Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕξαρτήσειςΣυμβατικά τσιγάρα ή προϊόντα θέρμανσης καπνού;

Συμβατικά τσιγάρα ή προϊόντα θέρμανσης καπνού;

Συμβατικά τσιγάρα ή προϊόντα θέρμανσης καπνού; Τι είναι πιο υγιεινό το συμβατικό κάπνισμα ή το κάπνισμα με προϊόντα θέρμανσης καπνού;

Είναι τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά τσιγάρα;

Οι εκπομπές που δημιουργούνται από τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού περιέχουν, γενικά, χαμηλότερα επίπεδα επιβλαβών συστατικών από τον καπνό από τα συμβατικά τσιγάρα.
Η τεχνολογία θερμότητας στις συσκευές IQOS-I Quit Ordinary Smoking-Κόβω το συνηθισμένο κάπνισμα, θεωρείται, ότι μειώνει σημαντικά την παραγωγή επιβλαβών χημικών ουσιών, όπως συμβαίνει με τα τσιγάρα. Μέσω της ελαχιστοποιημένης καύσης και του προσεκτικού ελέγχου της θερμοκρασίας, οι χρήστες του IQOS εκτίθενται σε λιγότερες επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Όμως, όπως ο καπνός του τσιγάρου και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, το IQOS έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και να προκαλέσει βλάβη των αεραγωγών. Το IQOS προκαλεί οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβες στο ήπαρ, όπως στεάτωση και κίρρωση και μεταβάλλει τις φυσιολογικές λειτουργίες του ήπατος, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη αυτών των ασθενειών.

Οκτώ πτητικές οργανικές ενώσεις και 13 πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες απελευθερώνονται από το iQOS®. Παρόλο που οι ποσότητές τους είναι λιγότερες από ό,τι στα συμβατικά τσιγάρα, μια σειρά από χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο εξακολουθούν να υπάρχουν στις εκπομπές των τσιγάρων iQOS®.

Τόσο τα τσιγάρα TEREA όσο και τα τσιγάρα HEETS θερμαίνουν τον καπνό από μέσα αντί να τον καίνε, χωρίς καπνό ή στάχτη και λιγότερη μυρωδιά από τα τσιγάρα. Ωστόσο, τα στικ TEREA είναι σφραγισμένα. Όταν χρησιμοποιούνται με το IQOS ILUMA, δεν υπάρχουν υπολείμματα καπνού και δε χρειάζεται να καθαρίσετε τη συσκευή μετά τη χρήση.

Αλλά, τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού παράγουν εκπομπές που δεν είναι τόσο ασφαλείς όσο ο καθαρός αέρας. Μελέτες για τις εκπομπές από θερμαινόμενα προϊόντα καπνού υποδηλώνουν ότι τα προϊόντα εκθέτουν τόσο τους χρήστες όσο και τους παρευρισκόμενους σε ορισμένες από τις ίδιες χημικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα. Τα επίπεδα αυτών των εκπομπών, παρόλο που είναι μικρότερα από αυτά των παραδοσιακών τσιγάρων, είναι δυνητικά επιβλαβή για την καρδιοαγγειακή υγεία και προκαλούν αρτηριακή υπέρταση και αρτηριοσκλήρυνση.

Ο καπνός του τσιγάρου από τα συμβατικά τσιγάρα περιέχει μια σειρά από επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως η νικοτίνη, το αρσενικό, το βενζόλιο, το μονοξείδιο του άνθρακα, τα βαρέα μέταλλα και οι νιτροζαμίνες. Περίπου το 1% από περισσότερες από 7000 χημικές ουσίες που σχηματίζονται από την καύση καπνού αναγνωρίζονται ως οι κύριες αιτίες ή πιθανοί παράγοντες κινδύνου ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και το εμφύσημα. Τα προϊόντα καπνού «Heat-Not-Burn», παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το I-Quit-Ordinary-Smoking (iQOS®) είναι ένα από τα πιο πρόσφατα προϊόντα καπνού που δεν καίγονται με θερμότητα και πωλείται τώρα σε πολλές χώρες. Το iQOS®, περιγράφεται ως ένα νέο υβριδικό προϊόν μεταξύ παραδοσιακών τσιγάρων και ηλεκτρονικών τσιγάρων και προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο ουσιαστικής μείωσης της ποσότητας επιβλαβών συστατικών σε σύγκριση με τα παραδοσιακά τσιγάρα με τη νέα του τεχνολογία στην οποία θερμαίνεται ο καπνός στους 350°C αντί να καίγεται. Υποστηρίζεται ότι παράγει ατμούς που περιέχουν σχεδόν 90% λιγότερες τοξικές ουσίες από τον καπνό του τσιγάρου και ότι δεν αποτελεί πηγή παθητικού καπνίσματος που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Η καύση του καπνού παράγει εισπνεύσιμες τοξικές χημικές ουσίες που προκαλούν ορισμένες θανατηφόρες ασθένειες, όπως, ο καρκίνος. Οι καπνοβιομηχανίες αναπτύσσουν εδώ και καιρό προϊόντα, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα καπνού με θέρμανση. Το iQOS® αποτελείται από τρία κύρια συστατικά: έναν καπνό stick (που ονομάζεται HeatStick), μια βάση θέρμανσης καπνού που λειτουργεί με μπαταρία και έναν φορτιστή. Χρησιμοποιείται με την εισαγωγή του ραβδιού καπνού μιας χρήσης σε μια σχισμή και στη συνέχεια γίνεται θέρμανση σε θερμοκρασίες κάτω των 350°C. Η θήκη παρέχει θερμότητα στη μονάδα καπνού για περίπου 6 λεπτά ή 12-14 ρουφηξιές. Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ του iQOS® και των παραδοσιακών τσιγάρων είναι ότι ενώ ο καπνός σε ένα συμβατικό τσιγάρο καίγεται σε θερμοκρασία άνω των 600°C, στο iQOS® απλώς θερμαίνεται μέχρι τους 350°C.

Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά ευρήματα που βασίζονται στην έρευνα. Αν και δεν είναι ακόμα σαφές ποιες είναι οι ακριβείς βλαβερές συνέπειες αυτής της συσκευής, υπάρχει μια μικρή συναίνεση ότι είναι λιγότερο επικίνδυνο από το να συνεχίζετε να καπνίζετε τσιγάρα. Ωστόσο, υπογραμμίζεται, επίσης, ότι τοξικές χημικές ουσίες εξακολουθούν να υπάρχουν στον καπνό iQOS®. Ως εκ τούτου, απαιτούνται περισσότερα δεδομένα επιστημονικής έρευνας για να καταλήξουμε σε ένα αντικειμενικό συμπέρασμα σχετικά με τις επιπτώσεις του iQOS® στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Οι εκπομπές που δημιουργούνται από τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού περιέχουν γενικά χαμηλότερα επίπεδα επιβλαβών συστατικών από τον καπνό από τα συμβατικά τσιγάρα.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού είναι ασφαλή.

Η έρευνα δείχνει ότι τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού και οι εκπομπές τους περιέχουν πολλά από τα ίδια επιβλαβή συστατικά με τα συμβατικά τσιγάρα, καθώς και άλλα επιβλαβή συστατικά που δεν υπάρχουν στα συμβατικά τσιγάρα.

Απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να καθοριστεί εάν οι ενήλικες καπνιστές τσιγάρων που στρέφονται εντελώς στα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα. Μελέτες από άλλες χώρες δείχνουν ότι οι περισσότεροι ενήλικες που χρησιμοποιούν προϊόντα θερμαινόμενου καπνού δεν έχουν σταματήσει το τσιγάρο. Έρευνες σε νεαρούς ενήλικες δείχνουν ότι αυτοί χρησιμοποιούν, επίσης, θερμαινόμενα προϊόντα καπνού σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα καπνού. Η χρήση πολλαπλών προϊόντων καπνού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εξάρτησης από τη νικοτίνη και δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τόσο περισσότερους κινδύνους ανακαλύπτουμε. Το αερόλυμα που εισπνέεται τόσο βαθιά στους πνεύμονές σας (όπου στη συνέχεια εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και ταξιδεύει στον εγκέφαλο) περιέχει μια ολόκληρη σειρά ουσιών εκτός από τη νικοτίνη, δηλαδή, πτητικές οργανικές ενώσεις όπως το βενζόλιο, η φορμαλδεΰδη και η ακεταλδεΰδη, που μπορεί να προκαλέσουν πνευμονική ασθένεια, καθώς και εξαιρετικά λεπτά σωματίδια και βαρέα μέταλλα, όπως το νικέλιο, ο μόλυβδος και ο κασσίτερος.

Ακόμη και οι γεύσεις έχουν μια ουσία που ονομάζεται diacetyl που προκαλεί αποφρακτική βρογχιολίτιδα.

Πρόσφατες μελέτες έχουν, επίσης, δείξει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, σχεδόν, διπλασιάζουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής (σε σύγκριση με τους μη καπνιστές), καθώς, επίσης, αυξάνουν τη φλεγμονή των πνευμόνων και τη βρογχίτιδα. Τέλος, έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις έκρηξης ηλεκτρονικών τσιγάρων, που προκάλεσαν σοβαρά εγκαύματα και βλάβη στο πρόσωπο. Επιπλέον, εάν αυτά τα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων καταποθούν, κατά λάθος, από παιδιά μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση από τη νικοτίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, έμετο, επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και θάνατο.

Βιβλιογραφία

-Turk J Pharm Sci. 2019 Sep; 16(3): 371–374.
Published online 2019 Jul 10. doi: 10.4274/tjps.galenos.2018.79095
PMCID: PMC7227951
PMID: 32454738
An Overview of iQOS® as a New Heat-Not-Burn Tobacco Product and Its Potential Effects on Human Health and the Environment
Rahman BAŞARAN,1 Naile Merve GÜVEN,2 and Benay Can EKE2

-https://www.cdc.gov/

Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για όσους καπνίζουν

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής αν καπνίζετε, για προστασία

Vitamin C Emedi® 1000 mg 60 φακελάκια

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη διακοπή καπνίσματος

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη διακοπή καπνίσματος

Διαβάστε, επίσης,

Πότε θα απαγορευθεί το κάπνισμα στην Ελλάδα;

Βιοσυντονισμός για την διακοπή καπνίσματος

Κάπνισμα ή άτμισμα;

Είναι ασφαλές το κάπνισμα με ναργιλέ;

Πώς η διακοπή του καπνίσματος προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα

Κάπνισμα για τη θεραπεία ασθενειών

Παθητικό κάπνισμα και υγεία

Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να σας στείλει στην εντατική

Είναι τελικά ασφαλή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;

Ο καπνός και η ιστορία του

Προπυλενογλυκόλη

Το άτμισμα κάνναβης είναι θεραπεία για το άγχος και την κατάθλιψη

Εξάρτηση από τη νικοτίνη

Όλες οι αλήθειες για το κάπνισμα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τον καπνό

Γιατί σας αρέσει να καπνίζετε

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η οστεοαρθρίτιδα είναι συχνό νόσημα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι συχνό νόσημα. Είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων και οι ιστοί καταστρέφοντσι με την πάροδο του χρόνο Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ