Νόστιμη και υγιεινή σαλάτα με γλυκοπατάτες
Υγιεινή σαλάτα με γλυκοπατάτες
ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ: Πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε βήτα καροτίνη. Οι γλυκοπατάτες προκαλούν μείωση κατά 32% του κινδύνου του καρκίνου του πνεύμονα, σε άτομα που καταναλώνουν, τακτικά, ποικιλία τροφών πλούσιων σε καροτενοειδή. Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις καροτενοειδών στο αίμα έχουν τη μικρότερη πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου. Απορροφώνται ευκολότερα όταν μαγειρευτούν. Οι γλυκοπατάτες τρώγονται βραστές, ψητές ή γίνονται πουρές. Είναι ιδανικές ως συνοδευτικό σε κρεατικά και ψάρια, ενώ ταιριάζουν σε σούπες και μαγειρευτά φαγητά. Μπαίνουν σε πίτες, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην υγιεινή ζαχαροπλαστική. Μην ξεφλουδίσετε την γλυκοπατάτα αν θέλετε να διατηρήσετε την υψηλή θρεπτική της αξία, αλλά και τις φυτικές της ίνες.
ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ: Ένα από τα βασικά συστατικά που μας δίνει το κράνμπερι είναι η βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη των συνδετικών ιστών του σώματος και των οστών και ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού ώστε να μας προστατεύσει από τις λοιμώξεις. Το κράνμπερι είναι επίσης πηγή καλής βιταμινών του συμπλέγματος Β και βήτα καροτενίου, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Τα κυριότερα μέταλλα που βρίσκονται στο μούρο είναι το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Περιέχει υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών, ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, και ανθοκυανίνες, οι οποίες προστατεύουν από λοιμώξεις του αίματος. Το κράνμπερι εμποδίζει την προσκόλληση βακτηρίων στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης και την εξάπλωσή τους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο των λοιμώξεων του ουροποιητικού.
ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ : Τα φρέσκα κρεμμυδάκια χαρίζουν ιδιαίτερο άρωμα σε σαλάτες και φαγητά και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη μαγειρική. Εκτός από τη γεύση, ενισχύουν και τη διατροφική αξία του γεύματος προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, τα φρέσκα κρεμμύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα, συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής υγείας. Από την άλλη, περιέχουν σημαντικά ποσά φυτικών ινών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Α, καθώς και απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο. Τέλος, στα φρέσκα κρεμμυδάκια θα βρούμε και πολύτιμα αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά, τα οποία έχουν συσχετισθεί με οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, καθώς και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος και του προστάτη.
Σαλάτα με γλυκοπατάτες
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
4 κιλά βιολογικές γλυκοπατάτες, περίπου 2 ή 3 μεγάλες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους 2 εκατοστών
1/2 φλιτζάνι βιολογική μαγιονέζα
2 κουταλάκια του γλυκού βιολογικό κάρυ σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού βιολογική μουστάρδα σε κόκκους
2 φρέσκα βιολογικά κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες
1 φλιτζάνι αποξηραμένα βιολογικά κράνμπερι
½ φλιτζάνι χοντροκομμένα βιολογικά πεκάν, ελαφρώς φρυγανισμένα
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
Εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο για γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και λαδώνετε ελαφρά ένα ταψί. Τοποθετήστε τις γλυκοπατάτες σε κύβους στο ταψί και ψήστε για περίπου 35-40 λεπτά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε μαζί τη μαγιονέζα, τη σκόνη κάρυ και τη μουστάρδα.
- Ανακατέψτε τα πράσινα κρεμμυδάκια, τα κράνμπερι, τα πεκάν και τις μαγειρεμένες γλυκοπατάτες. Προσαρμόστε τα καρυκεύματα και προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
- Ψύξτε για τουλάχιστον 3 ώρες πριν το σερβίρετε. Γαρνίρετε με εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Ψωμί γλυκοπατάτας με σχοινόπρασο
Σούπα γλυκοπατάτας με κανέλα και καρύδια
Κοτόπουλο με κρέμα γλυκοπατάτας
Σαλάτα με λαχανίδες και ψητό κοτόπουλο
Σαλάτα ζυμαρικών με κοτομπουκιές
Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα