Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνικά θέματαΚοινωνίαΠώς να σώσετε τη σχέση σας

Πώς να σώσετε τη σχέση σας

Πώς να σώσετε τη σχέση σας. Είναι δύσκολο και οδυνηρό να παρακολουθείτε τη σχέση σας να αγωνίζεται να σωθεί και να προχωρά προς την αποτυχία.

Παρόλο που κάθε σχέση έχει τα πάνω και τα κάτω της, τα επιτυχημένα ζευγάρια έχουν μάθει πώς να διαχειρίζονται τα χτυπήματα και να συνεχίζουν την ερωτική τους ζωή. Παραμένουν εκεί και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τα περίπλοκα ζητήματα της καθημερινότητας.

Πολλοί, το κάνουν αυτό, διαβάζοντας βιβλία και άρθρα αυτοβοήθειας, παρακολουθώντας σεμινάρια, πηγαίνοντας σε συμβουλευτικές υπηρεσίες ή παρατηρώντας άλλα επιτυχημένα ζευγάρια. Όλα τα προβλήματα σχέσεων προέρχονται από την κακή επικοινωνία. Δε μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ή τη σύντροφό σας, ενώ κρατάτε το κινητό σας, παρακολουθείτε τηλεόραση ή ξεφυλλίζετε την ενότητα των αθλητικών ειδήσεων στην εφημερίδα.

Οι σχέσεις τελειώνουν για διάφορους λόγους. Μερικοί από αυτούς τους λόγους μπορεί να απαιτούν περισσότερη προσπάθεια και βοήθεια για να ξεπεραστούν, όπως σε περιπτώσεις όπου εμπλέκεται η απιστία. Ανάλογα με τα ζητήματα, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε εσείς και ο σύντροφός σας που θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να σώσουν μια αποτυχημένη σχέση. Εάν, αναγνωρίσετε εκ των προτέρων ποια μπορεί να είναι τα προβλήματα της σχέσης σας, θα έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να τα ξεπεράσετε.

Κλείστε ένα πραγματικό ραντεβού με το ή τη σύντροφό σας

Εάν ζείτε μαζί, βάλτε τα κινητά τηλέφωνα σε λειτουργία δόνησης, βάλτε τα παιδιά στο κρεβάτι και αφήστε το φωνητικό ταχυδρομείο να λαμβάνει τις κλήσεις σας.
Εάν δε μπορείτε να επικοινωνήσετε, χωρίς, να υψώσετε τις φωνές σας, πηγαίνετε σε ένα δημόσιο σημείο, όπως μια βιβλιοθήκη, ένα πάρκο ή ένα εστιατόριο, όπου θα ντρέπεστε αν κάποιος σας άκουγε να ουρλιάζετε.

Προσπαθήστε να μη διακόπτετε έως ότου ο σύντροφός σας τελειώσει την ομιλία του και μη χρησιμοποιείτε φράσεις, όπως «Εσύ πάντα…» ή «Ποτέ…». Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος για να δείξετε ότι ακούτε. Κουνήστε καταφατικά το κεφάλι για να καταλάβει ο άλλος ότι λαμβάνετε το μήνυμα και επαναδιατυπώστε, εάν χρειάζεται. Για παράδειγμα, πείτε, “Αυτό που σε ακούω να λες είναι ότι νιώθεις, σα να έχεις επωμιστεί περισσότερες δουλειές στο σπίτι, παρόλο που εργαζόμαστε και οι δύο”. Αν έχετε δίκιο, ο άλλος μπορεί να το επιβεβαιώσει. Αν όχι, μπορεί να φέρει τις αντιρρήσεις του με ωραίο τρόπο.

Μην εγκαταλείψετε το σεξ

Ακόμη και οι σύντροφοι που αγαπούν ο ένας τον άλλον μπορεί να είναι ανενεργοί σεξουαλικά. Η έλλειψη σεξουαλικής αυτογνωσίας και εκπαίδευσης επιδεινώνει αυτά τα προβλήματα. Αλλά, το σεξ είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που πρέπει να εγκαταλείψετε. Το σεξ σας φέρνει πιο κοντά, απελευθερώνει ορμόνες που βοηθούν το σώμα σας τόσο σωματικά όσο και πνευματικά και διατηρεί υγιή τη χημεία ενός ζευγαριού.

Καταστρώστε σχέδιο για να παρευρεθείτε σεξουαλικά

Κλείστε ραντεβού, αλλά όχι απαραίτητα το βράδυ που όλοι είναι κουρασμένοι. Ίσως, κατά τη διάρκεια του απογευματινού υπνάκου του μωρού το Σάββατο ή ένα γρήγορο ραντεβού… πριν τη δουλειά. Ζητήστε από φίλους ή συγγενείς να παίρνουν τα παιδιά κάθε δεύτερη Παρασκευή το βράδυ για ύπνο. Όταν το σεξ είναι προσχεδιασμένο, αυξάνει την προσμονή σας. Το να αλλάξετε, λίγο, τα σχέδια μπορεί, επίσης, να κάνει το σεξ πιο διασκεδαστικό. Γιατί να μην κάνετε σεξ στην κουζίνα ή δίπλα στη φωτιά ή όρθιοι στο διάδρομο. Εάν τα προβλήματα της σεξουαλικής σας σχέσης δε μπορούν να επιλυθούν συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο σεξοθεραπευτή για να σας βοηθήσει να τα αντιμετωπίσετε και να τα επιλύσετε.

Μάθετε να μην έχετε αντιδικίες για τα χρήματα

Τα οικονομικά προβλήματα μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη και πριν το γάμο ή το σύμφωνο συμβίωσης. Μπορούν να πηγάζουν, για παράδειγμα, από το υψηλό κόστος ενός γάμου. Τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν χρηματικά δεινά πρέπει να παίρνουν μια βαθιά ανάσα και να συζητούν σοβαρά για τα οικονομικά τους.

Να είστε ειλικρινείς σχετικά με την τρέχουσα οικονομική σας κατάσταση. Αφιερώστε έναν χρόνο που είναι βολικός και μη απειλητικός και για τους δυο σας. Αναγνωρίστε ότι ο ένας σύντροφος μπορεί να είναι αποταμιευτής και ο άλλος ξοδευτής. Κατανοήστε ότι υπάρχουν οφέλη και για τους δύο και συμφωνήστε να μαθαίνετε ο ένας από τις τάσεις του άλλου.

Μην κρύβετε έσοδα ή χρέη. Φέρτε στο τραπέζι τα χρηματοοικονομικά έγγραφα, τις αποδείξεις πληρωμής, τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, τα χρέη και τις επενδύσεις. Μην κατηγορείτε ο ένας τον άλλον. Κατασκευάστε έναν κοινό προϋπολογισμό που μπορεί να περιλαμβάνει κάποιες εξοικονομήσεις χρημάτων.

Αποφασίστε ποιο άτομο θα είναι υπεύθυνο για την πληρωμή των μηνιαίων λογαριασμών.
Επιτρέψτε σε κάθε άτομο να έχει ανεξαρτησία, διαθέτοντας χρήματα που θα δαπανηθούν κατά την κρίση του. Αποφασίστε για τους βραχυπρόθεσμους και τους μακροπρόθεσμους στόχους σας. Είναι εντάξει, να έχετε ατομικούς στόχους, αλλά θα πρέπει να έχετε και οικογενειακούς στόχους.

Μιλήστε για τη φροντίδα των γονιών σας, καθώς, γερνούν και πώς να σχεδιάσετε κατάλληλα τις οικονομικές τους ανάγκες εάν χρειαστεί.

Να μοιράζεστε τις δουλειές σπιτιού

Οι περισσότεροι εργάζονται εκτός σπιτιού και συχνά σε περισσότερες από μία εργασίες. Επομένως, είναι σημαντικό να μοιράζετε δίκαια την εργασία στο σπίτι. Να είστε οργανωμένοι και ξεκάθαροι για τις αντίστοιχες δουλειές σας στο σπίτι. Να είστε δίκαιοι για να μη δημιουργείται δυσαρέσκεια. Να είστε ανοιχτοί σε άλλες λύσεις. Αν και οι δύο μισείτε τις δουλειές του σπιτιού, ίσως, μπορείτε να αναζητήσετε μια υπηρεσία καθαριότητας. Αν σε έναν από εσάς αρέσουν οι δουλειές του σπιτιού, ο άλλος σύντροφος μπορεί να πλύνει τα ρούχα και την αυλή. Μπορείτε να είστε δημιουργικοί και να λαμβάνετε υπόψη τις προτιμήσεις σας, αρκεί να αισθάνεστε ικανοποιημένοι και οι δύο.

Κάντε τη σχέση σας προτεραιότητα

Αν θέλετε να συνεχίσετε τη σχέση σας κάντε ότι κάνατε όταν βγαίνατε τα πρώτα χρόνια ραντεβού.

 • Να δείχνετε εκτίμηση, να επαινείτε ο ένας τον άλλον, να επικοινωνείτε μεταξύ σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και έχετε ενδιαφέρον.
 • Να προγραμματίζετε ραντεβού για το βράδυ. Να το καταγράφετε στο ημερολόγιό σας, όπως θα κάνατε για οποιοδήποτε άλλο σημαντικό γεγονός στη ζωή σας.
 • Να σέβεστε ο ένας τον άλλον. Πείτε «ευχαριστώ» και «εκτιμώ…» Αυτό επιτρέπει στον σύντροφό σας να καταλάβει ότι έχει σημασία.

Μάθετε πώς να έρχεστε σε σύγκρουση

Οι περιστασιακές συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής. Μπορείτε να μειώσετε το θυμό και να ρίξετε μια ήρεμη ματιά στα υποκείμενα ζητήματα.

 • Εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να μάθετε να μαλώνετε με πιο ευγενικό τρόπο.
 • Συνειδητοποιήστε ότι δεν είστε θύμα. Είναι δική σας επιλογή αν θα αντιδράσετε και πώς θα αντιδράσετε.
 • Να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας. Όταν βρίσκεστε στη μέση μιας διαμάχης, τα σχόλιά σας προσανατολίζονται στην επίλυση της σύγκρουσης ή αναζητάτε ανταπόδοση; Εάν τα σχόλιά σας είναι κατηγορηματικά και προσβλητικά, είναι καλύτερο να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να αλλάξετε τη στρατηγική σας.
 • Αλλάξτε. Εάν συνεχίσετε να ανταποκρίνεστε με τον τρόπο που σας έφερε πόνο και δυστυχία στο παρελθόν, δε μπορείτε να περιμένετε διαφορετικό αποτέλεσμα αυτή τη φορά. Μόνο μια μικρή αλλαγή μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά. Μην προσπαθείτε, αμέσως, να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας πριν τελειώσει η ομιλία του συντρόφου σας, περιμένετε για λίγο. Θα εκπλαγείτε με το πώς μια τόσο μικρή αλλαγή στο ρυθμό μπορεί να αλλάξει ολόκληρο τον τόνο ενός επιχειρήματος.
 • Ζητήστε συγγνώμη όταν κάνετε λάθος. Σίγουρα, είναι δύσκολο, αλλά απλώς δοκιμάστε το και δείτε κάτι υπέροχο να συμβαίνει.
 • Δε μπορείτε να ελέγξετε τη συμπεριφορά κανενός άλλου. Ο μόνος υπεύθυνος, γι΄αυτά που λέτε και κάνετε είστε εσείς.

Να έχετε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο

Η εμπιστοσύνη είναι βασικό μέρος μιας σχέσης.

 • Να είστε συνεπής.
 • Να είστε στην ώρα σας.
 • Κάντε αυτό που λέτε ότι θα κάνετε.
 • Μη λέτε ψέματα στο ή στη σύντροφό σας ή σε άλλους.
 • Να είστε δίκαιοι, ακόμα και σε μια διαφωνία.
 • Να είστε ευαίσθητοι στα συναισθήματα του άλλου. Μπορείτε ακόμα να διαφωνήσετε, αλλά μην υποτιμάτε το πώς νιώθει ο σύντροφός σας.
 • Καλέστε όταν λέτε ότι θα το κάνετε.
 • Καλέστε να πείτε ότι θα είστε σπίτι αργά.
 • Μεταφέρετε το μερίδιο του φόρτου εργασίας που σας αναλογεί.
 • Μην αντιδράτε υπερβολικά όταν τα πράγματα πάνε στραβά.
 • Ποτέ μη λέτε πράγματα που δε μπορείτε να πάρετε πίσω.
 • Μη σκάβετε παλιές πληγές.
 • Σεβαστείτε τα όρια του συντρόφου σας.
 • Μη ζηλεύετε.
 • Να είστε καλός ακροατής.

Παρόλο που θα υπάρχουν πάντα προβλήματα σε μια σχέση, μπορείτε να κάνετε πράγματα για να τα ελαχιστοποιήσετε και γιατί όχι και να τα αποφύγετε εντελώς. Να είστε ρεαλιστές. Το να πιστεύετε ότι ο σύντροφός σας θα καλύψει όλες τις ανάγκες σας και θα μπορεί να τις καταλάβει, χωρίς να το ζητήσετε είναι εξωπραγματικό. Ζητήστε ό,τι χρειάζεστε απευθείας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το χιούμορ και μάθετε να αφήνεστε και να απολαμβάνετε ο ένας τον άλλον περισσότερο.

Τέλος, να είστε πρόθυμοι να εργαστείτε στη σχέση σας και να κοιτάξετε πραγματικά τι πρέπει να γίνει. Μη νομίζετε ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με κάποιον άλλο ή με κάποιαν άλλη. Αν δεν αντιμετωπίσετε τα προβλήματα, θα συνεχίσουν να υπάρχουν ανεξάρτητα από τη σχέση σας.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Διαβάστε, επίσης,

Φάρμακα που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση

Ευτυχία για γυναίκες και άντρες

Ο δρόμος της αλήθειας

Τα παιδιά τα ξέρουν όλα

Δώστε φροντίδα και πάρτε ευτυχία

Εσείς πόσο ευτυχισμένοι είστε;

Η ζωή είναι όμορφη

Μάθημα ζωής

H ζωή είναι όμορφη αν την κάνεις εσύ όμορφη

Αλλάξτε τον τρόπο που σκέφτεστε

Ξυπνήστε το παιδί μέσα σας

Σοφές συμβουλές

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του να είσαι ζωντανός και να ζεις αληθινά

Κάντε μόνο θετικές σκέψεις

Πόσο ευτυχισμένοι πρέπει να είμαστε;

Κάντε μια καινούρια αρχή

Δύσκολες εποχές και για επιτυχία και για ευτυχία

Η οικογένεια πρέπει να τρώει μαζί

Αισιοδοξία κι ευτυχία για να ζήσετε πολύ

Ο δρόμος για την ευτυχία

Ένας σύμβουλος μπορεί να σώσει το γάμο σας

emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ