Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςAntistress ΘεραπείεςΠώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος. Φροντίστε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος και παραμείνετε υγιείς

Παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο το κυκλοφορικό σας σύστημα παρέχει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα του σώματος, το λεμφικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο αγγείων που διακλαδίζονται σε όλα τα μέρη του σώματος για να κυκλοφορήσουν σημαντικό σωματικό υγρό και να αμυνθούν από τις λοιμώξεις.

Όταν λειτουργεί καλά, το λεμφικό σύστημα βοηθά στη διατήρηση των αναγκών του σώματος σε ισορροπία, αλλά όταν τα πράγματα πάνε στραβά, μπορεί να προκύψουν ασθένειες και καρκίνος.

Τι είναι το λεμφικό σύστημα

Το λεμφικό σύστημα είναι ένα δίκτυο ιστών και οργάνων που αποτελείται από τα λεμφαγγεία και τους λεμφαδένες και λεμφαδένες που αποστραγγίζουν το λεμφικό υγρό (ένα υγρό που περιέχει λευκά αιμοσφαίρια, νερό, πρωτεΐνες, άλατα και λιπίδια) από όλο το σώμα.

Η λέμφος είναι ένα διαυγές υγρό που συλλέγει και μεταφέρει κατεστραμμένα κύτταρα, βακτήρια, περίσσεια υγρών, λίπη και πρωτεΐνες, μέσω των λεμφαγγείων σε όλο το σώμα. Αυτή η λέμφος, μέσω των λεμφαγγείων μεταφέρεται στους λεμφαδένες και καθαρίζεται από τα λευκά αιμοσφαίρια.

Υπάρχουν λεμφαδένες στο σώμα σας που πιθανότατα μπορείτε να αισθανθείτε κάτω από το χέρι σας (στη μασχάλη σας), σε κάθε βουβωνική χώρα (στην κορυφή των ποδιών σας) και στο λαιμό σας. Υπάρχουν επίσης λεμφαδένες που μπορεί να μην μπορείτε να αισθανθείτε, όπως αυτοί που βρίσκονται στην κοιλιά, στην πύελο και το στήθος σας. Άλλα λεμφικά όργανα του σώματος είναι ο σπλήνας, ο θύμος αδένας, οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις.

700 λεμφαδένες, περίπου, βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος

Πώς λειτουργεί το λεμφικό σύστημα

Μπορείτε να σκεφτείτε το λεμφικό σύστημα ως το σύστημα αποχέτευσης του σώματος, που εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να καθαρίσει και να απορρίψει σωστά τα απόβλητα που αφήνουν πίσω του άλλα συστήματα του σώματος.

Ένα υγιές λεμφικό σύστημα συμβάλλει επίσης σε πολλές άλλες σημαντικές σωματικές λειτουργίες, όπως:

Αποστραγγίζει το υγρό πίσω στην κυκλοφορία του αίματος.

Μία από τις κύριες εργασίες του λεμφικού συστήματος είναι να συλλέγει το υπερβολικό υγρό (ιδιαίτερα το λεμφικό υγρό) που περιβάλλει τους ιστούς και τα όργανα του σώματος και να το επαναφέρει στην κυκλοφορία του αίματος. Εάν το λεμφικό σύστημα δεν παροχέτευε το υπερβολικό υγρό από τους ιστούς, το λεμφικό υγρό θα συσσωρευόταν στο σώμα και θα προκαλούσε οίδημα και κατακράτηση υγρών.

Φιλτράρει τη λέμφο.

Καθώς, η λέμφος διέρχεται από τους λεμφαδένες, τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται σε οποιοδήποτε βακτήριο ή ιό που βρίσκεται στη λέμφο. Εάν τα καρκινικά κύτταρα αποκολληθούν από έναν όγκο, μπορούν να προσκολληθούν στους κοντινούς λεμφαδένες.

Φιλτράρει το αίμα.

Ο σπλήνας φιλτράρει το αίμα, αφαιρώντας τα παλιά ερυθρά αιμοσφαίρια και αντικαθιστώντας τα με νέα ερυθρά αιμοσφαίρια που παράγονται στο μυελό των οστών.

Απομακρύνει τις ακαθαρσίες από το σώμα.

Το λεμφικό σύστημα βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των τοξινών και άλλων ακαθαρσιών από το σώμα, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το νάτριο και άλλα υποπροϊόντα της κυτταρικής διατροφής με οξυγόνο, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά. Το σύστημα βοηθά στην απομάκρυνση αυτών των ακαθαρσιών και την απόρριψή τους μέσω της εφίδρωσης, των κινήσεων του εντέρου, των ούρων και της αναπνοής.

Καταπολεμά τις μολύνσεις.

Το λεμφικό σύστημα βοηθά στην άμυνα του οργανισμού από μικρόβια, βακτήρια, ιούς και μύκητες που προκαλούν ασθένειες. Το σύστημα χτίζει την ανοσία φτιάχνοντας ειδικά λευκά αιμοσφαίρια (που ονομάζονται λεμφοκύτταρα) που παράγουν αντισώματα τα οποία είναι υπεύθυνα για τις ανοσολογικές αποκρίσεις που προστατεύουν τον οργανισμό από ασθένειες. Όταν διογκώνονται οι λεμφαδένες είναι μια υγιής και φυσιολογική ανοσολογική απόκριση. Διογκώνονται γιατί καταπολεμούν μικροοργανισμούς, καρκινικά κύτταρα και ξένα σωματίδια κι έτσι καθαρίζονται οι τοξίνες και τα απόβλητα από τους ιστούς του σώματος.

Δυσλειτουργία λεμφικού συστήματος

Όταν το λεμφικό σύστημα δε λειτουργεί σωστά, μπορεί να θέσει το σώμα σας σε κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες που επηρεάζουν τους λεμφαδένες, τη σπλήνα ή άλλα μέρη του λεμφικού ιστού:

Όταν το λεμφικό σύστημα δυσλειτουργεί ο όγκος υγρού γύρω από τους ιστούς αυξάνεται με αποτέλεσμα το πρήξιμο και την κατακράτηση υγρών. Ακόμη, υπάρχει πρόβλημα με την απορρόφηση των λιπών της διατροφής και των λιποδιαλυτών βιταμινών. Γενικά, όταν δυσλειτουργεί το λεμφικό σύστημα εμφανίζεται καρκίνος, λοιμώξεις, μεταβολικές και φλεγμονώδεις ασθένειες.

Το λεμφοίδημα είναι ένα χρόνιο οίδημα στο ένα χέρι ή το πόδι που προκαλείται από υπερβολικό λεμφικό υγρό. Πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν αυτή τη διαταραχή μετά από θεραπεία καρκίνου.

Η λεμφαδενοπάθεια είναι μια κατάσταση όπου οι λεμφαδένες διογκώνονται ή μεγεθύνονται.

Το λέμφωμα είναι καρκίνος που ξεκινά στους λεμφαδένες όταν τα λεμφοκύτταρα αλλάζουν και πολλαπλασιάζονται με ρυθμό εκτός ελέγχου.

Η σπληνομεγαλία είναι μια ασθένεια (που, συνήθως, προκαλείται από ιογενή λοίμωξη) που προκαλεί τη διόγκωση του σπλήνα.

Διατηρήστε το λεμφικό σας σύστημα υγιές

Η διατήρηση ενός υγιούς λεμφικού συστήματος είναι σημαντική για την πρόληψη ασθενειών και τη διατήρηση της λειτουργίας άλλων σημαντικών συστημάτων του σώματος.

Ενθαρρύνετε τη σωστή λειτουργία του λεμφικού σας συστήματος υιοθετώντας αυτές τις συμβουλές για έναν υγιεινό τρόπο ζωής:

-Πίνετε άφθονο νερό. Η αφυδάτωση προκαλεί λεμφική συμφόρηση. Η κατανάλωση άφθονου νερού διατηρεί την υγεία του λεμφικού συστήματος και μειώνει την κατακράτηση υγρών.

-Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε αλκαλικές τροφές και λαχανικά που παρέχουν ένα πλήρες φάσμα βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τρώτε αποτοξινωτικές τροφές για να λειτουργεί σωστά το λεμφικό σας σύστημα.

-Συμπεριλάβετε υγιεινά λίπη στη διατροφή σας.

-Ασκηθείτε καθημερινά. Τόσο η αερόβια όσο και η αναερόβια σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο κ.ά προάγουν την υγεία του λεμφικού συστήματος.

-Αποφύγετε τους ρύπους, τις τοξικές ουσίες και το ανθυγιεινό περιβάλλον.

-Μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος μέσω τεχνικών όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και η άσκηση για την προώθηση της ευεξίας.

-Κάνετε λεμφικό μασάζ. Οι τεχνικές μάλαξης για τη λεμφική παροχέτευση είναι απλές, αργές και ρυθμικές κινήσεις που εφαρμόζονται στο δέρμα, στις μασχάλες, στα χέρια, στα πόδια, στο λαιμό και στα πέλματα για τη βελτίωση της κυκλοφορίας της λέμφου. Το λεμφικό μασάζ είναι κατάλληλο για το λεμφοίδημα και την ινομυαλγία.

Το λεμφικό σας σύστημα εργάζεται συνεχώς για να διατηρεί το σώμα σας ισορροπημένο. Η διατήρηση της υγείας του είναι σημαντική όχι μόνο για ον δικό του ρόλο αλλά και για το ρόλο που παίζει σε πολλά άλλα συστήματα του σώματος.

Τα καλύτερα βότανα για την υγεία του λεμφικό συστήματος

Βότανα που προάγουν τη λεμφική παροχέτευση

Το λεμφικό σύστημα, που αποτελείται από αγγεία, πόρους και αδένες, είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστήματα στο σώμα σας. Βοηθά στην εξάλειψη των αποβλήτων και των τοξινών από τα κύτταρα και ελέγχει τη ροή των κυττάρων του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν τα βακτήρια σε ολόκληρο το σώμα σας. Το να διατηρείτε το λεμφικό σας σύστημα υγιές είναι ζωτικής σημασίας για την αποτοξίνωση, την ανοσία και τη γενική υγεία. Ενώ υπάρχουν πολλές μεταβλητές που πρέπει να έχετε κατά νου όταν πρόκειται για τη διατήρηση ενός υγιούς λεμφικού συστήματος, όπως η διατροφή, η άσκηση και ο καλός ύπνος, το βασικό βήμα για τη διατήρηση της υγείας της λέμφου είναι η προώθηση της λεμφικής παροχέτευσης.

Τα παρακάτω βότανα συνιστώνται για τη φυσική λεμφική παροχέτευση.

Γάλιο ή γάλιο απαρίνη ή κολλιτσίδα ή καβαλλαριά ή galium aparine.

Ενισχύει τη λειτουργία του λεμφικού συστήματος και βελτιώνει την ικανότητά του να αποβάλλει τις τοξίνες, να μειώνει τη συμφόρηση και να μειώνει το πρήξιμο. Υποστηρίζει την υγεία του ήπατος, καθαρίζει το αίμα και δρα ως διουρητικό

Γάλιο ή γάλιο απαρίνη ή κολλιτσίδα ή καβαλλαριά ή galium aparine.

Η Καλέντουλα η φαρμακευτική ή Calendula officinalis.

Η καλέντουλα χρησιμοποιείται, κυρίως, για διογκωμένους λεμφαδένες, για καθαρισμό των ιστών του σώματος και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η Καλέντουλα η φαρμακευτική ή Calendula officinalis.

Η άγρια κολλιτσίδα ή arctium lappa ή πλατανομαντηλίδα ή αρκουδοβότανο.

Υποστηρίζει την υγεία του ήπατος, καθαρίζει το αίμα, αποσυμφορεί τη λέμφο, είναι ισχυρό αποτοξινωτικό και δρα ως διουρητικό.

Η άγρια κολλιτσίδα ή arctium lappa ή πλατανομαντηλίδα ή αρκουδοβότανο.

Η Echinacea augustifolia ή Εχινάκεια η στενόφυλλη ή Εχινάκια η στενόφυλλη.

Αυτό το βότανο έχει ιδιότητες που έχουν ισχυρή δράση ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί ως αντιφλεγμονώδες. Μπορεί να μειώσει τη συμφόρηση και το οίδημα στο λεμφικό σύστημα.

Η Echinacea augustifolia ή Εχινάκεια η στενόφυλλη ή Εχινάκια η στενόφυλλη.

Λάπαθο ή Λάπαθον η οξαλίς ή Rumex acetosella ή οξαλίδι ή ξινάκι ή ξινήθρα.

Περιέχει ανθρακινόνες που είναι αντιοξειδωτικές και προάγει την έκκριση υγρών στο έντερο και καθαρίζει το σώμα.

Λάπαθο ή Λάπαθον η οξαλίς ή Rumex acetosella ή οξαλίδι ή ξινάκι ή ξινήθρα.

Ο Αστράγαλος ή Astragalus membranaceus.

Μειώνει τη συμφόρηση και το πρήξιμο και είναι ένα εξαιρετικό γενικό ενισχυτικό για την υγεία.

Ο Αστράγαλος ή Astragalus membranaceus.

Η φτελιά ή ulmus rubra ή slippery elm ή κόκκινη φτελιά.

Καταπραΰνει τον πεπτικό βλεννογόνο, απεκκρίνει τις τοξίνες από το σώμα, μέσω του εντέρου.

Η φτελιά ή ulmus rubra ή slippery elm ή κόκκινη φτελιά.

Η πικραλίδα ή Taraxacum officinale ή dandelion ή άγριο ραδίκι ή αγριοράδικο ή Ταραξάκος ο φαρμακευτικός.

Η πικραλίδα χρησιμοποιείται ως παράγοντας αποτοξίνωσης και καθαρισμού. Είναι εξαιρετικό για τον καθαρισμό του λεμφικού συστήματος από τυχόν συσσωρευμένα απόβλητα.

Η πικραλίδα ή Taraxacum officinale ή dandelion ή άγριο ραδίκι ή αγριοράδικο ή Ταραξάκος ο φαρμακευτικός.

Το ραβέντι ή Rheum palmatum.

Έχει αντισπασμωδικές, αντιφλεγμονώδεις, αγγειοχαλαρωτικές, στυπτικές και αντιικές ιδιότητες

Το ραβέντι ή Rheum palmatum

-Η σκροφουλάρια ή Scrophularia nodosa ή Χοιράδια η οζώδης.

Αυτό το φυτό χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του οιδήματος και της φλεγμονής των λεμφαδένων, των αυτιών, της μύτης και του αναπνευστικού συστήματος. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία λοιμώξεων και να βοηθήσει στη γενική αδυναμία.

Η σκροφουλάρια ή Scrophularia nodosa ή Χοιράδια η οζώδης.

Το Trifolium pratense ή κόκκινο τριφύλλι ή λειμώνιο τριφύλλι.

Είναι κατάλληλο για αποτοξίνωση, απομακρύνει τους μικροοργανισμούς και τα απόβλητα αίματος, αυξάνει τη δραστικότητα των φαγοκυττάρων και διευκολύνει την απομάκρυνση αποβλήτων και τοξινών από το δέρμα, τους πνεύμονες και το έντερο.

Το Trifolium pratense ή κόκκινο τριφύλλι ή λειμώνιο τριφύλλι.

-Το Λυκοπόδιο ή Lycopodium Clavatum ή Club moss ή μούσκλια ή νύχι Λύκου.

Το πόδι του λύκου χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των διογκωμένων λεμφαδένων και αμυγδαλών. Χρησιμοποιείται, επίσης, ως θεραπεία για λοιμώξεις του αυτιού, φλεγμονές σε όλο το σώμα και για την υποστήριξη του ήπατος.

Το Λυκοπόδιο ή Lycopodium Clavatum ή Club moss ή μούσκλια ή νύχι Λύκου.

Το Cnicus benedictus ή Κνίκος ή Αγιάγκαθο.

Είναι αποτοξινωτικό, αντιβακτηριδιακό, καταπολεμά τους Staphylococcus aureus και Enterococcus faecalis. Βελτιώνει τη διούρηση, αυξάνει τον ιδρώτα και τη ροή των γαστρικών υγρών.

Το Cnicus benedictus ή Κνίκος ή Αγιάγκαθο.

Το αρπαγόφυτο ή harpagophytum procumbens ή νύχι του διαβόλου ή devil’s claw.

Οι λεμφοδιεγερτικές ιδιότητες αυτού του βοτάνου το καθιστούν σημαντικό για τη βελτίωση της φυσικής λεμφικής παροχέτευσης του σώματος. Προωθεί την αποτοξίνωση και τον καθαρισμό του λεμφικού συστήματος.

Το αρπαγόφυτο ή harpagophytum procumbens ή νύχι του διαβόλου ή devil’s claw.

Το goldenseal ή υδραστίδα ή Hydrastis canadensis.
Χρησιμοποιείται, κυρίως, ως αντιφλεγμονώδες κι ενισχύει, επίσης, τη διαδικασία καθαρισμού του λεμφικού συστήματος.

Το goldenseal ή υδραστίδα ή Hydrastis canadensis.

-Το Nasturtium officinale ή Ναστούρτιο το φαρμακευτικό ή Νεροκάρδαμο ή Ναστούρτιο.

Είναι αποτοξινωτικό σε χρόνιες ασθένειες. Περιέχει ινδολο-3 καρβινόλη που αποτοξινώνει το ήπαρ, απομακρύνει την περίσσεια οιστρογόνων και έχει και αντιοξειδωτική δράση.

Το Nasturtium officinale ή Ναστούρτιο το φαρμακευτικό ή Νεροκάρδαμο ή Ναστούρτιο

-Τα Φύκια Kelp ή Laminaria digitata.

Είναι καταπραϋντικά και καθαριστικά για το πεπτικό σύστημα κα αποβάλλουν τα τοξικά μέταλλα, αλλά και καθαρίζουν το έντερο

Τα Φύκια Kelp ή Laminaria digitata.

Η ρίζα άγριου λουλακιού ή Baptisia tinctoria.

Το άγριο λουλακί βοηθά στον καθαρισμό του λεμφικού συστήματος και απαλλάσσει το σώμα από τυχόν επιβλαβή μικρόβια και απόβλητα. Βελτιώνει τη ροή της λέμφου και μειώνει το πρήξιμο των αδένων.

Η ρίζα άγριου λουλακιού ή Baptisia tinctoria.

Υψίστης ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για το λεμφικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε την υψηλής ποιότητας Σερραπεπτάση για το λεμφικό σύστημα

Serra Bomb EMEDI® 60 caps

Διαβάστε, επίσης,

Καθαρίστε το λεμφικό σας σύστημα

Κάντε αποτοξίνωση του λεμφικού σας συστήματος

Ρεφλεξολογία για την τόνωση του λεμφικού συστήματος

Πώς να κάνετε λεμφικό μασάζ

Διαφοροδιάγνωση λεμφαγγειακής καρκινωμάτωσης

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΑιθέριο έλαιο Αγγελική
Επόμενο άρθροMagnolia maxima
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ