Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιατροφήΩμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν τον εγκέφαλο και προλαμβάνουν και θεραπεύουν την άνοια

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι από τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής, γιατί είναι κατάλληλα για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, αλλά και τη γνωστική λειτουργία.

Το ψάρια είναι γνωστό ότι είναι «τροφή του εγκεφάλου» και τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου άνοιας βελτιώνοντας την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Η κατανάλωση ψαριών, που περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας.

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ωφελούν τη μνήμη και τη νοητική ικανότητα, αλλά διατηρούν υγιή και τον εγκέφαλο. Τα ψάρια και τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ειδικά όταν καταναλώνονται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι ένα είδος λίπους που βρίσκεται στις κυτταρικές μεμβράνες που περιβάλλει τα κύτταρα. Φτιάχνονται στο σώμα μας, αλλά πολύ αργά, επομένως, πρέπει να τα λαμβάνουμε, κυρίως, από τη διατροφή μας. Τα λιπαρά ψάρια, για παράδειγμα το σκουμπρί, ο τόνος, η ρέγκα και ο σολομός και οι σαρδέλες έχουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Μικρότερες ποσότητες βρίσκονται, επίση, στους σπόρους chia, στο λιναρόσπορο, στην κάνναβη και στα καρύδια.

Τα ωμέγα 3 λιπαρά είναι σημαντικά για τον εγκέφαλό μας σε όλη τη ζωή, από την πρώιμη γνωστική ανάπτυξη στα έμβρυα έως τη μάθηση και τη μνήμη στους ενήλικες. Τα εγκεφαλικά κύτταρα με υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 στις μεμβράνες τους πιστεύεται ότι είναι καλύτερα στην επικοινωνία με άλλα κύτταρα, μια σημαντική διαδικασία για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Όταν τα ωμέγα-3 προσλαμβάνονται από το σώμα, μερικά από αυτά διασπώνται σε άλλα μόρια που έχουν σημαντικούς ρόλους στον εγκέφαλο. Ορισμένα μειώνουν την παθολογική ανοσολογική απόκριση του σώματος, ενώ άλλα πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην προστασία των κυττάρων από μια επιβλαβή διαδικασία που ονομάζεται οξειδωτικό στρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανοσολογική απόκριση και το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 41% σε σύγκριση με όσους τρώνε ψάρι μία φορά το μήνα.

Τα ιχθυέλαια από τα ψάρια είναι ευεργετικά για τον εγκέφαλο και περιλαμβάνονται στη μεσογειακή διατροφή.

Όσοι έχουν υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων στα ερυθρά αιμοσφαίρια, αποκτούν και μεγαλύτερο ιππόκαμπο που είναι το κέντρο του εγκέφαλο για τη μάθηση και τη μνήμη.

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Τo DHA-Docosahexaenoic acid-δοκοσαεξανοϊκό οξύ και το EPA-Eicosapentaenoic acid-εικοσιπεντανοϊκό οξύ προστατεύουν τον εγκέφαλο, είναι απαραίτητα για την υγιή λειτουργία των νευρώνων κι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής ωμέγα 3 λιπαρών οξέων υψηλής καθαρότητας

Τα καλύτερα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Τι πρέπει να προσέχετε με τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Διατροφή για όσους έχουν Αλτσχάιμερ

Άνοια

Κάνναβη και νόσος Alzheimer

Γήρανση εγκεφάλου

Τα χημικά φάρμακα βλάπτουν τον εγκέφαλό σας

Αποκτήστε καλύτερη μνήμη κι ενισχύστε τη μάθηση

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση

Να τρώτε τροφές που έχουν πολλά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Τα καλύτερα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Ποιοι πρέπει να παίρνουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα κάνουν καλό στον εγκέφαλο

Συμπληρώματα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας. Η ριμεγκεπάντη, σύμφωνα με τις μελέτες, βοηθάει στη μείωση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων. Η ριμεγκεπάντη (rimegepant) προσδένεται εκλεκτικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ