Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τρούφα

Τρούφα. Τέσσερα είδη τρούφας ευδοκιμούν στην Ελλάδα. Γίνεται και καλλιέργεια τρούφας που είναι δύσκολη, αλλά πολύ αποδοτική.

Η τρούφα ή tartufo ή truffle είναι ένα σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού, που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες ορισμένων ειδών δένδρων ή και θάμνων. Οι τρούφες είναι οι καρποφορίες υπόγειων μυκήτων του γένους Tuber ή Ασκομύκητες και Terfezia. Έχει σχήμα κονδύλου, μεγέθους 2-7 εκατοστών κι έχουν γκριζόμαυρο έως ωχρόλευκο χρώμα και παράγεται μέσα στο έδαφος σε βάθος 6-15 περίπου εκατοστών. Η υπόγεια καρποφορία των τρουφών θεωρείται ότι οφείλεται στην προσαρμογή τους στις δασικές πυρκαγιές, ξηρές ή εποχές παγετού στις οποίες τα υπέργεια μανιτάρια θα ήταν εκτεθειμένα (προσαρμογή).

Όπως, όλοι οι μύκητες είναι ετερότροφοι οργανισμοί και έτσι δε μπορούν να συνθέσουν ουσίες απαραίτητες για την επιβίωση τους. Για να αντιμετωπίσουν αυτή την έλλειψη προσκολλώνται σε μερικούς τύπους φυτών (δέντρα και θάμνους), δημιουργώντας μια σχέση ονομαζόμενη «μυκορριζική συμβίωση», από την οποία ωφελούνται και τα δύο μέρη. Η συμβίωση πραγματοποιείται τόσο σε ξυλώδη και σε ποώδη φυτά, κυρίως, με συγκεκριμένα δασικά είδη όπως ο καρπίνος, ο κέδρος, η φουντουκιά, το πεύκο, η λεύκα, ο δρυς, η ιτιά και η φλαμουριά.

Στα βουνά και στα δάση μπορείτε να αναζητήσετε τρούφα με τη βοήθεια σκυλιών ή θηλυκών χοιριδίων που είναι εκπαιδευμένα να αναγνωρίζουν την τρούφα. Στην Ελλάδα υπάρχει, σχεδόν, παντού, άγρια τρούφα. Στην Πάρνηθα, στην Ήπειρο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά Ελλάδα, στην Κόρινθο, στην Κρήτη, στη Σπάρτη κ.ά.

Τα είδη τρούφας

Τα είδη άγριας τρούφας που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα είναι τα εξής:

Οίδημα του μπορχ (tuber borchii)
Καλοκαιρινή τρούφα (Tuber aestivum)
Λευκή τρούφα η πολύτιμη (Tuber magnatum)
Μαύρη χειμερινή (Tuber brumale)

Αναφέρεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν άλλα 3 είδη τρούφας

Η τρούφα σήμερα καλλιεργείται, αλλά απαιτούνται 7 χρόνια για να αποδώσει η καλλιέργεια

Υπάρχουν αρκετά προϊόντα τρούφας στην αγορά

Η τρούφα προσκολλάται στο φυτό με μια φυτική δομή, που ονομάζεται μυκήλιο. Οι μυκηλιακές υφές αυτών των μυκήτων περιβάλλουν τα λεπτά ριζικά τριχίδια των φυτών και απομυζούν από αυτά, κυρίως, υδατάνθρακες ενώ οι ρίζες των φυτών ευεργετούνται ως προς την αύξηση της ικανότητάς τους να προσροφούν νερό από το έδαφος, αζωτούχες ουσίες και στοιχεία όπως κάλιο, φώσφορο, σίδηρο καθώς και ιχνοστοιχεία. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν έως και 100 μέτρα μυκηλιακών υφών σε ένα κουταλάκι εδάφους από ένα υγιές δάσος.

Η τρούφα σχηματίζεται κάτω από το έδαφος πάνω στη ρίζα του συμβιούντος φυτού. Έχει μορφή στρογγυλή περισσότερο ή λιγότερο ανώμαλη, με μέγεθός που ποικίλλει από τις διαστάσεις ενός μπιζελιού σε εκείνη ενός πορτοκαλιού. Εξωτερικά καλύπτεται από φλοιό που ονομάζεται «περίδιο», το εσωτερικό, που ονομάζεται «σάρκα του καρπού ή βώλος», περιέχει εκατομμύρια «σπόρους», που εκτελούν την αναπαραγωγική λειτουργία. Κάθε είδος τρούφας περιέχει σπόρους διαφορετικών χρωμάτων και διαστάσεων. Μέσω της βοήθειας ενός μικροσκοπίου, η ταξινόμηση των ειδών είναι σχετικά εύκολη. Με την βλάστηση των σπόρων δημιουργείται το μυκήλιο, το οποίο, εκτός του ότι συνδέει το φυτό με τον μύκητα, εισχωρεί στα φυτά, “μολύνοντας” τις νέες ρίζες που βρίσκονται στο έδαφος. Κατά την ωριμότητα, κάθε είδος τρούφας εκπέμπει τη δική του οσμή και για το λόγο αυτό ένας εκπαιδευμένος σκύλος είναι σε θέση να προσδιορίσει την θέση της τρούφας, η οποία συλλέγεται από τον εμπειρογνώμονα τρουφών.

Η γαστρονομική και θρεπτική του αξία κάνουν αυτόν τον μύκητα ένα από τα πλέον περιζήτητα εδέσματα παγκοσμίως.

Του αποδίδονται, επίσης, θεραπευτικές δράσεις κατά των μυϊκών και αρθριτικών πόνων και των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Κυρίως, όμως, του αποδίδονται ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες.

Ωμές, οι τρούφες μπαίνουν στο τέλος του μαγειρέματος, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες ή τριμμένες και συνοδεύουν ομελέτες, ριζότο, ζυμαρικά και ψητά, ενώ μαγειρεμένες ταιριάζουν πολύ σε σάλτσες με βάση την κρέμα, το λευκό κρασί και τη σαμπάνια.

Ριζότο με μαύρη ή λευκή τρούφα

ΥΛΙΚΑ

1 φρέσκια τρούφα

1 μεγάλο βιολογικό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

4 κούπες βιολογικό ρύζι για ριζότο

1 κουταλιά της σούπας βιολογικό βούτυρο

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

3 φλιτζάνια φρέσκος βιολογικός ζωμός κρέατος

Τριμμένη βιολογική παρμεζάνα

Αλάτι ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε μέχρι να πάρει χρώμα.

Προσθέτετε το ζωμό εκτός μισού φλιτζανιού και ανακατεύετε.

Όταν το υγρό απορροφηθεί προσθέτετε τον υπόλοιπο ζωμό, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζετε το ανακάτεμα.

Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Προσθέτετε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύετε ξανά.

Τρίβετε την τρούφα σε φλοίδες και σερβίρετε.

Αν θέλετε προσθέτετε φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι.

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Μανιτάρια

Εστιατόρια που σερβίρουν βιολογικά πιάτα

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ