Νόστιμα λιγκουίνι με κολοκυθάκια και καβουρόψιχα
Λιγκουίνι με κολοκυθάκια και καβουρόψιχα
ΖΥΜΑΡΙΚΑ: Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βασικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες τους χαρακτηρίζουν και «καύσιμα» του εγκεφάλου. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιο το φαινόμενο, άτομα που κάνουν αυστηρές δίαιτες να παρουσιάζουν προβλήματα συγκέντρωσης.
ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ: Τα θαλασσινά ανήκουν στις πηγές πρωτεΐνης που ταυτόχρονα διαθέτουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, και ειδικότερα κορεσμένα, γεγονός που τα καθιστά πιο υγιεινή επιλογή, συγκριτικά με το κρέας. Παράλληλα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα βιταμίνη Β12, η οποία περιέχεται στα θαλασσινά σε υψηλές συγκεντρώσεις, βιταμίνες Α, D και Ε, καθώς και πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, μεταξύ των οποίων σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιώδιο.
ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ: Περιέχουν βιταµίνη C, µαγγάνιο, µαγνήσιο, βιταµίνες Α και Β, κάλιο, φώσφορο, φυτικές ίνες, ενώ, είναι και πλούσια σε νερό. Έτσι, βοηθάνε στη µείωση της χοληστερόλης, µειώνουν την οµοκυστεΐνη (ουσία υπεύθυνη για την εµφάνιση εµφράγµατος) και δρουν κατά της αρτηριακής πίεσης.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Ο βασιλικός έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και δυνητικές για χρήση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο βασιλικός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ύπαρξη συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων και θρόμβων στα ποντίκια. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται στην Ινδία, ως συμπληρωματική θεραπεία κατά του άγχους, του άσθματος και του διαβήτη. Ο βασιλικός, καθώς και άλλα αρωματικά φυτά, όπως, ο μάραθος και το εστραγκόν, περιέχουν εστραγόλη.

Λιγκουίνι με κολοκυθάκια και καβουρόψιχα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
Νερό Πηγής
1 κιλό λιγκουίνι
2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο, καθώς και περισσότερες για το πασπάλισμα
1/2 κόκκινο βιολογικό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
Μια πρέζα νιφάδες βιολογικό τσίλι
1 μεγάλο βιολογικό κολοκυθάκι, κομμένο σε κύβους
2 φλιτζάνια βιολογικά ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
1 λίτρο σπιτικός φρέσκος βιολογικός ζωμός λαχανικών
170 γραμμάρια βιολογική ψίχα μπλε καβουριού
1/2 φλιτζάνι φύλλα βιολογικού βασιλικού, χοντροκομμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, βράζετε τα ζυμαρικά τον μισό χρόνο ψησίματος που αναγράφεται στη συσκευασία. Τα στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι, τα περιχύνετε ελαφρά με λάδι και τα αλείφετε για να μην κολλήσουν.
- Σκουπίστε την κατσαρόλα, προσθέστε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε το κρεμμύδι, μια πρέζα αλάτι και τις νιφάδες τσίλι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 4 λεπτά.
- Προσθέστε τα κολοκυθάκια και τις ντομάτες, αλατοπιπερώστε και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και τα κολοκυθάκια, περίπου 5 λεπτά. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ μαζί με τυχόν χυμούς και αφήνετε στην άκρη.
- Επιστρέψτε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα μαζί με 1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών και βράστε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να απορροφηθεί ο περισσότερος ζωμός. Συνεχίστε να ανακατεύετε με το ζωμό, 1/2 φλιτζάνι τη φορά, μέχρι τα ζυμαρικά να είναι al dente.
- Ρίξτε το μείγμα ντομάτας και την ψίχα μπλε καβουριού και μαγειρέψτε μέχρι να ζεσταθεί. Εάν χρειάζεται, προσθέστε περισσότερο νερό ή ζωμό, 1 κουταλιά της σούπας τη φορά. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε φρέσκο βασιλικό και σερβίρετε.
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,
Λιγκουίνι με σκόρδο και μανιτάρια
Μακαρονάδα με καρύδια και ρόδι