Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Οξείδιο του μαγνησίου

Οξείδιο του μαγνησίου. Τα οφέλη του οξειδίου του μαγνησίου στην υγεία είναι πολλά και ποικίλα. Πώς πρέπει να το λαμβάνετε

Το οξείδιο του μαγνησίου είναι ένα συμπλήρωμα που χρησιμοποιείται, συχνά, για τη θεραπεία της ημικρανίας και της δυσκοιλιότητας.

Μπορεί να προσφέρει και άλλα οφέλη για την υγεία, όπως τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που χρειάζεται για πολλές σωματικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα, της λειτουργίας των νεύρων, της παραγωγής ενέργειας και της σύνθεσης DNA.

Βρίσκεται σε μια σειρά από τρόφιμα, αλλά μπορεί να ληφθεί και ως συμπλήρωμα διατροφής. Αυτά τα συμπληρώματα περιέχουν διαφορετικές μορφές μαγνησίου, όπως κιτρικό μαγνήσιο, γλυκινικό μαγνήσιο και οξείδιο του μαγνησίου.

Το οξείδιο του μαγνησίου είναι μια από τις πιο συχνές μορφές που πωλούνται σε μορφή συμπληρώματος, είτε συμπεριλαμβάνεται σε πολυθρεπτικά προϊόντα.

Τι είναι το οξείδιο του μαγνησίου;

Το οξείδιο του μαγνησίου είναι ένα ανόργανο άλας μαγνησίου που σχηματίζεται με ιόντα μαγνησίου και οξυγόνου. Είναι μία από τις πολλές μορφές μαγνησίου που διατίθενται για αγορά σε μορφή συμπληρώματος. Προστίθεται σε συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, της δυσπεψίας και των πονοκεφάλων.

Σε σύγκριση με άλλες μορφές μαγνησίου, μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην αύξηση των επιπέδων μαγνησίου στο αίμα. Το οξείδιο του μαγνησίου και άλλα ανόργανα άλατα μαγνησίου, όπως το ανθρακικό μαγνήσιο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε στοιχειακό μαγνήσιο. Ωστόσο, έχουν χαμηλό ποσοστό διαλυτότητας, καθιστώντας τα λιγότερο βιοδιαθέσιμα από άλλες μορφές του μετάλλου. Έτσι, παρόλο που τα συμπληρώματα οξειδίου του μαγνησίου παρέχουν καλή ποσότητα μαγνησίου, δεν είναι η πιο διαθέσιμη μορφή για χρήση από το σώμα. Λόγω του χαμηλού ρυθμού απορρόφησής του από το έντερο, το οξείδιο του μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά αποτελέσματα, όπως διάρροια. Στην πραγματικότητα, τα ισχυρά καθαρτικά του αποτελέσματα είναι ο λόγος που χρησιμοποιείται, συνήθως, για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Μόνο το 15% του από του στόματος χορηγούμενου οξειδίου του μαγνησίου απορροφείται, ενώ το 85% απεκκρίνεται με τα κόπρανα.

Αντίθετα, το κιτρικό μαγνήσιο, το ακετυλοταυρικό μαγνήσιο, το μηλικό μαγνήσιο και το γλυκινικό μαγνήσιο έχουν υψηλά ποσοστά απορρόφησης και είναι πιο αποτελεσματικά στην αύξηση των επιπέδων μαγνησίου στο σώμα.

Το οξείδιο του μαγνησίου έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει πολλά οφέλη και χρησιμοποιείται, συνήθως, για τη θεραπεία ιατρικών καταστάσεων, όπως η χρόνια δυσκοιλιότητα.

Το οξείδιο του μαγνησίου είναι ένα ανόργανο άλας μαγνησίου. Παρόλο που περιέχει υψηλές ποσότητες μαγνησίου, έχει χαμηλή απορροφητικότητα στον οργανισμό. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει οφέλη για την υγεία, όπως ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Τα οφέλη στην υγεία του οξειδίου του μαγνησίου

Η έρευνα δείχνει ότι το οξείδιο του μαγνησίου είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία ορισμένων ιατρικών καταστάσεων:

Βοηθά στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων. Ως εκ τούτου, μια ανεπάρκεια σε αυτό το μέταλλο μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Μελέτες δείχνουν ότι το οξείδιο του μαγνησίου μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του πονοκεφάλου. Είναι πιο αποτελεσματικό από πολλά φάρμακα για τον πονοκέφαλο ημικρανίας, όπως το βαλπροϊκό νάτριο. Το οξείδιο του μαγνησίου μπορεί να μειώσει την ημικρανία στα παιδιά.

Ωστόσο, άλλες μορφές μαγνησίου, όπως το θειικό μαγνήσιο και το κιτρικό μαγνήσιο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές στη θεραπεία της ημικρανίας, καθώς συνήθως απορροφώνται καλύτερα.

Μειώνει το στρες και το άγχος

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στην απόκριση του σώματός σας στο στρες. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που βιώνουν συχνό στρες τείνουν να έχουν χαμηλότερα αποθέματα μαγνησίου. Το οξείδιο του μαγνησίου μπορεί να μειώσει το στρες και το άγχος σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, αλλά μόνο όταν συνδυάζεται με βιταμίνη Β6.

Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Μία από τις πιο συχνές χρήσεις των συμπληρωμάτων οξειδίου του μαγνησίου είναι η θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Το συμπλήρωμα έχει ωσμωτική δράση, που σημαίνει ότι τραβάει νερό στο έντερ για να προκαλέσει καθαρτικό αποτέλεσμα που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Το οξείδιο του μαγνησίου έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα μετά από χειρουργική επέμβαση, αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα που προκαλείται από οπιοειδή και βελτιώνει τη λειτουργική δυσκοιλιότητα στα παιδιά.

Τούτου λεχθέντος, ενώ το οξείδιο του μαγνησίου έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα μαγνησίου σε ορισμένους πληθυσμούς, όπως εκείνους με νεφρική δυσλειτουργία και τους ηλικιωμένους, όταν το λαμβάνουν σε πολύ υψηλές δοσολογίες.

Θεραπεύει την αρτηριακή υπέρταση

Τα συμπληρώματα οξειδίου του μαγνησίου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των αυξημένων επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το συμπλήρωμα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση μειώνοντας τα κυτταρικά επίπεδα ασβεστίου κι έτσι χαλαρώνουν τα λεία μυϊκά κύτταρα και διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία.

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα συμπληρώματα μαγνησίου μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Τα συμπληρώματα που περιέχουν οξείδιο του μαγνησίου και ψευδάργυρο έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, διαβήτη τύπου 2 και διαβήτη κύησης.

Η θεραπεία με οξείδιο του μαγνησίου βελτιώνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνει, επίσης, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και τους φλεγμονώδεις δείκτες C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και μηλονδιαλδεΰδη.

Το οξείδιο του μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ημικρανίας και της δυσκοιλιότητας, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση της διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση των επιπέδων στρες και άγχους.

Πιθανές παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις φαρμάκων με το οξείδιο του μαγνησίου

Το οξείδιο του μαγνησίου είναι γενικά ασφαλές όταν χρησιμοποιείται σε κατάλληλες δόσεις. Ωστόσο, η λήψη πολύ μεγάλων ποσοτήτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα ή υπερμαγνησιαιμία.

Οι ομάδες που κινδυνεύουν ιδιαίτερα να αναπτύξουν υπερμαγνησιαιμία περιλαμβάνουν εκείνους με νεφρική νόσο, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με διαταραχές του εντέρου και εκείνους που λαμβάνουν 1.000 mg οξειδίου του μαγνησίου ή περισσότερο την ημέρα.

Καλό είναι να παρακολουθούντια τα επίπεδα μαγνησίου σε όσους υποβάλλονται σε θεραπεία με οξείδιο του μαγνησίου και άλλες μορφές μαγνησίου.

Το οξείδιο του μαγνησίου μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε πεπτικές παρενέργειες όπως φούσκωμα και διάρροια, ειδικά όταν λαμβάνεται σε υψηλότερες δόσεις.

Επιπλέον, το συμπλήρωμα μπορεί να καταστέλλει την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντιψυχωσικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, καθώς και εκείνων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακράτειας ούρων και της νόσου του Πάρκινσον.

Δοσολογία και τρόπος λήψης του οξειδίου του μαγνησίου

Το πόσο οξείδιο του μαγνησίου πρέπει να ληφθεί εξαρτάται από τον σκοπό της θεραπείας.

Για παράδειγμα, το οξείδιο του μαγνησίου χρησιμοποιείται για την πρόληψη της ημικρανίας με ημερήσιες δόσεις 500 mg.

Εν τω μεταξύ, τα 300 mg την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ τα 250 mg την ημέρα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε γυναίκες με διαβήτη κύησης.

Υψηλότερες δόσεις του συμπληρώματος – συνήθως πάνω από 1 γραμμάριο – χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, αν και ημερήσιες δόσεις τόσο χαμηλές όσο 250 mg μπορεί να είναι αρκετές για μερικούς.

Η δόση του οξειδίου του μαγνησίου κυμαίνεται γενικά από 250-1.000 mg την ημέρα ανάλογα με τη θεραπεία.

Το οξείδιο του μαγνησίου είναι μια μορφή μαγνησίου που, συνήθως, λαμβάνεται ως συμπλήρωμα διατροφής. Έχει χαμηλότερη βιοδιαθεσιμότητα από άλλες μορφές μαγνησίου, αλλά, έχει πολλάοφέλη.

Κυρίως, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ημικρανίας και της δυσκοιλιότητας. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα και του άγχους σε ορισμένους πληθυσμούς.

Η λήψη υπερβολικής ποσότητας μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα, πεπτικές παρενέργειες και παρεμπόδιση της απορρόφησης ορισμένων φαρμάκων.

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη δυσκοιλιότητα

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη δυσκοιλιότητα

Διαβάστε, επίσης,

Η δυσκοιλιότητα είναι αιτία πολλών ασθενειών

Το έντερο υπεύθυνο για όλες τις ασθένειες

Δυσκοιλιότητα σε ογκολογικούς ασθενείς

Πρόσθετα τροφίμων

Δυσκοιλιότητα

Βότανα ή βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής για την υπέρταση

Στεατικό μαγνήσιο

Πώς αποβάλλονται οι τοξίνες από το έντερο

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκεφαλικά τσιπ σε ανθρώπους

Εγκεφαλικά τσιπ σε ανθρώπους. Εγκεφαλικά εμφυτεύματα που θα επιτρέπουν στους ανορώπους να ελέγχουν συσκευές μέσω της σκέψης τους Το τσιπ εγκεφάλου Neuralink του Elon Musk Η...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ