Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΆσκηση και σπορΠώς θα καταλάβετε ότι είστε αφυδατωμένοι

Πώς θα καταλάβετε ότι είστε αφυδατωμένοι

Όταν χάνετε περισσότερο νερό από αυτό που προσλαμβάνετε είναι δύσκολο για το σώμα σας να κάνει κάποιες βασικές εργασίες. Πώς θα καταλάβετε ότι είστε αφυδατωμένοι.

Πώς θα καταλάβετε ότι είστε αφυδατωμένοι

Αφυδάτωση είναι όταν χάνετε περισσότερο νερό από αυτό που προσλαμβάνετε. Αυτό κάνει πιο δύσκολο για το σώμα σας να κάνει κάποιες βασικές εργασίες, όπως να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία σας και να απομακρύνει τα απόβλητα. Χάνετε νερό με τον ιδρώτα σας, τα δάκρυά σας και κάθε φορά που πηγαίνετε στην τουαλέτα. Ακόμα και η αναπνοή σας έχει σαν αποτέλεσμα την αποβολή νερού. Συνήθως, το νερό το λαμβάνετε με αυτά που πίνετε και τρώτε. Αλλά, ο ζεστός καιρός, η άσκηση και οι ασθένειες μπορούν να σας βγάλουν εκτός ισορροπίας.

Πώς σας επηρεάζει η έλλειψη νερού

Περισσότερο από το μισό βάρος του σώματός σας προέρχεται από νερό. Έτσι, εάν τα επίπεδα του νερού στο σώμα σας είναι χαμηλά, μπορεί η αφυδάτωση να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους. Η ήπια αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και να σας προκαλέσει πονοκέφαλο. Ακόμη και η διανοητική εστίαση, η διάθεση και η μνήμη σας μπορούν να επηρεαστούν. Και όταν πιέζετε τον εαυτό σας σκληρά στο γυμναστήριο, όλη αυτή η εφίδρωση μειώνει την ποσότητα αίματος που έχετε για λίγο.

Είναι η δίψα σημείο ότι είσαστε αφυδατωμένοι;

Ναι, αλλά δε χρειάζεται πανικός. Έτσι, ακριβώς, λειτουργεί το σώμα. Μέχρι να πάρετε την ώθηση να ξεδιψάσετε, έχετε ήδη λίγο αφυδατωθεί. Εφόσον προσέχετε και πίνετε ένα ποτό όταν σας το λέει το σώμα σας, δεν είναι πρόβλημα. Για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η υστέρηση μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερη. Έτσι, μπορεί να σας βοηθήσει να να πίνετε, συχνά, νερό, ειδικά όταν έχει ζέστη έξω ή αισθάνεστε άρρωστοι.

Σε ποιους είναι πιθανό να συμβεί αφυδάτωση;

Μπορείτε να χάσετε πάνω από 3 λίτρα νερό την ημέρα εάν έχετε διάρροια και έμετο. Τα μωρά και τα παιδιά είναι πιο πιθανό από τους ενήλικες να αφυδατωθούν, επειδή το σώμα τους είναι μικρότερο. Οι ηλικιωμένοι πρέπει να είναι σε επιφυλακή, γιατί η αίσθηση της δίψας γίνεται πιο θαμπή με την ηλικία. Οι νεφρικές παθήσεις και ορισμένες καταστάσεις υγείας μπορεί να κάνουν το σώμα σας να αφυδατωθεί, τελείως. Οι έγκυες ή οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να πίνουν περισσότερο από το συνηθισμένο.

Συμπτώματα αφυδάτωσης σε μικρά παιδιά

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά δε μπορούν πάντα να σας πουν τι συμβαίνει με το σώμα τους. Ψάξτε για στεγνή γλώσσα, απουσία δακρύων όταν κλαίνε, μη βρεγμένες πάνες για 3 ώρες και περισσότερο κλάμα από το κανονικό. Όταν είναι πιο σοβαρό, το στόμα τους θα είναι στεγνό και κολλώδες και τα μάτια και τα μάγουλά τους μπορεί να φαίνονται βυθισμένα. Μπορεί, επίσης, να αναπνέουν γρήγορα και να έχουν γρήγορο ή αδύναμο σφυγμό. Και το μαλακό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού του μωρού σας μπορεί να είναι βυθισμένο.

Συμπτώματα αφυδάτωσης σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες

Μπορεί να διψάτε και να αισθάνεστε ξηρό ή κολλώδες στο στόμα σας. Δε θα ουρείτε πολύ συχνά. Θα ουρείτε λιγότερο από 4 φορές την ημέρα. Όταν πάτε στην τουαλέτα, μπορεί να μην υπάρχουν πολλά ούρα και θα είναι σκούρα ή θα έχουν έντονη μυρωδιά. Μπορεί να αισθάνεστε ζαλάδα, ειδικά όταν σηκώνεστε όρθιος και μπορεί να λιποθυμήσετε. Καθώς, επιδεινώνεται, η δίψα σας φουντώνει. Η αναπνοή και ο καρδιακός σας ρυθμός μπορεί να είναι πιο γρήγοροι από το φυσιολογικό. Μπορεί να ζεσταίνεστε και να αισθανθείτε σύγχυση ή εκνευρισμό.

Πρέπει να πίνετε 8 φλιτζάνια την ημέρα;

Αυτός ο παλιός κανόνας είναι μια χαρά ως πρόχειρος οδηγός. Η ποσότητα που πρέπει να πίνετε εξαρτάται από το πόσο δραστήριοι είστε, το πού ζείτε και τη γενική σας υγεία. Ακούστε λοιπόν τη δίψα σας. Εάν δεν είστε σίγουροι ότι πίνετε αρκετό νερό, ελέγξτε το χρώμα των ούρων σας. Το καθαρό ή ανοιχτό κίτρινο σημαίνει ότι είστε ενυδατωμένοι. Πιο σκούρο χρώμα ούρων σημαίνει ότι πρέπει να πιείτε περισσότερο νερό.

Τι γίνεται με τους ηλεκτρολύτες;

Οι ηλεκτρολύτες είναι, απλώς, βασικά άλατα, όπως το κάλιο, το νάτριο και το ασβέστιο. Χρησιμεύουν, από το πώς λειτουργούν τα νεύρα σας μέχρι το χτίσιμο υγιών οστών. Τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών σας συνδέονται στενά με το πόση ποσότητα νερού βρίσκεται στο σώμα σας. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε χάσει πολλά υγρά, θα αισθάνεστε πιο διψασμένοι και θα ουρείτε λιγότερο, καθώς, το σώμα σας προσπαθεί να επαναφέρει τους ηλεκτρολύτες σε ισορροπία.

Πώς θα καταλάβετε ότι είστε αφυδατωμένοι

Χρειάζεστε ένα αθλητικό ποτό;

Σχεδόν ποτέ. Αυτά τα μείγματα νερού, αλάτων και σακχάρων είναι φτιαγμένα για αθλητές υψηλού επιπέδου, όπως οι μαραθωνοδρόμοι. Οι περισσότεροι από εμάς δεν χρειαζόμαστε τίποτα περισσότερο από νερό κατά τη διάρκεια της άσκησης. Θα χρειαστεί μόνο να εργαστείτε σκληρότερα για να κάψετε τις επιπλέον θερμίδες από τα αθλητικά ποτά. Αν κάνετε έντονη προπόνηση για περισσότερο από μία ώρα, τότε μπορεί να έχουν νόημα. Ακόμη και τότε, δε θα χρειαστεί να αρχίσετε να πίνετε ένα μέχρι τη δεύτερη ώρα.

Στοματικά διαλύματα επανυδάτωσης

Όταν η αφυδάτωση είναι ήπια ή ακόμα και μέτρια, μπορείτε συχνά να τη διορθώσετε με άφθονο νερό. Αλλά εάν έχετε σοβαρή διάρροια ή έχετε έμετο, ένα από του στόματος διάλυμα επανυδάτωσης μπορεί να σας βοηθήσει. Είναι πιο συχνό τα παιδιά να χρειάζονται ένα, αλλά και οι ενήλικες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Το ειδικό μείγμα αλάτων και σακχάρων ταιριάζει περισσότερο με αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός.

Πότε να καλέσετε τον γιατρό σας

Όταν δείτε συμπτώματα σοβαρής αφυδάτωσης, καλέστε, αμέσως, το γιατρό σας.

Τα σημεία σοβαρής αφυδάτωσης είναι:

  • Διάρροια για περισσότερες από 24 ώρες
  • Αίσθημα ζάλης, σύγχυσης ή λιποθυμίας
  • Έλλειψη ενέργειας
  • Γρήγορος καρδιακός παλμός ή αναπνοή
  • Μαύρα ή αιματηρά κόπρανα

Επείγουσα Θεραπεία Αφυδάτωσης

Όταν τα επίπεδα του νερού σας πέφτουν πολύ χαμηλά, δε μπορείτε να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση μόνοι σας. Θα χρειαστεί να λάβετε θεραπεία σε νοσοκομείο, για να πάρετε ενδοφλέβια υγρά και να επαναφέρετε το σώμα σας σε ισορροπία. Οι γιατροί θα σας χορηγήσουν τη θεραπεία μέσω μιας φλέβας, επειδή έτσι εισάγονται νερό και άλατα στο σώμα σας πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα μπορούσατε να τα πιείτε.

Μπορείτε να πίνετε πάρα πολύ νερό;

Όταν πίνετε περισσότερο από ό, τι μπορούν να αντέξουν τα νεφρά σας καταλήγετε σε μια κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία. Αυτό συμβαίνει όταν τα επίπεδα νατρίου σας πέφτουν πολύ χαμηλά, προκαλώντας πρήξιμο των κυττάρων σας. Μπορεί να είναι θανατηφόρο. Συμβαίνει, κυρίως, σε άτομα που αγωνίζονται σε έντονους αγώνες μεγάλων αποστάσεων, αλλά είναι σπάνιο.

Συμβουλές για να παραμείνετε ενυδατωμένοι

Αν απλά δε θυμάστε να πίνετε αρκετό νερό, αναζητήστε τρόπους να το ενσωματώσετε στη μέρα σας. Κάντε το νερό ως το ποτό σας. Πιείτε ένα ποτήρι σε κάθε γεύμα και μεταξύ αυτών. Ή ορίστε μια υπενθύμιση στο τηλέφωνό σας για να πίνετε ένα ποτήρι κάθε ώρα. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η μεταφορά ενός μπουκαλιού νερού, όπου κι αν πάνε είναι απαραίτητη. Και αν λαχταράτε ένα σνακ, πιείτε νερό. Μερικές φορές, το σώμα μας μπερδεύει τη δίψα με την πείνα.

Παρακολουθήστε την πρόσληψη του νερού που καταναλώνετε μέσα στην ημέρα

Η παρακολούθηση της πρόσληψης νερού σας ενημερώνει εάν επιτυγχάνετε τους στόχους σας και σας βοηθά, επίσης, να έχετε κίνητρο για να το πίνετε. Μπορείτε να κατεβάσετε μια εφαρμογή που μπορεί να ορίσει τον στόχο σας, να σας υπενθυμίσει να πιείτε νερό και να καταγράψει την ποσότητα που καταναλώνετε συνολικά. Πολλές εφαρμογές γυμναστικής έχουν ως χαρακτηριστικό την παρακολούθηση του νερού που καταναλώνετε. Υπάρχει και ένα υψηλής τεχνολογίας, έξυπνο μπουκάλι που μπορεί να κάνει όλα αυτά, ενώ κρατά και το νερό σας κρύο.

Τα καλύτερα συμπληρώματα συμπληρώματα διατροφής για την αφυδάτωση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα συμπληρώματα διατροφής για την αφυδάτωση

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Να προσέχετε να μην παθαίνετε αφυδάτωση

Θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας με φυσικά μέσα

Η κακή διατροφή προκαλεί χολολιθίαση

Γιατί κάποιος παθαίνει χολολιθίαση

Το έντερο υπεύθυνο για όλες τις ασθένειες

Θεραπεία Live Cell για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες

To παρατεταμένο χρόνιο στρες προκαλεί καρκίνο

Η αφυδάτωση προκαλεί πολλές ασθένειες

Γιατί πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό

Μην πίνετε το νερό που έχει μείνει όλη τη νύχτα σε ένα ποτήρι

Φτιάξτε μόνοι σας αλκαλικό νερό

Να πίνετε πολύ νερό

Νερό το μεγάλο μυστήριο

Η αφυδάτωση προκαλεί καρκίνο

Προστατευτείτε από την αφυδάτωση το καλοκαίρι

Πώς θα αποφύγετε την αφυδάτωση και το ξεφλούδισμα

Τα χρωματιστά χάπια που θεραπεύουν την αφυδάτωση

Αφυδάτωση και υπερυδάτωση

Σημεία αφυδάτωσης

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Pancakes με πεκάν, μπανάνα και maple syrup

Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup. Με αλεύρι ολικής, νιφάδες βρώμης και μέλι. Νόστιμο και υγιεινό Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ