Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςAntistress ΘεραπείεςΓιατί πρέπει να γυμνάζονται οι ηλικιωμένοι

Γιατί πρέπει να γυμνάζονται οι ηλικιωμένοι

Γιατί πρέπει να γυμνάζονται οι ηλικιωμένοι. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε για να παραμείνετε σε φόρμα, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

Καθώς μεγαλώνετε, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να υιοθετείτε έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια ασθένεια, σε προβλήματα βάρους ή πόνου ή άγχος για πτώση.

Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι ποτέ δεν είστε πολύ μεγάλοι για να ασκηθείτε. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε και προσφέρουν ασφαλείς και αποτελεσματικούς τρόπους για να παραμείνετε σε φόρμα, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

Η σωματική δραστηριότητα είναι ο υπ’ αριθμόν ένας παράγοντας που συμβάλλει στη μακροζωία, ακόμα κι αν δεν κάνατε πριν άσκηση. Στην πραγματικότητα, η τακτική άσκηση έχει συσχετιστεί με ένα ευρύ φάσμα θετικών οφελών για την υγεία. Για παράδειγμα, η άσκηση βελτιώνει τη μυϊκή σας φυσική κατάσταση, ενισχύει την υγεία των οστών σας και έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και την πεπτική σας λειτουργία.

Η έρευνα έχει, επίσης, αποδείξει μια σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και του μειωμένου κινδύνου για μια σειρά από καταστάσεις υγείας, όπως:

  • Νόσος Πάρκινσον
  • Νόσος Αλτσχάιμερ
  • Κατάθλιψη
  • Στεφανιαία νόσος
  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Διαβήτης τύπου 2
  • Καρκίνος του παχέος εντέρου
  • Καρκίνος του μαστού
  • Παχυσαρκία

Μπορείτε να βρείτε πολλές δικαιολογίες για να μην κάνετε άσκηση. Αλλά να ξέρετε ότι η ακινησία είναι κακή. Περίπου 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της σωματικής αδράνειας. Η τακτική άσκηση, ειδικά των ηλικιωμένων, είναι κρίσιμη για την καλή υγεία.

Αν είστε πολύ μεγάλος

Η άσκηση είναι καλή για σχεδόν όλους, συμπεριλαμβανομένων και των ηλικιωμένων. Ακόμη και μέτριες ποσότητες σωματικής δραστηριότητας μπορεί να έχουν μεγάλο θετικό αντίκτυπο στην υγεία σας. Αν έχετε μείνει αδρανείς σωματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ξεκινήστε με 5-10 λεπτά μέτριας δραστηριότητας κάθε μέρα.

Απλώς χαλαρώστε

Δεν είναι η ηλικία σας που σας κάνει να νιώθετε την ανάγκη να ξεκουραστείτε, είναι ότι δεν κινείστε. Ακόμη και οι ηλικιωμένοι με σοβαρά προβλήματα υγείας, καρδιοπάθειες, διαβήτη, αρθρίτιδα και άλλα, μπορούν να ζήσουν καλύτερη ζωή εάν σηκωθούν από την πολυθρόνα και κινηθούν.

Φοβάστε ότι η καρδιά σας δε μπορεί να αντέξει

Όσο περισσότερο παραμείνετε δραστήριοι καθώς μεγαλώνετε, τόσο χαμηλότερες είναι οι πιθανότητές σας για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα, όπως ένα γρήγορο περπάτημα ή μια εύκολη βόλτα με ποδήλατο είναι αρκετά. Το κούρεμα του χλοοτάπητα ή κάποιος καθαρισμός είναι κατάλληλα, επίσης, όπως και άλλες δραστηριότητες.

Δεν κινείστε, όπως παλιά

Οι ασκήσεις που πρέπει να κάνετε πρέπει να προάγουν την ευελιξία, να βελτιώνουν την αντοχή, τη δύναμη και την ισορροπία. Η ακαμψία μπορεί να ανακουφιστεί, για παράδειγμα, με ασκήσεις διατάσεων που στοχεύουν τους γοφούς, τα πόδια, τους ώμους, το λαιμό, την πλάτη σας… οπουδήποτε. Η γιόγκα μπορεί, επίσης, να βοηθήσει.

Φοβάστε μη χτυπήσετε τον εαυτό σας

Οι ειδικοί λένε ότι όσοι ξεκινούν άσκηση θα πρέπει να ξεκινούν αργά με ασκήσεις χαμηλής έντασης. Πίνετε άφθονο νερό, ζεσταθείτε πριν την προπόνησή σας και δροσιστείτε μετά από αυτήν.

Είστε αυτό που είστε

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι ορισμένες ασκήσεις, όπως η οδήγηση ενός σταθερού ποδηλάτου, στην πραγματικότητα επιβραδύνουν την κυτταρική πτώση που μπορεί να συμβεί, καθώς, μεγαλώνετε. Με άλλα λόγια, ποτέ δεν είναι αργά για να αποκομίσετε τα οφέλη της άσκησης. Ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε, πόσο αδρανείς ή πόσο σε φόρμα ήσασταν πριν, η άσκηση μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Δεν σας αρέσει η άσκηση

Το να είστε σωματικά δραστήριοι δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα σηκώσετε μεγάλα βάρη στο γυμναστήριο ή θα τρέξετε 10 χιλιόμετρα. Κάντε πράγματα που σας αρέσουν και που θα σας κρατήσουν σε κίνηση. Θα μπορούσατε να εργαστείτε στην αυλή, να περπατήσετε με φίλους, να εργαστείτε στον κήπο κ.ά. Η ανύψωση και η κάμψη είναι εξαιρετικές για την ευελιξία και τη δύναμη ή μπορείτε να κάνετε μια βόλτα με ποδήλατο.

Δεν έχετε φίλο για παρέα στην άσκηση

Το να έχετε έναν συνεργάτη ή να μπείτε σε μια ομάδα βοηθά. Μελέτες δείχνουν ότι η επίβλεψη και η υποστήριξη μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να αισθάνεστε καλά με αυτό που κάνετε. Οι φίλοι μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν αν έχετε μείνει αδρανείς για λίγο και ανατρέψετε τα πράγματα. Μερικοί άνθρωποι, βέβαια, προτιμούν να κάνουν άσκηση μόνοι.

Δεν έχετε το χρόνο

Ένα πλήρες πρόγραμμα, λόγω της φύλαξης των εγγονών, άλλων οικογενειακών υποχρεώσεων, οικιακών εργασιών κ.λπ. αναφέρεται, συχνά, ως λόγος για παράλειψη άσκησης. Όταν σκεφτείτε όλα τα οφέλη της τακτικής σωματικής δραστηριότητας και τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο που θα χρειάζεστε, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Αν θέλετε να παραμείνετε υγιείς, μπορείτε να βρείτε τον χρόνο.

Η καρδιά σας θα παραμείνει υγιής

Δεν είναι μόνο η καρδιά σας. Η τακτική άσκηση βοηθά, επίσης, τους πνεύμονες, τους μυς και ολόκληρο το κυκλοφορικό σας σύστημα. Αφορά τα οφέλη που μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, καλύτερη υγεία των οστών και των αρθρώσεων και λιγότερες πιθανότητες για πράγματα, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο διαβήτης.

Φοβάστε μην πέσετε

Η πτώση μπορεί να είναι πρόβλημα για τους ηλικιωμένους. Αλλά, με τακτική σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων που προάγουν τη σωστή ισορροπία, που είναι ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε σχεδόν οποτεδήποτε και οπουδήποτε, μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη των πτώσεων που βλάπτουν τόσους πολλούς ηλικιωμένους.

Ανησυχείτε περισσότερο για τον εγκέφαλό σας

Η άσκηση είναι εξαιρετική για τον εγκέφαλό σας. Οι ειδικοί λένε ότι όχι μόνο η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, αλλά μπορεί, επίσης, να σας βοηθήσει να παραμείνετε στην εργασία σας και να μπορείτε να μετακινηθείτε καλύτερα από το ένα αντικείμενο στο άλλο. Ένα υγιές σώμα έχει ως αποτέλεσμα ένα υγιές μυαλό.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την άσκηση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την άσκηση

Διαβάστε, επίσης,

Η θεραπευτική δύναμη της άσκησης

Παχυσαρκία

Άσκηση για λαιμό και τραπεζοειδή

Χρήσιμες πληροφορίες για την αθηροσκλήρυνση

Κόλπα για να αυξήσετε την τεστοστερόνη σας φυσικά

Άσκηση για τους τετρακέφαλους, τους κοιλιακούς και τους ώμους

Προγνωστικοί παράγοντες στον καρκίνο

Τονώστε το μεταβολισμό σας

Αν δε σας αρέσει η γυμναστική

Γιατί πρέπει να ξεκινήσετε από αύριο το περπάτημα

Απλές οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου

Η άσκηση είναι φάρμακο για τον εθισμό

Αντιμετωπίστε την οσφυαλγία χωρίς φάρμακα

Πόση γυμναστική πρέπει να κάνουμε

Άσκηση για γλουτούς και πλάγιους κοιλιακούς

Ποιότητα ζωής και καρκίνος

Η σωματική άσκηση είναι για όλες τις ηλικίες

Η άσκηση γυμνάζει τον εγκέφαλο

Η άσκηση ως φάρμακο για πολλές ασθένειες

Η άσκηση ως φάρμακο για πολλές ασθένειες

Ινομυαλγία

Το τεστ της μέσης

Άσκηση ανάλογα με την προσωπικότητά σας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλές ασθένειες Είναι σημαντική η συνεργιστική σχέση μεταξύ της βιταμίνης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ