Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΕίναι ασφαλείς οι πεγκυλιωμένες θεραπείες;

Είναι ασφαλείς οι πεγκυλιωμένες θεραπείες;

Είναι ασφαλείς οι πεγκυλιωμένες θεραπείες; Σκέψεις και απόψεις για τη χρήση των πεγκυλιωμένων θεραπειών στην υγεία

Τα βιοτεχνολογικά φάρμακα θεωρούνται υποσχόμενες θεραπείες για τους ασθενείς, αλλά ο μικρός χρόνος ημίσειας ζωής in vivo επισκιάζει το όφελος. Γι΄αυτό γίνεται πεγκυλίωση των βιολογικών παραγόντων που αυξάνει το χρόνο ημίσειας ζωής και αυξάνει το χρόνο παραμονής του φαρμάκου στην κυκλοφορία.

Η πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG/Polyethylene glycol) είναι ένα πολυμερές, ένας πολυαιθέρας που παράγεται από την αλλλεπίδραση μεταξύ του αιθυλενοξειδίου με νερό, αιθυλενογλυκόλη ή ολιγομερή αιθυλενογλυκόλης, σε μια αντίδρασηη οποία καταλύεται από οξικούς ή βασικούς καταλύτες.

Η πολυαιθυλενογλυκόλη είναι ένα συνθετικό, υδρόφιλο, μη ιονικό και θεωρητικά βιοσυμβατό πολυμερές το οποίο έχει πολλές βιοϊατρικές χρήσεις.

H-(O-CH2-CH2)n-OH

Τα πεγκυλιωμένα πρωτεϊνικά μόρια προσφέρουν βελτίωση της φαρμακοκινητικής και φαρμακοδυναμικής ενός φαρμάκου και αυξάνουν το χρόνο ημίσειας ζωής και παρατείνουν τη δράση του.

Η πεγκυλίωση επιμηκύνει το χρόνο παραμονής στην κυκλοφορία των μορίων και αυξάνει την υδατοδιαλυτότητά τους κι έτσι in vivo καθυστερεί τη βιολογική αδρανοποίηση λόγω πρωτεόλυσης.

Είναι, όμως, οι πεγκυλιωμένες θεραπείες ασφαλείς;

Η πεγκυλίωση είναι μια χημική τροποποίηση που περιλαμβάνει σύζευξη της ενεργής πολυαιθυλενογλυκόλης (PEG) σε μια θεραπευτική πρωτεΐνη/πεπτίδιο ή σε ένα σύστημα χορήγησης (νανοσωματίδια). Η πεγκυλίωση προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα όπως ευνοϊκή φαρμακοκινητική, περισσότερη σταθερότητα και ενισχυμένη θεραπευτική δράση.
Η πεγκυλίωση αλλάζει τις φυσικές και χημικές ιδιότητες του βιοϊατρικού μορίου, όπως τη διαμόρφωση, την ηλεκτροστατική δέσμευση και την υδροφοβικότητα του και έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της φαρμακοκινητικής συμπεριφοράς ενός φαρμάκου.

Η PEG χρησιμοποιείται, ευρέως, σε καταναλωτικά και ιατρικά προϊόντα. Ωστόσο, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει αντιδράσεις αναφυλαξίας ή υπερευαισθησίας σε ορισμένους ασθενείς.

Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της από του στόματος χορήγησης PEG περιλαμβάνουν μετεωρισμό, ναυτία, κράμπες στο στομάχι, διάρροια, πρησμένη κοιλιά και αιμορραγία από το ορθό.

Κνίδωση παρατηρείται μετά από τοπική χρήση διαλύματος PEG.

Η διαδικασία παραγωγής PEGs δημιουργεί τοξικά υποπροϊόντα. Επιπλέον, τα αρχικά υλικά του είναι εξαιρετικά τοξικά για τον άνθρωπο και είναι γνωστό ότι έχουν καρκινογόνες ιδιότητες. Αυτά περιλαμβάνουν το οξείδιο του αιθυλενίου, το 1,4-διοξάνιο και άλλες πρώτες ύλες.

Ανάλογα με τις διαδικασίες παραγωγής, τα PEG περιέχουν ποσότητες οξειδίου του αιθυλενίου και 1,4-διοξάνης. Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο ταξινομεί το οξείδιο του αιθυλενίου ως γνωστό καρκινογόνο για τον άνθρωπο και το 1,4-διοξάνιο ως πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA/European Food Safety Authority) έχει καθορίσει ότι η προπυλενογλυκόλη μπορεί να είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργικές αντιδράσεις και βλάβη στο ήπαρ και τα νεφρά.

Μη χρησιμοποιείτε προϊόντα με πολυαιθυλενογλυκόλη

Βιβλογραφία

news-medical.net/life-sciences

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Αντιεμβολιαστικό κίνημα

Χρήσιμες συμβουλές για το αντιγριπικό εμβόλιο

Η καρδιοτοξικότητα από τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα

Πρόσθετα τροφίμων

Χρήσιμες συμβουλές υγιεινής διατροφής

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Smoothie με ποικιλία μούρων

Smoothie με ποικιλία μούρων. Αυτό το smoothie με μούρα είναι μια τέλεια καλοκαιρινή απόλαυση. Είναι δροσιστικό, υγιεινό και γευστικό Smoothie με ποικιλία μούρων ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 φλιτζάνια βιολογικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ