Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ερυθρίνα

Ερυθρίνα. Τα οφέλη στην Υγεία από την Ερυθρίνα είναι πολλά και οφείλονται στα φλαβονοειδή και ισοφλαβονοειδή που περιέχει.

Η ερυθρίνα ή ερυθρίνη ή Erythrina ή crista-galli ή λειρί του κόκορα είναι γένος δένδρων της οικογένειας των φασολιών, τα Χεδρωπά. Υπάρχουν περίπου 130 διαφορετικά είδη τα οποία ευδοκιμούν παγκοσμίως, κυρίως, στις τροπικές περιοχές. Το ύψος της Ερυθρίνας μπορεί να φτάσει ακόμη και τα τριάντα μέτρα, ενώ η ονομασία του προκύπτει από την ελληνική λέξη ερυθρóς (erythros) και χαρακτηρίζει το κόκκινο χρώμα του άνθους του.

Η Ερυθρίνα είναι μικρό, ανθοφόρο, φυλλοβόλο, αγκαθωτό δέντρο με πράσινα, σύνθετα φύλλα, αποτελούμενα από τρία ωοειδή και οξύληκτα φυλλάρια το καθένα. Ανθοφορεί από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα μέσα φθινοπώρου με εντυπωσιακά, επάκρια κόκκινα άνθη, σε βοτρυώδεις ταξιανθίες, που στη συνέχεια μετατρέπονται σε καρπό, σαν καρπός οσπρίων, που περικλείει τους σπόρους. Προτιμά τις ηλιόλουστες και προστατευμένες από τους ισχυρούς ανέμου θέσεις φύτευσης, κατά την περίοδο της ανθοφορίας της απαιτεί τακτικά ποτίσματα και λίπανση, ενώ δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις.

Η Ερυθρίνα είναι ενδημική στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Το λουλούδι του δέντρου αποτελεί το εθνικό λουλούδι της Αργεντινής και της Ουρουγουάης και ολόκληρο το δέντρο αποτελεί το επίσημο δέντρο του Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας.

Οι σπόροι από μερικά είδη του γένους Erythrina παρουσιάζουν φαρμακευτικές ιδιότητες κι υπάρχουν αναφορές ότι χρησιμοποιήθηκαν από τους ιθαγενείς του Αμαζονίου, ενώ άλλα υποείδη αναφέρονται ότι είναι δηλητηριώδη. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται, επίσης, για την κατασκευή κοσμημάτων ως χάντρες.

Χρήσιμα μέρη της Ερυθρίνας

Η Ερυθρίνα είναι ένα πολύ γνωστό παραδοσιακό φαρμακευτικό φυτό και όλα τα μέρη του φυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αν και η ρίζα και ο φλοιός του χρησιμοποιούνται συχνότερα

Χρήσιμες θρεπτικές ενώσεις της Ερυθρίνας

Αρκετές ενώσεις, ιδιαίτερα φλαβονοειδή και ισοφλαβονοειδή, έχουν απομονωθεί από τον φλοιό της ρίζας.

Ιατρικές χρήσεις της Ερυθρίνας

Η Ερυθρίνα έχει ευρέως φάσματος αντιμικροβιακή δράση

Το ακατέργαστο εκχύλισμα του φλοιού της ρίζας και του στελέχους έχει δράση εναντίον του Plasmodium falciparum ακόμη και σε ανθεκτικά στη χλωροκίνη στελέχη.

Ο φλοιός χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των δαγκωμάτων φιδιού, της ελονοσίας, των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, όπως η σύφιλη και η γονόρροια, η αμοιβάδωση, η ελεφαντίαση, ο βήχας, η φλεγμονή του ήπατος, ο στομαχόπονος, ο κολικός και η ιλαρά.

Ο χυμός του φλοιού πίνεται ως ανθελμινθικός.

Με εξωτερική χρήση, ο καβουρδισμένος και κονιοποιημένος φλοιός εφαρμόζεται σε εγκαύματα, έλκη και πρηξίματα.

Το υγρό από τον θρυμματισμένο φλοιό των πράσινων στελεχών χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επιπεφυκίτιδας που προκαλείται από Chlamydia trachomatis (τράχωμα).

Οι ρίζες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πεπτικών ελκών, επιληψίας, ελονοσίας, βλεννορραγίας και σχιστοσωμίασης.

Τα άνθη χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της δυσεντερίας.

Ένα έκχυμα του άνθους πίνεται ως εκτρωτικό και εφαρμόζεται εξωτερικά για τη θεραπεία του πόνου στο αυτί.

Ένα αφέψημα φύλλων χρησιμεύει ως εμετικό.

Τα φύλλα λαμβάνονται για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους και της διάρροιας.

Τα φύλλα εφαρμόζονται εξωτερικά σε πληγές και επώδυνες αρθρώσεις.

Τα εκχυλίσματα φρούτων λαμβάνονται για τη θεραπεία του άσθματος και της μηνιγγίτιδας.

Οι σπόροι είναι δημοφιλείς για την κατασκευή κοσμημάτων.

Ο φλοιός χρησιμοποιείται μερικές φορές ως καφέ βαφή για υφάσματα.

Από το χυμό λαμβάνεται μια κόκκινη βαφή.

Όταν καταστραφεί, το δέντρο αποπνέει έναν καφέ, κολλώδη χυμό.

Ο φελλός από το φλοιό χρησιμοποιείται για δίχτυα αλιείας.

Το γκριζωπό λευκό ξύλο μερικές φορές έχει αποχρώσεις του κόκκινου. Το ξύλο είναι ελαφρύ σε βάρος, μαλακό, δεν είναι ανθεκτικό, είναι επιρρεπές σε προσβολές μυκήτων, αν και είναι μέτρια ανθεκτικό στους τερμίτες. Το ξύλο χρησιμοποιείται, συνήθως, για την κατασκευή σκαμνιών, τυμπάνων, κονιαμάτων, κυψελών, λαβών εργαλείων, φρένων και φελλών για δίχτυα ψαρέματος, και μερικές φορές, επίσης, στην κατασκευή σπιτιών. Το ξύλο από τις ρίζες χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαστουνιών. Το ξύλο χρησιμεύει ως καυσόξυλα. Σιγοκαίει εύκολα χωρίς να φλέγεται και για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τα καλύτερα βότανα για την Υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Υπερχολερυθριναιμία νεογνική

Καρκίνος ήπατος

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ