Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Ελικόνια

Η Ελικόνια ή Ελικώνια είναι ένα όμορφο καλλωπιστικό φυτό. Είναι χρήσιμο για τις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, του εντέρου, κατά του ίκτερου και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

H Heliconia, που προέρχεται από την ελληνική λέξη Ἑλικώνιος είναι ένα γένος ανθοφόρων φυτών της οικογένειας Heliconiaceae. Τα περισσότερα από τα περίπου 194 γνωστά είδη είναι εγγενή στην τροπική Αμερική, αλλά μερικά είναι αυτόχθονα σε ορισμένα νησιά του δυτικού Ειρηνικού και στο Maluku. Στα τροπικά δάση αυτών των περιοχών απαντώνται πολλά είδη Ελικόνιας. Τα περισσότερα είδη καταγράφονται είτε ως ευάλωτα είτε ως απειλούμενα είδη. Αρκετά είδη καλλιεργούνται ευρέως ως καλλωπιστικά, και μερικά πολιτογραφούνται στη Φλόριντα, την Γκάμπια και την Ταϊλάνδη. Αυτά τα φυτά αναφέρονται, επίσης, απλώς ως “ελικονίες ή ελκόνιες”.

Η Ελικόνια ή Ελικώνια ή Heliconia sp. ή Parrot heliconia ή parrot’s beak ή parakeet flower ή parrot’s flower ή parrot’s plantain ή false bird of paradise ανήκει στην Οικογένεια Heliconiaceae

Ιδιαίτερης ομορφιάς και καλλωπιστικής αξίας ανθοφόρο φυτό με ιδιόμορφου σχηματισμού λουλούδια. Η πιο συχνή είναι η πορτοκαλί ποικιλία του φυτού, όμως, θα βρείτε, την ποικιλία “Pink blush” με λουλούδια σε ροζ και κίτρινες αποχρώσεις, τα οποία παρομοιάζονται με λοφία ή ράμφος παπαγάλου.

Heliconia Pink Blush

Το φυτό ανθοφορεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κι απαιτεί ημισκιερές θέσεις φύτευσης και γόνιμο έδαφος με πολύ καλή αποστράγγιση.

Τα λουλούδια του μπορείτε να τα κόψετε και να τα διατηρήσετε σε βάζο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγχέεται με το φυτό “πουλί του παραδείσου” ή “παραδείσιο πουλί ή Στρελίτσια” αλλά αποτελούν τελείως διαφορετικής οικογένειας φυτά.

Το φυτό κατάγεται από τη Νότια Αμερική, αλλά το όνομα του, άγνωστο πώς, αντλείται από το όρος Ελικώνα του νομού Βοιωτίας, τόπο κατοικίας των εννέα Μουσών, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία.

Στο γένος φυτών που περιλαμβάνει τις ελικόνιες αποδίδονται και θεραπευτικές ιδιότητες σε διάφορα είδη αυτών

Heliconia laneana

Ιατρικές Χρήσεις Ελικόνιας

Έχει θεραπευτική δράση ενάντια των παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής, του εντέρου, κατά του ίκτερου και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Τους αποδίδονται, επίσης, στυπτικές, διουρητικές κι εκτρωτικές ιδιότητες.

Άλλες χρήσεις του φυτού ήταν η κατασκευή σκεπών στα παραδοσιακά, φτωχικά καταλύματα, η κατασκευή χαρτιού από τις ίνες των φυτών, αλλά ακόμη και για το τύλιγμα των τροφίμων, για προστασία, μέσα στα φύλλα των φυτών.

Τα καλύτερα βότανα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

Heliconia acuminata

Διαβάστε, επίσης,

Φυτά που τα φυτεύετε μια φορά και τα έχετε για πάντα

Βασιλικός το βότανο του καλοκαιριού

Λίτσι

Ακτινίδια

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ανανά

Lycopodium Clavatum

Αφροδισιακά τρόφιμα και βότανα

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΑιμορραγία από το αυτί
Επόμενο άρθροΚακαόδεντρο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ασύρματος έξυπνος επίδεσμος για την επούλωση χρόνιων πληγών

Ασύρματος έξυπνος επίδεσμος για την επούλωση χρόνιων πληγών. Ταχύτερη επούλωση των πληγών με έναν έξυπνο ηλεκτρονικό επίδεσμο Ο ασύρματος έξυπνος επίδεσμος παρακολουθεί την επούλωση πληγών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ