Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΕυλογιά των πιθήκων

Ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ασθένεια με χαρακτηριστικές δερματικές βλάβες που μεταδίδεται μέσω στενής επαφής.

Η ευλογιά των πιθήκων ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε μια αποικία πιθήκων το 1958. Το πρώτο κρούσμα του ιού στον άνθρωπο καταγράφηκε στο Κονγκό το 1970. Έκτοτε, έχει αναφερθεί ότι η νόσηση εμφανίζεται, κυρίως, σε αφρικανικές χώρες. Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια μόλυνση από ζώα που προκαλείται από έναν ιό που σχετίζεται στενά με τον ιό της ευλογιάς.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, συνήθως, προσβάλλει τρωκτικά, όπως αρουραίους ή ποντίκια, ή πρωτεύοντα μη ανθρώπινα είδη, όπως πιθήκους. Αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε ανθρώπους. Η ευλογιά των πιθήκων εμφανίζεται, συνήθως, στην Κεντρική και Δυτική Αφρική.

Οι περιπτώσεις εκτός Αφρικής οφείλονται, συχνά, σε:

 • Διεθνές ταξίδι
 • Εισαγόμενα ζώα
 • Στενή επαφή με ζώο ή άτομο με ευλογιά πιθήκου
 • Χρήση του ιού μετά από παρασκευή του στο εργαστήριο για βιολογικό πόλεμο

Η μόλυνση μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω γρατσουνιών ή δαγκωμάτων από μολυσμένα ζώα, όπως τρωκτικά ή πρωτεύοντα μη ανθρώπινα θηλαστικά, ή με την κατανάλωση κρέατος από άγρια ζώα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο συμβαίνει μέσω άμεσης επαφής με δερματικές βλάβες, σωματικά υγρά ή μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων. Η μετάδοση περιορίζεται σε στενές οικιακές επαφές ή εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που δε φορούν εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να ξεκινήσουν 5 έως 21 ημέρες μετά την έκθεση κάποιου. Η περίοδος μεταξύ της έκθεσης και της εμφάνισης συμπτωμάτων ονομάζεται περίοδος επώασης.

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων διαρκούν 2 έως 4 εβδομάδες και είναι:

 • Πυρετός
 • Εξάνθημα
 • Πονοκέφαλος
 • Μυϊκοί πόνοι και πόνοι στην πλάτη
 • Ρίγη
 • Κούραση
 • Διογκωμένοι λεμφαδένες

Περίπου 1 έως 4 ημέρες, αφότου αρχίσετε να έχετε πυρετό, ξεκινά ένα δερματικό εξάνθημα. Το εξάνθημα της ευλογιάς των πιθήκων εμφανίζεται, συχνά, πρώτα στο πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος. Το εξάνθημα της ευλογιάς των πιθήκων περνά από πολλά στάδια. Τα επίπεδα σημεία μετατρέπονται σε φουσκάλες. Στη συνέχεια οι φουσκάλες γεμίζουν με πύον, ξεφλουδίζουν και πέφτουν σε διάστημα 2 έως 4 εβδομάδων.

Μπορείτε να μεταδώσετε την ευλογιά των πιθήκων, ενώ έχετε συμπτώματα, από τη στιγμή που αρχίζουν τα συμπτώματά σας μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα. Επισκεφτείτε το γιατρό σας αμέσως εάν έχετε νέο εξάνθημα ή συμπτώματα ευλογιάς των πιθήκων, ακόμα κι αν δε γνωρίζετε κανέναν με ευλογιά των πιθήκων.

Πώς εξαπλώνεται ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων;

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων προκαλεί την ευλογιά των πιθήκων. Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με μολυσμένο ζώο ή άτομο. Ή μπορεί να εξαπλωθεί όταν ένα άτομο χειρίζεται υλικά, όπως κουβέρτες που έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει ευλογιά των πιθήκων.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με:

 • Άμεση επαφή με τα εξανθήματα, τις φουσκάλες ή τα σωματικά υγρά ατόμου με ευλογιά των πιθήκων.
 • Παρατεταμένη στενή επαφή, πάνω από τέσσερις ώρες, με σταγονίδια του αναπνευστικού από ένα μολυσμένο άτομο. Αυτό περιλαμβάνει και τη σεξουαλική επαφή.
 • Ρούχα, σεντόνια, κουβέρτες ή άλλα υλικά που έχουν έρθει σε επαφή με εξανθήματα ή σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου.
 • Μια μολυσμένη έγκυος μπορεί να μεταδώσει τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων σε ένα έμβρυο.

Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από ένα ζώο σε ένα άτομο με:

 • Δαγκώματα ή γρατσουνιές ζώων
 • Άγριο ζώο που μαγειρεύεται για φαγητό
 • Προϊόντα από μολυσμένα ζώα
 • Άμεση επαφή με σωματικά υγρά ή εξανθήματα ζώων με ευλογιά πιθήκου

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ

Λάβετε αυτά τα μέτρα για να αποτρέψετε τη μόλυνση ή την εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων:

 • Αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που έχουν εξάνθημα που μοιάζει με ευλογιά.
 • Αποφύγετε να χειρίζεστε ρούχα, σεντόνια, κουβέρτες ή άλλα υλικά που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο ζώο ή άτομο.
 • Απομονώστε τα άτομα που έχουν ευλογιά των πιθήκων από υγιή άτομα.
 • Πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από οποιαδήποτε επαφή με μολυσμένο άτομο ή ζώο.
 • Αποφύγετε τα ζώα που μπορεί να μεταφέρουν τον ιό.

Ορισμένα εμβόλια κατά της ευλογιάς μπορούν να αποτρέψουν την ευλογιά των πιθήκων. Αυτά τα εμβόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων, επειδή η ευλογιά και η ευλογιά των πιθήκων προκαλούνται από σχετικούς ιούς.

Οι γιατροί μπορεί να προτείνουν τα άτομα που έχουν εκτεθεί στην ευλογιά των πιθήκων να εμβολιαστούν. Μερικοί άνθρωποι που κινδυνεύουν να εκτεθούν στον ιό στην εργασία τους, όπως οι εργαζόμενοι στο εργαστήριο, μπορεί επίσης να εμβολιαστούν.

Δε συνιστάται να εμβολιάζονται όλοι κατά της ευλογιάς των πιθήκων αυτή τη στιγμή, γιατί το εμβόλιο έχει πολλές παρενέργειες και ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από το όφελος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ

Η θεραπεία για τα περισσότερα άτομα με ευλογιά των πιθήκων στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η φροντίδα μπορεί να περιλαμβάνει την κατανάλωση αρκετών υγρών και τη διαχείριση του πόνου.

Εάν έχετε ευλογιά των πιθήκων, απομονωθείτε στο σπίτι σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο από την οικογένεια και τα κατοικίδια μέχρι να επουλωθούν το εξάνθημα και οι φλύκταινες με το πύον.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία εγκεκριμένη για την ευλογιά των πιθήκων. Οι γιατροί μπορεί να θεραπεύσουν την ευλογιά των πιθήκων με ορισμένα αντιιικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ευλογιάς, όπως τεκοβιριμάτη ή μπρινσιντοφοβίρη. Για όσους είναι απίθανο να ανταποκριθούν στο εμβόλιο, οι γιατροί μπορεί να προσφέρουν ανοσοσφαιρίνη δαμαλίτιδας, η οποία έχει αντισώματα από άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της ευλογιάς.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ

Οι επιπλοκές της ευλογιάς των πιθήκων είναι:

 • Σοβαρές ουλές στο πρόσωπο, το χέρι και τα πόδια
 • Τύφλωση
 • Άλλες λοιμώξεις
 • Θάνατος, σε σπάνιες περιπτώσεις

Ο τύπος του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που εξαπλώνεται ονομάζεται δυτικοαφρικανικός τύπος και σπάνια οδηγεί σε θάνατο.

Να θυμάστε ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων δεν εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, χωρίς στενή επαφή. Αλλά, εάν έχετε νέο εξάνθημα ή οποιαδήποτε συμπτώματα ευλογιάς των πιθήκων, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Αντιεμβολιαστικό κίνημα

Ο ιός της ευλογιάς είναι βιολογικό όπλο

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

Τα επικίνδυνα συστατικά στα εμβόλια

Ευλογιά

Τα επικίνδυνα συστατικά στα εμβόλια

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλές ασθένειες Είναι σημαντική η συνεργιστική σχέση μεταξύ της βιταμίνης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ