Η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή χαρακτηρίζεται από επεισόδια ψύχωσης, καθώς και από επεισόδια διαταραχής της διάθεσης με ψυχωσικά χαρακτηριστικά.
Η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή είναι μια διαταραχή ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από έναν συνδυασμό συμπτωμάτων σχιζοφρένειας, όπως παραισθήσεις και συμπτωμάτων διαταραχής της διάθεσης, όπως κατάθλιψη ή μανία.
Οι δύο τύποι σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής είναι:
- Διπολικού τύπου, που περιλαμβάνει επεισόδια μανίας και μερικές φορές μείζονα κατάθλιψη
- Καταθλιπτικός τύπος, ο οποίος περιλαμβάνει μόνο μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια
Η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή μπορεί να έχει μια μοναδική πορεία σε κάθε προσβεβλημένο άτομο. Η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή που δεν έχει αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη λειτουργικότητα στην εργασία, στο σχολείο και σε κοινωνικές καταστάσεις, προκαλώντας μοναξιά και προβλήματα στο να κρατήσετε μια δουλειά ή να παρακολουθήσετε το σχολείο. Τα άτομα με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή μπορεί να χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη για να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΧΙΖΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ
Τα συμπτώματα της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τα άτομα με την πάθηση εμφανίζουν ψυχωτικά συμπτώματα, όπως παραισθήσεις ή παραληρητικές ιδέες, καθώς και συμπτώματα διαταραχής της διάθεσης, είτε διπολικού τύπου, επεισόδια μανίας και μερικές φορές κατάθλιψη, είτε καταθλιπτικού τύπου, επεισόδια κατάθλιψης.
Αν και η ανάπτυξη και η πορεία της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής μπορεί να ποικίλλει, τα καθοριστικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν καταθλιπτική ή μανιακή διάθεση και τουλάχιστον μια περίοδο δύο εβδομάδων ψυχωσικών συμπτωμάτων όταν δεν υπάρχει μείζον επεισόδιο διάθεσης.
Τα σημεία και τα συμπτώματα της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής εξαρτώνται από τον τύπο και μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Παραισθήσεις, έχοντας ψευδείς, σταθερές πεποιθήσεις, παρά τις αποδείξεις για το αντίθετο
- Ψευδαισθήσεις, όπως το να ακούς φωνές ή να βλέπεις πράγματα που δεν υπάρχουν
- Διαταραχή επικοινωνίας και ομιλίας, όπως η ασυνέπεια
- Παράξενη ή ασυνήθιστη συμπεριφορά
- Συμπτώματα κατάθλιψης, νιώθοντας άδειος, λυπημένος ή χωρίς αξία
- Περίοδοι μανιακής διάθεσης, με αύξηση της ενέργειας και μειωμένη ανάγκη για ύπνο για αρκετές ημέρες, και συμπεριφορές που είναι εκτός χαρακτήρα
- Διαταραχή της επαγγελματικής, ακαδημαϊκής και κοινωνικής λειτουργικότητας
- Προβλήματα με τη διαχείριση της προσωπικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της καθαριότητας και της φυσικής εμφάνισης
Εάν πιστεύετε ότι κάποιος που γνωρίζετε μπορεί να έχει συμπτώματα σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής, μιλήστε σε αυτό το άτομο για τις ανησυχίες σας. Ομιλία για αυτοκτονία ή αυτοκτονική συμπεριφορά μπορεί να συμβεί σε κάποιον με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή. Εάν έχετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που κινδυνεύει να αυτοκτονήσει ή έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, βεβαιωθείτε ότι κάποιος θα μείνει με αυτό το άτομο.
ΑΙΤΙΑ ΣΧΙΖΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ
Τα ακριβή αίτια της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής εξακολουθούν να διερευνώνται, αλλά η κληρονομικότητα είναι πιθανός ένας παράγοντας.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΧΙΖΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ
Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής είναι:
- Ένας στενός συγγενής εξ αίματος που πάσχει από σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή
- Στρεσογόνα γεγονότα που μπορεί να πυροδοτήσουν συμπτώματα
- Λήψη φαρμάκων που αλλάζουν το μυαλό, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα όταν υπάρχει μια υποκείμενη διαταραχή
Τα άτομα με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για:
- Αυτοκτονία, απόπειρες αυτοκτονίας ή αυτοκτονικές σκέψεις
- Κοινωνική απομόνωση
- Οικογενειακές και διαπροσωπικές συγκρούσεις
- Ανεργία
- Αγχώδεις διαταραχές
- Προβλήματα χρήσης αλκοόλ ή άλλων ουσιών
- Σημαντικά προβλήματα υγείας
- Φτώχεια και έλλειψη στέγης
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΧΙΖΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ
Η διάγνωση της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής περιλαμβάνει τον αποκλεισμό άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας και το συμπέρασμα ότι τα συμπτώματα δεν οφείλονται σε χρήση ουσιών, φαρμακευτική αγωγή ή κάποια ιατρική κατάσταση.
Ο προσδιορισμός της διάγνωσης της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής μπορεί να περιλαμβάνει:
- Φυσική εξέταση. Αυτό μπορεί να γίνει για να αποκλειστούν άλλα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν συμπτώματα και να ελεγχθούν για τυχόν σχετικές επιπλοκές.
- Προληπτικές εξετάσεις. Αυτά είναι εξετάσεις που βοηθούν στον αποκλεισμό καταστάσεων με παρόμοια συμπτώματα και έλεγχο για αλκοόλ και ναρκωτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει απεικονιστικές μελέτες, όπως μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία.
- Ψυχιατρική αξιολόγηση. Ένας γιατρός ή ένας ψυχίατρος ελέγχει την ψυχική κατάσταση παρατηρώντας την εμφάνιση και τη συμπεριφορά και ρωτώντας για τις σκέψεις, τις διαθέσεις, τις αυταπάτες, τις ψευδαισθήσεις, τη χρήση ουσιών και την πιθανότητα αυτοκτονίας. Περιλαμβάνεται, επίσης, μια συζήτηση για το οικογενειακό και ατομικό ιστορικό.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΧΙΖΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ
Τα άτομα με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, γενικά, ανταποκρίνονται καλύτερα σε συνδυασμό φαρμάκων, ψυχοθεραπείας και εκπαίδευσης δεξιοτήτων ζωής. Η θεραπεία ποικίλλει, ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και αν η διαταραχή είναι καταθλιπτικού ή διπολικού τύπου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Η μακροχρόνια θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Γενικά, οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα για τη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή για την ανακούφιση των ψυχωσικών συμπτωμάτων, τη σταθεροποίηση της διάθεσης και τη θεραπεία της κατάθλιψης.
Αυτά τα φάρμακα είναι:
- Αντιψυχωσικά. Το μόνο φάρμακο που έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων ειδικά για τη θεραπεία της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής είναι το αντιψυχωσικό φάρμακο παλιπεριδόνη. Ωστόσο, οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν άλλα αντιψυχωσικά φάρμακα για να βοηθήσουν στη διαχείριση ψυχωσικών συμπτωμάτων όπως αυταπάτες και παραισθήσεις.
- Φάρμακα που σταθεροποιούν τη διάθεση. Όταν η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή είναι διπολικού τύπου, οι σταθεροποιητές της διάθεσης μπορούν να βοηθήσουν στην εξομάλυνση των υψηλών υψηλών μανίας και των χαμηλών κατάθλιψης.
- Αντικαταθλιπτικά. Όταν η κατάθλιψη είναι η υποκείμενη διαταραχή της διάθεσης, τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συναισθημάτων λύπης, απελπισίας ή δυσκολίας στον ύπνο και τη συγκέντρωση.
Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, η ψυχοθεραπεία, που ονομάζεται επίσης θεραπεία ομιλίας, μπορεί να βοηθήσει.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:
- Ατομική θεραπεία. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ομαλοποίηση των προτύπων σκέψης και στη μείωση των συμπτωμάτων. Η οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης στη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή να κατανοήσουν καλύτερα την κατάστασή τους και να μάθουν να διαχειρίζονται τα συμπτώματα. Οι αποτελεσματικές συνεδρίες επικεντρώνονται σε σχέδια της πραγματικής ζωής, προβλήματα, σχέσεις και στρατηγικές αντιμετώπισης.
- Οικογενειακή ή ομαδική θεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική όταν τα άτομα με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή είναι σε θέση να συζητήσουν τα προβλήματα της πραγματικής ζωής τους με άλλους. Οι υποστηρικτικές ομαδικές ρυθμίσεις μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στη μείωση της κοινωνικής απομόνωσης, να παρέχουν έλεγχο πραγματικότητας κατά τη διάρκεια περιόδων ψύχωσης, να βοηθήσουν στην κατάλληλη χρήση φαρμάκων και να αναπτύξουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες.
Η εκμάθηση κοινωνικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της απομόνωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
- Εκπαίδευση κοινωνικών δεξιοτήτων. Αυτό εστιάζει στη βελτίωση της επικοινωνίας και των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και στη βελτίωση της ικανότητας συμμετοχής σε καθημερινές δραστηριότητες. Μπορούν να εξασκηθούν νέες δεξιότητες και συμπεριφορές ειδικά για ρυθμίσεις, όπως το σπίτι ή ο χώρος εργασίας.
- Επαγγελματική αποκατάσταση και υποστηριζόμενη απασχόληση. Αυτό επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τα άτομα με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή να προετοιμαστούν, να βρουν και να διατηρήσουν θέσεις εργασίας.
Σε περιόδους κρίσης ή περιόδους σοβαρών συμπτωμάτων, η νοσηλεία μπορεί να είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η σωστή διατροφή, ο επαρκής ύπνος και η βασική προσωπική φροντίδα. Για ενήλικες με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή που δεν ανταποκρίνονται σε ψυχοθεραπεία ή φάρμακα, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο ηλεκτροσπασμοθεραπείας (ECT).
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την ψυχική υγεία
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την ψυχική υγεία
Διαβάστε, επίσης,
Τα κανναβινοειδή είναι οι προστάτες της ομοιόστασης και της υγείας
Ιατρική κάνναβη και σχιζοφρένεια
Χρήσιμες πληροφορίες για την κατάθλιψη
Οδηγός Συσχέτισης Κανναβινοειδών και Ασθενειών
Η κάνναβη μειώνει τη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Όσοι έχουν ψυχικές διαταραχές πρέπει να λαμβάνουν σύμπλεγμα βιταμινών Β
Οι καλλιτέχνες είναι επιρρεπείς στις ψυχικές ασθένειες
Όταν υπάρχει ανισορροπία νευροδιαβιβαστών
Τα οφέλη της γιόγκα στις ψυχιατρικές παθήσεις
Χρήσιμες πληροφορίες για το φυλλικό οξύ
Διακρανική διέγερση μέσω συνεχούς ρεύματος