Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Πρησμένα πόδια

Τα πρησμένα πόδια προκαλούνται από τη συγκέντρωση αίματος ή υγρού στην περιοχή των ποδιών.

Πρησμένα πόδια

Εάν το ένα ή και τα δύο πόδια σας είναι πρησμένα, μπορεί να είναι δύσκολο να μετακινηθείτε. Δεν είναι πάντα σαφές γιατί συμβαίνει, αλλά ορισμένες συνθήκες υγείας μπορεί να το κάνουν πιο πιθανό.

Οίδημα

Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα σας κρατά πολύ νερό. Μπορεί να κάνει τα πόδια σας πρησμένα, καθώς και τα χέρια και το πρόσωπό σας. Μπορεί να το παρατηρήσετε μετά από μια μακρά πτήση με αεροπλάνο ή αν στέκεστε για ώρες κάθε φορά και μερικές γυναίκες το έχουν γύρω από τη μηνιαία τους περίοδο. Συνήθως, υποχωρεί από μόνο του, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι σημείο ενός προβλήματος υγείας, όπως χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης, καρδιακή ανεπάρκεια ή νεφρική ή ηπατική νόσος.

Τραυματισμός ποδιού

Εάν σκοντάψετε ή κάνετε ένα λάθος βήμα, ένα πρησμένο πόδι μπορεί να είναι σημείο σπασμένου οστού ή διαστρέμματος, όταν ο σκληρός, εύκαμπτος ιστός που συνδέει τα οστά γύρω από τον αστράγαλό σας ραγεί. Το πόδι και ο αστράγαλός σας πιθανότατα θα διογκωθούν, καθώς, το αίμα τρέχει στην περιοχή για να το βοηθήσει να επουλωθεί. Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν πονάτε πολύ.

Εγκυμοσύνη

Τα πόδια μπορούν να διογκωθούν ως φυσικό μέρος της εγκυμοσύνης, επειδή το σώμα μιας γυναίκας συγκρατεί περισσότερο νερό. Μπορεί να είναι χειρότερο στο τέλος της ημέρας ή μετά από παρατεταμένη ορθοστασία. Δεν είναι, συνήθως, σημείο προβλήματος για τη μητέρα ή το μωρό, αλλά μπορεί να είναι άβολο.

Προεκλαμψία

Ενώ, πολλές μέλλουσες μαμάδες έχουν πρησμένα πόδια, αν το πρήξιμο συνοδεύεται από πονοκέφαλο, ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στην κοιλιά, μπορεί να είναι σημείο αυτής της πάθησης. Η προεκλαμψία δεν ξεκινά τουλάχιστον πριν από την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση. Μπορεί να βλάψει το συκώτι ή τα νεφρά σας και μπορεί να είναι σοβαρή εάν δεν αντιμετωπιστεί. Φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν είχατε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.

Λεμφοίδημα

Αυτό συμβαίνει όταν ένας ή περισσότεροι από τους λεμφαδένες σας, μικροί αδένες που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού σας συστήματος, καταστρέφονται ή αφαιρούνται, όπως συμβαίνει, συχνά, κατά τη θεραπεία του καρκίνου. Ως αποτέλεσμα, το σώμα σας απαλλάσσεται από λιγότερα υγρά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια σας. Μπορεί, επίσης, να προκύψει από βλάβη στα λεμφικά αγγεία ή άλλες ανωμαλίες στο λεμφικό σύστημα. Μια θεραπεία για αυτό ονομάζεται διαλείπουσα πνευματική συμπίεση. Φοράτε ένα μανίκι πάνω από τις πληγείσες περιοχές και αέρας διοχετεύεται σε αυτό, κάθε τόσο, για να ασκήσει πίεση εκεί και να βοηθήσει στην απομάκρυνση του υγρού. Οι ασκήσεις, το μασάζ και τα μανίκια ή οι κάλτσες συμπίεσης μπορεί, επίσης, να βοηθήσουν.

Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια

Για να επιστρέψei στην καρδιά σας από τα πόδια σας, το αίμα σας ταξιδεύει σε φλέβες με «μονόδρομες βαλβίδες» για να μη ρέει πίσω. Αυτές οι βαλβίδες μπορεί να καταστραφούν, καθώς, μεγαλώνετε ή αν στέκεστε ή κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η βλάβη στις βαλβίδες μπορεί, επίσης, να είναι αποτέλεσμα θρόμβων αίματος. Εάν το αίμα σας δεν επιστρέφει στην καρδιά σας, όπως θα έπρεπε, μπορεί να συγκεντρωθεί στα πόδια σας και να προκαλέσει πρήξιμο.

Συγκοπή

Αυτό συμβαίνει όταν η καρδιά σας δεν αντλεί αίμα, όπως θα έπρεπε. Εάν το αίμα σας δε ρέει καλά προς τη σωστή κατεύθυνση, μπορεί να επανέλθει στα πόδια σας και να προκαλέσει πρήξιμο. Με καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να είναι άβολο να ξαπλώνετε σε επίπεδη θέση, η καρδιά σας μπορεί να χτυπά πιο γρήγορα ή με ακανόνιστο ρυθμό και μπορεί να δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε. Ζητήστε, αμέσως, ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε αυτά τα σημεία.

Νεφρική Νόσος

Τα νεφρά σας φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα σας. Εάν δε λειτουργούν σωστά, λόγω μιας κατάστασης, όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να μείνει πολύ αλάτι (νάτριο) στο αίμα σας. Αυτό κάνει το σώμα σας να κρατά περισσότερο νερό από όσο θα έπρεπε. Η βαρύτητα τραβάει το νερό προς τα κάτω και τα πόδια και οι αστράγαλοι σας μπορεί να πρηστούν.

Ηπατική νόσος

Εάν έχετε ηπατίτιδα, φλεγμονή στο συκώτι σας ή πίνετε πολύ, το συκώτι σας πρέπει να αυτοδιορθώνεται ξανά και ξανά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τον ουλώδη ιστό να αντικαταστήσει τον υγιή ιστό και το συκώτι σας να σταματήσει να λειτουργεί, όπως θα έπρεπε. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να συσσωρευτεί πολύ υγρό στην κοιλιά και στα πόδια σας, κάνοντάς τα να πρηστούν.

Τι μπορείτε να κάνετε

Ανυψώστε τα πόδια σας

Αυτό σημαίνει «ξεκούραση», «πάγος», «συμπίεση» και «ανύψωση». Είναι πιο χρήσιμο για διαστρέμματα και σπασμένα οστά, αλλά μπορεί να βοηθήσει αν τα πόδια σας είναι πρησμένα και για άλλους λόγους. Εάν ξεκουραστείτε και ανυψώσετε τα πόδια σας, το υγρό θα ρέει μακριά από τα πόδια σας. Ο πάγος συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, περιορίζοντας τη ροή του αίματος, και βοηθά στον πόνο. Ειδικές πολύ σφιχτές κάλτσες που ονομάζονται κάλτσες συμπίεσης που περιτυλίγονται γύρω από τα πόδια σας, μπορούν να σας βοηθήσουν να απομακρύνετε το υγρό από τα πόδια σας.

Περπατήστε

Εάν περπατάτε για μία ώρα περίπου, δυσκολεύεται η συγκέντρωση υγρών σε οποιοδήποτε μέρος και το αίμα σας να κινείται στο σώμα σας. Οτιδήποτε κινεί τα γόνατά σας και λυγίζει τους αστραγάλους σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη και της φλεγμονής μπορεί να κάνουν το σώμα σας να κρατήσει πολύ νερό και αυτό μπορεί να πρήξει τα πόδια σας. Άλλα φάρμακα που ονομάζονται διουρητικά μπορούν να διευκολύνουν το πρήξιμο, βοηθούν το σώμα σας να απαλλαγεί από τα υγρά κάνοντας σας να ουρείτε, πιο συχνά. Πάντα να μιλάτε με το γιατρό σας πριν αλλάξετε ή διακόψετε τα φάρμακά σας.

Λάβετε ιατρική βοήθεια, αμέσως, εάν τα πόδια σας πρηστούν και έχετε δύσπνοια ή έχετε πόνο στο στήθος. Αυτά μπορεί να είναι σημεία υγρού ή θρόμβου αίματος στους πνεύμονές σας.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν:

  • Το πρησμένο πόδι κάνει ένα εντύπωμα, όταν το πιέζετε.
  • Το δέρμα σας στην πρησμένη περιοχή φαίνεται τεντωμένο ή μπορεί και να ραγεί.
  • Έχετε πόνο και οίδημα που δεν υποχωρεί.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα για τα οιδήματα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα για τα οιδήματα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Αντιμετωπίστε το οίδημα και τη διόγκωση με συμπληρώματα διατροφής

Οι βιταμίνες για το οίδημα 

Αγριμόνιον το ευπατόριον για τα οιδήματα του καρκίνου

Τρόποι βελτίωσης του κυκλοφορικού στα πόδια

Χρήσιμες πληροφορίες για τα διουρητικά

Τα οφέλη από το μαύρο κύμινο στην υγεία

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριμόνιο

Η διατροφή που καταπολεμά την κατακράτηση υγρών

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μαϊντανό

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριοκυπάρισσο

Η γλυκόριζα

Τσουκνίδα

Τριγωνέλλα η ελληνική

Κάππαρη

Scrophularia nodosa

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Smoothie με ποικιλία μούρων

Smoothie με ποικιλία μούρων. Αυτό το smoothie με μούρα είναι μια τέλεια καλοκαιρινή απόλαυση. Είναι δροσιστικό, υγιεινό και γευστικό Smoothie με ποικιλία μούρων ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 φλιτζάνια βιολογικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ