Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓηριατρικήΠαραμείνετε έξυπνοι και συγκεντρωμένοι

Παραμείνετε έξυπνοι και συγκεντρωμένοι

Παραμείνετε έξυπνοι και συγκεντρωμένοι. Οι άνθρωποι που είναι πιο δραστήριοι είναι πιο πιθανό να παραμείνουν υγιείς νευρολογικά.

Η κοινωνία μας λέει ότι ο τρόπος για να πετύχετε είναι να κάνετε όσο περισσότερες διαφορετικές δραστηριότητες μπορείτε. Διαβάστε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε. Δοκιμάστε όσες διαφορετικές καριέρες μπορείτε. Περάστε χρόνο με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Διαβάστε πολλά βιβλία. Είναι ο πιο γρήγορος δρόμος για την επιτυχία.

Χρησιμοποιήστε το μυαλό σας

Χρησιμοποιήστε το μυαλό σας ή χάστε το. Η εξάσκηση του εγκεφάλου σας κρατά το μυαλό σας κοφτερό.

Οι άνθρωποι που είναι πιο δραστήριοι είναι πιο πιθανό να παραμείνουν νευρολογικά υγιείς.

Δοκιμάστε:

 • Διαβάστε ένα βιβλίο.
 • Πηγαίνετε σε μια διάλεξη.
 • Να ακούσετε ραδιόφωνο.
 • Παίξτε ένα παιχνίδι.
 • Κάντε επισκέψεις σε μουσεία.
 • Μάθετε μια δεύτερη γλώσσα.

Κάντε διαφορετικά πράγματα από αυτά που κάνατε μέχρι τώρα

Θυμάστε να προσπαθούσατε να μιλήσετε ανάποδα ως παιδί; Δεδομένου ότι οι πέντε αισθήσεις σας είναι το κλειδί για τη μάθηση, χρησιμοποιήστε τις για να ασκήσετε το μυαλό σας. Εάν είστε δεξιόχειρας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το αριστερό σας χέρι. Οδηγήστε στη δουλειά από άλλη διαδρομή. Κλείστε τα μάτια σας και δείτε αν μπορείτε να αναγνωρίσετε το φαγητό από τη γεύση.

Ασκηθείτε για να παραμείνετε υγιείς νευρολογικά

Η άσκηση, ειδικά αυτή που ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς σας, όπως το περπάτημα ή το κολύμπι, έχει, επίσης, ψυχικά πλεονεκτήματα. H σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο και να βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Η διατήρηση των δραστηριοτήτων μπορεί να βοηθήσει τη μνήμη, τη φαντασία, ακόμα και την ικανότητά σας να σχεδιάζετε εργασίες.

Η υγιεινή διατροφή δυναμώνει τον εγκέφαλο

Κάντε τη χάρη στον εγκέφαλό σας και επιλέξτε τροφές που είναι καλές για την καρδιά και για το βάρος σας. Το να είστε παχύσαρκοι στη μέση ηλικία, κάνει διπλάσιες τις πιθανότητες να αποκτήσετε άνοια αργότερα. Η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνουν, επίσης, τις πιθανότητες να πάθουν.

 • Να ψήνετε τα τρόφιμα, αντί να τα τηγανίζετε
 • Μαγειρέψτε με “καλά” λιπαρά, όπως με έλαια από ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελιές αντί για κρέμα, βούτυρο και λίπη από κρέας.
 • Τρώτε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά.
 • Να τρώτε ψάρι.

Προσέξτε τι πίνετε

Γνωρίζετε ότι τα πολλά ποτά μπορούν να επηρεάσουν την κρίση, την ομιλία, την κίνηση και τη μνήμη σας. Γνωρίζατε, όμως, ότι το αλκοόλ μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις; Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να συρρικνώσει τους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου σας. Και αυτή η βλάβη μπορεί να διαρκέσει για πάντα, ακόμα κι αν σταματήσετε να πίνετε. Μια υγιεινή ποσότητα αλκοόλ θεωρείται ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.

Εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας

Τα βιντεοπαιχνίδια διεγείρουν τα μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση, τη μνήμη, τον προγραμματισμό και τις λεπτές κινητικές δεξιότητες.

Η μουσική βοηθά τον εγκέφαλό σας

Το να μάθετε να παίζετε ένα όργανο νωρίς στη ζωή σας αποδίδει σε πιο καθαρή σκέψη όταν είστε μεγαλύτερος. Η μουσική εμπειρία ενισχύει τις νοητικές λειτουργίες που δεν έχουν καμία σχέση με τη μουσική, όπως η μνήμη και η ικανότητα προγραμματισμού. Βοηθά, επίσης, στον καλύτερο συντονισμό των χεριών. Επιπλέον, είναι διασκεδαστικό και ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε να παίζετε κάποιο μουσικό όργανο…

Αποκτήστε φίλους για το καλό του μυαλού σας

Γίνετε άνθρωπος του λαού! Η συζήτηση με άλλους ακονίζει πραγματικά τον εγκέφαλό σας, είτε στη δουλειά, στο σπίτι ή έξω στην κοινωνία. Μελέτες δείχνουν ότι οι κοινωνικές δραστηριότητες βελτιώνουν το μυαλό σας. Γίνετε εθελοντής λοιπόν, εγγραφείτε σε ένα μάθημα ή καλέστε έναν φίλο!

Μείνετε ήρεμοι

Το πολύ άγχος μπορεί να βλάψει τη φαιά ουσία σας, η οποία περιέχει κύτταρα που αποθηκεύουν και επεξεργάζονται πληροφορίες.

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να χαλαρώσετε:

 • Πάρτε βαθιές ανάσες.
 • Βρείτε κάτι που σας κάνει να γελάτε.
 • Ακούστε μουσική.
 • Δοκιμάστε γιόγκα ή διαλογισμό.
 • Βρείτε κάποιον να μιλήσετε.

Ο ύπνος και ο εγκέφαλος

Κοιμηθείτε αρκετά. Χρειάζεστε πολύ ύπνο. Όταν ξεκινάτε κουρασμένοι, είναι δύσκολο να επικεντρωθείτε σε εκκρεμότητες. Και όταν κοιμάστε μετά, ο εγκέφαλός σας απομακρύνει τις νέες πληροφορίες για να μπορείτε να τις ανακαλέσετε αργότερα. Μια μεγάλη νυχτερινή ανάπαυση είναι ότι καλύτερο για τη μνήμη και τη διάθεσή σας. Οι ενήλικες χρειάζονται 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, κατά τη διάρκεια των οποίων το λεμφικό σύστημα καθαρίζει τα απόβλητα ή τα «άχρηστα» σωματίδια.

Βοηθήστε τη μνήμη σας

Καθώς, μεγαλώνετε, μπορεί να μη θυμάστε πράγματα τόσο εύκολα όσο παλιά. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές:

 • Γράψτε τις εκκρεμότητές σας.
 • Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο και την υπενθύμιση στο τηλέφωνό σας, ακόμη και για απλά πράγματα.
 • Εστιάστε σε μία εργασία κάθε φορά.
 • Μάθετε νέα πράγματα βήμα βήμα τη φορά.

Παίξτε το παιχνίδι με τα ονόματα

Έχετε πρόβλημα με την ανάκληση ονομάτων; Να επαναλαμβάνετε πάντα το όνομα ενός ατόμου ενώ του μιλάτε, τουλάχιστον στο μυαλό σας, αν όχι δυνατά. Ή σκεφτείτε μια αστεία εικόνα ή ομοιοκαταληξία και συνδέστε την με το όνομά τους.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την Υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την Υγεία σας

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τεχνητό κώμα

Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος έπαθε εγκεφαλικό

Το λυκοπένιο για το εγκεφαλικό

Η ομάδα αίματος δείχνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

Ισχαιμικό επεισόδιο της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας

Δευτερογενής πρόληψη εγκεφαλικού

Η προϋπέρταση απειλεί με εγκεφαλικό

O καφές και το τσάι προλαμβάνουν τα εγκεφαλικά επεισόδια

Βλαστοκύτταρα για το εγκεφαλικό

Αθηροσκλήρωση

Κλοπιδογρέλη

Διαβάστε για την εγκεφαλική αιμορραγία

Διαβάστε για την κληρονομικότητα στο εγκεφαλικό

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλές ασθένειες Είναι σημαντική η συνεργιστική σχέση μεταξύ της βιταμίνης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ