Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιατροφήΚοστίζει περισσότερο η υγιεινή διατροφή;

Κοστίζει περισσότερο η υγιεινή διατροφή;

Κοστίζει περισσότερο η υγιεινή διατροφή; Η αλήθεια είναι ότι η υγιεινή διατροφή έχει μικρότερο κόστος, αλλά και πολλά οφέλη για την υγεία μας

Οι αποφάσεις σχετικά με τις επιλογές τροφίμων βασίζονται σε διάφορους παράγοντες, όπως το κόστος, η γεύση, η ευκολία χρήσης και η διαθεσιμότητα.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα θρεπτικά τρόφιμα κοστίζουν περισσότερο από τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και χαμηλά σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων, οι άνθρωποι μπορεί να επιλέγουν λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα όταν ψωνίζουν, με αποτέλεσμα λιγότερο υγιεινά γεύματα και σνακ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, επειδή οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και υγιή λίπη έχουν βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις, μεταξύ άλλων.

Το κόστος της υγιεινής διατροφής και οι στρατηγικές για να κάνουμε την υγιεινή διατροφή πιο προσιτή, τώρα που η ακρίβεια στην Ελλάδα είναι αφόρητη για την τσέπη μας.

Κόστος κατανάλωσης θρεπτικών τροφών

Συστάσεις για υγιεινή διατροφή με χαμηλό κόστος:

Γεμίστε το μισό πιάτο σας με μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών
Προτιμήστε τα δημητριακά ολικής αλέσεως
Καταναλώστε γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά
Τρώτε υγιεινά λίπη
Τρώτε βιολογικά κρέατα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και σόγια
Περιορίστε την ποσότητα των προστιθέμενων σακχάρων, αλατιού και κορεσμένων λιπαρών

Δυστυχώς, αυτές οι συστάσεις είναι πιο εύκολο να ειπωθούν παρά να γίνουν. Στην πραγματικότητα, πολύ πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να τρώμε υγιεινά τρόφιμα με περιορισμένο προϋπολογισμό τροφίμων. Ο πιο συνηθισμένος λόγος που οι άνθρωποι αναφέρουν ότι δεν τρώνε πιο θρεπτικά τρόφιμα είναι η πεποίθηση ότι τα υγιεινά τρόφιμα κοστίζουν περισσότερο από τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι, συνήθως, λιγότερο θρεπτικά συστατικά.

Η υγιεινή διατροφή κοστίζει πραγματικά περισσότερο;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι περίπλοκη.

Εάν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας, πρέπει να λαμβάνετε υπόψη το κόστος ανά θρεπτική αξία των διατροφικών σας επιλογών. Οι γλυκοπατάτες, οι χυμοί και οι σούπες ντομάτας, οι απλές πατάτες, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η κολοκύθα και τα ξερά φασόλια παρέχουν τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Όταν εξετάζετε το κόστος των τροφίμων από αυτή την οπτική γωνία, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών τροφίμων, ειδικά φρούτων και λαχανικών που μπορούν να ενσωματωθούν σε μια δίαιτα με χαμηλότερο κόστος.

Κόστος μη κατανάλωσης θρεπτικών τροφών

Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη το κόστος της μη ενσωμάτωσης θρεπτικών τροφίμων στα γεύματα σε τακτική βάση. Τα ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα που αποτελούνται από υψηλές ποσότητες ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών, νατρίου και θερμίδων, συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών, όπως το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης τύπου 2, μεταξύ πολλών άλλων. Όχι μόνο είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος χρόνιας νόσου, αλλά και το οικονομικό κόστος της θεραπείας των ασθενειών που αναφέρονται είναι ακριβό. Καθώς, ο αριθμός των χρόνιων ασθενειών που έχει ένα άτομο αυξάνεται, το ετήσιο κόστος υγειονομικής περίθαλψης για αυτό το άτομο αυξάνεται, επίσης. Το κόστος της τακτικής ενσωμάτωσης θρεπτικών τροφών στη διατροφή κάποιου είναι πολύ λιγότερο ακριβό από το κόστος της θεραπείας χρόνιων ασθενειών, αργότερα.

Στρατηγικές για τη μείωση του κόστους των υγιεινών τροφίμων

Προκειμένου να βελτιωθεί η διατροφική πρόσληψη των ανθρώπων και να μειωθεί ο κίνδυνος χρόνιων ασθενειών, εξετάζονται νέες προσεγγίσεις που επικεντρώνονται στην αλλαγή του κόστους των τροφίμων. Για παράδειγμα, έχουν προταθεί πολιτικές για την προσθήκη φόρου σε ορισμένα σνακ και ποτά με ζάχαρη. Η θεωρία είναι ότι αυξάνοντας το κόστος των λιγότερο θρεπτικών τροφίμων, οι άνθρωποι θα αγόραζαν λιγότερα από αυτά και θα αγόραζαν αντ’ αυτού πιο υγιεινές εναλλακτικές. Μια άλλη επιλογή είναι η μείωση του κόστους των θρεπτικών τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά μέσω κυβερνητικών προγραμμάτων.

Στρατηγικές για υγιεινή διατροφή με προϋπολογισμό

-Προγραμματίστε έγκαιρα γεύματα που περιλαμβάνουν τροφές που ψωνίσατε και που μπορεί να χαλάσουν γρήγορα, όπως φρούτα και λαχανικά.

-Δημιουργήστε μια λίστα αγορών. Οι απρογραμμάτιστες αγορές αυξάνουν έναν λογαριασμό στο σουπερμάρκετ κατά 10% κατά μέσο όρο.

-Φάτε στο σπίτι ή φτιάξτε μόνοι σας το πρωινό και μεσημεριανό γεύμα και πάρτε το μαζί σας στο μπολάκι, αντί να φάτε έξω. Οι άνθρωποι που τρώνε έξω, έξι ή περισσότερες φορές ανά εβδομάδα ξοδεύουν πολλά περισσότερα σε ένα μήνα από εκείνους που τρώνε έξω 0 έως 3 φορές την εβδομάδα.

-Αγοράστε προϊόντα με το brand του καταστήματος αντί για επώνυμα προϊόντα. Τα προϊόντα επωνυμίας των σουπερμάρκετ είναι κατά μέσο όρο 25% χαμηλότερα σε τιμή και ωστόσο παρόμοια σε ποιότητα με τα αντίστοιχα επώνυμά τους.

-Αγοράστε φρούτα και λαχανικά της εποχής. Να καταναλώνετε, καλύτερα εποχιακά τρόφιμα που είναι πιο εύγευστα κι έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και μικρότερο κόστος. Οι φράουλες, για παράδειγμα, μπορεί να είναι 100% πιο ακριβές το Δεκέμβριο από ό,τι την άνοιξη.

-Αγοράστε μια ποικιλία υγιεινών τροφών και όχι πάντα τις ίδιες για να ευνοήσετε τον οργανισμό σας, αλλά και το περιβάλλον, με τη βιοποικιλότητα.

-Να διαλέγετε τοπικά τρόφιμα από μικρούς παραγωγούς ή από τη λαϊκή αγορά για να προωθείτε την τοπική οικονομία και τις τοπικές καλλιέργειες.

-Σταματήστε να πίνετε αναψυκτικά. Αντί γι΄αυτά που κοστίζουν πιείτε φρεσκοστυμμένο χυμό ή φάτε ένα φρούτο ή ακόμα πιο οικονομικά πιείτε σκέτο νερό.

-Μην τρώτε γλυκά με ζάχαρη. Είναι πιο ακριβά από τα φρούτα.

-Καλύτερα να καταναλώνετε προϊόντα ολικής αλέσεως που έχουν μεγαλύτερο κόστος, αλλά σε μικρότερες ποσότητες για να διατηρείτε κι ένα υγιές βάρος.

-Να προτιμάτε τη μεσογειακή διατροφή που έχει οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Τα λαδερά και τα όσπρια να τα καταναλώνετε 3 φορές την εβδομάδα, ενώ κόκκινο κρέας να τρώτε μία φορά στις 15 ημέρες. Ψάρι να καταναλώνετε 2 φορές την εβδομάδα και να προτιμάτε τις σαρδέλες και το γαύρο που έχουν τα περισσότερα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και είναι φθηνά. Επίσης, τα κατεψυγμένα ψάρια είναι πολύ πιο φθηνά, έχουν την ίδια θρεπτική αξία και είναι πολύ πιο υγιεινά τις περισσότερες φορές από τα φρέσκα. Υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο διατροφής καταφέρνουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα, ειδικά, τώρα, που η ακρίβεια θα μας αφήνει νηστικούς.

-Η αγορά και μαγειρική συγκεκριμένων ποσοτήτων διατροφής, καθώς και η κατάλληλη αποθήκευση του φαγητού που δεν έχει καταναλωθεί, είναι τρόποι που μπορούν να μειώσουν τη σπατάλη φαγητού στο επίπεδο καταναλωτή.

-Να αποθηκεύετε τα νωπά τρόφιμα στο κατάλληλο σημείο. Για παράδειγμα, τα φρούτα δεν πρέπει να πλένονται πριν μπουν στο ψυγείο. Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να αποθηκεύονται σε διαφορετικό σημείο, γιατί κάποια φρούτα εκπέμπουν πεπτικά σωματίδια, που όταν ωριμάζουν κάνουν τα λαχανικά και άλλα φρούτα να χαλάνε. Οι μπανάνες, οι ντομάτες και τα μήλα πρέπει να αποθηκεύονται ξεχωριστά από άλλα φρούτα και λαχανικά.

-Τα τυριά όταν τα κόβετε να τα φυλάσσετε σε αεροστεγή δοχεία ή να τα τυλίγετε με μεμβράνη. Τη φέτα, καλύτερα να τη διατηρείτε σε άλμη στο ψυγείο.

-Κάποια μαγειρεμένα φαγητά όταν σας περισσέψουν μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη σε ειδικά δοχεία για να τα καταναλώσετε στο άμεσο μέλλον. Να μην πετάτε ποτέ το φαγητό που περισσεύει. Μπορείτε να το καταναλώσετε και την επόμενη ημέρα ακόμη και με διαφορετικό τρόπο. Αν για παράδειγμα σας περίσσεψε κοτόπουλο μπορείτε να το φάτε σε σάντουιτς και να αποφύγετε το γρήγορο φαγητό που είναι ανθυγιεινό.

-Αποφύγετε το τηγάνισμα του φαγητού και προτιμήστε το βράσιμο ή το ψήσιμο. Η διατροφή σας θα γίνει πιο υγιεινή.

-Όταν τρώτε έξω να παραγγέλνετε προσεκτικά και στις σωστές ποσότητες για να μην κάνετε υπερκατανάλωση ή άσκοπες αγορές που δε θα καταναλώσετε και θα πεταχτούν.

Με αυτούς τους τρόπους ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και κάνετε καλό στον οργανισμό σας, αλλά και εξοικονομείτε χρήματα, ειδικά τώρα που η ακρίβεια μαστίζει.

Τα καλύτερα βιολογικά τρόφιμα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά τρόφιμα

Διαβάστε, επίσης,

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροArctotis acaulis
Επόμενο άρθροPlumeria rubra
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν τον εγκέφαλο και προλαμβάνουν και θεραπεύουν την άνοια Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ