Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

Θρομβοπενία

Η θρομβοπενία είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχουν πολύ λίγα αιμοπετάλια, τα κύτταρα του αίματος που εμποδίζουν την αιμορραγία.

Η θρομβοπενία είναι μια κατάσταση κατά την οποία έχετε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα. Τα αιμοπετάλια είναι άχρωμα κύτταρα του αίματος που βοηθούν στην πήξη του. Τα αιμοπετάλια σταματούν την αιμορραγία συσσωρεύοντας και σχηματίζοντας συσσωματώματα στους τραυματισμούς των αιμοφόρων αγγείων.

Η θρομβοπενία μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα μιας διαταραχής του μυελού των οστών, όπως η λευχαιμία ή κάποιο πρόβλημα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ή μπορεί να είναι παρενέργεια από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων. Επηρεάζει τόσο παιδιά όσο και ενήλικες.

Η θρομβοπενία μπορεί να είναι ήπια και να προκαλεί λίγα σημεία ή συμπτώματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο αριθμός των αιμοπεταλίων μπορεί να είναι τόσο χαμηλός ώστε να εμφανιστεί επικίνδυνη εσωτερική αιμορραγία. Διατίθενται επιλογές θεραπείας.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΘΡΟΜΒΟΠΕΝΙΑΣ

Τα σημεία και συμπτώματα της θρομβοπενίας είναι:

 • Εύκολη ή υπερβολική δημιουργία αιματωμάτων και μωλώπων
 • Επιφανειακή αιμορραγία στο δέρμα που εμφανίζεται ως εξάνθημα από κοκκινωπές-μωβ κηλίδες ακριβούς μεγέθους, συνήθως, στα κάτω πόδια
 • Παρατεταμένη αιμορραγία από κοψίματα
 • Αιμορραγία από τα ούλα ή τη μύτη σας
 • Αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα
 • Ασυνήθιστα βαριές εμμηνορροϊκές ροές
 • Κούραση
 • Διόγκωση σπλήνα

Η αιμορραγία που δε θα σταματήσει είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση. Ζητήστε άμεση βοήθεια για αιμορραγία που δε μπορεί να ελεγχθεί με τις συνήθεις τεχνικές πρώτων βοηθειών, όπως η άσκηση πίεσης στην περιοχή.

ΑΙΤΙΕΣ ΘΡΟΜΒΟΠΕΝΙΑΣ

Θρομβοπενία σημαίνει ότι έχετε λιγότερα από 150.000 αιμοπετάλια ανά μικρολίτρο κυκλοφορούντος αίματος. Επειδή, κάθε αιμοπετάλιο ζει μόνο περίπου 10 ημέρες, το σώμα σας ανανεώνει κανονικά την παροχή αιμοπεταλίων σας, συνεχώς, παράγοντας νέα αιμοπετάλια στο μυελό των οστών σας. Η θρομβοπενία, σπάνια, κληρονομείται. Ή μπορεί να προκληθεί από διάφορα φάρμακα ή καταστάσεις. Όποια και αν είναι η αιτία, τα κυκλοφορούντα αιμοπετάλια μειώνονται με μία ή περισσότερες περιπτώσεις, από παγίδευση των αιμοπεταλίων στο σπλήνα, από μειωμένη παραγωγή αιμοπεταλίων ή από αυξημένη καταστροφή αιμοπεταλίων.

Παγιδευμένα αιμοπετάλια: Ο σπλήνας είναι ένα μικρό όργανο περίπου στο μέγεθος της γροθιάς σας που βρίσκεται, ακριβώς, κάτω από τα πλευρά σας στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς σας. Κανονικά, ο σπλήνας σας καταπολεμά τις μολύνσεις και φιλτράρει τα ανεπιθύμητα υλικά από το αίμα σας. Ένας διογκωμένος σπλήνας, που μπορεί να προκληθεί από διάφορες διαταραχές, μπορεί να φιλοξενεί πάρα πολλά αιμοπετάλια, γεγονός που μειώνει τον αριθμό των αιμοπεταλίων στην κυκλοφορία.

Μειωμένη παραγωγή αιμοπεταλίων: Τα αιμοπετάλια παράγονται στον μυελό των οστών σας.

Παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την παραγωγή αιμοπεταλίων περιλαμβάνουν:

 • Λευχαιμία και άλλοι καρκίνοι
 • Μερικοί τύποι αναιμίας
 • Ιογενείς λοιμώξεις, όπως ηπατίτιδα C ή HIV και AIDS
 • Φάρμακα χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπεία
 • Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ

Αυξημένη καταστροφή των αιμοπεταλίων: Ορισμένες καταστάσεις μπορεί να αναγκάσουν το σώμα σας να καταναλώσει ή να καταστρέψει τα αιμοπετάλια πιο γρήγορα από ό,τι παράγονται, οδηγώντας σε έλλειψη αιμοπεταλίων στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Παραδείγματα είναι:

 • Εγκυμοσύνη. Η θρομβοπενία που προκαλείται από την εγκυμοσύνη είναι, συνήθως, ήπια και βελτιώνεται, αμέσως, μετά τον τοκετό.
 • Αυτοάνοση θρομβοπενία. Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, προκαλούν αυτόν τον τύπο θρομβοπενίας. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται κατά λάθος και καταστρέφει τα αιμοπετάλια. Εάν η ακριβής αιτία αυτής της κατάστασης δεν είναι γνωστή, ονομάζεται ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα. Αυτός ο τύπος επηρεάζει συχνότερα τα παιδιά.
 • Βακτήρια στο αίμα. Σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις που αφορούν το αίμα μπορούν να καταστρέψουν τα αιμοπετάλια.
 • Θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα. Αυτή είναι μια σπάνια πάθηση που εμφανίζεται όταν σχηματίζονται ξαφνικά μικροί θρόμβοι αίματος σε όλο το σώμα σας, καταναλώνοντας μεγάλο αριθμό αιμοπεταλίων.
 • Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Αυτή η σπάνια διαταραχή προκαλεί απότομη πτώση των αιμοπεταλίων, καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και βλάπτει τη λειτουργία των νεφρών.
 • Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των αιμοπεταλίων στο αίμα σας. Μερικές φορές, ένα φάρμακο μπερδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα και το αναγκάζει να καταστρέφει τα αιμοπετάλια. Παραδείγματα είναι η ηπαρίνη, η κινίνη, τα αντιβιοτικά που περιέχουν σουλφοναμίδες και αντισπασμωδικά.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΘΡΟΜΒΟΠΕΝΙΑΣ

Επικίνδυνη εσωτερική αιμορραγία μπορεί να συμβεί όταν ο αριθμός των αιμοπεταλίων σας πέσει κάτω από 10.000 αιμοπετάλια ανά μικρολίτρο. Αν και σπάνια, η σοβαρή θρομβοπενία μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΘΡΟΜΒΟΠΕΝΙΑΣ

Τα ακόλουθα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιοριστεί εάν έχετε θρομβοπενία:

 • Εξέταση αίματος. Μια πλήρης γενική εξέταση αίματος καθορίζει τον αριθμό των αιμοσφαιρίων, συμπεριλαμβανομένων των αιμοπεταλίων, σε ένα δείγμα του αίματός σας.
 • Φυσική εξέταση και πλήρες ιατρικό ιστορικό. Ο γιατρός σας θα ψάξει για σημεία αιμορραγίας κάτω από το δέρμα σας και θα αισθανθεί την κοιλιά σας για να δει εάν ο σπλήνας σας έχει διευρυνθεί. Θα σας ρωτήσει επίσης για ασθένειες που είχατε και τους τύπους φαρμάκων και συμπληρωμάτων που πήρατε πρόσφατα.
 • Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει άλλες εξετάσεις και ιατρικές διαδικασίες για να προσδιορίσει την αιτία της κατάστασής σας, ανάλογα με τα σημεία και τα συμπτώματά σας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΘΡΟΜΒΟΠΕΝΙΑΣ

Η θρομβοπενία μπορεί να διαρκέσει μέρες ή χρόνια. Τα άτομα με ήπια θρομβοπενία μπορεί να μη χρειάζονται θεραπεία. Για τα άτομα που χρειάζονται θεραπεία για τη θρομβοπενία, η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία και το πόσο σοβαρή είναι. Εάν η θρομβοπενία σας προκαλείται από μια υποκείμενη πάθηση ή ένα φάρμακο, η αντιμετώπιση αυτής της αιτίας μπορεί να τη θεραπεύσει. Για παράδειγμα, εάν έχετε θρομβοπενία που προκαλείται από ηπαρίνη, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα διαφορετικό φάρμακο για την αραίωση του αίματος.

Άλλες θεραπείες είναι:

 • Μεταγγίσεις αίματος ή αιμοπεταλίων. Εάν τα επίπεδα των αιμοπεταλίων σας είναι πολύ χαμηλά, ο γιατρός σας μπορεί να αντικαταστήσει το αίμα με μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αιμοπεταλίων. Καλύτερα να μη γίνονται, γιατί δημιουργούνται αντισώματα κατά των αιμοπεταλίων.
 • Φάρμακα. Εάν η κατάστασή σας σχετίζεται με πρόβλημα του ανοσοποιητικού συστήματος, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για την ενίσχυση του αριθμού των αιμοπεταλίων σας. Το φάρμακο πρώτης επιλογής μπορεί να είναι ένα κορτικοστεροειδές. Εάν αυτό δε λειτουργεί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ισχυρότερα φάρμακα για την καταστολή του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
 • Χειρουργική επέμβαση. Εάν άλλες θεραπείες δε βοηθήσουν, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του σπλήνα σας.
 • Ανταλλαγή πλάσματος. Η θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα μπορεί να οδηγήσει σε επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί ανταλλαγή πλάσματος.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΘΡΟΜΒΟΠΕΝΙΑΣ

Αποφύγετε δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραυματισμό. Ρωτήστε το γιατρό σας ποιες δραστηριότητες είναι ασφαλείς για εσάς. Τα αθλήματα επαφής, όπως η πυγμαχία, οι πολεμικές τέχνες και το ποδόσφαιρο, ενέχουν υψηλό κίνδυνο τραυματισμού.
Πίνετε αλκοόλ με μέτρο, αν όχι καθόλου. Το αλκοόλ επιβραδύνει την παραγωγή αιμοπεταλίων στο σώμα σας. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν είναι εντάξει να πίνετε αλκοόλ.
Να είστε προσεκτικοί με τα χημικά φάρμακα. Τα παυσίπονα, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη μπορούν να εμποδίσουν τη σωστή λειτουργία των αιμοπεταλίων.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη θρομβοπενία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη θρομβοπενία

Διαβάστε, επίσης,

Αλλογενής μετάγγιση αίματος

Υπότυποι Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων

Νόσος Kawasaki

Μεθοτρεξάτη

Everolimus

Καλά-Αζάρ

Προσοχή το Revlimid έχει πολλές παρενέργειες

Νόσος Gaucher

Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Mitomycin-C

Λευχαιμία τριχωτών κυττάρων

Εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς

Xρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία

Γιατί κάποιος παθαίνει λευχαιμία

Κλοπιδιγρέλη και ασπιρίνη

Αιμόπτυση

Μήπως τρέχει συχνά η μύτη σας αίμα;

Διάγνωση της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12

Οι απαραίτητες βιταμίνες για την θρόμβωση

Αιμορροφιλία

Κλοπιδογρέλη

Rivaroxaban σε επεμβάσεις ισχίου και γόνατος

Αιμορραγία στον καρκίνο

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θερίζουν οι καλοκαιρινές ιώσεις

Θερίζουν οι καλοκαιρινές ιώσεις. Πρόληψη και θεραπεία των καλοκαιρινών ιώσεων, για να μη σας χαλάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές. Καλοκαιρινές ιώσεις Θωρακίστε τον οργανισμό σας με βιταμίνες,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ