Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑισθητική και υγείαΘεραπεία για τις ραγάδες

Θεραπεία για τις ραγάδες

Θεραπεία για τις ραγάδες. Οι ραγάδες αναπτύσσονται όταν το δέρμα σας τεντώνεται απότομα για λόγους, όπως η εγκυμοσύνη ή η αύξηση βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι ραγάδες είναι κοκκινοκαφέ, ροζ ή μοβ ραβδώσεις που μπορούν να αναπτυχθούν στο δέρμα. Μπορεί να εμφανιστούν στους μηρούς, στους γλουτούς, στην οπίσθια ζώνη των χεριών, στους γοφούς, στα πλευρά και πάνω από τα γόνατα. Με την πάροδο του χρόνου, η ερυθρότητα αντικαθίσταται από λευκές ραβδώσεις που είναι στην πραγματικότητα ουλές μέσα στο δέρμα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ραγάδες αναπτύσσονται όταν το δέρμα σας τεντώνεται απότομα για λόγους, όπως η εγκυμοσύνη ή η αύξηση βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ιστοί ελαστίνης και κολλαγόνου που υποστηρίζουν το δέρμα σας δεν είναι σε θέση να προσαρμοστούν στις ξαφνικές διαστολές στο σώμα και τελικά σκίζονται αντί να τεντώνονται. Η ουλή που προκύπτει είναι αυτό που γνωρίζουμε ως ραγάδα, η οποία εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου και έχει μια ασημί, γυαλιστερή ή λευκή εμφάνιση.

Αν και δεν ενέχουν ιατρικούς κινδύνους, οι ραγάδες είναι μια αισθητική ανησυχία και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην αυτοεκτίμηση. Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει ραγάδες, αν και είναι πιο συχνές στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ραγάδες επηρεάζουν το 55% έως 90% των γυναικών.

Σημεία που εμφανίζονται όταν έχετε ραγάδες

Οι ραγάδες εμφανίζονται πιο συχνά εκεί όπου το σώμα σας αποθηκεύει λίπος, όπως η κοιλιά, οι γοφοί, οι μηροί, το στήθος και οι γλουτοί σας. Μπορεί, επίσης, να εμφανιστούν στο κάτω μέρος της πλάτης σας ή στο πίσω μέρος των χεριών σας. Η γενετική μπορεί να παίζει ρόλο στις ραγάδες. Για παράδειγμα, εάν η μητέρα σας είχε ραγάδες στους μηρούς τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να είναι πιο πιθανό να τις αποκτήσετε κι εσείς εκεί.

Ο καθένας μπορεί να αποκτήσει ραγάδες

Υπολογίζεται ότι το 50% έως 90% των γυναικών αποκτούν ραγάδες, αλλά και οι άνδρες μπορούν, επίσης. Είναι, ακόμη, συχνές στα έφηβα κορίτσια, στο στήθος, στους μηρούς, στους γοφούς ή γλουτούς και στα έφηβα αγόρια, στην κάτω πλάτη ή στους γοφούς κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ύψους.

Δε φεύγουν οι ραγάδες

Όπως κάθε άλλη ουλή, οι ραγάδες είναι μόνιμες. Αλλά με τον καιρό, συνήθως ξεθωριάζουν και γίνονται λίγο πιο ανοιχτόχρωμες από το υπόλοιπο δέρμα σας και μπορεί να φαίνονται λευκές ή ασημί. Εάν αισθάνεστε άσχημα για αυτές, θυμηθείτε, ότι οι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες τις έχουν και παρηγορηθείτε.

Η αύξηση βάρους υπεύθυνη για τις ραγάδες

Μπορείτε να αποκτήσετε ραγάδες όταν είστε νέοι και το σώμα σας αλλάζει γρήγορα. Όσο περισσότερο βάρος παίρνετε και όσο πιο γρήγορα το παίρνετε, τόσο πιο πιθανό είναι να αποκτήσετε ραγάδες. Η γρήγορη αύξηση της μυϊκής μάζας, όπως stoyw bodybuilders, μπορεί, επίσης, να τις προκαλέσει.

Οι ραγάδες στην εγκυμοσύνη

Είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια και μετά τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης. Το σώμα σας διαστέλλεται, καθώς, το μωρό μεγαλώνει, αλλά αυτός μπορεί να μην είναι ο μόνος λόγος για ραγάδες. Οι αλλαγές στις ορμόνες σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα σας και να το κάνουν πιο πιθανό να αποκτήσει ραγάδες.

Φάρμακα που προκαλούν ραγάδες

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους, πρήξιμο, φούσκωμα ή άλλες σωματικές αλλαγές που τεντώνουν το δέρμα σας και οδηγούν σε ραγάδες. Οι ορμόνες, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, και τα κορτικοστεροειδή, μπορούν να το κάνουν αυτό. Εάν παίρνετε ένα φάρμακο και ανησυχείτε για τις ραγάδες, μιλήστε με το γιατρό σας.

Ιατρικές καταστάσεις που προκαλούν ραγάδες

Οποιαδήποτε κατάσταση υγείας που οδηγεί σε αύξηση βάρους, ξαφνική ανάπτυξη ή δερματικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσει ραγάδες. Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις οδηγούν σε σωματικές αλλαγές που μπορεί να τις επιφέρουν. Για παράδειγμα, προβλήματα με τα επινεφρίδια σας, όπως η νόσος του Cushing και σπάνιες καταστάσεις, όπως τo σύνδρομo Marfan και Ehlers-Danlos, που επηρεάζουν τους ιστούς που συνδέουν μέρη του σώματος, μπορεί να σας κάνουν πιο πιθανό να αποκτήσετε ραγάδες.

Μπορείτε να αποτρέψετε τις ραγάδες;

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η γενετική παίζει ρόλο στις ραγάδες, αλλά αν οι γονείς σας τις είχαν, αυτό δε σημαίνει ότι θα αποκτήσετε κι εσείς. Ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης είναι να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό. Το να πίνετε άφθονο νερό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή βλάβης όταν το δέρμα σας τεντώνεται. Και οι τροφές που διατηρούν το δέρμα σας υγιές μπορεί, επίσης, να μειώσουν τις πιθανότητες. Τρώτε τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, όπως ξηρούς καρπούς και ψάρια, και τροφές με βιταμίνες A, C και D, όπως εσπεριδοειδή, γάλα και γλυκοπατάτες.

Επισκεφθείτε έναν Δερματολόγο

Ένας πιστοποιημένος δερματολόγος είναι το καλύτερο άτομο για να μιλήσετε για δερματικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των ραγάδων. Μπορούν να σας πουν για τις καλύτερες θεραπείες για τον τύπο του δέρματός σας και τρόπους για να μειώσετε τις πιθανότητες να αποκτήσετε περισσότερες. Φροντίστε να τους πείτε όλα τα φάρμακα που παίρνετε και εάν είχατε άλλα προβλήματα υγείας.

Προϊόντα ρετινόλης

Η ρετινόλη, η οποία προέρχεται από τη βιταμίνη Α, μπορεί να βοηθήσει να γίνουν λιγότερο εμφανείς οι ραγάδες. Κάνει τα κύτταρα του δέρματός σας να απορρίπτονται πιο γρήγορα και μπορεί, επίσης, να κάνει το νέο δέρμα να αναπτυχθεί πιο γρήγορα. Πρέπει να αρχίσετε να τα χρησιμοποιείτε αμέσως μετά την εμφάνιση ραγάδων και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιείτε τακτικά για να λειτουργήσουν. Και ο τύπος ρετινόλης που έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί, η τρετινοΐνη. Μιλήστε με τον δερματολόγο σας για το αν πρέπει να το δοκιμάσετε.

Θεραπεία με λέιζερ

Το λέιζερ ή η θεραπεία με φως μπορεί να κάνει τις ραγάδες λιγότερο αισθητές. Το φως προκαλεί αλλαγές στο δέρμα που βοηθούν στην εξαφάνιση των ραγάδων. Η έρευνα δείχνει ότι είναι πιο αποτελεσματικά για δέρμα μεσαίου τόνου. Οι θεραπείες με λέιζερ μπορεί να είναι ακριβές και μπορεί να χρειαστούν 20 συνεδρίες για να δείτε αποτελέσματα. Εάν ακολουθείτε τη διαδρομή του λέιζερ, επισκεφτείτε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό.

Προϊόντα αυτομαυρίσματος

Αυτές οι λοσιόν και τα σπρέι μπορούν να σκουρύνουν τις ραγάδες σας και να κάνουν τον τόνο της επιδερμίδας σας να φαίνεται πιο ομοιόμορφος. Αυτά μπορεί να κάνει τις ραγάδες λιγότερο εμφανείς, ειδικά αν είναι λευκές ή πολύ ανοιχτόχρωμες. Ίσως, χρειαστεί να δοκιμάσετε διαφορετικά προϊόντα και αποχρώσεις προτού βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Απολέπιση

Το τρίψιμο, τα γυαλιστικά και η μικροδερμοαπόξεση, που αφαιρεί το ανώτερο στρώμα του δέρματος με ένα εργαλείο μπορούν να κάνουν το δέρμα σας πιο λείο.

Λοσιόν και κρέμες για τις ραγάδες

Πολλά προϊόντα δέρματος ισχυρίζονται ότι εξαφανίζουν τις ραγάδες. Τα έλαια ή τα προϊόντα με βούτυρο κακάο μπορεί να αποτρέψουν τις ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, δε θα έχετε φαγούρα στο δέρμα σας, κάτι που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα.

Τα κατάλληλα προϊόντα για τα δερματικά νοσήματα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τα δερματικά νοσήματα

Διαβάστε, επίσης,

Θεραπεία ασθενειών με τα άλατα ιστών

Μη επεμβατικό λίφτινγκ σώματος

Κόλπα για να απαλλαγείτε από τις ραγάδες

Νέες θεραπείες για την αναζωογόνηση του δέρματος

Κρέμα σώματος για ουλές και ραγάδες

Γλυκοκολοκυθιά

Λοσιόν για όλα τα εγκαύματα

Θεραπεία για τις ουλές

Θεραπεία προσώπου με ζωντανά σαλιγκάρια

Το ορθομοριακό νερό είναι το καλύτερο νερό

Να πίνετε πολύ νερό

Τα οφέλη όταν πίνετε νερό με λεμόνι

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν τον εγκέφαλο και προλαμβάνουν και θεραπεύουν την άνοια Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ