Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΙατρικά θέματαGadgetsΔιάγνωση καρκίνου μαστού με ένα στηθόδεσμο

Διάγνωση καρκίνου μαστού με ένα στηθόδεσμο

Διάγνωση καρκίνου μαστού με ένα στηθόδεσμο. Πρώιμη διάγνωση καρκίνου μαστού με ένα πρωτοποριακό σουτιέν υπερήχων

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Για να εντοπιστεί πρώιμα ο καρκίνος του μαστού, μια καθηγήτρια του MIT-Massachusetts Institute of Technology σχεδίασε ένα σουτιέν υπερήχων.

Η ερευνητική ομάδα του MIT σχεδίασε ένα σουτιέν που περιέχει έναν εύκαμπτο υπέρηχο μαστών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έναν πιο άνετο έλεγχο για καρκίνο του μαστού.

Η Canan Dagdeviren έχει αφιερώσει την καριέρα της στη δημιουργία εργαλείων που μπορούν να συλλάβουν δεδομένα από κάθε γωνιά και σχισμή του ανθρώπινου σώματος. Ένα ηλεκτρόδιο που διαβάζει τα εγκεφαλικά σήματα σε ασθενείς με Πάρκινσον, ένα έμπλαστρο που μοιάζει με τατουάζ για την ανίχνευση καρκίνου του δέρματος και τώρα, ένα σουτιέν που περιέχει έναν εύκαμπτο υπέρηχο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πιο άνετο έλεγχο για καρκίνο του μαστού.

Η Dagdeviren και οι συνεργάτες της στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης δημοσίευσαν τη νέα έρευνα για τη συσκευή υπερήχων. Η καθηγήτρια προσπαθεί να μεταφέρει την εργασία της από το εργαστήριο απευθείας στους ασθενείς και να βοηθήσει την κοινωνία, ώστε να μη χρησιμοποιούνται επικίνδυνες μέθοδοι για τη διάγνωση της συχνής αυτής νόσου και κυρίως, για να μη γίνεται υπερδιάγνωση.

Η συσκευή αυτή υπερήχων μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι. Είναι φορητή και εύκολη στη χρήση και παρέχει σε πραγματικό χρόνο, μια φιλική προς το χρήστη παρακολούθηση του ιστού των μαστών.

Η συσκευή είναι ένα εύκαμπτο έμπλαστρο που μπορεί να προσαρτηθεί σε σουτιέν, επιτρέποντας στον χρήστη να μετακινήσει τον ιχνηλάτη υπερήχων κατά μήκος του επιθέματος και να απεικονίσει τον ιστό του μαστού από διαφορετικές γωνίες.

Όταν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί σε πιο πρώιμα στάδια, το ποσοστό επιβίωσης είναι σχεδόν 100 τοις εκατό. Ωστόσο, για όγκους που ανιχνεύονται σε μεταγενέστερα στάδια, αυτό το ποσοστό πέφτει, σε περίπου, 25 τοις εκατό.

Ελπίζοντας να βελτιώσουν το συνολικό ποσοστό επιβίωσης για ασθενείς με καρκίνο του μαστού, οι ερευνητές του MIT σχεδίασαν αυτή τη φορητή συσκευή υπερήχων που θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να ανιχνεύουν όγκους όταν βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια. Συγκεκριμένα, μπορεί να είναι πολύτιμο για ασθενείς με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και να αντικαταστήσει τις μαστογραφίες που έχουν ακτινοβολία και προκαλούν, συχνά, καρκίνο.

Για να κάνει πραγματικότητα το όραμά της για ένα διαγνωστικό σουτιέν, η Dagdeviren σχεδίασε έναν μικροσκοπικό σαρωτή υπερήχων που μπορεί να επιτρέψει στον χρήστη να πραγματοποιήσει απεικόνιση ανά πάσα στιγμή. Αυτός ο σαρωτής βασίζεται στο ίδιο είδος τεχνολογίας υπερήχων που χρησιμοποιείται σε ιατρικά κέντρα απεικόνισης.

Για να καταστήσουν τη συσκευή φορητή, οι ερευνητές σχεδίασαν ένα εύκαμπτο, τρισδιάστατο τυπωμένο έμπλαστρο, το οποίο έχει ανοίγματα σαν κηρήθρα. Χρησιμοποιώντας μαγνήτες, αυτό το έμπλαστρο μπορεί να στερεωθεί σε ένα σουτιέν που έχει ανοίγματα που επιτρέπουν στον σαρωτή υπερήχων να έρθει σε επαφή με το δέρμα. Ο σαρωτής υπερήχων χωράει μέσα σε έναν μικρό ιχνηλάτη που μπορεί να μετακινηθεί σε έξι διαφορετικές θέσεις, επιτρέποντας την απεικόνιση ολόκληρου του μαστού. Ο σαρωτής μπορεί, επίσης, να περιστραφεί για λήψη εικόνων από διαφορετικές γωνίες και δεν απαιτεί ειδική εξειδίκευση για τη λειτουργία του.

Αυτή η τεχνολογία παρέχει μια θεμελιώδη ικανότητα για την ανίχνευση και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, η οποία είναι το κλειδί για ένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτή η εργασία θα προωθήσει σημαντικά την έρευνα υπερήχων και τα σχέδια ιατρικών συσκευών, αξιοποιώντας τις προόδους σε υλικά, κυκλώματα χαμηλής κατανάλωσης, αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και βιοϊατρικά συστήματα.

Η πρόσβαση σε ποιοτική και οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη είναι απαραίτητη για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Αυτή η τεχνολογία υπόσχεται να καταργήσει τα πολλά εμπόδια για την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού παρέχοντας μια πιο αξιόπιστη, άνετη και λιγότερο τρομακτική διάγνωση (όπως, η βιοψία).

Για να δουν τις εικόνες υπερήχων, οι ερευνητές πρέπει επί του παρόντος να συνδέσουν τον σαρωτή τους με το ίδιο είδος μηχανής υπερήχων που χρησιμοποιείται στα κέντρα απεικόνισης. Ωστόσο, τώρα εργάζονται για να κατασκευάσουν μια μινιατούρα έκδοση του συστήματος απεικόνισης που θα είναι περίπου στο μέγεθος ενός smartphone.

Το φορητό έμπλαστρο υπερήχων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά και οι ερευνητές οραματίζονται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι από άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το συχνό έλεγχο. Θα μπορούσε, επίσης, να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου σε άτομα που δεν έχουν τακτική πρόσβαση σε προληπτικό έλεγχο.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος μεταξύ των γυναικών και είναι θεραπεύσιμος όταν ανιχνεύεται έγκαιρα.

Οι ερευνητές ελπίζουν να αναπτύξουν μια ροή εργασιών, έτσι ώστε, μόλις συλλεχθούν δεδομένα από ένα θέμα, η τεχνητή νοημοσύνη να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναλύσει πώς αλλάζουν οι εικόνες με την πάροδο του χρόνου, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει πιο ακριβή διάγνωση από την αξιολόγηση ενός ακτινολόγου που συγκρίνει εικόνες που λαμβάνονται με μεγάλη χρονική διαφορά. Σκοπεύουν, επίσης, να διερευνήσουν την προσαρμογή της τεχνολογίας υπερήχων για τη σάρωση και άλλων σημείων του σώματος.

Παρακολουθήστε το πολύ ενδιαφέρον βίντεο της φορητής συσκευής υπερήχων

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο μαστού

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο μαστού

Διαβάστε, επίσης,

Μην κάνετε βιοψία για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Λέιζερ για τη διάγνωση του καρκίνου μαστού

Καρκίνος Μαστού: Θεραπεία με φυσικούς τρόπους

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας. Η ριμεγκεπάντη, σύμφωνα με τις μελέτες, βοηθάει στη μείωση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων. Η ριμεγκεπάντη (rimegepant) προσδένεται εκλεκτικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ