Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑισθητική και υγείαΠαπούτσια που κάνουν κακό στα πόδια σας

Παπούτσια που κάνουν κακό στα πόδια σας

Παπούτσια που κάνουν κακό στα πόδια σας. Τα παπούτσια που δε δίνουν στα πόδια σας αρκετό χώρο και στήριξη, δε θα κολακεύουν και τα πόδια σας.

Σίγουρα αγαπάτε τα σέξι υποδήματα, αλλά αυτά τα άβολα παπούτσια δεν πονάνε απλά, αλλά προκαλούν και σοβαρή ζημιά στα πόδια σας. Η χρήση, ωστόσο, οποιουδήποτε είδους παπουτσιών, όχι μόνο αυτών με πολύ ψηλό τακούνι, θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στα κάτω άκρα σας.

Όταν ψάχνετε για παπούτσια, μερικές φορές, μπορείτε να καταλάβετε αν ένα ζευγάρι παπούτσια θα είναι άνετα, απλώς κοιτάζοντάς τα. Μπορείτε να κρίνετε από τι υλικά είναι φτιαγμένα, αν είναι στενά και πόσο μαλακά είναι τα πέλματα. Τα παπούτσια που δε δίνουν στα πόδια σας αρκετό χώρο, στήριξη ή αντικραδασμική προστασία δε θα έχουν καλή αίσθηση.

Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι ξοδεύετε τα χρήματά σας σε άνετα υποδήματα που κάνουν τα πόδια σας να αισθάνονται καλύτερα και όχι χειρότερα. Πριν αγοράσετε ένα ζευγάρι παπούτσια που υπόσχονται να θεραπεύσουν τον πόνο στην πλάτη και τα πόδια, κάντε λίγη έρευνα για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τη μεγαλύτερη άνεση και τον καλύτερο τρόπο ζωής.

Πάντα να δοκιμάζετε τα παπούτσια πριν τα αγοράσετε, ειδικά αν είναι μια μάρκα που δεν έχετε φορέσει ποτέ πριν. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο περπατώντας με ένα ζευγάρι παπούτσια για να δείτε πώς αισθάνονται τα πόδια σας, σας δίνει μια ιδέα για το πόσο καλά θα λειτουργήσουν για εσάς μακροπρόθεσμα.

Ψηλοτάκουνα παπούτσια

Είτε είναι ψηλά είτε όχι, αυτό το στυλ μπορεί να σας δώσει έναν οδυνηρό πόνο σα κόμπο στο πίσω μέρος της φτέρνας. Το άκαμπτο υλικό πιέζει μια περιοχή των οστών. Η πίεση οδηγεί σε φουσκάλες, οίδημα, θυλακίτιδα και πόνο στον αχίλλειο τένοντα. Ο πάγος, τα ορθωτικά πέλματα και τα μαξιλάρια φτέρνας μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο, μαζί με καλύτερα παπούτσια.

Θέση ποδιού

Τα εξαιρετικά ψηλά τακούνια πιέζουν τα πόδια σε μια θέση που ασκεί πίεση στη μπάλα του ποδιού. Η μεταταρσαλγία είναι μια επώδυνη φλεγμονή στη μπάλα του ποδιού σας. Η μπάλα του ποδιού σας είναι η περιοχή μεταξύ των ποδιών και της αψίδας. Σε αυτή την άρθρωση, τα μακρά οστά του μεταταρσίου συναντούν τα σησαμοειδή οστά σε σχήμα μπιζελιού και τα οστά των δακτύλων των ποδιών. Η υπερβολική πίεση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε αυτά τα οστά ή τα νεύρα που τα περιβάλλουν. Το χρόνιο στρες στα οστά των ποδιών μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάγματα.

Διαστρέμματα αστραγάλου

Όλα τα ψηλοτάκουνα ενισχύουν τον κίνδυνο διαστρέμματος αστραγάλου. Το πιο συνηθισμένο, είναι ένα πλάγιο διάστρεμμα, που συμβαίνει όταν κυλάτε στο εξωτερικό του ποδιού. Αυτό τεντώνει τους συνδέσμους του αστραγάλου πέρα ​​από το φυσιολογικό τους μήκος. Ένα σοβαρό διάστρεμμα μπορεί να σχίσει αυτούς τους συνδέσμους.

Φορέστε πιο χαμηλά παπούτσια

Η μετάβαση σε χαμηλότερα τακούνια θα σας βοηθήσει να αποφύγετε προβλήματα με τα οστά του μεταταρσίου. Όσο πιο χαμηλά τακούνια φοράτε, τόσο πιο φυσική θα είναι η θέση του ποδιού σας. Επιλέξτε τακούνια που δε ξεπερνούν τα 5 εκατοστά.

Οι καλύτερες γόβες

Πολλές γυναίκες είναι απρόθυμες να ανταλλάξουν το στυλ με την άνεση, αλλά μπορεί να μη χρειαστεί να διαλέξουν μεταξύ των δύο. Τα περισσότερα παπούτσια έχουν ενισχυμένα τακούνια, αθλητική κατασκευή και περισσότερο χώρο για τα δάχτυλα των ποδιών.

Γόβες στιλέτο

Αν και όλα τα ψηλοτάκουνα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, τα πολύ στενά τακούνια των γοβών στιλέτο, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, επειδή το βάρος εντοπίζεται με ακρίβεια σε μια μικρή περιοχή. Αυτό μπορεί να σας κάνει να ταλαντεύεστε σαν να περπατάτε σε ξυλοπόδαρα. Είναι πιο πιθανό να σκοντάψετε και να στραμπουλήξετε τον αστράγαλό σας.

Παπούτσια με πιο χοντρό τακούνι

Αυτά τα παπούτσια χειρίζονται το βάρος σας πιο ομοιόμορφα. Αυτό κάνει τα πόδια πολύ πιο σταθερά σε σύγκριση με τις γόβες στιλέτο. Αν και τα ψηλοτάκουνα παπούτσια με χοντρά τακούνια μπορούν ακόμα να ασκήσουν πίεση στην μπάλα του ποδιού σας, πιθανότατα θα είστε πιο σταθεροί και είναι λιγότερο πιθανό να πέσετε.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Μια ταινία ιστού που ονομάζεται πελματιαία περιτονία διατρέχει το κάτω μέρος του ποδιού. Τραβάει τη φτέρνα όταν περπατάτε και λειτουργεί καλύτερα με την κατάλληλη καμάρα στο πόδι σας. Το περπάτημα με αδύναμα παπούτσια, χωρίς καλή στήριξη της καμάρας, μπορεί να τεντωθεί υπερβολικά, να σκιστεί ή να προκληθεί φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης. Αυτή η συχνή πάθηση μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στη φτέρνα και η ανάπαυση των ποδιών παρέχει μόνο προσωρινή ανακούφιση.

Παπούτσια μπαλέτου

Δε θα έχετε υποστήριξη καμάρας από αυτά τα παπούτσια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο γόνατο, το ισχίο και την πλάτη. Η κακή στήριξη της καμάρας μπορεί, επίσης, να προκαλέσει πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Σαγιονάρες

Τα πόδια σας θα έχουν πολύ λίγη προστασία, επομένως κοψίματα και άλλοι τραυματισμοί στα πόδια αποτελούν κίνδυνο. Επιπλέον, πολλές σαγιονάρες δεν παρέχουν υποστήριξη της καμάρας. Όπως τα παπούτσια μπαλέτου, μπορούν να επιδεινώσουν την πελματιαία απονευρωσίτιδα και να προκαλέσουν προβλήματα στα γόνατα, τους γοφούς ή την πλάτη.

Ορθωτικά πέλματα

Αν σας αρέσει η εμφάνιση των παπουτσιών μπαλέτου, τα ορθωτικά πέλματα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του ήπιου πόνου στα πόδια. Τα μαξιλαράκια φτέρνας μπορούν να προσφέρουν, επιπλέον, απορρόφηση κραδασμών στα παπούτσια με ψηλά τακούνια. Και τα προσαρμοσμένα ορθωτικά πέλματα μπορούν να ανακουφίσουν μια ολόκληρη σειρά από πόνους και προβλήματα στα πόδια. Οι ποδολόγοι συνταγογραφούν αυτά τα ένθετα για να παρέχουν υποστήριξη της καμάρας και να μειώνουν την πίεση στις ευαίσθητες περιοχές.

Φλιπ Φλοπ ή Flip Flop παπούτσια

Η χοντρή σόλα κρατά το πόδι σας μακριά από το έδαφος και μακριά από τραυματισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κοψίματα. Και αυτός ο τύπος παπουτσιού δίνει πολύ καλή στήριξη στο τόξο του ποδιού.

Παπούτσια πλατφόρμες

Αυτό το στυλ τείνει να εμποδίζει τον τρόπο με τον οποίο το πόδι σας κινείται φυσικά όταν περπατάτε. Εάν η φτέρνα της πλατφόρμας είναι πολύ ψηλότερα από την περιοχή των δακτύλων, το παπούτσι ασκεί πίεση και στα οστά του μεταταρσίου.

Πιο επίπεδες πλατφόρμες παπούτσια

Τα πιο επίπεδα παπούτσια πλατφόρμες μπορεί να επιβαρύνουν λιγότερο τα πόδια σας. Αναζητήστε παπούτσια πλατφόρμες που είναι, σχεδόν, παράλληλες με το έδαφος. Αυτό θα μειώσει λίγο την πίεση στην μπάλα του ποδιού σας. Αλλά, η άκαμπτη σόλα μπορεί ακόμα να εμποδίζει τη φυσική σας κίνηση στο περπάτημα.

Παπούτσια με δάκτυλα

Είναι πολύ άβολα παπούτσια! Σφίγγουν ολόκληρο το μπροστινό μέρος του ποδιού σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στα νεύρα, κότσια, φουσκάλες και σφυροδακτυλία. Κάποιες γυναίκες αποκτούν, ακόμη και μώλωπες κάτω από τα νύχια των ποδιών τους από τη συνεχή πίεση. Το κότσι είναι ένα επώδυνο εξόγκωμα στη βάση του μεγάλου δακτύλου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αφύσικη κάμψη του δακτύλου. Σχηματίζεται, όταν ο ιστός ή το οστό στην άρθρωση βάσης μετατοπίζεται. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από χρόνια πίεσης και κίνησης. Τα παπούτσια με δάχτυλα μπορεί να προκαλέσουν κότσια.

Σφυροδακτυλία

Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια πιέζουν πολύ το σωματικό βάρος προς τα δάχτυλα των ποδιών και στη συνέχεια, τα σφίγγουν μεταξύ τους. Με την πάροδο του χρόνου, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η σφυροδακτυλία, με μη φυσιολογικές κάμψεις στις αρθρώσεις των δακτύλων που σταδιακά μπορεί να γίνουν άκαμπτες. Μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για να διορθώσετε τη σοβαρή σφυροδακτυλία. Ο συνωστισμός μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα στα δάχτυλα των ποδιών και να οδηγήσει σε επώδυνα κότσια και κάλους.

Τα παπούτσια καλύτερα να έχουν φαρδύ μπροστινό μέρος

Μη φοράτε παπούτσια με μυτερή μύτη και επιλέξτε κάτι πιο άνετο και πιο φαρδύ για τα πόδια σας. Μπορείτε, επίσης, να επιλέξετε ένα πιο μαλακό υλικό, αντί για σκληρό δέρμα. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της σφυροδακτυλίας και του πόνου.

Μη φοράτε λάθος μέγεθος παπούτσια

Εννέα στις 10 γυναίκες φορούν παπούτσια που είναι πολύ μικρά. Οι συνέπειες είναι κάλοι, φλύκταινες, κότσια και άλλα προβλήματα. Το συνεχές τρίψιμο μπορεί να ερεθίσει τις αρθρώσεις στο πόδι και να οδηγήσει σε αρθρίτιδα.

Μη διαλέγετε μινιμαλιστικά παπούτσια

Αυτά στοχεύουν να μιμηθούν τη φυσική αίσθηση και τη μηχανική του περπατήματος. Δεν υπάρχει ενσωματωμένο στήριγμα ή απορρόφηση κραδασμών. Και σε ορισμένες μάρκες, τα παπούτσια χωρίζουν τα δάχτυλα των ποδιών, εμποδίζοντας τη φυσική θέση περπατήματος των ποδιών σας.

Μετρήστε σωστά το νούμερο

Πριν αγοράσετε νέα παπούτσια, ζητήστε από έναν επαγγελματία να μετρήσει το μήκος και το πλάτος των ποδιών σας στο τέλος της ημέρας, ενώ είστε όρθιοι. Για ασυνήθιστη πλατυποδία ή ψηλές καμάρες, μπορεί να θέλετε να επισκεφτείτε έναν ποδίατρο. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να σας κάνουν πιο πιθανό να πάθετε οστεοαρθρίτιδα ή πελματιαία απονευρωσίτιδα. Η έγκαιρη θεραπεία και η χρήση των σωστών ειδών παπουτσιών θα βοηθήσει πολύ τα πόδια σας να παραμείνουν υγιή.

Για την υγεία των ποδιών σας βεβαιωθείτε ότι το παπούτσι λυγίζει, αλλά δεν είναι πολύ εύκαμπτο και ότι υπάρχει αρκετό στήριγμα της καμάρας. Όταν επιλέγετε τακούνια, ψάξτε για τακούνια που έχουν ύψος έως 5 εκατοστά.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το μυοσκελετικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το μυοσκελετικό σύστημα

Διαβάστε, επίσης,

Νιώθετε τα πόδια σας βαριά και κουρασμένα;

Σύγχρονη θεραπεία των παθήσεων του ποδιού

Διάγνωση ασθενειών από τα πόδια

H μεταταρσαλγία

Τι είναι το πελματογράφημα;

Πώς να διαλέγετε τα σωστά παπούτσια στα παιδιά σας

Οι παθήσεις των ποδιών που θεραπεύονται με ρεφλεξολογία

Πρησμένα πόδια

Πλατυποδία

Βιταμίνες για τα χέρια και τα πόδια

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΠώς να σώσετε τη σχέση σας
Επόμενο άρθροΤρύπημα μύτης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ