Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΚάταγμα πλευρών

Κάταγμα πλευρών

Κάταγμα πλευρών. Τα πλευρά σας βοηθούν στην προστασία των πνευμόνων σας και διαστέλλονται και συστέλλονται όταν αναπνέετε.

Ένα σπασμένο πλευρό είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός που συμβαίνει όταν ένα από τα οστά στα πλευρά σας σπάσει ή ραγίσει. Η πιο συχνή αιτία είναι το τραύμα στο στήθος, όπως από πτώση, τροχαίο ατύχημα ή πρόσκρουση κατά τη διάρκεια αθλημάτων επαφής.

Πολλά σπασμένα πλευρά μπορεί να είναι, απλώς, ραγισμένα. Αν και είναι επώδυνα, τα ραγισμένα πλευρά δεν είναι τόσο δυνητικά επικίνδυνα, όσο τα πλευρά που έχουν υποστεί κάταγμα. Μια οδοντωτή άκρη του σπασμένου οστού μπορεί να βλάψει τα κύρια αιμοφόρα αγγεία ή τα εσωτερικά όργανα, όπως οι πνεύμονες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σπασμένα πλευρά, συνήθως, επουλώνονται από μόνα τους σε έναν ή δύο μήνες. Ο επαρκής έλεγχος του πόνου είναι σημαντικός, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να αναπνέετε βαθιά και να αποφύγετε επιπλοκές στους πνεύμονες, όπως η πνευμονία.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΛΕΥΡΩΝ

Ο πόνος που σχετίζεται με ένα σπασμένο πλευρό, συνήθως, εμφανίζεται ή επιδεινώνεται όταν:

 • Πάρετε μια βαθιά ανάσα
 • Πιέσετε την τραυματισμένη περιοχή
 • Λυγίζετε ή στρίβετε το σώμα σας

Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν έχετε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο στην περιοχή των πλευρών σας που εμφανίζεται μετά από τραύμα ή εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στη βαθιά αναπνοή. Ζητήστε, αμέσως, ιατρική βοήθεια εάν αισθανθείτε πίεση, πληρότητα ή πόνο στο κέντρο του στήθους σας που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά ή πόνο που εκτείνεται πέρα ​​από το στήθος μέχρι τον ώμο ή το χέρι σας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν καρδιακή προσβολή.

ΑΙΤΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΛΕΥΡΩΝ

Τα σπασμένα πλευρά προκαλούνται, συνήθως, από άμεσες κρούσεις, όπως αυτές από τροχαία ατυχήματα, πτώσεις, κακοποίηση παιδιών ή αθλήματα επαφής. Τα πλευρά μπορεί, επίσης, να υποστούν κάταγμα από επαναλαμβανόμενο τραύμα από αθλήματα, όπως το γκολφ και την κωπηλασία ή από σοβαρό και παρατεταμένο βήχα.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΛΕΥΡΩΝ

Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο να σπάσετε μια πλευρά:

 • Οστεοπόρωση. Έχοντας αυτή την ασθένεια κατά την οποία τα οστά σας χάνουν την πυκνότητά τους σας κάνει πιο επιρρεπείς σε κάταγμα οστών.
 • Αθλητική συμμετοχή. Τα αθλήματα επαφής, όπως το χόκεϊ ή το ποδόσφαιρο, αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού στο στήθος σας.
 • Καρκινική βλάβη σε πλευρά. Μια καρκινική βλάβη μπορεί να αποδυναμώσει το οστό, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο σε κάταγμα.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΛΕΥΡΩΝ

Ένα σπασμένο πλευρό μπορεί να τραυματίσει αιμοφόρα αγγεία και εσωτερικά όργανα. Ο κίνδυνος αυξάνεται με τον αριθμό των σπασμένων πλευρών. Οι επιπλοκές ποικίλλουν ανάλογα με το ποια πλευρά σπάνε.

Οι πιθανές επιπλοκές είναι:

 • Διάτρηση αορτής. Ένα αιχμηρό άκρο ενός κατάγματος σε μία από τις τρεις πρώτες πλευρές στην κορυφή του θωρακικού σας κλωβού θα μπορούσε να προκαλέσει ρήξη της αορτής σας ή άλλου μεγάλου αιμοφόρου αγγείου.
 • Διάτρηση πνεύμονα. Το οδοντωτό άκρο μιας σπασμένης μεσαίας πλευράς μπορεί να τρυπήσει έναν πνεύμονα και να προκαλέσει κατάρρευσή του.
 • Διάτρηση σπλήνα, ήπατος ή νεφρού. Οι δύο κάτω πλευρές, σπάνια, σπάνε επειδή έχουν μεγαλύτερη ευελιξία από τις άνω και μεσαίες πλευρές, οι οποίες είναι αγκυρωμένες στο στέρνο. Αλλά αν σπάσετε μια κάτω πλευρά, τα σπασμένα άκρα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στη σπλήνα, το συκώτι ή το νεφρό σας.

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΛΕΥΡΩΝ

Τα ακόλουθα μέτρα μπορεί να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε το κάταγμα πλευρών:

 • Προστατέψτε τον εαυτό σας από αθλητικούς τραυματισμούς. Φοράτε προστατευτικό εξοπλισμό, όταν ασχολείστε με αθλήματα επαφής.
 • Μειώστε τον κίνδυνο πτώσεων στο σπίτι. Αφαιρέστε τα άχρηστα αντικείμενα από το δάπεδό σας, χρησιμοποιήστε ένα λαστιχένιο χαλάκι στο ντους, διατηρήστε το σπίτι σας καλά φωτισμένο και βάλτε αντιολισθητική βάση στα χαλιά.
 • Δυναμώστε τα οστά σας. Η λήψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου και βιταμίνης D στη διατροφή σας είναι σημαντική για τη διατήρηση γερών οστών. Επιδιώξτε, να λαμβάνετε, περίπου 1.200 mg ασβεστίου και 600 IU βιταμίνης D καθημερινά από τρόφιμα και συμπληρώματα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΛΕΥΡΩΝ

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα πιέσει απαλά τα πλευρά σας. Μπορεί, επίσης, να ακροαστεί τους πνεύμονές σας και να παρακολουθήσει τα πλευρά σας πώς κινούνται, καθώς, αναπνέετε.

Ο γιατρός σας, πιθανότατα, θα συνταγογραφήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες απεικονιστικές εξετάσεις:

 • Ακτινογραφία θώρακος. Χρησιμοποιώντας χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας, οι ακτίνες Χ κάνουν τα οστά ορατά. Αλλά, οι ακτινογραφίες, συχνά, έχουν προβλήματα στην αποκάλυψη φρέσκων καταγμάτων των πλευρών, ειδικά, εάν το οστό είναι απλώς ραγισμένο. Οι ακτινογραφίες είναι, επίσης, χρήσιμες στη διάγνωση ενός κατεστραμμένου πνεύμονα.
 • Αξονική τομογραφία θώρακος. Αυτή, συχνά, μπορεί να αποκαλύψει κατάγματα των πλευρών που μπορεί μην αναδεικνύονται στις ακτινογραφίες. Οι τραυματισμοί των μαλακών ιστών και των αιμοφόρων αγγείων διαπιστώνονται, επίσης, καλύτερα, στις αξονικές τομογραφίες. Αυτή η τεχνολογία λαμβάνει ακτίνες Χ από διάφορες γωνίες και τις συνδυάζει για να απεικονίσει τομές των εσωτερικών δομών του σώματός σας.
 • Μαγνητική τομογραφία θώρακος (MRI). Αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση των μαλακών ιστών και των οργάνων γύρω από τα πλευρά για να προσδιοριστεί εάν υπάρχει βλάβη. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην ανίχνευση πιο λεπτών καταγμάτων των πλευρών. Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί έναν ισχυρό μαγνήτη και ραδιοκύματα για την παραγωγή εικόνων.
 • Σπινθηρογράφημα οστών. Αυτή η τεχνική είναι καλή για την προβολή καταγμάτων λόγω στρες, όπου ένα οστό έχει ραγίσει μετά από επαναλαμβανόμενο τραύμα, όπως σε χρόνιες κρίσεις βήχα. Κατά τη διάρκεια μιας σάρωσης οστών, μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού εγχέεται στην κυκλοφορία του αίματός σας. Συλλέγεται στα οστά, ιδιαίτερα σε μέρη όπου ένα οστό επουλώνεται, και ανιχνεύεται από έναν σαρωτή. (καλύτερα να μη γίνεται)

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΛΕΥΡΩΝ

Τα περισσότερα σπασμένα πλευρά επουλώνονται μόνα τους μέσα σε έξι εβδομάδες. Ο τακτικός περιορισμός των δραστηριοτήτων και η τοποθέτηση παγοκύστεων στην περιοχή μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση και την ανακούφιση από τον πόνο.

ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΠΛΕΥΡΩΝ

Είναι σημαντικό, να επιτύχετε επαρκή ανακούφιση από τον πόνο, εάν πονάτε στη βαθιά αναπνοή, γιατί μπορεί να αναπτύξετε πνευμονία. Εάν τα από του στόματος φάρμακα δε βοηθούν αρκετά, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ενέσεις αναισθησίας γύρω από τα νεύρα που τροφοδοτούν τις πλευρές.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΛΕΥΡΩΝ

Μόλις, ο πόνος σας τεθεί υπό έλεγχο, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει ασκήσεις αναπνοής για να σας βοηθήσει να αναπνέετε πιο βαθιά, επειδή η ρηχή αναπνοή μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο να αναπτύξετε πνευμονία.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα κατάγματα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα κατάγματα

Διαβάστε, επίσης, 

Πώς να μετακινήσετε κάποιον με τραύμα στη ράχη ή στον αυχένα

Πώς θα κάνετε τα κόκαλά σας πιο δυνατά

Πρώτες βοήθειες σε κατάγματα

Εξάρθρημα ώμου

Papimi

Οι επικίνδυνες κακώσεις μετά από τραυματισμό

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ