Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓηριατρικήΟι καλοί φίλοι είναι πολύτιμοι

Οι καλοί φίλοι είναι πολύτιμοι

Οι καλοί φίλοι είναι πολύτιμοι, μπορούν να βοηθήσουν τη ζωή σας να διαρκέσει περισσότερο και αποτρέπουν την απομόνωση και τη μοναξιά.

Οι καλοί φίλοι μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία σας, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να αναπτύξετε ή να διατηρήσετε φιλίες. Κατανοήστε τη σημασία της κοινωνικής σύνδεσης στη ζωή σας και τι μπορείτε να κάνετε για να αναπτύξετε και να καλλιεργήσετε μόνιμες φιλίες.

Οι καλοί φίλοι κάνουν καλό στην υγεία σας. Οι φίλοι μπορούν να σας βοηθήσουν να γιορτάσετε τις καλές στιγμές και να σας προσφέρουν υποστήριξη σε κακές στιγμές. Οι φίλοι αποτρέπουν την απομόνωση και τη μοναξιά και σας δίνουν την ευκαιρία να προσφέρετε, επίσης, την απαραίτητη συντροφιά.

Οι καλοί φίλοι μπορούν να βοηθήσουν τη ζωή σας να διαρκέσει περισσότερο. Μια πρόσφατη μελέτη παρακολούθησε σχεδόν 1.500 ηλικιωμένους για 10 χρόνια. Διαπίστωσε ότι όσοι είχαν ένα μεγάλο δίκτυο φίλων είχαν περίπου 22% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των 10 ετών.

Μερικοί, πιστεύουν ότι οι καλοί φίλοι σας εμποδίζουν να κάνετε πράγματα που είναι άσχημα για εσάς, όπως το κάπνισμα και το βαρύ ποτό. Οι φίλοι μπορούν, επίσης, να αποτρέψουν την κατάθλιψη, να τονώσουν την αυτοεκτίμησή σας και να παρέχουν υποστήριξη.

Καθώς, οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τείνουν να είναι πιο επιλεκτικοί στην επιλογή των φίλων τους, επομένως περνούν περισσότερο χρόνο με άτομα που τους αρέσουν.

Οι στενές σχέσεις με παιδιά και συγγενείς, αντίθετα, δεν είχαν σχεδόν καμία επίδραση στη μακροζωία. Οι οικογενειακοί δεσμοί είναι σημαντικοί, απλώς, φαίνεται να έχουν μικρή επίδραση στην επιβίωση.

Τα οφέλη για την υγεία από τους καλούς φίλους

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η κοινωνική υποστήριξη και η καλή υγεία συνδέονται. Μια μελέτη ατόμων με καρκίνο των ωοθηκών λέει ότι όσοι είχαν πολλή κοινωνική υποστήριξη είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης που συνδέονται με πιο επιθετικούς καρκίνους. Αυτό έκανε τις θεραπείες τους πιο αποτελεσματικές.

Σε μια άλλη μελέτη, οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε μια ομάδα υποστήριξης έζησαν δύο φορές περισσότερο από εκείνες που δεν ήταν σε μια ομάδα. Είχαν, επίσης, πολύ λιγότερο πόνο. Η ισχυρή κοινωνική υποστήριξη βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το άγχος.

Οι φίλοι σας ενθαρρύνουν να φροντίζετε καλύτερα τον εαυτό σας. Και τα άτομα με ευρύτερα κοινωνικά δίκτυα έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση και αισθάνονται ότι έχουν περισσότερο έλεγχο στη ζωή τους.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με λιγότερους φίλους τείνουν να πεθαίνουν νωρίτερα μετά από καρδιακή προσβολή από ότι άτομα με ισχυρό κοινωνικό δίκτυο. Το να έχεις πολλούς φίλους μπορεί ακόμη και να μειώσει την πιθανότητα να κρυώσεις.

Τα άτομα με κοινωνική υποστήριξη έχουν λιγότερα καρδιαγγειακά προβλήματα και ανοσοποιητικά προβλήματα και χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, μια ορμόνη του στρες. Πάντα χρειαζόμασταν άλλους για την επιβίωσή μας. Είναι στα γονίδιά μας. Τα άτομα με μεγάλη κοινωνική ομάδα τείνουν να είναι πιο ήρεμοι, κάτι που οδηγεί σε καλύτερη υγεία.

Οι φίλοι μπορεί να είναι αγχωτικοί

Ωστόσο, οι φίλοι σας μπορεί να είναι πηγή άγχους. Οι φίλοι μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο άγχος από τους άλλους, επειδή νοιαζόμαστε τόσο πολύ για αυτούς. Η αντιμετώπιση ανθρώπων που προκαλούν συγκρουόμενα συναισθήματα σε εμάς μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση περισσότερο από το να ασχολούμαστε με άτομα που δεν μας αρέσουν. Για παράδειγμα, μπορεί να αγαπάτε πολύ τη μητέρα σας, αλλά παρόλα αυτά να τη βρίσκετε αυταρχική ή επικριτική μερικές φορές. Η αρτηριακή πίεση είναι υψηλότερη όταν οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με κάποιον για τον οποίο είχαν ανάμεικτα συναισθήματα.

Οι άνθρωποι με τους οποίους αισθανόμαστε θετικά μπορούν να μας πληγώσουν πολύ περισσότερο όταν κάνουν ένα ειρωνικό σχόλιο ή δε μας δείχνουν ότι είναι σημαντικοί για εμάς.

Οι φίλοι μπορεί να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το άγχος, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσουν άγχος.

Ο αντίκτυπος της μοναξιάς

Τι γίνεται με τους μοναχικούς; Διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν επειδή τους αρέσει να είναι μόνοι; Μόνο αν νιώθουν μοναξιά. Η χρήση ναρκωτικών μεταξύ των νέων είναι υψηλότερη μεταξύ εκείνων που λένε ότι είναι μόνοι. Οι ηλικιωμένοι μοναχικοί τείνουν να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση και κακή ποιότητα ύπνου. Είναι, επίσης, πιο ανήσυχοι.

Σε μια μελέτη, οι πρωτοετείς φοιτητές που είχαν μικρά κοινωνικά δίκτυα είχαν υψηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες στο αίμα τους.

Πώς διαφέρουν οι γυναικείες φιλίες

Γενικά, οι γυναίκες είναι καλύτερες στο να κρατούν φίλους από τους άνδρες. Ανταποκρίνονται στο άγχος προστατεύοντας, φροντίζοντας και αναζητώντας υποστήριξη από τους άλλους. Αυτό το μοτίβο ρυθμίζει την αναζήτηση, την παροχή και τη λήψη κοινωνικής υποστήριξης. Μειώνει το ψυχολογικό και βιολογικό στρες.

Οι άνδρες και οι γυναίκες σχετίζονται με τους άλλους διαφορετικά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι ανδρικές φιλίες έχουν να κάνουν περισσότερο με το να βοηθούν ο ένας τον άλλον. Οι γυναικείες φιλίες τείνουν να έχουν πιο συναισθηματικό περιεχόμενο, να ακούν τις ιστορίες των φίλων και να βρίσκουν χρήσιμες λύσεις.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Διαβάστε, επίσης,

Βοηθήστε τους φίλους σας

Κερδίστε πόντους

H ζωή είναι όμορφη αν την κάνεις εσύ όμορφη

Η ζωή είναι όμορφη

Όταν ο έρωτας έρθει φιλικά

Οι καλύτεροι φίλοι

Η φιλία μεταξύ γυναικών

Δώστε και θα βγείτε κερδισμένοι

Ηθικά διδάγματα για τη φιλία

Kόλπο για να κάνετε καινούριες γνωριμίες

Μάθημα ζωής

Εσείς πόσο ευτυχισμένοι είστε;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος. Φροντίστε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος και παραμείνετε υγιείς Παρόμοια με τον τρόπο με τον...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ