Οι εξάψεις είναι ξαφνικές αισθήσεις θερμότητας που γίνονται πιο συχνά αισθητές στο πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος.
Εξάψεις είναι η ξαφνική αίσθηση ζεστασιάς στο πάνω μέρος του σώματος, η οποία είναι, συνήθως, πιο έντονη στο πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος. Το δέρμα σας μπορεί να κοκκινίσει, σαν να ντρέπεστε. Μια έξαψη μπορεί, επίσης, να προκαλέσει εφίδρωση. Εάν χάσετε πάρα πολύ θερμότητα σώματος, μπορεί να αισθανθείτε ψύχρα μετά. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι εξάψεις που συμβαίνουν τη νύχτα και μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο σας.
Αν και άλλες ιατρικές παθήσεις μπορεί να τις προκαλέσουν, οι εξάψεις οφείλονται, συνήθως, στην εμμηνόπαυση, τη στιγμή που οι περίοδοι της εμμήνου ρύσεως γίνονται ακανόνιστες και τελικά σταματούν. Στην πραγματικότητα, οι εξάψεις είναι το πιο συχνό σύμπτωμα της μετάβασης στην εμμηνόπαυση.
Υπάρχει μια ποικιλία θεραπειών για τις ενοχλητικές εξάψεις.
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΞΑΨΕΩΝ
Κατά τη διάρκεια των εξάψεων, μπορεί να έχετε:
- Μια ξαφνική αίσθηση ζεστασιάς που απλώνεται στο στήθος, το λαιμό και το πρόσωπό σας
- Κόκκινο δέρμα, με κηλίδες
- Ταχυκαρδία
- Εφίδρωση, κυρίως στο πάνω μέρος του σώματός σας
- Μια αίσθηση ψύχους, καθώς, η έξαψη σταματά
- Αισθήματα άγχους
Η συχνότητα και η ένταση των εξάψεων ποικίλλει μεταξύ των γυναικών. Ένα επεισόδιο μπορεί να διαρκέσει ένα έως και 5 λεπτά.
Οι εξάψεις μπορεί να είναι ήπιες ή τόσο έντονες που να διαταράσσουν τις καθημερινές δραστηριότητες. Μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. Οι νυχτερινές εξάψεις μπορεί να σας ξυπνήσουν από τον ύπνο και να προκαλέσουν μακροχρόνιες διαταραχές του ύπνου.
Η συχνότητα εμφάνισης εξάψεων ποικίλλει μεταξύ των γυναικών, αλλά οι περισσότερες γυναίκες που αναφέρουν ότι έχουν εξάψεις, τις βιώνουν καθημερινά. Κατά μέσο όρο, τα συμπτώματα εξάψεων επιμένουν για περισσότερα από επτά χρόνια. Μερικές γυναίκες τα έχουν για περισσότερα από 10 χρόνια.
ΑΙΤΙΑ ΕΞΑΨΕΩΝ
Οι εξάψεις προκαλούνται, συνήθως, από την αλλαγή των επιπέδων των ορμονών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν εξάψεις. Αλλά, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι εξάψεις συμβαίνουν όταν τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων προκαλούν το θερμοστάτη του σώματός σας να γίνει πιο ευαίσθητος σε ελαφρές αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος. Όταν ο υποθάλαμος πιστεύει ότι το σώμα σας είναι πολύ ζεστό, ξεκινά μια αλυσίδα γεγονότων για να σας δροσίσει.
Σπάνια, οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις προκαλούνται από κάτι άλλο εκτός από την εμμηνόπαυση. Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν παρενέργειες φαρμάκων, προβλήματα με τον θυρεοειδή σας, ορισμένους καρκίνους και παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΞΑΨΕΩΝ
Δεν έχουν εξάψεις όλες οι γυναίκες που περνούν στην εμμηνόπαυση και δεν είναι ξεκάθαρο, γιατί μερικές γυναίκες τις έχουν.
Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο είναι:
- Κάπνισμα. Οι γυναίκες που καπνίζουν είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν εξάψεις.
- Παχυσαρκία. Ένας υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) σχετίζεται με υψηλότερη συχνότητα εξάψεων.
- Φυλή. Περισσότερες μαύρες γυναίκες αναφέρουν εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση από ό,τι οι γυναίκες άλλων φυλών. Οι εξάψεις αναφέρονται λιγότερο, συχνά, στις Ασιάτισσες.
Οι εξάψεις μπορεί να επηρεάσουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες και την ποιότητα της ζωής σας. Οι νυχτερινές εξάψεις μπορούν να σας ξυπνήσουν από τον ύπνο και με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνιες διαταραχές του ύπνου. Έρευνες υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες που έχουν εξάψεις μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και μεγαλύτερη απώλεια οστών από τις γυναίκες που δεν έχουν εξάψεις. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει εξετάσεις αίματος για να ελέγξει εάν βρίσκεστε σε μετάβαση στην εμμηνόπαυση.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΞΑΨΕΩΝ
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφιστείτε από την ενόχληση των εξάψεων είναι η λήψη οιστρογόνων, αλλά η λήψη αυτής της ορμόνης εγκυμονεί κινδύνους. Εάν τα οιστρογόνα είναι κατάλληλα για εσάς και τα ξεκινήσετε εντός 10 ετών από την τελευταία έμμηνο ρύση ή πριν από την ηλικία των 60 ετών. Φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων μπορεί, επίσης, να βοηθήσουν στη μείωση των εξάψεων, αν και είναι λιγότερο αποτελεσματικά από τις ορμόνες.
Εάν οι εξάψεις δεν επηρεάζουν τη ζωή σας, πιθανότατα δε χρειάζεστε θεραπεία. Οι εξάψεις υποχωρούν σταδιακά για τις περισσότερες γυναίκες, ακόμη και χωρίς θεραπεία, αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να σταματήσουν.
Τα οιστρογόνα είναι η κύρια ορμόνη που χρησιμοποιείται για τη μείωση των εξάψεων. Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή μπορούν να πάρουν μόνο οιστρογόνα. Αλλά, εάν εξακολουθείτε να έχετε μήτρα, θα πρέπει να λαμβάνετε προγεστερόνη με οιστρογόνα για προστασία από τον καρκίνο του ενδομητρίου.
Με οποιοδήποτε σχήμα, η θεραπεία πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες σας. Οι κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν τη χρήση της μικρότερης αποτελεσματικής δόσης για τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Το πόσο καιρό χρησιμοποιείτε τη θεραπεία εξαρτάται από την ισορροπία των κινδύνων και των οφελών σας από την ορμονοθεραπεία. Ο στόχος είναι να βελτιστοποιήσετε την ποιότητα ζωής σας.
Ορισμένες γυναίκες που λαμβάνουν προγεστερόνη με θεραπεία οιστρογόνων εμφανίζουν παρενέργειες που σχετίζονται με την προγεστερόνη. Για τις γυναίκες που δε μπορούν να ανεχθούν την προγεστερόνη από το στόμα, ένα φάρμακο συνδυασμού βαζεδοξιφένης με συζευγμένα οιστρογόνα είναι επίσης εγκεκριμένο για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Όπως η προγεστερόνη, η λήψη βαζεδοξιφένης με οιστρογόνα μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου μόνο από τα οιστρογόνα. Η βαζεδοξιφαίνη μπορεί, επίσης, να προστατεύσει τα οστά σας.
Εάν είχατε ή κινδυνεύετε από καρκίνο του μαστού ή του ενδομητρίου, καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή θρόμβους αίματος, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με το εάν η θεραπεία με οιστρογόνα είναι κατάλληλη για εσάς.
Μια μορφή χαμηλής δόσης παροξετίνης είναι η μόνη μη ορμονική θεραπεία για τις εξάψεις που έχει εγκριθεί.
Άλλα αντικαταθλιπτικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των εξάψεων περιλαμβάνουν:
- Βενλαφαξίνη
- Παροξετίνη
- Σιταλοπράμη
- Εσιταλοπράμη
Αυτά τα φάρμακα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο η ορμονοθεραπεία για τις έντονες εξάψεις, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμα σε γυναίκες που δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν ορμόνες. Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, δυσκολία στον ύπνο ή υπνηλία, αύξηση βάρους, ξηροστομία ή σεξουαλική δυσλειτουργία.
Άλλα φάρμακα που μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση για ορισμένες γυναίκες είναι:
- Γκαμπαπεντίνη. Η γκαμπαπεντίνη είναι ένα φάρμακο κατά των επιληπτικών κρίσεων που είναι μέτρια αποτελεσματικό στη μείωση των εξάψεων. Οι παρενέργειες μπορεί να είναι υπνηλία, ζάλη, κατακράτηση νερού στα άκρα και κόπωση.
- Πρεγκαμπαλίνη. Η πρεγκαμπαλίνη είναι ένα άλλο φάρμακο κατά των επιληπτικών κρίσεων που μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη μείωση των εξάψεων. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να είναι ζάλη, υπνηλία, δυσκολία συγκέντρωσης και αύξηση βάρους.
- Οξυβουτινίνη. Η οξυβουτινίνη είναι ένα χάπι ή έμπλαστρο που χρησιμοποιείται συχνότερα για τη θεραπεία παθήσεων του ουροποιητικού, όπως η υπερδραστήρια κύστη. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην ανακούφιση των εξάψεων σε ορισμένες γυναίκες. Οι παρενέργειες μπορεί να είναι ξηροστομία, ξηροφθαλμία, δυσκοιλιότητα, ναυτία και ζάλη.
- Κλονιδίνη. Η κλονιδίνη, ένα χάπι ή ένα έμπλαστρο που χρησιμοποιείται, συνήθως, για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση από τις εξάψεις. Οι παρενέργειες είναι ζάλη, υπνηλία, ξηροστομία και δυσκοιλιότητα.
Μια διαδικασία, γνωστή, ως αποκλεισμός αστεροειδούς γαγγλίου έχει δείξει πολλά υποσχόμενη για τη θεραπεία μέτριων έως σοβαρών εξάψεων, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Περιλαμβάνει την ένεση ενός αναισθητικού σε ένα σύμπλεγμα νεύρων στο λαιμό. Η θεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση του πόνου. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πόνος και μώλωπες στο σημείο της ένεσης.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΞΑΨΕΩΝ
Εάν οι εξάψεις σας είναι ήπιες, δοκιμάστε να τις διαχειριστείτε με αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής:
- Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Μικρές αυξήσεις στη θερμοκρασία του σώματός σας μπορεί να πυροδοτήσουν τις εξάψεις. Ντυθείτε, έτσι, ώστε να μπορείτε να αφαιρείτε τα ρούχα όταν αισθάνεστε ζεστά.
- Ανοίξτε τα παράθυρα ή χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα ή κλιματιστικό. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία δωματίου, αν μπορείτε. Εάν νιώθετε να έρχεται μια έξαψη, πιείτε ένα κρύο ρόφημα.
- Προσέξτε τι τρώτε και πίνετε. Τα καυτά και πικάντικα φαγητά, τα ποτά με καφεΐνη και το αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν εξάψεις. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα ερεθίσματα και να τα αποφεύγετε.
- Ασκηθείτε σε θεραπείες νου και σώματος. Ορισμένες γυναίκες ανακουφίζονται από τις ήπιες εξάψεις μέσω θεραπειών του νου και του σώματος. Παραδείγματα είναι ο διαλογισμός, οι αργές και βαθιές αναπνοές και οι τεχνικές διαχείρισης του άγχους. Ακόμα κι αν αυτά δε βοηθούν τις εξάψεις σας, μπορεί να προσφέρουν άλλα οφέλη, όπως η ανακούφιση των διαταραχών ύπνου που τείνουν να συμβαίνουν με την εμμηνόπαυση.
- Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα συνδέεται με αυξημένες εξάψεις. Με το να μην καπνίζετε, μπορεί να μειώσετε τις εξάψεις, καθώς και τον κίνδυνο πολλών σοβαρών παθήσεων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και καρκίνος.
- Χάστε βάρος. Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, η απώλεια βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τις εξάψεις σας.
Πολλές γυναίκες έχουν στραφεί στην εναλλακτική ιατρική, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών του νου και του σώματος και των συμπληρωμάτων διατροφής για τον περιορισμό των εξάψεων.
Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδηλώνει ότι ορισμένες τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των εξάψεων, όπως:
- Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία. Μια αποτελεσματική θεραπεία για τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις. Συνήθως, δε μειώνει τη συχνότητα των εξάψεων, αλλά μπορεί να μειώσει το πόσο σας ενοχλούν.
- Ύπνωση. Η έρευνα δείχνει ότι η ύπνωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση τόσο της συχνότητας όσο και της σοβαρότητας των εξάψεων.
- Διαλογισμός ενσυνείδησης. Αυτός ο τύπος διαλογισμού σας κάνει να εστιάσετε σε αυτό που συμβαίνει από στιγμή σε στιγμή. Αν και δεν φαίνεται να ανακουφίζει από τις εξάψεις, μπορεί να μειώσει το πόσο σας ενοχλούν.
- Βελονισμός. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των εξάψεων και δείχνουν βελτιώσεις τόσο στις ενεργές όσο και στις ομάδες ελέγχου.
Τα συμπληρώματα διατροφής που, συνήθως, λαμβάνονται για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι:
- Φυτοοιστρογόνα. Οι Ασιάτισσες, που καταναλώνουν σόγια τακτικά, είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν εξάψεις και άλλα συμπτώματα εμμηνόπαυσης από ό,τι οι γυναίκες σε άλλα μέρη του κόσμου. Ένας λόγος μπορεί να σχετίζεται με τις ενώσεις που μοιάζουν με φυτοοιστρογόνα στη σόγια. Συγκεκριμένα συστατικά της σόγιας, όπως η γενιστεΐνη, βοηθούν τις εξάψεις.
- Μαύρος κοχός. Το black cohosh είναι δημοφιλές μεταξύ πολλών γυναικών με συμπτώματα εμμηνόπαυσης.
- Τζίνσενγκ. Μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα της διάθεσης και την αϋπνία και μειώνει τις εξάψεις.
- Dong quai ή ντονγκ κουάι ή κινεζική αγγελική ή Angelica sinensis. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το dong quai είναι αποτελεσματικό για τις εξάψεις.
- Βιταμίνη Ε. Η λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης Ε μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση από ήπιες εξάψεις.
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την εμμηνόπαυση
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την εμμηνόπαυση
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό
Διαβάστε, επίσης,
Τι να κάνετε αν έχετε εμμηνορραγία
Τα βότανα για την τόνωση της μήτρας
Οι βιταμίνες για τις κράμπες της περιόδου
Βότανα για την ανακούφιση του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου
Λειτουργική αιμορραγία από τη μήτρα
Τα προβλήματα περιόδου σε γυναίκες
Μήπως έχετε πονοκέφαλο όταν έχετε περίοδο;
Ομοιοπαθητικά φάρμακα για την δυσμηνόρροια
Τεστ για να ελέγξετε μόνες σας τις ορμόνες σας
Βότανα για να καταπολεμήσετε τις εξάψεις
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μαϊντανό
Λειτουργική αιμορραγία από τη μήτρα
Γιατί μερικές γυναίκες παθαίνουν εύκολα κολπίτιδες;
Ομοιοπαθητικά φάρμακα για την δυσμηνόρροια
Τσάι για την καλή υγεία της μήτρας
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές για την Αχιλλαία
Οι πιο χρήσιμες συμβουλές για τα ινομυώματα
Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου
Σύνδρομο των καθ’ έξιν αποβολών
Διαγνωστικές εξετάσεις στην εμμηνόπαυση
Βότανα για τόνωση και ενέργεια στις γυναίκες
Τα μαγειρικά σας σκεύη υπεύθυνα για την πρόωρη εμμηνόπαυση
Η καλύτερη θεραπεία για την εμμηνόπαυση
Μήπως έχετε πονοκέφαλο όταν έχετε περίοδο;
Η ορμόνη που ανεβάζει την ερωτική διάθεση στην εμμηνόπαυση
Η βιταμίνη που θεραπεύει τις κύστεις του μαστού
Χρήσιμες πληροφορίες για το έλαιο ηρανθέμων
Τα οφέλη της σόγιας στην υγεία
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πασιφλόρα
Πώς μπορείτε να χάσετε βάρος μετά την εμμηνόπαυση
Μείνετε για πάντα νέες με γλυκοπατάτες
Διαγνωστικές εξετάσεις στην εμμηνόπαυση
Πώς θα ήταν ο κόσμος αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες;