Υπάρχουν ορισμένες τροφές που δεν πρέπει να πλένετε κατά τη διαδικασία προετοιμασίας φαγητού.
Τροφές που δεν πρέπει να πλένετε
Όταν ήμασταν μικροί, μας έμαθαν να πλένουμε ό,τι πρόκειται να φάμε. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν ότι μερικές φορές δεν πρέπει να πλένονται και αυτό κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Για παράδειγμα, το πλύσιμο ορισμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση βακτηρίων και να έχει και άλλες αρνητικές συνέπειες.
Πουλερικά
Το ωμό κοτόπουλο είναι γλοιώδες όταν βγαίνει από τη συσκευασία και θέλετε να το ξεπλύνετε. Αλλά, είναι ασφαλέστερο να καταστρέφετε τα βακτήρια όταν το μαγειρεύετε.
Προπλυμένες σαλάτες
Εάν η σακούλα λέει ότι τα χόρτα σας έχουν προπλυθεί, δε χρειάζεται να τα πλύνετε. Πολλά παρασκευασμένα λαχανικά περνούν από ένα σύστημα τριπλού πλυσίματος για την αφαίρεση των φυσικών υπολειμμάτων.
Αυγά
Το πλύσιμο των αυγών δεν απομακρύνει τα μικρόβια, τα αφήνει να μπουν αντ’ αυτού. Διατηρείτε πάντα τα αυγά σας στο ψυγείο και μαγειρέψτε τα καλά.
Κόκκινο κρέας
Δε μπορείτε να ξεπλύνετε όλα τα βακτήρια από το κόκκινο κρέας. Κάποια είναι βαθιά μέσα στις ίνες. Οτιδήποτε ξεκολλήσει θα μολύνει τον νεροχύτη σας και οτιδήποτε βρίσκεται σε αυτόν. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να σκοτώσετε όλα τα βακτήρια στο κόκκινο κρέας είναι να το μαγειρέψετε σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 145 βαθμών.

Μανιτάρια
Να πλένετε όλα τα προϊόντα που δεν αναγράφουν “προπλυμένα” στην ετικέτα. Από την άλλη, τα μανιτάρια είναι μικρά σφουγγάρια που απορροφούν νερό, και ίσως μερικά βακτήρια μαζί τους. Αντ’ αυτού, καθαρίστε τα μανιτάρια που αγοράσατε από το κατάστημα με ένα υγρό πανί. Αν μαζέψετε μανιτάρια στη φύση, μουλιάστε τα σε αλατισμένο χλιαρό νερό για 30 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με καθαρό νερό μέχρι να φύγει όλη η βρωμιά.
Ψάρια
Τα ψάρια ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα πουλερικά και το κόκκινο κρέας: Αν τα πλύνετε, θα σκορπίσετε βακτήρια στην κουζίνα σας. Μαγειρέψτε τα. Οι μόνες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα είναι τα μύδια, τα στρείδια και τα χτένια που παίρνετε φρέσκα. Μπορεί να χρειαστούν ξέβγαλμα για να απαλλαγούν από την άμμο.
Ζυμαρικά
Δεν υπάρχει λόγος για την ασφάλεια των τροφίμων για να ξεπλύνετε τα ζυμαρικά σας, είτε πριν τα μαγειρέψετε είτε μετά. Μερικοί άνθρωποι ξεπλένουν τα ζυμαρικά αφού μαγειρευτούν για να αφαιρέσουν λίγο από το άμυλο, αλλά αυτό καθιστά πιο δύσκολο να κολλήσει η σάλτσα στα ζυμαρικά.

Αβοκάντο
Δεν τρώτε τη φλούδα του αβοκάντο, οπότε γιατί να το πλύνετε; Γιατί όταν το κόβετε σε φέτες, μπορείτε να μεταφέρετε βακτήρια και βρωμιά από τη φλούδα στο αβοκάντο.
Πεπόνι
Τα πεπόνια αναπτύσσονται στο έδαφος, έτσι τα παράσιτα και οι μικροοργανισμοί από τη βρωμιά και τα λιπάσματα είναι παντού πάνω τους. Ειδικά το πεπόνι έχει διχτυωτό δέρμα που παγιδεύει τα βακτήρια. Πλύνετε προσεκτικά όλα τα πεπόνια, αμέσως, πριν τα κόψετε, ώστε να μη μετακινήσετε βακτήρια από τη φλούδα στη σάρκα.
Σιτηρά
Τα περισσότερα από τα δημητριακά που αγοράζετε περνούν από επεξεργασία. Δεν υπάρχει λόγος που να σχετίζεται με την ασφάλεια να τα πλένετε. Αλλά, μερικά δημητριακά, όπως η κινόα και το πλιγούρι, βγαίνουν από τη σακούλα αρκετά σκονισμένα. Αν θέλετε να τα ξεπλύνετε, μη διστάσετε.
Κονσερβοποιημένα ποτά
Εάν ανησυχείτε για το τι μπορεί να έχει αγγίξει το κουτί πριν βάλετε τα χείλη σας πάνω του, πλύνετε καλά το πάνω μέρος του. Είναι εντάξει να χρησιμοποιείτε σαπούνι σε αυτή την περίπτωση, επειδή τα κουτιά δεν είναι πορώδη.
Φασόλια
Τόσο τα αποξηραμένα όσο και τα κονσερβοποιημένα φασόλια είναι ασφαλή χωρίς να τα πλύνετε. Αλλά, δε θα βλάψετε τα ξερά φασόλια αν ξεπλύνετε τη σκόνη από αυτά. Και αν ξεπλύνετε τα φασόλια σε κονσέρβα, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα νατρίου σχεδόν στο μισό, κατά μέσο όρο. Για παράδειγμα, ένα κουτί με φασόλια χωρίς στράγγιση έχει 327 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Αν τα ξεπλύνετε και τα στραγγίσετε, έχουν 164 χιλιοστόγραμμα.
Πώς να πλένετε τα λαχανικά
Πλύνετε πρώτα τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι. Χρησιμοποιήστε καθαρό, κρύο νερό για να πλύνετε τα προϊόντα και στεγνώστε με χαρτοπετσέτα. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα λαχανικών σε προϊόντα με χοντρό δέρμα, όπως μήλα και πεπόνια. Μουλιάζετε το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το μαρούλι για 2 λεπτά σε κρύο νερό. Βάλτε τα ευαίσθητα μούρα σε ένα σουρωτήρι και ψεκάστε τα με αποσταγμένο νερό αμέσως πριν τα χρησιμοποιήσετε.
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,
Η γέλη πυριτίου στις γαστρεντερικές παθήσεις
Τι να κάνετε αν πάθετε γαστρεντερίτιδα στις διακοπές
Σνακ για να τρώτε όταν κάνετε δίαιτα
Τα κρυφά συστατικά τροφίμων επιδεινώνουν τις χρόνιες παθήσεις
Τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε
Όλα τα κόλπα για να σταματήσετε τη διάρροια
Οι κανόνες υγιεινής για τα τρόφιμα
Χρήσιμες συνταγές βοτάνων για τη διάρροια
Πότε πρέπει να ανησυχείτε αν έχετε διάρροια