Το σύνδρομο μηρυκασμού είναι μια σπάνια γαστρεντερική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μεταγευματική παλινδρόμηση της τροφής και επηρεάζει παιδιά και ορισμένους ενήλικες.
Το σύνδρομο μηρυκασμού είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι επανειλημμένα και άθελά τους φτύνουν άπεπτη ή μερικώς χωνεμένη τροφή από το στομάχι, την αναμασούν και στη συνέχεια είτε την καταπίνουν ξανά, είτε τη φτύνουν. Επειδή, το φαγητό δεν έχει ακόμη χωνευτεί, φέρεται να έχει κανονική γεύση και δεν είναι όξινο, όπως είναι ο έμετος. Ο μηρυκασμός, συνήθως, συμβαίνει σε κάθε γεύμα, αμέσως μετά το φαγητό.
Δεν είναι ξεκάθαρο πόσα άτομα έχουν αυτή τη διαταραχή. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει συμπεριφορική θεραπεία ή φάρμακα. Η θεραπεία συμπεριφοράς που περιλαμβάνει τη διδασκαλία των ανθρώπων να αναπνέουν από το διάφραγμα είναι η συνήθης θεραπεία εκλογής.
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΜΗΡΥΚΑΣΜΟΥ
- Αβίαστη παλινδρόμηση, συνήθως, μέσα σε 10 λεπτά μετά το φαγητό
- Κοιλιακό άλγος ή πίεση που ανακουφίζεται από παλινδρόμηση
- Αίσθημα πληρότητας
- Κακή αναπνοή
- Ναυτία
- Ακούσια απώλεια βάρους
ΑΙΤΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΜΗΡΥΚΑΣΜΟΥ
Η ακριβής αιτία του συνδρόμου μηρυκασμού δεν είναι σαφής. Αλλά, φαίνεται να προκαλείται από την αύξηση της κοιλιακής πίεσης. Το σύνδρομο μηρυκασμού, συχνά, συγχέεται με τη νευρογενή βουλιμία, τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τη γαστροπάρεση. Μερικοί άνθρωποι έχουν σύνδρομο μηρυκασμού που συνδέεται με μια διαταραχή εκκένωσης του ορθού, στην οποία ο κακός συντονισμός των μυών του πυελικού εδάφους οδηγεί σε χρόνια δυσκοιλιότητα.
Η πάθηση είναι από καιρό γνωστό ότι εμφανίζεται σε βρέφη και άτομα με αναπτυξιακές αναπηρίες. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η πάθηση δε σχετίζεται με την ηλικία, καθώς, μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Το σύνδρομο μηρυκασμού είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα με άγχος, κατάθλιψη ή άλλες ψυχιατρικές διαταραχές.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΜΗΡΥΚΑΣΜΟΥ
Χωρίς θεραπεία, το σύνδρομο μηρυκασμού μπορεί να βλάψει τον οισοφάγο.
Το σύνδρομο μηρυκασμού μπορεί επίσης να προκαλέσει:
- Ανθυγιεινή απώλεια βάρους
- Υποσιτισμό
- Οδοντική διάβρωση
- Κακή αναπνοή
- Αμηχανία
- Κοινωνική απομόνωση
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΜΗΡΥΚΑΣΜΟΥ
Ο γιατρός θα ρωτήσει για τα τρέχοντα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας ή του παιδιού σας. Μια αρχική εξέταση, και μερικές φορές παρατήρηση της συμπεριφοράς, είναι συχνά αρκετή για τη διάγνωση του συνδρόμου μηρυκασμού. Μερικές φορές χρησιμοποιείται μανομετρία οισοφάγου υψηλής ευκρίνειας και μέτρηση σύνθετης αντίστασης για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Αυτή η εξέταση δείχνει αν υπάρχει αυξημένη πίεση στην κοιλιά. Μπορεί, επίσης, να παρέχει μια εικόνα της διαταραγμένης λειτουργίας για χρήση στη συμπεριφορική θεραπεία.
Άλλες εξετάσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων σας ή του παιδιού σας είναι:
- Οισοφαγογαστροδωδεκαδακτυλοσκόπηση. Αυτή η εξέταση επιτρέπει στο γιατρό σας να επιθεωρήσει τον οισοφάγο, το στομάχι και το άνω μέρος του λεπτού εντέρου σας για να αποκλείσει οποιαδήποτε απόφραξη. Ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει ένα μικρό δείγμα ιστού για περαιτέρω μελέτη.
- Γαστρική κένωση. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στον γιατρό να γνωρίζει πόσο χρόνο χρειάζεται για να αδειάσει το φαγητό από το στομάχι σας. Μια άλλη έκδοση αυτής της δοκιμής μπορεί, επίσης, να μετρήσει πόσο χρόνο χρειάζεται η τροφή για να ταξιδέψει μέσω του λεπτού εντέρου και του παχέος εντέρου.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΜΗΡΥΚΑΣΜΟΥ
Η θεραπεία εξαρτάται από τον αποκλεισμό άλλων διαταραχών, καθώς και από την ηλικία και τη γνωστική ικανότητα.
- Η θεραπεία συμπεριφοράς αντιστροφής συνήθειας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ατόμων χωρίς αναπτυξιακές αναπηρίες που έχουν σύνδρομο μηρυκασμού. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να αναγνωρίζουν πότε εμφανίζεται ο μηρυκασμός και να αναπνέουν, χρησιμοποιώντας τους κοιλιακούς μύες, με διαφραγματική αναπνοή, κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων. Η διαφραγματική αναπνοή αποτρέπει τις κοιλιακές συσπάσεις και την παλινδρόμηση.
- Η βιοανάδραση είναι μέρος της συμπεριφορικής θεραπείας για το σύνδρομο μηρυκασμού. Κατά τη διάρκεια της βιοανάδρασης, η απεικόνιση μπορεί να βοηθήσει εσάς ή το παιδί σας να μάθετε δεξιότητες διαφραγματικής αναπνοής για την αντιμετώπιση της παλινδρόμησης. Για τα βρέφη, η θεραπεία, συνήθως, επικεντρώνεται στη συνεργασία με τους γονείς ή τους φροντιστές για την αλλαγή του περιβάλλοντος και της συμπεριφοράς του βρέφους.
- Εάν ο συχνός μηρυκασμός βλάπτει τον οισοφάγο, μπορεί να συνταγογραφηθούν αναστολείς αντλίας πρωτονίων, όπως η εσομεπραζόλη ή η ομεπραζόλη. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να προστατεύσουν την επένδυση του οισοφάγου έως ότου η θεραπεία συμπεριφοράς μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα της παλινδρόμησης. Μερικά άτομα με σύνδρομο μηρυκασμού μπορεί να ωφεληθούν από τη θεραπεία με φάρμακα που βοηθούν στη χαλάρωση του στομάχου την περίοδο μετά το φαγητό.
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Σταματήστε να παίρνετε φάρμακα για το στομάχι
Ποια φάρμακα απαγορεύονται στην μυασθένεια;
Μήπως έχετε γαστροισοφαγική παλινδρόμηση
Αλγινικά φάρμακα για την δυσπεψία
Υπάρχει κίνδυνος από το αλουμίνιο;
Σύνδρομο ραγδαίας κενώσεως στομάχου
Μήπως έχετε πρόβλημα με το στομάχι σας;
Σταματήστε να παίρνετε φάρμακα για την καταστολή των οξέων του στομάχου
Η γέλη πυριτίου στις γαστρεντερικές παθήσεις
Όταν έχετε λειτουργική δυσπεψία
Τα επικίνδυνα φαγητά για τις καούρες