Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓηριατρικήΌσα πρέπει να ξέρετε για τον καταρράκτη

Όσα πρέπει να ξέρετε για τον καταρράκτη

Ο καταρράκτης προκαλεί αλλαγές στη διαύγεια του φυσικού φακού μέσα στο μάτι που υποβαθμίζουν σταδιακά την οπτική ποιότητα.

Όσα πρέπει να ξέρετε για τον καταρράκτη

Τι είναι ο καταρράκτης;

Ο καταρράκτης είναι μια προοδευτική, ανώδυνη θόλωση του φυσικού, εσωτερικού φακού του ματιού. Ο καταρράκτης εμποδίζει το φως, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να βλέπουμε καθαρά. Για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ο καταρράκτης μπορεί να προκαλέσει τύφλωση. Συχνά, σχετίζεται με τη γήρανση, αλλά, μερικές φορές, μπορεί να αναπτυχθεί και σε νεότερους ανθρώπους,

Πώς ο καταρράκτης επηρεάζει την όρασή σας;

Σε ένα φυσιολογικό μάτι, το φως εισέρχεται και περνά μέσα από το φακό. Ο φακός εστιάζει αυτό το φως σε μια ευκρινή εικόνα στον αμφιβληστροειδή, ο οποίος μεταδίδει μηνύματα μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο. Εάν ο φακός είναι θολός από καταρράκτη, η εικόνα που βλέπετε θα είναι θολή. Άλλες οφθαλμικές παθήσεις, όπως η μυωπία, προκαλούν, επίσης, θολή όραση, αλλά ο καταρράκτης προκαλεί ορισμένα διακριτικά σημεία και συμπτώματα.

Συμπτώματα καταρράκτη

Θολή όραση

Η θολή όραση σε οποιαδήποτε απόσταση είναι το πιο συχνό σύμπτωμα του καταρράκτη. Η θέα σας μπορεί να φαίνεται ομιχλώδης, με φιλμ ή θολή. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο καταρράκτης χειροτερεύει, λιγότερο φως φτάνει στον αμφιβληστροειδή. Τα άτομα με καταρράκτη μπορεί να δυσκολεύονται ιδιαίτερα να δουν και να οδηγήσουν τη νύχτα.

Λάμψη

Ένα άλλο πρώιμο σύμπτωμα του καταρράκτη είναι η λάμψη ή η ευαισθησία στο φως. Μπορεί να έχετε πρόβλημα να δείτε στο έντονο ηλιακό φως. Τα φώτα εσωτερικού χώρου που κάποτε δε σας ενοχλούσαν τώρα μπορεί να φαίνονται πολύ φωτεινά ή να έχουν φωτοστέφανα. Η οδήγηση τη νύχτα μπορεί να γίνει πρόβλημα λόγω της θάμβωσης που προκαλείται από τα φώτα του δρόμου και τους προβολείς που έρχονται.

Διπλή όραση

Μερικές φορές, ο καταρράκτης μπορεί να προκαλέσει διπλή όραση (γνωστή και ως διπλωπία) όταν κοιτάζετε με το ένα μάτι. Αυτό είναι διαφορετικό από τη διπλή όραση που προέρχεται από τα μάτια που δεν ευθυγραμμίζονται σωστά, κάτι που θα σας έδινε διπλή όραση όταν κοιτάζετε έξω και από τα δύο μάτια μαζί. Με τον καταρράκτη, οι εικόνες μπορούν να εμφανίζονται διπλές ακόμα και με ένα μόνο μάτι ανοιχτό. Μερικές φορές, ένας καταρράκτης μπορεί να βελτιώσει προσωρινά την ικανότητα ενός ατόμου να βλέπει από κοντά, επειδή ο καταρράκτης λειτουργεί ως ισχυρότερος φακός. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται διπλή όραση, επειδή οι άνθρωποι που μπορεί κάποτε να χρειάζονταν γυαλιά ανάγνωσης διαπιστώνουν ότι δεν τα χρειάζονται πια. Καθώς, όμως ο καταρράκτης επιδεινώνεται, αυτό υποχωρεί και η όραση επιδεινώνεται ξανά.

Αλλαγές χρώματος

Ο καταρράκτης μπορεί να επηρεάσει την έγχρωμη όρασή σας, κάνοντας ορισμένες αποχρώσεις να φαίνονται ξεθωριασμένες. Η όρασή σας μπορεί σταδιακά να πάρει μια καφετιά ή κιτρινωπή απόχρωση. Στην αρχή, μπορεί να μην παρατηρήσετε αυτόν τον αποχρωματισμό. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ξεχωρίσετε τα μπλε και τα μωβ χρώματα.

Νέα συνταγή για γυαλιά

Οι συχνές αλλαγές στα γυαλιά ή τους φακούς επαφής σας μπορεί να είναι σημείο καταρράκτη. Αυτό συμβαίνει, επειδή ο καταρράκτης είναι συνήθως προοδευτικός, που σημαίνει ότι χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.

Ποιος παθαίνει καταρράκτη;

Η πλειοψηφία των καταρρακτών σχετίζεται με τη γήρανση. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους, άνω των 65 ετών, έχουν καταρράκτη. Τα μωρά γεννιούνται μερικές φορές με καταρράκτη, που ονομάζεται επίσης συγγενής καταρράκτης, ή τα παιδιά μπορεί να τον αναπτύξουν ως αποτέλεσμα τραυματισμού ή ασθένειας. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) μπορεί, επίσης, να αυξήσει τον κίνδυνο καταρράκτη και άλλες οφθαλμικές παθήσεις.

Τι προκαλεί τον καταρράκτη;

Η ακριβής αιτία του καταρράκτη είναι άγνωστη.

Ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε, αυτοί οι παράγοντες μπορεί, επίσης, να συμβάλλουν:

  • Διαβήτης
  • Κάπνισμα
  • Υπερβολική χρήση αλκοόλ
  • Ο τραυματισμός του ματιού
  • Παρατεταμένη χρήση κορτικοστεροειδών
  • Παρατεταμένη έκθεση στο ηλιακό φως ή την ακτινοβολία

Πώς γίνεται η διάγνωση του καταρράκτη;

Οι περισσότεροι καταρράκτες μπορούν να διαγνωστούν με μια οφθαλμολογική εξέταση. Ο οφθαλμίατρος σας θα ελέγξει την όρασή σας και θα εξετάσει τα μάτια σας με ένα μικροσκόπιο σχισμής για να αναζητήσει προβλήματα με τον φακό και άλλα μέρη του ματιού. Οι κόρες των ματιών διαστέλλονται για να εξεταστεί καλύτερα το πίσω μέρος του ματιού, όπου βρίσκονται ο αμφιβληστροειδής και το οπτικό νεύρο.

Χειρουργική για καταρράκτη

Εάν έχετε απώλεια όρασης που προκαλείται από καταρράκτη που δε μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ή φακούς επαφής, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καταρράκτη. Στην επέμβαση καταρράκτη αφαιρείται ο θολός φακός και αντικαθίσταται με τεχνητό φακό. Η χειρουργική επέμβαση, η οποία γίνεται σε εξωτερικά ιατρεία, είναι ασφαλής και εξαιρετικά αποτελεσματική στη βελτίωση της όρασης. Εάν υπάρχει καταρράκτης και στα δύο μάτια, θα γίνει χειρουργική επέμβαση στο ένα μάτι κάθε φορά.

Τύποι χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη

Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη. Ο πιο συχνός τύπος ονομάζεται φακοθρυψία. Ο γιατρός κάνει μια μικροσκοπική τομή στο μάτι και σπάει τον φακό χρησιμοποιώντας υπερηχητικά κύματα. Ο φακός αφαιρείται και στη θέση του τοποθετείται ένας ενδοφθάλμιος φακός (IOL). Στις περισσότερες σύγχρονες επεμβάσεις καταρράκτη ο IOL εξαλείφει την ανάγκη για χοντρά γυαλιά ή φακούς επαφής μετά την επέμβαση.

Καινοτομίες στη χειρουργική καταρράκτη

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη χειρουργική καταρράκτη μπορούν να διορθώσουν τόσο την κοντινή όσο και την μακρινή όραση. Ελαχιστοποιούν ή εξαλείφουν την ανάγκη για γυαλιά ανάγνωσης μετά την επέμβαση. Οι συμβατικοί “μονοεστιακοί” φακοί είναι κατάλληλοι μόνο για μακρινή όραση, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται ακόμα γυαλιά ανάγνωσης μετά την επέμβαση. Οι πολυεστιακοί IOL (ενδοφθάλμιοι φακοί) μπορούν να είναι μια επιλογή σε ορισμένους ασθενείς για να βοηθήσουν στη βελτίωση τόσο της απόστασης όσο και της κοντινής όρασης. Διατίθενται εμφυτεύματα “Toric” για τη διόρθωση του αστιγματισμού. Ένας φακός για καλύτερη χρωματική όραση βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

Τι να περιμένετε μετά την επέμβαση

Για μερικές ημέρες, το μάτι σας μπορεί να έχει φαγούρα και να είναι ευαίσθητο στο φως. Μπορεί να σας συνταγογραφηθούν σταγόνες για να βοηθήσουν στην επούλωση και να σας ζητηθεί να φορέσετε ασπίδα ματιών ή γυαλιά για προστασία. Θα χρειαστούν, περίπου, οκτώ εβδομάδες για να επουλωθεί πλήρως το μάτι σας, αν και η όρασή σας θα αρχίσει να βελτιώνεται αμέσως μετά την επέμβαση. Μπορεί να χρειάζεστε ακόμα γυαλιά, τουλάχιστον περιστασιακά, για απόσταση ή διάβασμα, καθώς και μια νέα συνταγή μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Κίνδυνοι χειρουργικής καταρράκτη

Οι επιπλοκές από την επέμβαση καταρράκτη είναι σπάνιες. Οι πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι είναι η αιμορραγία, οι λοιμώξεις και οι αλλαγές στην πίεση των ματιών, τα οποία είναι όλα θεραπεύσιμα όταν εντοπιστούν έγκαιρα. Η χειρουργική επέμβαση αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, η οποία απαιτεί επείγουσα θεραπεία. Μερικές φορές, ο ιστός του φακού που αφήνεται μετά την επέμβαση και χρησιμοποιείται για την υποστήριξη του IOL μπορεί να γίνει θολός, ακόμη και χρόνια μετά την επέμβαση. Αυτός ο «μετα-καταρράκτης» διορθώνεται εύκολα και μόνιμα με λέιζερ.

Πρέπει να κάνετε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη;

Το αν θα κάνετε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη ή όχι εξαρτάται από εσάς και τον γιατρό σας. Σπάνια, ο καταρράκτης χρειάζεται να αφαιρεθεί αμέσως, αλλά αυτό συνήθως δε συμβαίνει. Ο καταρράκτης επηρεάζει την όραση αργά με την πάροδο του χρόνου, έτσι πολλοί άνθρωποι περιμένουν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση έως ότου τα γυαλιά ή οι φακοί επαφής δε βελτιώνουν πλέον αρκετά την όρασή τους. Εάν δεν αισθάνεστε ότι ο καταρράκτης σας προκαλεί προβλήματα στην καθημερινή σας ζωή, μπορείτε να επιλέξετε να περιμένετε.

Συμβουλές για την πρόληψη του καταρράκτη

Πράγματα που μπορείτε να κάνετε που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη:

  • Μην καπνίζετε.
  • Να φοράτε πάντα καπέλο και γυαλιά ηλίου στον ήλιο.
  • Διατηρήστε τον διαβήτη καλά ελεγχόμενο.
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.

Τα κατάλληλα προϊόντα για τα μάτια σας

Πατήστε, εδώ για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα για τα μάτια σας

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Προστατέψτε τα μάτια σας

Διατροφή για τον καταρράκτη

Διάγνωση ασθενειών από τα μάτια

Η νυκταλωπία

Τελευταία δεδομένα για τον καταρράκτη

Πώς μπορείτε να καθυστερήσετε τον καταρράκτη

Οι καλύτερες βιταμίνες για τον καταρράκτη

Μήπως βλέπετε φωτοστέφανο γύρω από τα φώτα;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα οφέλη της βιταμίνης D

Τα οφέλη της βιταμίνης D. Μπορείτε να αυξήσετε τη βιταμίνη D από την ηλιοθεραπεία και από την κατανάλωση αυγών, λιπαρών ψαριών και εμπλουτισμένων τροφών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ