Πεντανόστιμα ζυμαρικά φούρνου
Ζυμαρικά φούρνου
ΖΥΜΑΡΙΚΑ: Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βασικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες τους χαρακτηρίζουν και «καύσιμα» του εγκεφάλου. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιο το φαινόμενο, άτομα που κάνουν αυστηρές δίαιτες να παρουσιάζουν προβλήματα συγκέντρωσης.
ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ: Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των μυών και των οργάνων. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας είναι «πλήρης», που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του. Είναι σημαντική για την ανανέωση των κυττάρων του σώματος, τη δημιουργία μυών καθώς και για την υγεία μας στο σύνολό της. Όταν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή μας, έχουμε επίσης περισσότερη ενέργεια για να παραμείνουμε δραστήριοι, ενώ αισθανόμαστε λιγότερη πείνα μέσα στην ημέρα.
ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε φυσικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Κ, Β1, Β3, Β5, Β6, Β7 και βιταμίνης C. Έχει, επίσης, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, χρώμιο, χολίνη, ψευδάργυρο και φώσφορο.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Ο βασιλικός έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και δυνητικές για χρήση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο βασιλικός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ύπαρξη συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων και θρόμβων στα ποντίκια. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται στην Ινδία, ως συμπληρωματική θεραπεία κατά του άγχους, του άσθματος και του διαβήτη. Ο βασιλικός, καθώς και άλλα αρωματικά φυτά, όπως, ο μάραθος και το εστραγκόν, περιέχουν εστραγόλη.

Ζυμαρικά φούρνου
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ
340 γραμμάρια ζυμαρικά σπαγγέτι
2 βιολογικά αυγά
1/2 φλιτζάνι βιολογικό τυρί παρμεζάνα, τριμμένο
1/4 φλιτζάνι φρέσκος βιολογικός βασιλικός, ψιλοκομμένος
2 κουταλιές της σούπας βιολογικό βούτυρο
1/4 φλιτζάνι βιολογικό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
3 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 βιολογική πιπεριά κομμένη σε κύβους
1 κιλό βιολογικά ελληνικά λουκάνικα ή 1 κιλό βιολογικός μοσχαρίσιος κιμάς
225 γραμμάρια βιολογικό τυρί κρέμα
225 γραμμάρια βιολογικό τυρί ρικότα
680 γραμμάρια βιολογική σάλτσα μαρινάρας
1/4 φλιτζάνι βιολογική πλήρη κρέμα γάλακτος
2 φλιτζάνια τριμμένο βιολογικό τυρί μοτσαρέλα
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΡΙΝΑΡΑΣ
- 1.5 κιλό βιολογικές ντομάτες
- 1 βιολογική πιπεριά καυτερή φρέσκια
- 3 σκελίδες βιολογικό σκόρδο
- 150 ml βιολογικό ελαιόλαδο
- 1 κλωνάρι βιολογικό δεντρολίβανο φρέσκο
- 2 κ.σ. ανεπεξέργαστη ζάχαρη
- ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΡΙΝΑΡΑ
-Κόβουμε τις ντομάτες στα 4 και αφαιρούμε το κοτσάνι.
-Τοποθετούμε τις κομμένες ντομάτες στο μπλέντερ και τις πολτοποιούμε ή τις τρίβουμε στον τρίφτη.
-Κόβουμε κάθετα την καυτερή πιπεριά, στη συνέχεια αφαιρούμε το κοτσάνι και τους σπόρους και την ψιλοκόβουμε.
-Κάνουμε πουρέ το σκόρδο με μια πρέσα σκόρδου.
-Προθερμαίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ζεσταθεί καλά.
-Ρίχνουμε μέσα την καυτερή πιπεριά, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα τα υλικά μας.
-Προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι και τη ζάχαρη.
-Μόλις αρχίσει να βράζει η σάλτσα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, έτσι ώστε να σιγοβράζει και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 40 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά από την κατσαρόλα.
-Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το κλωνάρι του δεντρολίβανου και η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
-Αυτή τη σάλτσα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως βάση σε πάρα πολλές συνταγές αντί για έτοιμη σάλτσα ντομάτας. Επίσης. μπορούμε να τη φυλάξουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια για 3 μήνες, εφόσον ακολουθήσουμε πιστά τη διαδικασία αποστείρωσης.
Κύρια συνταγή για τα ζυμαρικά φούρνου
- Ζεσταίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε ένα μεγάλο πυρέξ 3 λίτρων.
- Μαγειρέψτε τα μακαρόνια σε al dente, που σημαίνει ότι τα ζυμαρικά να είναι ψημένα, αλλά ακόμα λίγο σφιχτά. Ξαναβάζετε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα αφού τα στραγγίξετε.
- Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ, συνδυάστε τα αυγά, την παρμεζάνα και τον ψιλοκομμένο βασιλικό. Χτυπάτε για ένα λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίξτε αυτό το μείγμα πάνω από τα μαγειρεμένα μακαρόνια, μαζί με το βούτυρο, και ανακατέψτε μέχρι να καλυφθούν καλά.
- Μεταφέρετε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα στο πυρέξ. Προσθέστε τη ρικότα και το τυρί κρέμα στην κατσαρόλα και λιώστε σε μέτρια φωτιά, ενώ ανακατεύετε με ένα κουτάλι. Ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Ρίχνετε το λιωμένο τυρί πάνω από τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα και το απλώνετε πάνω από τα ζυμαρικά.
- Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά και θρυμματίστε το λουκάνικο ή τον κιμά στο ίδιο τηγάνι στο μάτι της κουζίνας. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να ψηθεί το κρέας. Στραγγίστε το λίπος αν χρειάζεται.
- Προσθέτετε τη σάλτσα μαρινάρας και ανακατεύετε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύετε καλά και στη συνέχεια περιχύνετε στο πυρέξ με τα ζυμαρικά τη σάλτσα κρέατος και απλώνετε σε ομοιόμορφη στρώση.
- Πασπαλίστε ομοιόμορφα το τυρί μοτσαρέλα πάνω από το πυρέξ. Τοποθετείτε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 35-40 λεπτά μέχρι το τυρί να ροδίσει.
- Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει για 5 λεπτά. Συμπληρώστε με επιπλέον φρέσκο βασιλικό και σερβίρετε.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,
Νόστιμα κρεμώδη λαζάνια με κοτόπουλο και αγκινάρες
Κανελόνια με κολοκύθα, σπανάκι και ρικότα
Ζυμαρικά με λαχανικά στο φούρνο
Ζυμαρικά στο φούρνο με κοτόπουλο και λαχανικά
Ζυμαρικά με καπνιστό σολομό και σπαράγγια
Νόστιμες παπαρδέλες με μανιτάρια
Υγιεινά και σπιτικά λαζάνια με σπανάκι και κολοκύθα
Λαζάνια στο φούρνο με ντομάτες
Υγιεινές μελιτζάνες παπουτσάκια με λαχανικά