Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΑλλεργιολογίαΠου οφείλεται το πρήξιμο στο πρόσωπο

Που οφείλεται το πρήξιμο στο πρόσωπο

Που οφείλεται το πρήξιμο στο πρόσωπο. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι έχουν πολύ πρησμένο πρόσωπο το πρωί.

Εάν έχετε κλάψει ποτέ κατά τη διάρκεια μιας θλιβερής ταινίας, εάν έχετε καταναλώσει κάτι στο οποίο είστε αλλεργικοί ή έχετε χτυπήσει το κεφάλι σας σε ένα ανοιχτό ντουλάπι, το πρόσωπό σας πιθανότατα να αρχίζει να πρήζεται λίγο αργότερα. Στην πραγματικότητα, το να έχετε ένα πρησμένο πρόσωπο μετά την κατανάλωση πικάντικου φαγητού ή μετά από κλάμα, είναι, απολύτως, φυσιολογικό.

Μερικοί άνθρωποι, διαπιστώνουν ακόμη ότι έχουν πρησμένο πρόσωπο το πρωί και όχι το απόγευμα και το βράδυ, που πιθανότατα προκαλείται από αφυδάτωση, εποχιακές αλλεργίες ή κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων αλατιού ή αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πρήξιμο του προσώπου μπορεί να είναι ένδειξη μιας απειλητικής για τη ζωή κατάστασης, όπως το αναφυλακτικό σοκ. Ευτυχώς, άλλα συνοδά συμπτώματα, όπως ο κνησμός στο λαιμό, ο βαρύς συριγμός και οι κνίδωση θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Το πρήξιμο του προσώπου είναι το πρήξιμο που προκαλείται από φλεγμονή του ιστού του προσώπου. Γνωστό και ως οίδημα προσώπου, το πρησμένο πρόσωπο είναι το αποτέλεσμα μιας ασυνήθιστα μεγάλης συσσώρευσης υγρού στο πρόσωπό σας, το οποίο εμφανίζεται απευθείας κάτω από το δέρμα στους ιστούς σας.

Το πρήξιμο του προσώπου είναι πιο εμφανές στα βλέφαρα, τα μάγουλα και τα χείλη και συνήθως, εξαφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, το πρήξιμο μπορεί να εξαπλωθεί στο λαιμό σας.

Που οφείλεται το πρήξιμο στο πρόσωπο

Φάρμακα

Το πρήξιμο του προσώπου μπορεί να είναι παρενέργεια ορισμένων συχνών φαρμάκων, όπως:

  • Αναστολείς ΜΕΑ-Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης για υψηλή αρτηριακή πίεση (εναλαπρίλη, λισινοπρίλη, ραμιπρίλη)
  • Αντιυπερτασικά για υψηλή αρτηριακή πίεση (ιρβεσαρτάνη, λοσαρτάνη, βαλσαρτάνη)
  • Κορτικοστεροειδή
  • Οιστρογόνα
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη, ναπροξένη)
  • Θειαζολιδινεδιόνες (πιογλιταζόνη, ροσιγλιταζόνη) για διαβήτη

Αλλεργίες στα φάρμακα

Το πρήξιμο στο πρόσωπο μπορεί να μην είναι παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής, αλλά αλλεργική αντίδραση του σώματός σας. Αυτή μπορεί να προκαλέσει οίδημα στο πρόσωπό σας και αλλού. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει κνησμώδες εξάνθημα στο δέρμα σας και αναπνευστικά προβλήματα, μερικές φορές αρκετά σοβαρά ώστε να απαιτούν επείγουσα φροντίδα. Συνήθεις παράγοντες ενεργοποίησης είναι τα αντιβιοτικά, όπως η πενικιλίνη, η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, τα φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων και τα φάρμακα χημειοθεραπείας.

Δάγκωμα ή τσίμπημα εντόμου

Αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα, οι μέλισσες, σφήκες, αράχνες, μπορούν να σας δαγκώσουν ή να σας τσιμπήσουν και να προκαλέσουν φλεγμονή και ερεθισμό του δέρματος. Αυτό, συνήθως, βελτιώνεται σε λίγες ώρες ή μέρες. Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να επιδεινώσει το οίδημα, μερικές φορές μακριά από το ίδιο το δάγκωμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να είναι σημείο μιας σοβαρής απόκρισης, που ονομάζεται αναφυλαξία που δυσκολεύει την αναπνοή και χρειάζεται επείγουσα φροντίδα.

Ηλιακό έγκαυμα

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να κάψουν το δέρμα στο πρόσωπό τους με μόλις 15 λεπτά έκθεση στο άμεσο ηλιακό φως. Μαζί με το επώδυνο, ξηρό, κνησμώδες δέρμα, το σοβαρό ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και φουσκάλες στο πρόσωπό σας. Θα μπορούσατε ακόμη και να έχετε πονοκέφαλο, ζάλη και ναυτία. Καλύψτε λοιπόν το σώμα σας με καπέλα και προστατευτικά ρούχα, χρησιμοποιήστε φυσικό αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 ή μεγαλύτερο και μείνετε μακριά από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της πιο φωτεινής ώρας της ημέρας.

Τροφική αλλεργία

Εάν είστε αλλεργικοί σε ότι τρώτε ή πίνετε, το σώμα σας θα αντιδράσει αν τα καταναλώσετε. Τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι συχνά ερεθίσματα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο πρόσωπό σας μέσα σε λίγα λεπτά, ειδικά γύρω από τα χείλη και τα μάτια σας, καθώς και τη γλώσσα σας και την οροφή του στόματος. Μπορεί, επίσης, να αισθάνεστε ζάλη, ναυτία και φαγούρα στο δέρμα σας ή στο εσωτερικό των αυτιών, του στόματος ή του λαιμού σας.

Αγγειοοίδημα

Είναι όταν συγκεντρώνεται πάρα πολύ υγρό κάτω από το δέρμα σας, συνήθως, γύρω από το πρόσωπό σας. Δεν είναι πάντα ξεκάθαρο τι το προκαλεί, αλλά μπορεί να συμβεί λόγω αλλεργικής αντίδρασης σε ένα ευρύ φάσμα αιτιών, όπως γύρη, λάτεξ, τσιμπήματα εντόμων, τροφή, νερό, ακόμη και το ηλιακό φως. Τα φάρμακα μπορούν, επίσης, να το προκαλέσουν, ακόμη και χωρίς αλλεργική αντίδραση.

Ιγμορίτιδα

Συνήθως, ξεκινά με το κοινό κρυολόγημα. Αυτό διευκολύνει τα βακτήρια να μολύνουν τα ιγμόρειά σας, τις μικρές κοίλες και τις οστεώδεις περιοχές κοντά στα ζυγωματικά σας. Η βουλωμένη μύτη είναι το πιο εμφανές σύμπτωμα. Ο πόνος και το πρήξιμο εμφανίζονται γύρω από τη μύτη, τα μάγουλα, τα μάτια και το μέτωπό σας και μπορεί να επιδεινωθούν όταν σκύβετε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη λοίμωξη με ξεκούραση, παυσίπονα και μερικές φορές αντιβιοτικά.

Προεκλαμψία

Εάν είστε έγκυος και το πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια σας πρήζονται ξαφνικά, μπορεί να είναι σημείο αυτής της σοβαρής πάθησης. Μπορεί, επίσης, να έχετε πονοκέφαλο, ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στην κοιλιά. Ξεκινά περίπου στις 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ενημερώστε, αμέσως, το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε συμπτώματα. Μπορεί να βλάψει όργανα, όπως το συκώτι ή τα νεφρά και είναι επικίνδυνο και για το μωρό σας.

Κυτταρίτιδα

Τα βακτήρια μολύνουν τα κατώτερα στρώματα του δέρματος. Στα παιδιά, είναι πιο συχνό στο πρόσωπο και το λαιμό. Το πρώτο σημείο είναι, συνήθως, το κόκκινο και πρησμένο δέρμα που είναι ζεστό και ευαίσθητο στην αφή. Μπορείς να έχετε ρίγη, πυρετό και μερικές φορές, ναυτία, υπνηλία και προβλήματα στη σκέψη. Θα μπορούσατε να δείτε κόκκινες ραβδώσεις, εξογκώματα ή πληγές στο δέρμα σας. Λάβετε ιατρική φροντίδα, αμέσως, εάν παρατηρήσετε αυτά τα σημεία, επειδή μπορεί να είναι πολύ σοβαρό εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Δερματίτιδα εξ επαφής

Το πρόσωπό σας έχει φαγούρα, είναι κόκκινο και παθαίνει φλεγμονή μετά από επαφή με κοσμήματα, μακιγιάζ ή φυτά, όπως ο δηλητηριώδης κισσός. Μερικές φορές είναι μια αλλεργική αντίδραση, αλλά μπορεί, επίσης, να είναι τοξίνες, όπως το οξύ μπαταρίας ή η χλωρίνη. Ακόμα και το σάλιο μπορεί να στεγνώσει και να προκαλέσει φλεγμονή στη χείλη σας αν τα γλείφετε πολύ. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι σας πειράζει και να αποφεύγετε την αιτία. Τα συμπληρώματα διατροφής και οι κρέμες είναι, συνήθως, αρκετά για να ανακουφιστούν τα συμπτώματά σας.

Σύνδρομο Cushing

Το πρόσωπό σας μπορεί να αποκτήσει μια στρογγυλεμένη, πρησμένη όψη από αυτή τη σπάνια πάθηση. Συμβαίνει όταν τα επινεφρίδια σας παράγουν υπερβολική ποσότητα της «ορμόνης του στρες» κορτιζόλης για πάρα πολύ καιρό. Μπορεί, επίσης, να αποκτήσετε περισσότερο λίπος γύρω από την κοιλιά και το λαιμό σας, πιο αδύναμους μυς και μωβ μώλωπες ή ραγάδες. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση εάν ένας όγκος προκάλεσε την πάθηση ή μια αγωγή για να μειωθούν τα επίπεδα κορτιζόλης σας.

Σύνδρομο άνω κοίλης φλέβας

Συνήθως, είναι επιπλοκή του καρκίνου του πνεύμονα, του λεμφώματος μη Hodgkin ή άλλων καρκίνων μεταστατικών. Η άνω κοίλη φλέβα είναι μια φλέβα που μεταφέρει αίμα στην καρδιά από το κεφάλι, το λαιμό και το στήθος. Εάν μπλοκαριστεί, συνήθως από καρκίνο, ονομάζεται σύνδρομο ανώτερης κοίλης φλέβας. Το πρόσωπο, τα χέρια, ο λαιμός και το πάνω μέρος του σώματός σας συχνά πρήζονται. Μπορεί, επίσης, να έχετε δυσκολία στην αναπνοή. Καλέστε αμέσως τον γιατρό σας εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα για τα οιδήματα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα για τα οιδήματα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Αγριμόνιον το ευπατόριον για τα οιδήματα του καρκίνου

Χρήσιμες πληροφορίες για τα διουρητικά

Τα οφέλη από το μαύρο κύμινο στην υγεία

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριμόνιο

Η διατροφή που καταπολεμά την κατακράτηση υγρών

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μαϊντανό

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριοκυπάρισσο

Ζαμπούκος ο μαύρος

Η γλυκόριζα

Τσουκνίδα

Τριγωνέλλα η ελληνική

Κάππαρη

Scrophularia nodosa

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλές ασθένειες Είναι σημαντική η συνεργιστική σχέση μεταξύ της βιταμίνης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ