Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΣούπα με κοτόπουλο και παρμεζάνα

Σούπα με κοτόπουλο και παρμεζάνα

Νόστιμη και υγιεινή σούπα με κοτόπουλο και παρμεζάνα

Σούπα με κοτόπουλο και παρμεζάνα

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «άσπρου κρέατος» θεωρείται ως μια από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό μας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ταυτόχρονα, έχει λιγότερα «κακά» λιπαρά (γνωστά και ως κορεσμένα) και χοληστερόλη σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Επιπρόσθετα, λόγω του χαμηλού κόστους αγοράς του αποτελεί μια οικονομική επιλογή που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι και τα διάφορα μέρη του κοτόπουλου διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε λίπος, με αποτέλεσμα το στήθος να αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το μπούτι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεΐνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

Σούπα με κοτόπουλο και παρμεζάνα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

1/3 φλιτζάνι έξτρα βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο

6 φιλέτα από βιολογικό μπούτι κοτόπουλου

1 βιολογικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 βιολογική μαραθόριζα, ψιλοκομμένη, τα φύλλα κρατημένα και ψιλοκομμένα

2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο

1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικοί μαραθόσποροι

1 φύλλο βιολογικής δάφνης

2 κονσέρβες βιολογικές ψιλοκομμένες ντομάτες

6 φλιτζάνια φρέσκος βιολογικός ζωμό κοτόπουλου

2 κουταλιές της σούπας ψιλοτριμμένη βιολογική παρμεζάνα, συν φλούδες παρμεζάνας

1/2 ματσάκι βιολογική μαντζουράνα, φύλλα μαζεμένα

2 φέτες βιολογικό ψωμί με προζύμι, αφαιρούνται οι κόρες, κόψτε λίγο να διαλυθεί η ψίχα

2 μπάλες βιολογικό τυρί burrata ή μοτσαρέλα

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώστε το κοτόπουλο και μαγειρέψτε, γυρίζοντας, για 6-7 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
  2. Αφαιρείτε και αφήνετε στην άκρη. Προσθέστε το κρεμμύδι, το μάραθο και το σκόρδο. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια προς χαμηλή. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 6 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τους σπόρους μάραθου και τη δάφνη και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 2 λεπτά ή μέχρι να μυρίσουν.
  3. Προσθέστε την ντομάτα και το ζωμό και αυξήστε τη φωτιά στο υψηλό. Αφήνετε να πάρει βράση και μετά επιστρέφετε το κοτόπουλο στο τηγάνι με τη φλούδα παρμεζάνας και τη μισή μαντζουράνα.
  4. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι να πήξει.
  5. Ζεσταίνετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τη ψίχα από το ψωμί με προζύμι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Ανακατεύετε με την τριμμένη παρμεζάνα και τα ψιλοκομμένα φύλλα μάραθου και προσθέτετε λίγο αλάτι. Αποσύρετε από τη φωτιά.
  6. Σερβίρετε τη σούπα με την ψίχα παρμεζάνας, το τυρί burrata και τα φύλλα μαντζουράνας.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Νόστιμη και υγιεινή σούπα με πράσα

Σούπα γλυκοπατάτας με κανέλα και καρύδια

Υγιεινή σούπα με ντομάτα και βασιλικό

Σούπα μινεστρόνε

Σούπα τσίλι με κιμά και λαχανικά

Υγιεινή και νόστιμη σούπα με σαλιγκάρια

Νόστιμη και υγιεινή μανιταρόσουπα

Υγιεινή σούπα λαχανικών

Κοτόσουπα

Ψαρόσουπα

Κρεατόσουπα

Σούπα με λαχανικά και ρύζι

Σούπα με λαχανικά για όσους είναι άρρωστοι

Σούπα με αρακά και πράσο

Κολοκυθόσουπα βελουτέ

Καροτόσουπα βελουτέ

Αφροδισιακή σούπα

Τα πιο νόστιμα γιουβαρλάκια

Σούπα για τον καρκίνο

Ρεβιθόσουπα

Τραχανάς

Κρεμμυδόσουπα

Κοτόσουπα για το κρύωμα

Δίαιτα με σούπες

Σούπα με ξινόχοντρο

Δίαιτα της φρουτόσουπας

Η δίαιτα της λαχανόσουπας

Κοτόσουπα με πιπεριές

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΚάταγμα πλευρών
Επόμενο άρθροΤρίξιμο δοντιών
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπανανιά

Συκιά

Αμπέλι

Καψικόν

Ανανάς

Νεραντζιά

Κακαόδεντρο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μπανανιά

Μπανανιά. Η μπανανιά, οι μπανάνες και και τα πολλά και πολύτιμα οφέλη τους για την Υγεία Η μπανανιά ή Μούσα ή Musa ανήκει στην οικογένεια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ