Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΔιατροφήΤροφές που δεν πρέπει να τρώει ο σκύλος σας

Τροφές που δεν πρέπει να τρώει ο σκύλος σας

Τροφές που δεν πρέπει να τρώει ο σκύλος σας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά φαγητά που τρώνε οι άνθρωποι και δεν πρέπει να τρώει ποτέ ο σκύλος σας.

Τροφές που δεν πρέπει να τρώει ο σκύλος σας

Το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου λειτουργεί διαφορετικά από το πεπτικό σύστημα του σκύλου. Εμείς οι άνθρωποι απολαμβάνουμε πολλά πράγματα που δε μπορούν να χωνέψουν οι σκύλοι ή που είναι τοξικά για αυτούς.

Επικίνδυνες τροφές για σκύλους

Ξυλιτόλη

Το γλυκαντικό ξυλιτόλη, μπορεί να προκαλέσει στο σκύλο σας προβλήματα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά φαγητά που τρώνε οι άνθρωποι και δεν πρέπει να τρώει ποτέ ο σκύλος σας. Ορισμένες τροφές είναι πολύ επικίνδυνες για τους σκύλους. Οι καραμέλες, οι τσίχλες, οι οδοντόκρεμες, τα αρτοσκευάσματα και ορισμένα διαιτητικά τρόφιμα περιέχουν ξυλιτόλη. Μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα του σκύλου σας και μπορεί, επίσης, να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια. Τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν έμετο, λήθαργο και προβλήματα συντονισμού. Τελικά, ο σκύλος σας μπορεί να έχει επιληπτικές κρίσεις. Η ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγες, μόνο, ημέρες.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο, για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσει έμετο ή διάρροια σε σκύλους. Εάν καλλιεργείτε αβοκάντο στο σπίτι, κρατήστε το σκυλί σας μακριά από τα φυτά. Η περσίνη βρίσκεται στα φύλλα, στους σπόρους και στο φλοιό, καθώς και στον καρπό. Επίσης, ο σπόρος του αβοκάντο μπορεί να κολλήσει στα έντερα ή στο στομάχι και η απόφραξη μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ έχει την ίδια επίδραση στο συκώτι και τον εγκέφαλο ενός σκύλου που έχει στους ανθρώπους. Αλλά, χρειάζεται πολύ λιγότερη ποσότητα για να βλάψετε το σκυλί σας. Μόνο λίγη μπύρα, ποτό, κρασί ή φαγητό με αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει έμετο, διάρροια, προβλήματα συντονισμού, αναπνευστικά προβλήματα, κώμα, ακόμη και θάνατο. Και όσο πιο μικρός είναι ο σκύλος σας, τόσο χειρότερα μπορεί να είναι.

Κρεμμύδια και σκόρδα

Κρατήστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, σε σκόνη, ωμά, μαγειρεμένα ή αφυδατωμένα, μακριά από τον σκύλο σας. Μπορούν να σκοτώσουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια τους, προκαλώντας αναιμία, αδυναμία, έμετο και αναπνευστικά προβλήματα.

Καφές, τσάι και άλλη καφεΐνη

Η καφεΐνη μπορεί να αποβεί μοιραία για το σκύλο σας. Προσέξτε τον καφέ και το τσάι, ακόμη και τους κόκκους και το κατακάθι. Κρατήστε το σκυλί σας μακριά από κακάο, σοκολάτα, κόλα και ενεργειακά ποτά. Η καφεΐνη περιέχεται, επίσης, σε ορισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα και παυσίπονα.

Σταφύλια και Σταφίδες

Υπάρχουν καλύτερες λιχουδιές για να δώσετε στον σκύλο σας. Τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια σε σκύλους. Και μόνο μια μικρή ποσότητα μπορεί να αρρωστήσει έναν σκύλο. Οι έμετοι είναι ένα πρώιμο σημείο. Μέσα σε μια μέρα, ο σκύλος σας θα είναι νωθρός και σε κατάθλιψη.

Γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα

Το γάλα και τα προϊόντα με βάση το γάλα μπορεί να προκαλέσουν διάρροια και άλλα πεπτικά προβλήματα στο σκύλο σας. Μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν τροφικές αλλεργίες και φαγούρα.

Ξηροί καρποί Macadamia

Κρατήστε το σκυλί σας μακριά από ξηρούς καρπούς μακαντάμια και τροφές που περιέχουν μακαντάμια. Μόνο έξι ωμοί ή ψημένοι ξηροί καρποί macadamia μπορούν να αρρωστήσουν έναν σκύλο. Αναζητήστε συμπτώματα όπως μυϊκά κουνήματα, έμετο, υψηλή θερμοκρασία και αδυναμία στα πίσω πόδια τους. Η κατανάλωση σοκολάτας με ξηρούς καρπούς θα επιδεινώσει τα συμπτώματα, ίσως ακόμη και να οδηγήσει σε θάνατο.

Σοκολάτα

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η σοκολάτα είναι κακή για τους σκύλους. Το πρόβλημα στη σοκολάτα είναι η θεοβρωμίνη. Υπάρχει σε όλα τα είδη σοκολάτας, ακόμα και στη λευκή σοκολάτα. Τα πιο επικίνδυνα είδη είναι η μαύρη σοκολάτα και η σοκολάτα ψησίματος χωρίς ζάχαρη. Η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει εμετό και διάρροια σε έναν σκύλο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα, τρόμο, επιληπτικές κρίσεις και θάνατο.

Λίπος και κόκκαλα

Το λίπος που κόβεται από το κρέας, τόσο μαγειρεμένο όσο και άψητο, μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα σε σκύλους. Και παρόλο που φαίνεται φυσικό να δώσετε ένα κόκαλο σε έναν σκύλο, μπορεί να πνιγεί από αυτό. Τα οστά μπορούν, επίσης, να θρυμματιστούν και να μπλοκάρουν ή να προκαλέσουν κοψίματα στο πεπτικό σύστημα του σκύλου σας.

Λωτοί, ροδάκινα και δαμάσκηνα

Το πρόβλημα με αυτούς τους καρπούς είναι οι σπόροι ή τα κουκούτσια. Οι σπόροι από λωτούς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο λεπτό έντερο ενός σκύλου. Μπορούν, επίσης, να μπλοκάρουν το έντερό τους. Αυτό μπορεί, επίσης, να συμβεί εάν ένας σκύλος φάει το κουκούτσι από ένα ροδάκινο ή δαμάσκηνο. Τα κουκούτσια ροδάκινου και δαμάσκηνου έχουν επίσης, κυάνιο, το οποίο, σε πολύ υψηλές ποσότητες, είναι δηλητηριώδες για τους ανθρώπους και τους σκύλους.

Ωμά αυγά

Μερικοί άνθρωποι ταΐζουν τα σκυλιά τους με μια «ωμή διατροφή» που περιλαμβάνει άψητα αυγά. Αλλά οι μεγάλες κτηνιατρικές ιατρικές ενώσεις δεν πιστεύουν ότι αυτό είναι καλή ιδέα. Υπάρχει η πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης από βακτήρια όπως η σαλμονέλα ή το E. coli. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις.

Ωμό κρέας και ψάρι

Όπως τα ωμά αυγά, το ωμό κρέας και το ωμό ψάρι μπορεί να έχουν βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Μερικά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα, ή ο οξύρρυγχος μπορεί, επίσης, να έχουν ένα παράσιτο που προκαλεί “ασθένεια των ψαριών”. Είναι θεραπεύσιμο. Τα πρώτα σημεία είναι έμετος, πυρετός και λεμφαδενοπάθεια. Μαγειρέψτε, πλήρως, το ψάρι για να σκοτωθεί το παράσιτο.

Αλάτι

Δεν είναι καλή ιδέα να μοιράζεστε με τον σκύλο σας αλμυρές τροφές, όπως πατατάκια ή κουλουράκια. Η κατανάλωση πολύ αλατιού μπορεί να κάνει το σκύλο σας να διψάσει σοβαρά. Τα συμπτώματα της υπερβολικής ποσότητας αλατιού περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, κατάθλιψη, τρόμο, υψηλή θερμοκρασία και επιληπτικές κρίσεις. Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο.

Σακχαρούχα τρόφιμα και ποτά

Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να κάνει το ίδιο στους σκύλους που κάνει στους ανθρώπους. Μπορεί να κάνει το σκύλο σας υπέρβαρο και να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια του. Μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διαβήτη.

Ζύμη μαγιάς

Πριν ψηθεί, η ζύμη του ψωμιού πρέπει να φουσκώσει. Και, αυτό ακριβώς θα έκανε στο στομάχι του σκύλου σας αν το έτρωγε. Καθώς, φουσκώνει μέσα, η ζύμη μπορεί να τεντώσει την κοιλιά του σκύλου σας και να προκαλέσει πολύ πόνο. Επίσης, όταν η μαγιά κάνει τη ζύμη να φουσκώσει, παράγει αλκοόλ που μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από το αλκοόλ.

Φάρμακα

Τα σκυλιά δεν πρέπει να παίρνουν τα χημικά φάρμακα των ανθρώπων. Μπορεί να τους αρρωστήσει πολύ. Ακριβώς, όπως κάνετε για τα παιδιά σας, κρατήστε όλα τα φάρμακα μακριά από τον σκύλο σας. Και, μη δίνετε ποτέ στο σκύλο σας κανένα φάρμακο. Συστατικά όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη είναι συχνά στα αναλγητικά και στην ιατρική για το κρυολόγημα. Και, μπορεί να είναι θανατηφόρα για τον σκύλο σας.

Δεν επιτρέπονται τα σκυλιά στην κουζίνα

Πολλά άλλα πράγματα που βρίσκονται συχνά στα ράφια της κουζίνας μπορούν να βλάψουν τον σκύλο σας. Οι μεγάλες ποσότητες μπέικιν πάουντερ ή μαγειρικής σόδας είναι και τα δύο εξαιρετικά τοξικά. Το ίδιο και οι μεγάλες ποσότητες μοσχοκάρυδου και άλλων μπαχαρικών. Κρατήστε το φαγητό αρκετά ψηλά ώστε να είναι μακριά από το σκύλο σας και κρατήστε τις πόρτες του ντουλαπιού κλειστές.

Αν ο σκύλος σας φάει κάτι που δεν πρέπει

Ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικοί είστε, ο σκύλος σας μπορεί να βρει και να καταπιεί κάτι που δεν θα έπρεπε. Αν νομίζετε ότι ο σκύλος σας έχει φάει κάτι τοξικό, καλέστε, αμέσως, τη βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Τι μπορούν να φάνε οι σκύλοι

Μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει μια υγιεινή, καλά ισορροπημένη και ποιοτική διατροφή, για σκύλους. Βεβαιωθείτε ότι τα φαγητά είναι μαγειρεμένα, αγνά και όχι λιπαρά ή πολύ καρυκευμένα.

Εδώ, είναι μερικές ιδέες, φαγητού για το σκύλο σας:

Κρέατα

Τα περισσότερα σκυλιά τρώνε κομμάτια κρέατος που έχουν ψηθεί καλά. Αφαιρέστε όλο το ορατό λίπος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος των πουλερικών. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κόκκαλα στο κρέας πριν το δώσετε στον σκύλο σας.

Φρέσκα φρούτα

Φέτες από μήλα, πορτοκάλια, μπανάνες και καρπούζι κάνουν νόστιμες λιχουδιές για τον σκύλο σας. Βγάλτε πρώτα τους σπόρους. Οι σπόροι, οι μίσχοι και τα φύλλα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Λαχανικά

Ο σκύλος σας μπορεί να φάει μπαστούνια καρότου, πράσινα φασόλια, φέτες αγγουριού ή φέτες κολοκυθιού. Ακόμη και μια απλή ψητή πατάτα είναι εντάξει. Μην αφήνετε τον σκύλο σας να τρώει ωμές πατάτες ή φυτά πατάτας από το ντουλάπι ή τον κήπο σας.

Μαγειρεμένο λευκό ρύζι και ζυμαρικά

Τα σκυλιά μπορούν να φάνε απλό λευκό ρύζι ή ζυμαρικά, αφού μαγειρευτούν. Και, μια μερίδα απλού λευκού ρυζιού με λίγο βραστό κοτόπουλο μπορεί μερικές φορές να κάνει τον σκύλο σας να αισθάνεται καλύτερα όταν έχει προβλήματα στο στομάχι.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα κατοικίδια

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα κατοικίδια

Διαβάστε, επίσης,

Οι καλύτερες τροφές για τα κατοικίδιά σας

Μήπως η γάτα σας έχει πεπτικές διαταραχές;

Πότε πρέπει να χορηγείται ιατρική κάνναβη στα κατοικίδια

Φυσικό σπρέι για τα κατοικίδιά σας

Νιτρικό κοβάλτιο

Δεν πρέπει να χορηγούνται αντιβιοτικά στα ζώα

Αν το κατοικίδιό σας έχει ευαισθησία στην τροφή

Οι σκύλοι τρώνε λιγότερο το καλοκαίρι

Τρόποι για μακροχρόνια υγεία για τις γάτες σας

Να δίνετε υγιεινές τροφές στα κατοικίδιά σας

Ζωοτροφές

Τροφές που δεν πρέπει να δίνετε στο σκύλο σας

Τι μπορεί να πάθει ένας σκύλος αν φάει σοκολάτα

Ανθρακικό κοβάλτιο

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Pancakes με πεκάν, μπανάνα και maple syrup

Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup. Με αλεύρι ολικής, νιφάδες βρώμης και μέλι. Νόστιμο και υγιεινό Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ