Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙατρικά θέματαGadgetsΕγκεφαλικά τσιπ σε ανθρώπους

Εγκεφαλικά τσιπ σε ανθρώπους

Εγκεφαλικά τσιπ σε ανθρώπους. Εγκεφαλικά εμφυτεύματα που θα επιτρέπουν στους ανορώπους να ελέγχουν συσκευές μέσω της σκέψης τους

Το τσιπ εγκεφάλου Neuralink του Elon Musk

Η Neuralink που ιδρύθηκε από τον Elon Musk, ξεκίνησε μια πολυαναμενόμενη κλινική δοκιμή.

Η Neuralink, η εταιρεία μέσω της οποίας ο επιχειρηματίας Elon Musk ελπίζει να φέρει επανάσταση στις διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (BCIs/brain–computer interfaces), εμφύτευσε για πρώτη φορά μια συσκευή «εγκεφαλικής ανάγνωσης-brain-reading».

Όταν η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους

Τα BCIs καταγράφουν και αποκωδικοποιούν την εγκεφαλική δραστηριότητα, με στόχο να επιτρέψουν σε ένα άτομο με σοβαρή παράλυση να ελέγχει έναν υπολογιστή, ένα ρομποτικό χέρι, αναπηρικό καροτσάκι ή άλλη συσκευή μόνο μέσω της σκέψης.

Η συσκευή αυτή εμφυτεύεται ρομποτικά στον εγκέφαλο, αποκωδικοποιώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα και συνδέοντάς την με ένα υπολογιστή ή με περισσότερους. Η συσκευή αυτή επεξεργάζεται και μεταδίδει νευρικά σήματα που μπορούν να μεταδοθούν σε συσκευές, όπως ένας υπολογιστής ή ένα smart phone (έξυπνο κινητό τηλέφωνο). Ο ασθενής με το ποντίκι του υπολογιστή ή με το πληκτρολόγιο θα μπορεί να γράφει μηνύματα κειμένου, μέσω της σκέψης του, με την παρέμβαση του εγκεφαλικού τσιπ.

Οι ερευνητές νευροτεχνολογίας πρέπει να αποδείξουν ότι είναι ασφαλές και ότι είναι αποτελεσματικό στη μέτρηση των εγκεφαλικών σημάτων, βραχυπρόθεσμα, αλλά, κυρίως, μακροπρόθεσμα.

Σε τι διαφέρει το τσιπ της Neuralink από τα άλλα BCIs;

Ένα ηλεκτρονικό εμφύτευμα εγκεφάλου πρέπει να προσαρμόζεται, ώστε να μπορεί, για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί από παραπληγικούς για να περπατήσουν, από τυφλούς για να επαναφέρουν την όρασή τους, αλλά και από ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο Parkinson, τη νόσο Alzheimer ή από άνοια.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος θα μπορεί να συνδυάζεται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Neuralink στοχεύει τη δραστηριότητα μεμονωμένων νευρώνων – μια προσέγγιση που απαιτεί ηλεκτρόδια που διεισδύουν στον εγκέφαλο. Άλλες εταιρείες αναπτύσσουν ηλεκτρόδια που κάθονται στην επιφάνεια του εγκεφάλου – μερικά από τα οποία αφαιρούνται εύκολα – για να καταγράφουν κατά μέσο όρο τα σήματα που παράγονται από διάφορους πληθυσμούς νευρώνων. Τα δεδομένα από μεμονωμένους νευρώνες χρειάζονται για την περίπλοκη αποκωδικοποίηση της σκέψης. Τα σήματα μπορούν να επιτρέψουν την αποκωδικοποίηση πολύπλοκων γνωστικών διαδικασιών, όπως η εσωτερική ομιλία. Ήδη η εταιρεία Synchron, έχει κι αυτή εμφυτεύσει τσιπ σε ασθενή. Όπως το σύστημα Synchron, έτσι και το Neuralink είναι πλήρως εμφυτευμένο και ασύρματο, αλλά αυτό είναι το πρώτο εγκεφαλικό τσιπ που στοχεύει μεμονωμένους νευρώνες. Τα προηγούμενα συστήματα έπρεπε να συνδέονται φυσικά με έναν υπολογιστή μέσω μιας θύρας στο κρανίο. Αυτό είχε τον κίνδυνο μόλυνσης και όπως, φαίνεται αυτά είχαν περιορισμούς για χρήση στον πραγματικό κόσμο.

Το τσιπ Neuralink περιέχει 64 εύκαμπτα νήματα πολυμερούς, παρέχοντας 1.024 θέσεις για την καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας, σύμφωνα με το φυλλάδιο μελέτης της εταιρείας. Έτσι, η συσκευή Neuralink φαίνεται να μπορεί να αυξήσει το εύρος ζώνης της επικοινωνίας εγκεφάλου-μηχανής.

Το φυλλάδιο μελέτης της Neuralink λέει ότι οι εθελοντές θα παρακολουθούνται για πέντε χρόνια. Υποδεικνύει, επίσης, ότι η δοκιμή θα αξιολογήσει τη λειτουργικότητα της συσκευής, με τους εθελοντές να τη χρησιμοποιούν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για να ελέγχουν έναν υπολογιστή και να ανατροφοδοτούν την εμπειρία τους.

Οι ασθενείς περιμένουν ανυπόμονα αυτό το είδος τεχνολογίας που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους.

Παρακολουθήστε το βίντεο του Elon Musk για τα Εγκεφαλικά τσιπ σε ανθρώπους

Τα ρομπότ της Tesla

Υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για την υγεία του εγκεφάλου

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το Υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για την υγεία του εγκεφάλου

Brain Food EMEDI® 60 caps

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον εγκέφαλο

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον εγκέφαλο

Διαβάστε, επίσης,

Συσκευή που θεραπεύει τις ασθένειες

Ιατρικά εμφυτεύματα για την παρακολούθηση της υγείας

Εξατομικευμένοι ανθρώπινοι ιστοί και όργανα

Εμφυτεύματα εγκεφάλου για τη θεραπεία της επιληψίας

Θέλετε να ανακτήσετε τις αναμνήσεις σας

Βιοϊατρική μηχανική

Εμφυτεύσιμη συσκευή για την οστεοπόρωση

Απορροφήσιμα ηλεκτρονικά gadgets

Η έκτη αίσθηση

Νευροτροποποίηση για το χρόνιο πόνο

Εγέρθητι

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Προσθετική χεριού με αίσθηση αφής

Ρομποτική νευροχειρουργική

Παράλυτοι καθοδηγούν ρομπότ με τη σκέψη τους

Πώς οι παράλυτοι μπορούν να ξαναπερπατήσουν

Το ChatGPT σα σύμβουλος Υγείας

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ