Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Το φαινόμενο Nocebo

Το φαινόμενο Nocebo. Η αυθυποβολή στους ασθενείς όταν δεν πιστεύουν ότι η ιατρική θεραπεία δε θα τους βοηθήσει. Είναι ο φόβος ή κάτι άλλο;

Το φαινόμενο nocebo είναι μείωση του υποκειμενικού οφέλους, επιδείνωση των συμπτωμάτων ή έναρξη ανεπιθύμητων ενεργειών λόγω προσδοκίας ή αντίληψης βλάβης που σχετίζεται με ένα φάρμακο ή άλλη θεραπεία.

Το φαινόμενο nocebo περιγράφει ανεπιθύμητα συμπτώματα που προκαλούνται ανεξάρτητα από το δραστικό συστατικό μιας θεραπείας. Αυτό συμβαίνει λόγω αρνητικών προσδοκιών ή αντιλήψεων για μια θεραπεία, οι οποίες μπορεί να επηρεαστούν από παράγοντες, όπως οι πεποιθήσεις για την υγειονομική περίθαλψη, οι προφορικές ή γραπτές συμβουλές υγείας, τα μέσα ενημέρωσης, το διαδίκτυο και η κοινωνική μοντελοποίηση. Οι στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση του φαινομένου nocebo συμβάλλουν στη βελτίωση της τήρησης λήψεως ενός φαρμάκου και των αποτελεσμάτων της θεραπείας.

Ή μήπως κρύβεται κάτι άλλο;

Το φαινόμενο nocebo είναι μείωση του υποκειμενικού οφέλους, επιδείνωση των συμπτωμάτων ή έναρξη ανεπιθύμητων ενεργειών λόγω προσδοκίας ή αντίληψης βλάβης που σχετίζεται με ένα φάρμακο ή κάποια άλλη θεραπεία. Το φαινόμενο nocebo επηρεάζεται από παράγοντες όπως πεποιθήσεις για την υγειονομική περίθαλψη, προηγούμενες εμπειρίες, αλληλεπιδράσεις με επαγγελματίες υγείας, γραπτές και προφορικές πληροφορίες σχετικά με φάρμακα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα κοινωνικά δίκτυα και τα κοινωνικά μοντέλα (τροποποιημένη συμπεριφορά λόγω παρατήρησης ανταπόκρισης άλλων στη θεραπεία)
Η τήρηση λήψεως ενός φαρμάκου, τα αποτελέσματα της θεραπείας και οι μελλοντικές αποφάσεις για την υγεία επηρεάζονται από την αντίληψη των ανεπιθύμητων ενεργειών.
Οι επιδράσεις του Nocebo είναι πιο συχνές σε ασθενείς με αυξημένα επίπεδα άγχους που αναφέρουν υψηλά επίπεδα βασικών συμπτωμάτων.
Το φαινόμενο nocebo μπορεί να ελαχιστοποιηθεί μειώνοντας τις αρνητικές προσδοκίες και το άγχος για τη θεραπεία και τοποθετώντας τη συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών στο πλαίσιο του οφέλους της θεραπείας.

Η προσδοκία ότι η θεραπεία θα βελτιώσει τα συμπτώματα είναι θεραπευτική;

Οι άνθρωποι εκτίθενται σε έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών για την υγεία με ένα ευρύ φάσμα ποιότητας και μεροληψίας. Είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να προσδιορίσουν ποιες πηγές πρέπει να είναι αξιόπιστες. Η αντίληψη ότι μια θεραπεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε βλάβη μπορεί να δημιουργηθεί ή να επιδεινωθεί από την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, τη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα φόρουμ στο Διαδίκτυο και τις απόψεις φίλων και συγγενών. Το κοινωνικό μοντέλο είναι ένας άλλος όρος για αυτό, όπου οι συμπεριφορές μαθαίνονται παρατηρώντας τη δράση των άλλων. Αυτό μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα ατομικά αποτελέσματα υγείας.

Για παράδειγμα, η μυαλγία που σχετίζεται με τις στατίνες είναι ένα κλασικό παράδειγμα αυτής της επιρροής. Αυτή η ανεπιθύμητη ενέργεια έχει συζητηθεί ευρέως στα μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο και αναφέρεται, συνήθως, από ασθενείς. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη στοιχείων κλινικών δοκιμών που να αποδεικνύουν με βεβαιότητα ότι οι στατίνες προκαλούν μυαλγία σε ποσοστό μεγαλύτερο από το εικονικό φάρμακο (αν και η μυοπάθεια με αύξηση της κρεατοφωσφκινάσης ή κινάσης κρεατίνης είναι μια ανεπιθύμητη ενέργεια των στατινών). Θεωρείται ότι η «δυσανεξία στις στατίνες» είναι επίδραση nocebo, που επιδεινώνεται από την αρνητική προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Κόπωση, ταχυκαρδία και δύσπνοια

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται με τη λήψη ενός νέου φαρμάκου, ακόμη κι αν οι ασθενείς δεν μπουν στη διαδικασία να διαβάσουν το spc-Summary of product characteristics-Περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος του φαρμάκου.

Το φαινόμενο Nocebo είναι αντίθετο από το φαινόμενο placebo που είναι η ύπαρξη θετικών αποελεσμάτων από μια θεραπεία, ανεξάρτητα από την επίδρασή της.

Η επικοινωνία είναι η λύση

Οι ιατροί πρέπει να υποστηρίζουν όποια θεραπεία θεωρούν ότι είναι αποτελεσμαική και ασφαλής και όχι με άλλα, μη θεμιτά κριτήρια.

Η επικοινωνία ασθενούς και ιατρού μπορεί να λύσει τα φαινόμενα nocebo και plecebo για αποτελεεσματική θεραπεία και βελτίωση της οικονομίας μιας χώρας.

Οι εναλλακτικές θεραπείες, όπως η ομοιοπαθητική, τα συμπληρώματα διατροφής και ο βιοσυντονισμός λύνουν το πρόβλημα, χωρίς, οι ασθενείς να επιβαρύνονται με τις ανεπιθύμητες ενέργειες ενός χημικού φαρμάκου.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροMagnolia maxima
Επόμενο άρθροΑιθέριο έλαιο αχιλλέα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας. Η ριμεγκεπάντη, σύμφωνα με τις μελέτες, βοηθάει στη μείωση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων. Η ριμεγκεπάντη (rimegepant) προσδένεται εκλεκτικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ