Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Αιθέριο έλαιο βασιλικού

Αιθέριο έλαιο βασιλικού. Τρόποι χρήσεις του αιθέριου ελαίου βασιλικού για να λάβετε τα πολλά οφέλη για την υγεία που έχει

Ο βασιλικός ή Occinum basilicum ή Ώκιμον το βασιλικόν εκτιμάται για το ζεστό και αναζωογονητικό άρωμά του.

Είναι ιερό φυτό στην Ινδία, αλλά και φαρμακευτικό. Ο Μέγας Αλέξανδρος το έφερε στη Δύση.

Στην Κινέζικη Ιατρική ο βασιλικός ανήκει στο στοιχείο νερού κι ενδείκνυται για προβλήματα μεσημβρινών των πνευμόνων, της καρδιάς, του στομάχου και του σπληνός.

Στην αρωματοθεραπεία το αιθέριο έλαιο βασιλικού είναι γνωστό ότι διεγείρει, τονώνει, ηρεμεί και ενεργοποιεί το μυαλό.

Το αιθέριο έλαιο βασιλικού προέρχεται από την απόσταξη των φύλλων του. Έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιβιοτικές, αντιικές, αναλγητικές, αντικαταθλιπτικές, αντιπυρετικές, τονωτικές και διουρητικές ιδιότητες.

Χρησιμοποιείται, ευρέως, στην παραδοσιακή Ασιατική ιατρική για τη θεραπεία πονοκεφάλων, ημικρανιών, ναυτίας και εμέτου, μέχρι την ανακούφιση της φλεγμονής και διαφόρων δερματικών προβλημάτων, όπως η ακμή, το έκζεμα και η ξηροδερμία.

Στην αρωματοθεραπεία το αιθέριο έλαιο βασιλικού είναι γνωστό ότι φέρνει διαύγεια στο μυαλό και ανακουφίζει τα συναισθήματα άγχους, πνευματικής κόπωσης και εξάντλησης. Αυτό οφείλεται στο ότι το έλαιο βασιλικού περιέχει λιναλοόλη, μια χημική ουσία που είναι γνωστό ότι μειώνει το στρες και τη νευρική ένταση.

Τρόποι χρήσης του αιθέριου ελαίου βασιλικού

Οι χρήσεις του αιθέριου ελαίου βασιλικού κυμαίνονται από τη διάχυση έως την τοπική εφαρμογή.

Στην αρωματοθεραπεία, το αιθέριο έλαιο βασιλικού είναι γνωστό ότι βοηθά στην ανακούφιση από πονοκεφάλους, ημικρανίες και κράμπες που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση.

Τοπικά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τσιμπημάτων εντόμων, φλεγμονών και άλλων δερματικών παθήσεων όπως έκζεμα, ακμή και μικρές εκδορές.

Το αιθέριο έλαιο βασιλικού βοηθά στη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με το αναπνευστικό, όπως η βρογχίτιδα και το άσθμα.

Το αιθέριο έλαιο βασιλικού είναι χρήσιμο και σε όσους αντιμετωπίζουν πόνους στους μύες και τις αρθρώσεις, σπασμούς, κράμπες και ουρική αρθρίτιδα.

Για την παραγωγή 100% καθαρού αιθέριου ελαίου βασιλικού, χρησιμοποιείται η μέθοδος εκχύλισης με απόσταξη με ατμό. Αυτό συμβαίνει όταν ο ατμός περνά μέσα από το φυτό βασιλικού για να αποσύρει τις αρωματικές ενώσεις. Στη συνέχεια, το αιθέριο έλαιο βασιλικού αναδύεται από το νερό και συλλέγεται.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο βασιλικού

Για να λάβετε τα αρωματικά οφέλη του αιθέριου ελαίου βασιλικού, μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες στον διαχύτη ή το νεφελοποιητή.

Το αιθέριο έλαιο βασιλικού αναμειγνύεται καλά με μια ποικιλία άλλων ελαίων, επομένως, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας μείγμα αιθέριων ελαίων και να το προσθέσετε στον διαχύτη ή το νεφελοποιητή.

Μπορεί, επίσης, να θέλετε να αραιώσετε το αιθέριο έλαιο βασιλικού σας στο έλαιο βάσης που προτιμάτε, να το προσθέσετε σε ένα κυλινδρικό μπουκάλι και να το εφαρμόσετε σε σημεία πίεσης (κρόφους, στήθος, μέτωπο και πίσω από τα αυτιά).

Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε αιθέριο έλαιο βασιλικού σε ένα ζεστό μπάνιο.

Η τοπική εφαρμογή αιθέριου ελαίου βασιλικού (στο δέρμα), συνίσταται για όσους έχουν διάφορα δερματικά προβλήματα, όπως η ακμή ή έκζεμα. Ωστόσο, πρέπει να αραιώσετε πρώτα το αιθέριο έλαιο βασιλικού σε ένα λάδι βάσης που δεν έχει άρωμα, καθώς, αυτό δε θα αλλοιώσει το άρωμα του αιθέριου ελαίου βασιλικού.

Το αιθέριο έλαιο βασιλικού χρησιμοποιείται και ως χωνευτικό σε ανθρώπους που είναι λαίμαργοι, τρώνε γρήγορα και δε μασάνε καλά την τροφή τους

Μπορείτε, επίσης, να αραιώσετε το αιθέριο έλαιο βασιλικού σε μια καθημερινή ενυδατική κρέμα και να το εφαρμόσετε τοπικά. Κατά την αραίωση των αιθέριων ελαίων, συνιστάται μια αραίωση 2 – 4% για εφαρμογή στο δέρμα και μια αραίωση 1 – 2% για εφαρμογή στο πρόσωπο.

Τα καλύτερα αιθέρια έλαια για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα αιθέρια έλαια για την υγεία της

Διαβάστε, επίσης,

Βασιλικός το βότανο του καλοκαιριού

Που κάνει καλό ο βασιλικός

Ο βασιλικός είναι χρήσιμο φυτό

Φρέσκα βότανα στο μπαλκόνι σας

Βότανα και φυσικές θεραπείες

Πώς να χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας. Η ριμεγκεπάντη, σύμφωνα με τις μελέτες, βοηθάει στη μείωση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων. Η ριμεγκεπάντη (rimegepant) προσδένεται εκλεκτικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ