Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Πόνος στο στομάχι

Ο πόνος στο στομάχι μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.

Ο πόνος στο στομάχι είναι κάτι που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ενώ ορισμένες καταστάσεις είναι αρκετά ήπιες ώστε να αντιμετωπίζονται με θεραπείες στο σπίτι, είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε κάτι πιο σοβαρό εάν ο πόνος σας είναι έντονος ή συμβαίνει συνεχώς.

Αλλά, η αλήθεια είναι ότι ο πόνος στο στομάχι μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Και μπορεί να μην είναι καν το στομάχι σας που προκαλεί το πρόβλημα. Το σώμα σας φιλοξενεί πολλά βασικά όργανα, όπως το ήπαρ, το πάγκρεας, τη χοληδόχο κύστη και το έντερο, που βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Ο πόνος στο στομάχι σας μπορεί να συνδέεται με πρόβλημα σε ένα από αυτά. Εάν αντιμετωπίζετε ήπιο πόνο στην περιοχή του στομάχου σας, μπορεί να οφείλεται σε μία από τις πιο κοινές διαταραχές που αναφέρονται παρακάτω.

Πόνος στην κοιλιά

Το στομάχι όλων πονάει από καιρό σε καιρό. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με τα συμπτώματά σας, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Γαστρίτιδα

Το υγρό που σας βοηθά να αφομοιώσετε τα τρόφιμα έχει πολύ οξύ μέσα του. Μερικές φορές αυτοί οι πεπτικοί χυμοί περνούν από το προστατευτικό φράγμα στο στομάχι σας και ερεθίζουν την επένδυσή του και αυτό ονομάζεται γαστρίτιδα. Μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, από την τακτική χρήση αναλγητικών, όπως η ιβουπροφαίνη, το πολύ αλκοόλ ή το στρες. Μερικές φορές μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με αντιόξινα ή συμπληρώματα διατροφής. Προσοχή!!! Μπορεί να πάθετε αιμορραγία ή έλκος στομάχου.

Πεπτικό έλκος

Αυτές είναι ανοιχτές πληγές στο βλεννογόνο του στομάχου σας ή στο άνω μέρος του λεπτού εντέρου σας. Η πιο συχνή αιτία είναι τα βακτήρια, αλλά και πάλι, η μακροχρόνια χρήση ασπιρίνης, ιβουπροφαίνης και άλλων παυσίπονων μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο. Και οι άνθρωποι που καπνίζουν ή πίνουν παρουσιάζουν αυτά τα έλκη πιο συχνά. Συνήθως, αντιμετωπίζονται με συνταγογραφούμενα φάρμακα που μειώνουν το οξύ του στομάχου ή αντιβιοτικά, ανάλογα με την αιτία.

Ιογενής γαστρεντερίτιδα

Γνωστή και ως γρίπη του στομάχου, αυτή είναι μια ιογενής λοίμωξη στα έντερά σας. Μπορεί να έχετε υδαρή διάρροια, κράμπες ή ναυτία και μπορεί να κάνετε έμετο. Μπορείτε να το πάρετε από κάποιον που το έχει ή από μολυσμένο φαγητό. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά, συνήθως, υποχωρεί από μόνο της. Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν έχετε πυρετό, κάνετε εμετό, αφυδατωθείτε ή δείτε αίμα στον έμετο ή στα κόπρανα σας.

Τροφική δηλητηρίαση

Τα βακτήρια, οι ιοί και τα παράσιτα στα τρόφιμα προκαλούν αυτήν την ασθένεια. Μπορεί να έχετε διάρροια, ναυτία και έμετο. Συμβαίνει όταν το φαγητό δε μαγειρεύεται σωστά. Συνήθως, βελτιώνεται από μόνο του, αλλά επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν είστε αφυδατωμένοι, βλέπετε αίμα στον έμετο ή στα κόπρανά σας ή έχετε διάρροια που είναι σοβαρή ή διαρκεί περισσότερο από 3 ημέρες. Καλέστε, επίσης, το γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης και έχετε άλλα προβλήματα υγείας ή έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Αυτή η συχνή ασθένεια επηρεάζει το παχύ έντερο σας. Μπορεί να προκαλέσει κράμπες, φούσκωμα και βλέννα στα κόπρανα σας. Μπορεί να έχετε διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει, αλλά το φαγητό, το άγχος, οι ορμόνες και η μόλυνση μπορεί να παίζουν ρόλο. Ένας γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει να ελέγξετε τα συμπτώματα μέσω αλλαγών στη διατροφή ή στον τρόπο ζωής σας ή με φαρμακευτική αγωγή.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Η λακτόζη είναι το σάκχαρο στο γάλα και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εάν δεν έχετε αρκετό ένζυμο που ονομάζεται λακτάση, το σώμα σας μπορεί να έχει πρόβλημα να το διασπάσει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάρροια, αέρια, φούσκωμα και πόνο στην κοιλιά. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά μπορείτε να το διαχειριστείτε εάν έχετε μόνο μια μικρή ποσότητα γαλακτοκομικών στην καθημερινή σας διατροφή, αγοράζετε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη ή παίρνετε χάπια λακτάσης.

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

Αυτό συμβαίνει στις γυναίκες. Είναι φλεγμονή των αναπαραγωγικών οργάνων, συχνά, μετά από μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, όπως τα χλαμύδια ή η γονόρροια. Εκτός από τον πόνο στην κοιλιά σας, μπορεί επίσης να έχετε πυρετό, ασυνήθιστες εκκρίσεις και πόνο ή αιμορραγία όταν κάνετε σεξ. Εάν το κολλήσετε νωρίς, μπορεί να θεραπευτεί, συνήθως, με αντιβιοτικά. Αλλά αν περιμένετε πολύ, μπορεί να βλάψει το αναπαραγωγικό σας σύστημα.

Τροφική αλλεργία

Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα σας μπερδεύει μια συγκεκριμένη τροφή με κάτι επιβλαβές και προσπαθεί να αμυνθεί εναντίον της. Εκτός από στομαχόπονο, τα συμπτώματα μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνουν μυρμήγκιασμα και πρήξιμο στο στόμα και το λαιμό σας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει σοκ και ακόμη και θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως με ένα φάρμακο που ονομάζεται επινεφρίνη. Τα οστρακοειδή, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, τα αυγά, τα φιστίκια και το γάλα είναι μερικά από τα πιο πιθανά ερεθίσματα.

Σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδής απόφυση σας είναι ένα όργανο σε σχήμα δακτύλου που βρίσκεται στην αρχή του παχέος εντέρου σας στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς σας. Η σκωληκοειδής απόφυση, όταν έχει φλεγμονή, συνήθως, είναι μολυσμένη και εάν σκάσει, μπορεί να εξαπλώσει τα βακτήρια. Ο πόνος συχνά ξεκινά από τον αφαλό σας και εξαπλώνεται προς τα κάτω και προς τα δεξιά.

Προσβολή της χοληδόχου κύστης

Αυτό συμβαίνει όταν οι πέτρες της χοληδόχου κύστης, μπλοκάρουν τους σωλήνες ή τους αγωγούς που τρέχουν ανάμεσα στο συκώτι, το πάγκρεας, τη χοληδόχο κύστη και το λεπτό έντερο. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο κοιλιακός πόνος και εάν είναι σοβαρός ή διαρκεί περισσότερο από αρκετές ώρες, καλέστε το γιατρό σας. Μπορεί, επίσης, να έχετε ναυτία, έμετο, πυρετό, ούρα σε χρώμα τσαγιού και ανοιχτόχρωμα κόπρανα. Οι πέτρες συχνά κινούνται μόνες τους.

Περισφιγμένη Κήλη

Μια κήλη συμβαίνει όταν ένα μέρος του εντέρου σας γλιστράει μέσα από το κοιλιακό σας τοίχωμα. Όταν στρίβει ή μετακινείται και αποκοπεί από την παροχή αίματος, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στην κοιλιά σας. Συχνά, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί το πρόβλημα.

Δυσκοιλιότητα

Η άσκηση, το άφθονο νερό και οι τροφές που έχουν πολλές φυτικές ίνες, όπως τα δαμάσκηνα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά αν κάνετε τακτικά λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα, τα κόπρανα σας είναι συνήθως ογκώδη και σκληρά και αυτό μπορεί να είναι σημείο μιας πιο σοβαρής κατάστασης.

Παγκρεατίτιδα

Αυτό συμβαίνει όταν το πάγκρεας σας, ένα όργανο που βοηθά το σώμα σας να επεξεργάζεται τη ζάχαρη και να αφομοιώνει τα τρόφιμα, φλεγμαίνει. Μπορεί να έχετε πόνο στο πάνω μέρος της κοιλιάς σας που χειροτερεύει μετά το φαγητό. Μπορεί επίσης να έχετε ναυτία και μπορεί να κάνετε έμετο. Οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί να υποχωρήσουν από μόνες τους, αλλά οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να σταματήσετε να τρώτε για μία ή δύο ημέρες και να σας δώσει φάρμακα για τον πόνο. Εάν αυτό δεν διορθωθεί, ίσως χρειαστεί να κάνετε εισαγωγή στο νοσοκομείο για να κάνετε διατροφή και να λάβετε υγρά.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου έχει δύο κύριες μορφές: την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn. Και στις δύο καταστάσεις, το ανοσοποιητικό σας σύστημα φαίνεται να αντιδρά υπερβολικά και να φλεγμαίνει τον εντερικό σας σωλήνα. Αν και η φλεγμονώδης νόσος εντέρου δεν επηρεάζει άμεσα το στομάχι σας, ο κοιλιακός πόνος και η ναυτία είναι συχνά συμπτώματα, μαζί με διάρροια, πόνο στις αρθρώσεις, πυρετό, δερματικά εξανθήματα και άλλα συμπτώματα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τη φλεγμονώδη νόσο εντέρου σας με ειδικά φάρμακα μαζί με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Εκκολπωματίτιδα

Μικρές διογκωμένες θήκες μπορεί να σχηματιστούν στην επένδυση του πεπτικού σας συστήματος, συνήθως στο κάτω μέρος του παχέος εντέρου σας. Είναι αρκετά συχνά τα εκκολπώματα και συνήθως, δεν προκαλούν προβλήματα. Αλλά αν πάθουν φλεγμονή ή μολυνθούν μπορεί να προκαλέσουν έντονο κοιλιακό άλγος, ναυτία και αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου. Η ξεκούραση και οι αλλαγές στη διατροφή σας μπορούν να σας βοηθήσουν. Ο γιατρός σας μπορεί, επίσης, να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το στομάχι

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το στομάχι

Διαβάστε, επίσης,

Αντιόξινα

Αλουμίνιο

Ποια φάρμακα απαγορεύονται στην μυασθένεια;

Μήπως έχετε γαστροισοφαγική παλινδρόμηση

Ανεπάρκεια σιδήρου

Σταματήστε να παίρνετε φάρμακα για το στομάχι

Μήπως έχετε πρόβλημα με το στομάχι σας;

Αλγινικά φάρμακα για την δυσπεψία

Υπάρχει κίνδυνος από το αλουμίνιο;

Μήπως έχετε ακράτεια κοπράνων

Μήπως έχετε πολλά αέρια;

Δυσκοιλιότητα

Διαφραγματοκήλη

Δυσπεψία

Σύνδρομο ραγδαίας κενώσεως στομάχου

Έχετε καούρες στο στομάχι;

Σύνδρομο Zollinger-Ellison

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ