Κακαόδεντρο. Το κακάο είναι υπερτροφή και τροφή των Θεών κι έχει πολλά οφέλη για την υγεία.
Το Theobroma cacao ή κακαόδεντρο είναι ένα μικρό (6–12 m ύψος) αειθαλές δέντρο που ανήκει στην οικογένεια Malvaceae. Οι σπόροι του, οι κόκκοι κακάο, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή: λικέρ σοκολάτας, κακάο, βούτυρο κακάο και σοκολάτας. Ο μεγαλύτερος παραγωγός κόκκων κακάο το 2018 ήταν η Ακτή Ελεφαντοστού, με 2,2 εκατομμύρια τόνους. Το όνομα του γένους, Theobroma, προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις θεός (theos), που σημαίνει «θεός» και βρῶμα (broma), που σημαίνει «τροφή». Η κυριολεκτική σημασία είναι τροφή των θεών.
Το κακάο είναι υπερτροφή. Οι υπερτροφές περιέχουν σημαντικά υψηλότερες ποσότητες αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μέταλλα που τονώνουν την υγεία, έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και καταπολεμούν τις ασθένειες.
Το ακατέργαστο κακάο είναι, κάπως, διαφορετικό από το κοινό «κακάο». Το ακατέργαστο κακάο αναφέρεται στο δέντρο Theobroma Cacao από το οποίο προέρχεται το κακάο και χρησιμοποιείται όταν αναφέρεται σε μη επεξεργασμένες εκδόσεις των κόκκων κακάο.
Η σκόνη κακάο και η σοκολάτα έχουν υποστεί χημική επεξεργασία και καβούρδισμα, γεγονός που καταστρέφει μια μεγάλη ποσότητα από τα αντιοξειδωτικά και τις φλαβανόλες. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μεταξύ 60% και 90% των αρχικών αντιοξειδωτικών στο κακάο χάνονται μέσω της επεξεργασίας. Η επεξεργασία αναπτύχθηκε αρχικά στις αρχές του 19ου αιώνα για να μειώσει την πίκρα, να σκουράνει το χρώμα και να δημιουργήσει μια πιο απαλή γεύση στη σοκολάτα, αλλά, δυστυχώς, κατέστρεφε και τα θρεπτικά συστατικά.
Το μη βιολογικό κακάο (και η μη βιολογική σοκολάτα), επίσης, υπόκειται σε έντονη επεξεργασία με τοξικά φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες και μπορεί να περιέχει γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.
Πάνω από το 70% του κακάο καλλιεργείται από κοινότητες που αμείβονται με χαμηλό μισθό που η φτώχεια είναι ευρέως διαδεδομένη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται σκλάβοι παιδιά που αναγκάζονται να συμμετάσχουν σε επικίνδυνες εργασίες, όπως η χρήση μαχαιριών και η εφαρμογή τοξικών φυτοφαρμάκων.
Το ακατέργαστο βιολογικό κακάο έχει άφθονα οφέλη, ώστε να μπορείτε να το προσθέσετε στη διατροφή σας χωρίς ενοχές.

Τα οφέλη στην υγεία από το ακατέργαστο βιολογικό κακάο
- Έχει πολλά αντιοξειδωτικά
Το ακατέργαστο βιολογικό κακάο έχει πολλά αντιοξειδωτικά (ORAC 98.000 ανά 100 γραμμάρια. Η βαθμολογία ORAC μετρά την ικανότητα των αντιοξειδωτικών να απορροφούν τις ελεύθερες ρίζες (που προέρχονται από τη ρύπανση και τις τοξίνες στο περιβάλλον μας), οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και τους ιστούς και μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος.
- Είναι καλή πηγή σιδήρου
Αν ακολουθείτε μια βίγκαν ή χορτοφαγική διατροφή και πρέπει να λάβετε συμπληρωματικά σίδηρο, το κακάο είναι η υψηλότερη φυτική πηγή σιδήρου που είναι γνωστή στον άνθρωπο, με 13,9 mg ανά 100 γραμμάρια. Αυτή η ποσότητα συγκρίνεται με αυτή από το βόειο κρέας, το αρνί (2,5 mg) και το σπανάκι (3,6 mg). Αν και μπορεί να μην τρώτε 100 γραμμάρια κακάο σε μία δόση, είναι μια αξιοθαύμαστη προσθήκη σιδήρου στη διατροφή σας. Σημειώστε ότι ο σίδηρος στο κακάο δεν είναι αιμικός (όπως και όλος ο σίδηρος φυτικής προέλευσης), οπότε για να έχετε τα μέγιστα οφέλη θα θέλετε να τον συνδυάσετε με λίγη βιταμίνη C. Να τρώτε πορτοκάλια, ακτινίδια, υπερτροφές όπως το gubinge ή το camu camu (που έχουν 40 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια).
- Έχει πολύ μαγνήσιο για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου
Το ακατέργαστο βιολογικό κακάο είναι, επίσης, μια από τις καλύτερες φυτικές πηγές μαγνησίου, του πιο ανεπαρκούς μετάλλου στο δυτικό κόσμο. Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς και βοηθά στη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια, επιτρέποντας στον εγκέφαλό σας να λειτουργεί σωστά.
- Έχει περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα
Το ακατέργαστο βιολογικό κακάο έχει περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα 160mg ανά 100g έναντι 125mg ανά 100ml γάλακτος.
- Ανεβάζει τη διάθεση και είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό
Το κακάο είναι μια εξαιρετική πηγή τεσσάρων επιστημονικά αποδεδειγμένων χημικών ουσιών – σεροτονίνης, τρυπτοφάνης, τυροσίνης και φαινυλαιθυλαμίνης. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές σχετίζονται με την ευεξία, την ευτυχία και μπορούν ακόμη και να ανακουφίσουν από την κατάθλιψη.

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ακατέργαστο βιολογικό κακάο
- Παρασκευάστε ένα ζεστό ή κρύο σοκολατένιο γάλα
Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ακατέργαστη σκόνη κακάο σε μια κούπα ζεστό ή κρύο γάλα καλύτερα εναλλακτικό και προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι yacon ή σιρόπι αγαύης ή ζάχαρη καρύδας ή σιρόπι σφενδάμου.
- Smoothie
Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ακατέργαστη σκόνη κακάο στο smoothie.
- Μπάρες
Πάρτε μια ράβδο ακατέργαστης βιολογικής σοκολάτας, σπάστε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε με μερικούς βιολογικούς ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα ή με τσάι από βότανα.
- Φτιάξτε μια απολαυστική υγιεινή τάρτα με βατόμουρο και σοκολάτα
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,
Πώς δρα η καφεΐνη στον οργανισμό σας
Τροφές που δεν πρέπει να τρώει ο σκύλος σας
Σοκολατόπιτα με φυστικοβούτυρο
Είναι υγιεινό το ρόφημα σοκολάτας;
Η καθημερινή διατροφή των καρκινοπαθών
Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά
Η αυθεντική σοκολάτα έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία
Αφρόλουτρο σοκολάτα και φράουλα
Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά τρόφιμα με υγιεινά
Τροφές που δεν πρέπει να δίνετε στο σκύλο σας
Τι μπορεί να πάθει ένας σκύλος αν φάει σοκολάτα
Οι καλύτερες αντικαρκινικές τροφές
Οικολογική οδοντόκρεμα από σοκολάτα
Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές