από το σώμα σας και συλλέγει εικόνες της καρδιάς και του στήθους σας, οι οποίες μπορεί να αποκαλύψουν προβλήματα στις αρτηρίες σας. Η αξονική αγγειογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλες εξετάσεις ή ως εξέταση παρακολούθησης για την αξιολόγηση της κατάστασής σας μετά από αυτόματο διαχωρισμό στεφανιαίας αρτηρίας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ

Ο στόχος της θεραπείας για τον αυτόματο διαχωρισμό στεφανιαίας αρτηρίας είναι η αποκατάσταση της ροής του αίματος στην καρδιά, η διαχείριση του πόνου στο στήθος και η πρόληψη της υποτροπής. Μερικές φορές, αυτή η θεραπεία θα συμβεί φυσικά και αυτόματα ή οι γιατροί μπορεί να χρειαστεί να αποκαταστήσουν τη ροή του αίματος ανοίγοντας την αρτηρία με ένα μπαλόνι ή στεντ. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί χειρουργική επέμβαση παράκαμψης.

Οι καταλληλότερες θεραπείες για εσάς θα εξαρτηθούν από την κατάστασή σας, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους και της θέσης της ρήξης στην αρτηρία, καθώς και των σημείων ή των συμπτωμάτων σας. Όποτε είναι δυνατόν, οι γιατροί επιτρέπουν στην κατεστραμμένη αρτηρία να επουλωθεί μόνη της. Για μερικούς ανθρώπους, τα φάρμακα μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του αυτόματου διαχωρισμού στεφανιαίας αρτηρίας, επομένως μπορεί να είναι δυνατή η θεραπεία μόνο με φάρμακα. Εάν ο πόνος στο στήθος ή άλλα συμπτώματα επιμένουν, μπορεί να χρειαστούν άλλες θεραπείες.

Εάν ο αυτόματος διαχωρισμός στεφανιαίας αρτηρίας έχει μπλοκάρει τη ροή του αίματος στην καρδιά σας ή εάν τα φάρμακα δεν ελέγχουν τον πόνο στο στήθος σας, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να τοποθετήσετε ένα μικροσκοπικό διχτυωτό σωλήνα, στεντ, μέσα στην αρτηρία σας για να την κρατήσετε ανοιχτή. Ένα στεντ μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ροής του αίματος στην καρδιά σας.

Για να τοποθετήσει το στεντ, ο γιατρός εισάγει έναν καθετήρα σε μια αρτηρία, συνήθως στο πόδι ή το χέρι σας, και οδηγεί τον σωλήνα στις αρτηρίες στην καρδιά σας. Οι ακτινογραφίες βοηθούν τον γιατρό να δει πού να τοποθετήσει τον καθετήρα. Ένα σύρμα με ένα ξεφουσκωμένο μπαλόνι περνά μέσα από τον καθετήρα μέχρι το σχίσιμο στην αρτηρία. Στη συνέχεια, το μπαλόνι φουσκώνεται, επεκτείνοντας το στεντ στα τοιχώματα της αρτηρίας σας. Το στεντ αφήνεται στη θέση του για να κρατήσει την αρτηρία ανοιχτή.

Εάν άλλες θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα ή εάν έχετε περισσότερες από μία ρήξεις σε μια αρτηρία, ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για να δημιουργήσει έναν τρόπο για να φτάσει το αίμα στην καρδιά σας. Η χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίων αρτηρίων περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός αιμοφόρου αγγείου από άλλο μέρος του σώματός σας, όπως το πόδι σας. Αυτό το αιμοφόρο αγγείο τοποθετείται στη θέση του, έτσι ώστε να εκτρέπει τη ροή του αίματος γύρω από την κατεστραμμένη αρτηρία σας.

Μετά τον αυτόματο διαχωρισμό στεφανιαίας αρτηρίας, ο γιατρός μπορεί να συστήσει φάρμακα, όπως:

 • Ασπιρίνη. Η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων καρδιαγγειακής νόσου μετά από αυτόματο διαχωρισμό στεφανιαίας αρτηρίας.
 • Φάρμακα για την αραίωση του αίματος. Αντιπηκτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου στη σχισμένη αρτηρία.
 • Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορούν να μειώσουν τη ζήτηση της καρδιάς για αίμα, μειώνοντας την πίεση στην κατεστραμμένη αρτηρία. Μπορεί να παίρνετε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση επ’ αόριστον για να μειώσετε τον κίνδυνο ενός άλλου αυτόματου διαχωρισμού στεφανιαίας αρτηρίας.
 • Φάρμακα για τον έλεγχο του πόνου στο στήθος. Αυτά τα φάρμακα, νιτρικά, νιτρώδη και αναστολείς διαύλων ασβεστίου, μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία του πόνου στο στήθος που μπορεί να έχετε μετά από αυτόματο διαχωρισμό στεφανιαίας αρτηρίας.
 • Φάρμακα για τη χοληστερίνη. Τα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και άλλους παράγοντες κινδύνου μπορεί να χρειάζονται φάρμακα για τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης τους.

Μετά τη θεραπεία για αυτόματο διαχωρισμό στεφανιαίας αρτηρίας, θα χρειαστείτε τακτικά ραντεβού παρακολούθησης με το γιατρό σας για να παρακολουθείτε για αλλαγές στην κατάστασή σας. Ο γιατρός σας είναι πιθανό να συστήσει καρδιακή αποκατάσταση. Η καρδιακή αποκατάσταση είναι ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα άσκησης και εκπαίδευσης που έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να αναρρώσετε από μια σοβαρή καρδιακή πάθηση. Το πρόγραμμα συχνά περιλαμβάνει παρακολούθηση της άσκησης, διατροφική συμβουλευτική και συναισθηματική υποστήριξη.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Μετάθεση των μεγάλων αγγείων

Τετραλογία Fallot

Αθηροσκλήρυνση

Αρτηριοσκληρυντική καρδιακή νόσος

Ιδιοπαθής υπερτροφική υπαορτική στένωση

Συμβουλές για την υγεία της καρδιάς σας

Βαρφαρίνη

Οπτική τομογραφία συνοχής

Μη αποφρακτική νόσος των στεφανιαίων αρτηριών

Να τρώτε μήλα για να μειώσετε τη χοληστερίνη

Οξέα στεφανιαία σύνδρομα

Οζώδης πολυαρτηρίτιδα

Νόσος Kawasaki

Bypass

Αξονική τομογραφία καρδιάς

Ανταγωνιστές ασβεστίου

Αθηροσκλήρωση

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΣχιζοσυναισθηματική διαταραχή
Επόμενο άρθροΚρίταμο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλές ασθένειες Είναι σημαντική η συνεργιστική σχέση μεταξύ της βιταμίνης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ