Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΡοδακινόπιτα

Ροδακινόπιτα

Σπιτική και νόστιμη ροδακινόπιτα

Υγιεινή και νόστιμη ροδακινόπιτα

ΡΟΔΑΚΙΝΑ: Οι πολύτιμες ιδιότητες του φρούτου οφείλονται στη συσσώρευση συμπλέγματος βιταμινών-μετάλλων. Τα ροδάκινα περιέχουν πολλή βιταμίνη C, το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό ρετινόλη, βιταμίνη Κ, τοκοφερόλη, τη βιταμίνη της νεότητας. Η σύνθεση περιέχει νικοτινικό οξύ, το οποίο απαιτείται από τον οργανισμό για την πλήρη κυκλοφορία του αίματος και τις διεργασίες οξειδοαναγωγής. Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και άλλες διαιτητικές ίνες. Αυτές οι ουσίες χρειάζονται για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τον καθαρισμό των εντέρων από τη στασιμότητα. Τα αιθέρια έλαια είναι υπεύθυνα για το άρωμα των φρούτων, επιταχύνουν επίσης την αναγέννηση των ιστών. Τα οργανικά οξέα ελέγχουν τη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος, η πηκτίνη βοηθά τα νεφρά και το συκώτι να λειτουργούν καλύτερα.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ: Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάλιο, φλαβονοειδή, βιταμίνη C και χολίνη στα πορτοκάλια υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς. Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε κάλιο και δεν περιέχει νάτριο. Η διατήρηση χαμηλής πρόσληψης νατρίου είναι απαραίτητη για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο η αύξηση της πρόσληψης καλίου μπορεί να είναι εξίσου σημαντική εξαιτίας των επιδράσεων αγγειοδιαστολής. Το πορτοκάλι ως εξαιρετική πηγή της ισχυρής αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Χάρη στην περιεκτικότητά του στις φυτικές ίνες, βοηθάει τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Ακόμη η αντιοξειδωτική βιταμίνη C, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της βλάβης του δέρματος από τον ήλιο και τη ρύπανση, να μειώσει τις ρυτίδες και να βελτιώσει τη συνολική υφή του δέρματος. Η βιταμίνη C διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση του κολλαγόνου, του συστήματος υποστήριξης του δέρματός μας.

ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Ροδακινόπιτα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 18 ΜΕΡΙΔΕΣ

2 ½ φλιτζάνια βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 και 1/2 φλιτζάνια ακατέργαστη ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

1 και 1/2 φλιτζάνι βιολογικό βούτυρο

1 βιολογικό αυγό

¼ φλιτζάνι κρύο νερό πηγής

3 κιλά φρέσκα βιολογικά ροδάκινα, ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσι και κομμένα σε φέτες

¼ φλιτζάνι χυμός βιολογικού λεμονιού

¾ φλιτζάνι χυμός βιολογικού πορτοκαλιού

½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο βιολογικό μοσχοκάρυδο

1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη βιολογική κανέλα

1 κουταλιά της σούπας βιολογικό άμυλο καλαμποκιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεσαίο μπολ κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι, τις 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και το αλάτι. Δουλέψτε το λίπος με ένα μπλέντερ ζαχαροπλαστικής μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρό τρίμμα. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε ελαφρά το αυγό και το κρύο νερό.
  2. Πασπαλίζετε πάνω από το μείγμα με το αλεύρι και δουλεύετε με τα χέρια ώστε να γίνει η ζύμη μια μπάλα. Ψύξτε για 30 λεπτά.
  3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς C. Ανοίξτε τη μισή ζύμη. Τοποθετήστε σε ένα ταψί, καλύπτοντας τις πλευρές του ταψιού. Ψήνετε για 20 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.
  4. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύετε τα ροδάκινα, το χυμό λεμονιού και το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι βούτυρο και μαγειρέψτε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  5. Σε ένα μπολ ανάμειξης, ανακατέψτε μαζί 2 φλιτζάνια ζάχαρη, μοσχοκάρυδο, κανέλα και το άμυλο καλαμποκιού. Ανακατεύετε στο μείγμα ροδάκινου. Αποσύρετε από τη φωτιά και αδειάζετε στη ψημένη κρούστα.
  6. Τυλίξτε την υπόλοιπη ζύμη σε πάχος. Κόψτε σε λωρίδες και πλέξτε σταυρωτά πάνω από ροδάκινα. Πασπαλίζετε με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και περιχύνετε με 1 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο.
  7. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 35 με 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πάνω κρούστα.
  8. Αν θέλετε σερβίρετε με μια μπάλα βιολογικού παγωτού.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Υγιεινά βραδινά σνακ

Φρυγανισμένο κέικ καρύδας

Νόστιμο και υγιεινό κέικ καρότου

Υγιεινές μπάρες λεμονιού

Είναι υγιεινό γλυκό τα ξεροτήγανα;

Υγιεινά ωμά μελομακάρονα

Βιολογικές γλυκαντικές ουσίες

Επιδόρπιο με φράουλα, μπανάνα, μέλι και κανέλα

Να τρώτε χουρμάδες, είναι υγιεινοί

Κρέμα με σιμιγδάλι και γάλα

Τα επικίνδυνα τεχνητά γλυκαντικά

Γκρέιπφρουτ με μέλι

Όλα όσα παθαίνετε από τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζούμε

Τα καλύτερα γλυκά για επιδόρπιο

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι υγιεινά;

Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

Μωσαϊκό για διαβητικούς

Είναι υγιεινά τα γλυκά του κουταλιού;

Γλυκοκολοκυθιά

Τσιζκέικ για δίαιτα

Υγιεινές μπάρες με κολοκύθα

Σπιτικές μπάρες με μήλο, καρύδι, μέλι και λάδι καρύδας

Είναι υγιεινές οι μπάρες δημητριακών;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΣύνδρομο μηρυκασμού
Επόμενο άρθροΕξάψεις
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καψικόν

Καψικόν. Τα οφέλη στην Υγεία από τις καυτερές πιπεριές που περιέχουν καψαϊκίνη είναι πολλά. Το καψικόν ή Capsicum annuum ή Καψικόν το ετήσιον ή πιπεριές...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ