Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιατροφήΦρούτα και λαχανικά που μπορείτε να τρώτε με τη φλούδα

Φρούτα και λαχανικά που μπορείτε να τρώτε με τη φλούδα

Φρούτα και λαχανικά που μπορείτε να τρώτε με τη φλούδα. Οι φλούδες φρούτων και λαχανικών είναι γεμάτες με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Οι φλούδες φρούτων και λαχανικών περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών. Ούτως ή άλλως, δεν είναι όλες οι φλούδες λαχανικών και φρούτων βρώσιμες και νόστιμες, μερικές από αυτές είναι πραγματικά δύσκολο να χωνευτούν.

Πετάμε τις αποφλοιωμένες φλούδες φρούτων και λαχανικών χωρίς καν να το σκεφτούμε, αλλά αυτές οι φλούδες περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Συχνά, τα επίπεδα αντιοξειδωτικών είναι υψηλότερα στις φλούδες παρά στο ίδιο το φρούτο.

Ωστόσο, πάντα υπήρχε η ίδια συζήτηση και σύγχυση σχετικά με το αν τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να καταναλώνονται με ή χωρίς τη φλούδα τους.

Να επιλέγετε τα φρούτα που μπορούν να καταναλωθούν, χωρίς να τα ξεφλουδίσετε. Οι φλούδες φρούτων και λαχανικών είναι γεμάτες με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η φλούδα του φρούτου έχει πολλές φυτικές ίνες. Θυμηθείτε, το 25-30 τοις εκατό από τα θρεπτικά οφέλη ενός φρούτου, όπως βιταμίνες και μέταλλα υπάρχουν στη φλούδα του.

Έτσι, τα μη αποφλοιωμένα φρούτα και λαχανικά μπορούν όχι μόνο να αυξήσουν την ημερήσια πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, αλλά και να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Διαβάστε παρακάτω ποια φρούτα πρέπει να τρώτε με τη φλούδα τους.

Πατάτα

Αν και μπορεί να σας ενδιαφέρει περισσότερο αυτό που περιέχει η πατάτα, η φλούδα της έχει φυτικές ίνες και πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β και C, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρος.

Ροδάκινο

Η φλούδα των ροδάκινων είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Όχι μόνο αυτό, αλλά έχει και πολλές διαιτητικές ίνες. Η φλούδα του ροδάκινου έχει άφθονη βιταμίνη Α. Υπάρχουν, επίσης καροτινοειδή στη φλούδα του ροδάκινου. Αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τις πιθανότητες για καταρράκτη. Λαμβάνετε, επίσης, μια καλή ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν το σώμα σας να αφομοιώσει την τροφή.

Μελιτζάνα

Η φλούδα μιας μελιτζάνας έχει πολλά αντιοξειδωτικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ποικιλίες μελιτζάνας που έχουν πιο σκούρο χρώμα. Για παράδειγμα, οι μωβ ποικιλίες μελιτζάνας έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά στη φλούδα τους από τις λευκές ποικιλίες. Μπορεί να θεωρείτε τη φλούδα μιας μελιτζάνας λίγο σκληρή για να την τρώτε, αλλά είναι πολύ θρεπτική.

Καρπούζι

Οι φλούδες του καρπουζιού έχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται κιτρουλίνη. Μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το άζωτο στο αίμα σας και μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου εάν έχετε πόνους στους μυς. Στην πραγματικότητα, η φλούδα έχει περισσότερη κιτρουλίνη από τη ζουμερή σάρκα. Εάν δε σας αρέσει να τρώτε το φλοιό καρπουζιού ωμό, υπάρχουν άλλοι τρόποι να το προετοιμάσετε και να το φάτε. Μπορείτε να τον κάνετε τουρσί, να τον αποχυμώσετε ή να τον τηγανίσετε σαν λαχανικό.

Μήλο

Είναι ενδιαφέρον ότι οι φλούδες μήλου έχουν περισσότερες βιταμίνες και φυτικές ίνες από τη σάρκα. Οι φυτικές ίνες είναι χρήσιμες για τη διακοπή της συσσώρευσης χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία σας. Στη φλούδα μήλου υπάρχει, επίσης ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται κουερσετίνη που μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο και τους πνεύμονές σας να λειτουργήσουν καλύτερα.

Αγγούρι

Τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά ενός αγγουριού βρίσκονται στη σκούρα πράσινη εξωτερική φλούδα του. Έχει πολύ κάλιο, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Η φλούδα αγγουριού είναι, επίσης, πλούσια σε βιταμίνη Κ, μια θρεπτική ουσία που υποστηρίζει την υγεία των οστών και την πήξη του αίματος. Αλλά, αν το αγγούρι που θέλετε να φάτε δεν είναι βιολογικό πρέπει να το ξεφλουδίσετε ούτως ή άλλως.

Μάνγκο

Ο δηλητηριώδης κισσός έχει μια χημική ουσία που ονομάζεται urushiol. Είναι αυτό που προκαλεί το κνησμώδες εξάνθημα για τους περισσότερους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με αυτό. Τα μάνγκο έχουν την ίδια χημική ουσία, κυρίως στη φλούδα. Αν δεν πάθετε εξάνθημα από δηλητηριώδη κισσό, καλά νέα, η φλούδα ενός μάνγκο είναι γεμάτη με διαιτητικές ίνες. Είναι, επίσης, γεμάτη με βιταμίνες Ε και C, αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και καροτινοειδή. Επιπλέον, έχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και ωμέγα-3 και ωμέγα-6.

Ακτινίδια

Τα ακτινίδια έχουν σκληρή φλούδα, αλλά αν την καταναλώνετε θα λάβετε αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και βιταμίνη C. Στην πραγματικότητα, η φλούδα έχει περισσότερα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά από ό,τι το εσωτερικό του.

Κολοκύθι

Οι φλούδες από τα κολοκυθάκια μπορεί να έχουν λίγο πικρή γεύση, αλλά είναι εξαιρετικά θρεπτικές. Θα λάβετε φυτικές ίνες, κάλιο και λίγη επιπλέον βιταμίνη C. Η φλούδα ενός κολοκυθιού έχει, επίσης, πολλά αντιοξειδωτικά, όπως λουτεΐνη, καροτινοειδή και ζεαξανθίνη. Μπορείτε να αποκομίσετε τα οφέλη συνδυάζοντάς με άλλες γεύσεις, όπως σε μια σαλάτα ή μαγειρεύοντάς τα.

Μπανάνα

Οι μπανάνες έχουν μια φλούδα που είναι σκληρή και έχει πικρή γεύση. Ωστόσο, η φλούδα έχει μερικά μεγάλα οφέλη για την υγεία. Έχει κάλιο και αντιοξειδωτικά, όπως η λουτεΐνη. Η λουτεΐνη είναι καλή για την υγεία των ματιών. Οι φλούδες της μπανάνας έχουν, επίσης, τρυπτοφάνη, που είναι ένα αμινοξύ. Επειδή, το δέρμα είναι σκληρό και πικρό, μπορείτε να το βράσετε για λίγα λεπτά και μετά να το ψήσετε στο φούρνο για να στεγνώσει για ένα τσάι ή ένα smoothie.

Πορτοκάλι

Οι φλούδες πορτοκαλιού έχουν απίστευτη ποσότητα βιταμίνης C, διπλάσια από αυτή που υπάρχει μέσα στο φρούτο. Είναι, επίσης, γεμάτες με βιταμίνη Β6, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και ριβοφλαβίνη. Οι φλούδες πορτοκαλιού είναι δύσκολες στην πέψη και μπορεί να είναι πικρές. Χρησιμοποιήστε, λοιπόν, έναν τρίφτη για να φτιάξετε ξύσμα πορτοκαλιού. Μπορείτε να ρίξετε ξύσμα σε dressings σαλάτας ή να το πασπαλίσετε απευθείας πάνω από μια σαλάτα. Η γεύση του ξύσματος ταιριάζει, επίσης, με σοκολάτα και παγωτό.

Τα καλύτερα υγιεινά τρόφιμα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Τροφές για όσους έχουν καρκίνο

Φρούτα για πρωινό

Βιγκανισμός

Τα σταυρανθή λαχανικά είναι πολύτιμα για τους καρκινοπαθείς

Η Ελλάδα διαθέτει μία από τις πιο πλούσιες χλωρίδες του κόσμου

Τρόφιμα που κάνουν καλό στην υγεία

Η καθημερινή διατροφή των καρκινοπαθών

Τροφές φάρμακα για τον καρκίνο

Να τρώτε μόνο βιολογικά φρούτα και λαχανικά

Γιατί πρέπει να χρησιμοποείτε βιολογικά βότανα για την υγεία σας

Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως

Οι κίνδυνοι από τα τρόφιμα

Προσέξτε τι τρώτε!

Ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζούμε

Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

Σκεφτείτε ΒΙΟ-λογικά

Τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ

Οι κίνδυνοι από τα μεταλλαγμένα

Πώς πρέπει να τρώγονται τα φρούτα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Το κρεμμύδι ως φάρμακο

Το κρεμμύδι ως φάρμακο. Το κρεμμύδι έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και είναι χρήσιμο για την υγεία για πολλές παθήσεις Κρεμμύδια και Υγεία Το κρεμμύδι χρησιμοποιείται σε...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ